lengte ouderschapsverlof

Discussie in 'Weer aan het werk' gestart door Mistique, 29 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Mistique

  Mistique Fanatiek lid

  7 mrt 2010
  1.053
  0
  36
  Ik wil na mijn verlof 1 dag in de 2 weken ouderschapsverlof opnemen. Ik wil dan de ene week 5 dagen en de andere week 4 dagen werken. (mijn man werkt parttime ivm slechte rug en neemt zorg kinderen op zich icm gastouder). Nu zegt P&O dat ik dit dan mag en dan voor de duur van 1 jaar en dan eindigt mijn ouderschapsverlof. Klopt dit wel? Je mag ouderschapsverlof toch in 3 delen opnemen? Of is dat in 3 delen voor de periode van een jaar.

  Stel dat mijn man het vanwege zijn rug niet kan volhouden in zijn huidige baan en over een half jaar thuis komt te zitten dan moet ik weer fulltime werken. Maar als hij dan weer werk vindt kan ik dan weer ouderschapsverlof opnemen? En als het wel goed gaat kan ik dan mijn ouderschapsverlof aanpassen naar elke week 4 dagen werken ipv 5? En over welke periode gaat dit dan?

  Ik hoop dat jullie mijn vraag snappen. Bedankt alvast voor de antwoorden.
   
 2. marloes80

  marloes80 VIP lid

  6 aug 2006
  21.976
  886
  113
  er is een standaard periode en in de cao staat vaak of daar van afgeweken kan en mag worden.

  Bij ons (cao Voortgezet Onderwijs) mag het wel, alleen als er zwaarwegende redenen zijn dan kunnen ze het weigeren.

  Ik neem nu dus een halve dag per week op (komt op hetzelfde aantal als bij jou) en dat doe ik al vanaf oktober november 2009.
   
 3. Mistique

  Mistique Fanatiek lid

  7 mrt 2010
  1.053
  0
  36
  Oke, dus het hangt ook deels af van de cao van mijn werk. Dan ga ik dat nog navragen. Bedankt voor je antwoord. :)
   
 4. Hopmarjanneke

  Hopmarjanneke VIP lid

  10 jul 2008
  13.489
  478
  83
  Vrouw
  Customer Service Groothandel fournituren en garens
  Duitsland
  Je hebt normaliter recht op 26 * je normale arbeidsduur. (bijv. in mijn geval 26 * 36 uur = 914 uur recht op OV) Maar de periode waarin je het kunt opnemen kan in de CAO worden beperkt.
  De standaardregel van een jaar lang de helft van je contracturen opnemen, kan niet worden geweigerd

  Wel is het mogelijk om het in delen op te nemen (max 6) en zolang je deze delen nog niet hebt opgenomen, blijft dit recht bestaan, ook wanneer je van werkgever zou veranderen.

  Je geeft aan dat het eea afhankelijk is van de werksituatie van je man.... houdt er wel rekening mee dat je OV twee maanden van tevoren moet aanvragen. In ieder geval voor de eerste keer geldt deze periode. Durf niet met zekerheid te zeggen of het ook geldt voor de vervolgdelen.
   
 5. Mistique

  Mistique Fanatiek lid

  7 mrt 2010
  1.053
  0
  36
  Hopmarjanneke, oke dus jij hebt het over 6 delen. En moet je OV verplicht 2 maanden van te voren aanvragen of is dit een recht wat de werkgever heeft? Stel dat mijn werkgever akkoord gaat met eerder beginnen met OV dan mag dat toch wel?
   
 6. Hopmarjanneke

  Hopmarjanneke VIP lid

  10 jul 2008
  13.489
  478
  83
  Vrouw
  Customer Service Groothandel fournituren en garens
  Duitsland
  Wettelijk gezien is het 2 maanden tevoren aanvragen. Wanneer je werkgever akkoord gaat met eerder beginnen is dat uiteraard altijd mogelijk... maar je kunt t dus niet afdwingen.
  Die 6 delen kunnen evt ook beperkt worden bij CAO, naar bijvoorbeeld drie.
  Een aantal punten vanuit de Wet aanpassing Arbeidsduur dan wel het ouderschapsverlof kunnen middels CAO worden beperkt/uitgebreid, andere punten mag niet van worden afgeweken.
   
 7. angelbaby

  angelbaby Fanatiek lid

  Let er wel even op dat het vaak zo is, dat als je ov eenmaal aangevraagd is voor een bepaalde periode, je dit niet meer zomaar kan veranderen. Iemand die ik ken is zo dagen kwijt geraakt, omdat ze eerder full-time moest gaan werken door het ontslag van haar man.
   
 8. Eppo82

  Eppo82 VIP lid

  25 jun 2007
  14.689
  5.478
  113
  Dat is precies de reden waarom het handig is het in delen op te nemen.
   
 9. Mistique

  Mistique Fanatiek lid

  7 mrt 2010
  1.053
  0
  36
  Ik wacht wel eerst de reactie van P&O af. Zij zou het ook voor met uitzoeken. Maar ik weet nu in iedere geval dat ik wel recht heb om het in delen op te nemen, maar dat ik moet uitzoeken hoe het in mijn cao is geregeld. Bedankt voor jullie antwoorden.
   

Deel Deze Pagina