Mijn zoontje is nog geen 2. Maar denk dat het beter in dit forum past. gisteren voor het eerst bij een nieuwe consultatiebureau in onze gemeente geweest. Bij de vorige heb ik nogal wat artsen versleten en was er eigenlijk nooit iets bijzonders, behalve dat ze het met me eens waren dat zoontje een druktemakertje is waar ik mijn handen vol aan heb. Zijn ontwikkeling ging giga snel en daarom was hij niet heel zwaar. Nu gaf de arts gisteren aan dat ze zijn buikje zo gek vind. Bol en hard. Toen ik aangaf dat hij dit al heel lang heeft heeft ze met toestemming foto,s en een filmpje gemaakt en deze voorgelegd aan een kinderarts. Nu belde ze vanmorgen dat ze de groeicurve nog eens heeft bekeken en dat hij sinds dat hij sinds hij 6 maanden is heel langzaam stagneert in groei van gewicht. Bij geboorte op plus 2. Nu ruim anderhalf jaar later tussen de min 2 en min 1. Lengte zit nog wel op plus 2. Er is nu een vermoeden van Coeliakie uitgesproken en een afspraak met de kinderarts gemaakt. Alle symptomen die ik online vind kan ik wel op zoontje toepassen. Nooit stevige ontlasting, altijd moe, bleekjes, bolle harde buik onder kleine spillebeentjes, slecht slapen, en altijd geïrriteerd/gefrustreerd en druk. Schoonmoeder heeft ook Coeliakie dus het zou best kunnen. Maar nu? Ik snap dat als hij het heeft er prima mee te leven valt. Er zijn genoeg producten zonder gluten. Maar hoe testen ze dit? Ik lees online dat alleen een bloedonderzoek soms niets uitwijst. Komt er niets uit deze bloedtest moet ik dan een biopsie aanvragen? Welke klachten had jou kind en hoe ging het medische traject?
Bloed en ontlasting bij ziekenhuis. Ik geloof dat combi is altijd vrijwel zeker uitslag. Als dat in familie zit is nog extra bewestiging. Ik heb geen ervaring mee maar lijkt mij heftig als dat echt zo is. Maar als je dat weet nu moet het alleen erg goed gaan zonder gluten.. Is wel erg zwaar en niet goedkoop
Wacht even; de consultatiebureau-arts heft foto's en video's gemaakt en voorgelegd aan een kinderarts? Foto'en en video's waarvan? De gebruikelijke gang van zaken is dat de consultatiebureau-arts doorverwijst naar de ha die allereerst doorverwijst naar het lab om bloed te prikken en als daar afwijkende waardes worden gevonden, wordt er doorverwezen naar de kinderarts. Nu moest jij op het internet de symptomen gaan opzoeken, dat is toch raar. Een bolle buik is een symptoom van zoveel of van niks. Je ziet dat heel veel bij dreumessen, peuters en kleuters. Coeliakie uit zich vooral in buikpijn, stinkende dunne ontlasting, slechte groei, vaak koorts, slechte weerstand.
Foto's van de vorm van zijn buikje. Filmpje van toen hij rond liep. Haar man is kinderarts en ze heeft met mijn toestemming deze aan haar man laten zien. Welke samen met mijn verhaal. Slappe ontlasting. Gestagneerde groei en andere dingen een vermoeden opleverde van Coeliakie. Ze heeft nu een verwijzing gegeven voor rechtstreeks naar de ka. Dus ha wordt overgeslagen. Symptomen googlen heb ik uit eigen initiatief gedaan. Vroeg me de gang van zaken af van wat de ka nu gaat doen.
Ooh nog aanvulling op foto,s die ze maakte . Zoontje heeft kuil in borstkas. Hebben papa en opa ook. Ook mede hierdoor de foto omdat ze zich afvroeg of de vorm van zijn buikje daardoor kon komen. In mijn ogen deed ze niets verkeerd. En ben ik juist blij dat iemand me serieus nam.
Ja sorry, maar het met de telefoon een paar foto's maken van de buitenkant van een buik en die doorlinken naar een bevriende specialist vond ik nogal een vreemde gang van zaken.. Nu bloed, misschien ontlasting, algeheel onderzoek en adhv wat daar uit komt vervolgonderzoek. Wijkt de groeicurve nu pas af?
