Heel lekker en heel gezond en makkelijk: rode linzensoep. Ook heel lekker: witte bomensalade Of met gele linzen ( geloof ik, heel lang geleden gemaakt): dahl met groene erwten: erwtensoep Of bruine bonensoep Met kidneybonen een Mexicaanse bonenschotel ik ben jaren vegetariƫr geweest dus kookte regelmatig met droge peulvruchten, je kunt daar veel kanten mee op.
Een te simpel pastagerecht wat hier de grote favoriet is: Blik borlotti bonen, blik cannellini bonen, blik kikkererwten. Grote pan pakken (ik doe altijd mijn Staub braadpan). Uitje snijden, zak gerookte spekjes en de ui in de pan. Als dat klaar is, bonen afgieten en die er bij doen. 1,75 liet water koken in de waterkoker en erbij doen. 3 kippe bouillonblokjes erbij. Een zak schelpjes macaroni of orechiette erbij doen. Kwartiertje koken en zo met de pan op tafel. Hoef je niets meer aan te doen, in 20 minutten op tafel en maar 1 pan vies.
Deze is simpel maar lekker. Wij eten het met courgette en wortel: https://www.jumbo.com/recepten/pasta-bolognese-met-linzen-504036 En bobotie: https://growingintothefuture.nl/vegan-bobotie-met-rijst/ En dan linzen in plaats van gehakt.
Inderdaad al enigszins exotisch voor ons, want curry of couscous eten we eigenlijk nooit. Maar wel soms Mexicaans, dus wel een goede tip om daar een blik bonen aan toe te voegen. Dan is het als erbij, en niet te overheersend. Behoren sperziebonen en snijbonen ook tot d epeulvruchten trouwens? Want die eten we wel al regelmatig, maar is in mijn beleving gewoon groente
Dat groene van sperziebonen heet de peul Erin zitten de zaden en die eten we als witte bonen, kidney bonen e.d. Die hebben kiemkracht en bevatten daarom veel eiwitten. Dat maakt ze tot een goede vleesvervanger.
Bedankt voor jullie reacties! Ik ga de komende tijd af en toe eens experimenteren met iets toevoegen hier en daar aan al bestaande recepten die we hier thuis in de omloop hebben. Denk dat ik dat in eerste instantie het makkelijkst vind en dan eens kijken hoe dat bevalt. En zag hier ook een paar leuke recepten voorbij komen. Dank!
ja alle soorten bonen zijn botanisch gezien peulvruchten. Bruine bonen, sperziebonen, doperwten maar ook linzen, alleen is dat wat exotischer. https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/wat-zijn-peulvruchten-precies voedingscentrum noemt alle groene bonen idd groente. bruine bonen, met ijsbergsla, gebakken aardappeltjes en een hamburgertje aten wij vroeger weleens.
Een tip voor een stamppot. Witte bonen zijn perfect voor door de hutspot. Geven het een voor mij perfecte textuur en ze zijn heel subtiel in de smaak. Wil je juist niet dat de smaak subtiel is, kun je er (volgens mijn collega dan toch) ook bruine bonen bij doen.
Mijn man houd echt niet van peulvruchten en te "gezond". Maar vind dit recept heerlijk! Ik maak t wel wat goedkoper en simpeler met bv een blik perzikjes en verse spinazie ipv rucola. https://www.hellofresh.nl/recipes/salade-met-geroosterde-nectarine-en-halloumi-60b788b2eb5d7f1cc5287a42