Consultatiebureau is gewoon echt niet geschikt voor medische zaken. Als een consultatiebureau iets vermoed hoort deze je door te sturen naar een specialist zonder eerst een conclusie te trekken. Helaas trekken ze ook hier een conclusie zonder dat je dit kan zien aan de buitenkant. En ik heb al zelf vaker meegemaakt dat ze volledig de plank misslaan. En de manier waarop vind ik ook erg vreemd. Als jij denkt dat er mogelijk iets speelt kan je beter naar je ha gaan en dit laten uitzoeken door bijv kinderarts. Een echte arts gespecialiseerd in kindjes of coeliakie die met zijn/haar ogen je kindje ziet en onderzoekt.
Dat doet de consultatiebureau arts nu toch ook? Hebben volgende week vrijdag afspraak in het ziekenhuis met een kinderarts. Had ze me dan moeten doorsturen zonder aan te geven waarom. Het is een vermoeden. Geen diagnose. Groeicurve is dus sinds dat hij 6 maanden was steeds een beetje minder snel gestegen. In ongeveer een jaar van plus 2 naar -1/-2. Dit had eerder opgemerkt moeten worden. Ook door mijzelf. Maar niemand heeft ooi aangegeven dat dit niet goed was dus dacht ik dat dit normaal was. Plus de wisseling van artsen bij consultatiebureau. En dat er nooit goed is gekeken voor mijn gevoel tot nu.
De normale weg is idd bloedtest en als die overduidelijk is...veel antistoffen dan is een biopt bij kleine kinderen niet nodig.
Bedankt voor je antwoord tuc. Meestal halen ze het wel uit het bloed? En als het alleen een intoleratie is zouden ze dat dan ook kunnen zien?
Mijn zoon heeft coeliakie. Er zal een bloedtest plaatsvinden en als daar niets uit komt dan zal afhankelijk van de symptomen eventueel een biopt genomen worden.(procedure van 7 minuten die onder narcose plaats zal vinden) Bij coeliakie is het vaak zo dat juist de lengtegroei stagneert trouwens en niet de gewichtscurve. Vraag als ze een bloedtest gaan doen of ze gelijk ook op het gen kunnen prikken. Heeft hij het gen niet dan heeft hij ook geen coeliakie. Op FB zijn een aantal groepen over coeliakie en kinderen waar je veel info kan vinden. Maar op de site van de coeliakie vereniging en het coeliakieforum kan je ook veel informatie vinden. Voor nu zou ik me even richten op je bezoek bij de kinderarts. Als je meer info wil.. vraag gerust hoor. Ik ben inmiddels aardig ervaren.
Anti-TTG wordt geprikt. Als die licht verhoogd is, zou het om een intolerantie kunnen gaan. Het zit bij mij in de familie. Mijn waarde was niet 0, maar heel licht verhoogd, ik heb echter geen klachten dus is er geen verder onderzoek gedaan. Ik groei goed D) en heb geen diarree na het eten van gluten. Nader onderzoek is altijd gewenst. Ook bij kinderen. Je leven lang geen gluten kunnen eten, is namelijk erg onhandig en duur. Wat ik me afvraag en waar ik je niet over hoor; heeft je kind chronische buikpijn en stinkende vettige dunne ontlasting sinds de groeicurve is om gaan buigen? Van +2 naar -2 is wel heel heftig, heb je dat zelf nooit gedacht? Hoe en wat eet je kind? En mag ik misschien een plaatje zien van de groeicurve? Hoe is de lengtegroei?
De meeste volwassenen met coeliakie weten niet eens dat ze het hebben omdat ze geen klachten hebben. Bij hen komt het meestal aan het licht door bijv een andere ziekte zoals diabetes of bepaalde vormen van kanker.Bij een verhoogde anti-ttg (hoger dan 7) zou ik dus altijd om een biopt vragen. Mijn zoon had weinig echte coeliakie symptomen, wel eens buikpijn en een afkeer van brood, maar geen diarree, geen dikke opgeblazen buik, juist het tegenovergestelde.Ook eigenlijk nooit ziek.Omdat zijn vader allerlei allergieën heeft (geen coeliakie)heeft de huisarts hem door een screening gehaald. Daar kwamen verhoogde antistoffen uit. Pas toen we gingen onderzoeken (en dat heeft wel een maand of 4 in totaal geduurd) kwamen we erachter dat zijn lengte stagneerde. Omdat je in die tijd ook niet meer zoveel naar het consultatiebureau hoefde viel dat ook niet op(hij was 4 toen we de bevestiging kregen). oh MommyB gluten intolerantie = coeliakie. Anders spreek je van een sensitiviteit of tarwe allergie (zijn heel andere dingen)
1,2 was mijn waarde. Een naast familielid voelde zich wel ziek hoor: viel af zonder oorzaak, had dunne ontlasting, verhoogde ontstekingswaardes. Hele dunne darm aan gort. Ha gooide het op stress. Zo waren er meer familieleden. Het gekke was, dat ik altijd het kind en de puber was met buikklachten. Ik heb PDS.
Je kan ook zeker wel symptomen hebben maar heel vaak is dit niet zo. PDS is vaak een diagnose die dan wel gegeven wordt.
Ik heb de groeicurve uitgetekend, consultatiebureau arts zei dat hij tussen -2 en -1 uitkomt. Wanneer ik hem uitteken komt hij op -1. Onderstaand een foto van zijn gewicht en lengte curve. Zijn ontlasting is altijd dun en plakkerig, lastig te verwijderen, en stinken... eeeuhm ja... maar of het anders stinkt als anders? er heeft nog nooit een echt drol in zijn luier gezeten. Verbaasde me toen ik dat laatst bij een ander kindje zag, zoontje heeft dit nooit gehad. Ook heeft zoontje veel gas en laat hij de hele dag door flinke scheetjes. Ook snacht (hij slaapt bij ons in campingbedje ivm slapeloze nachten) hoor ik de hele nacht windjes. Of hij buikpijn heeft dat weet ik niet, hij kan namelijk nog niet benoemen wanneer hij pijn heeft. Wel is hij veel humeurig, gefrustreerd en boos. (Daarnaast is het ook een grappig, leuk, lief mooi kind, om even voorop te stellen) Ook is hij vaak en veel moe, maar slaapt slecht. Ook is hij vaak ziek. Snotverkouden en verhoging. Niets te maken met eventuele Coeliakie, maar wel met verminderde weerstand volgens mijn schoonmoeder welke al jaren glutenvrij moet leven. Ik heb vaak aangegeven dat ik zijn gedrag lastig vond, hij veel huilde en slecht slaapt. consultatiebureau heeft altijd naar het pedagogische vlak gekeken. We zijn eenmaal bij een kinderarts geweest met de vraag of hij misschien reflux had (rond de 6 maanden) maar die vond alleen dat hij veel lucht in zijn buikje had en goed groeide. Er zijn toen geen testen gedaan, en er is niet verder gekeken naar andere dingen. Sinds dien modderen we aan, met het idee dat ons boefje gewoon een iets uitgebreide handleiding heeft en gevoelig voor ritme e.d. Zijn voeding op een dag is: 1 boterham als ontbijt met een beker melk en vleesbeleg fruit met rocivicee 1 a 2 broodjes met 1 hartig, 1 zoet, beker melk koekje met rocivicee avond eten. Met de pot mee, zuivel na. Thee met melk en een beetje honing. Geen raar of uitzonderlijk patroon lijkt me zo. Er is altijd een maaltijd per dag welke hij slecht eet, welke maaltijd dit is verschilt per dag.
Ook wil ik nog even zeggen dat ik de kritiek naar een consultatiebureau arts wel snap. Maar deze heeft in mijn ogen juist gehandeld. Er viel haar iets op, ze heeft met mijn toestemming een foto voorgelegd aan haar man, (kinderarts in een ziekenhuis hier in de provincie) dit samen met mijn verhaal over zijn ontlasting, humeur en gedrag e.d.. Na aanleiding hiervan heeft ze mij het advies gegeven hem te laten onderzoeken op Coeliakie. Geen diagnose, maar verwijzing en advies.
Rottig hoor als je kindje buikklachten heeft! Kan hij niet lactose-intolerant zijn of koemelkallergie hebben? Hij krijgt aardig wat zuivel zie ik.
Ik vind het ook goed hoor, maar ze had je beter direct kunnen doorverwijzen. Heeft je schoonmoeder coeliakie? Of volgt ze alleen een glutenvrij dieet? Het blijft een lastig iets meid. Wanneer moet je naar de kinderarts?