Leuk hoor. Lekker spelenderwijs oefenen als kindjes daar behoefte aan hebben. Lekker met een groot bakje met een laagje fijn zand met de vingers letters laten oefenen, of met scheerschuim. Vinden kinderen heerlijk. Of op de beslagen douchewand bijvoorbeeld. Kleine spelletjes zijn ook altijd leuk. "Pak eens de l-ij-m". "Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is g-ee-l". Maak eens kleine kaartjes met haalwoordjes. Je kind moet dan de voorwerpen bij die kaartjes gaan zoeken in je kamer. Erg leuk! Of zoek alle voorwerpen uit de kamer met de letter g.
Bedankt voor alle reacties ! De AVI start boekjes ga ik opzoeken en als ik bij action ben zal ik eens kijken wat ze hebben. Een letterbak en stempels zijn erg leuk die zal ik gaan opzoeken en kopen. En de spelletjes op de douchedeur doet hij al, scheerschuim lijkt me echt een zooitje worden. Hier worden druiven/tomaatjes weleens gebruikt om letters te maken, hahaha. En de site taal-oefenen, zullen we samen eens gaan bekijken, mooie link! Verder wil ik hem niet echt stimuleren, ik ga mee met wat hij graag wil. Ik twijfel dan ook om hem meteen met schrijven de juiste manier aan te leren, want om het straks anders te leren lijkt me heel lastig voor hem.
Dat vin ik ook lastig: zoon herkent de hoofdletters maar als je dan een ander spel/ letterbak/ boekje etc pakt staat het weer met kleine letters en herkent hij dat weer niet, of anders om. Net als met lezen. Zijn eigen naam kan hij nu in blokletters schrijven maar zo leer je het natuurlijk niet goed aan
Ik zou hem iig wel alleen kleine letters aanbieden. Als hij zelf iets leest/schrijft met hoofdletters, dan kun je zeggen 'heel goed, maar kijk, dit is de kleine letter a' bv. Ze leren op school toch ook alleen maar de kleine letters. Mijn dochter schrijft ook nog wel eens met hoofdletters (eerst deed ze dat ook vnl, omdat ze dat makkelijker vond). Maar ik heb dat wel zoveel mogelijk gecorrigeerd. Ze herkent sowieso allebei. Corrigeren, wanneer een kind iets zelf (maar 'fout') doet, vind ik iets anders dan stimuleren. Dat is bijsturen. Het is daarna aan haarzelf of ze met hetgeen wat ik zeg door gaat, of dat ze het aanhoort en vervolgens iets anders gaat doen.
Wat mijn dochter trouwens heel leuk vond, zijn magneetletters, ik plakte ze op de koelkast. Ik had hele goedkope van de action (1 euro per pakje). Dat waren wel hoofdletters, maar mijn dochter kon destijds al zowel kleine als hoofdletters, dus ik vond dat niet zo'n ramp. Maar je hebt ze ook in kleine letters. Dat is wel een stuk duurder (ik dacht iets van 8 euro per setje), maar daar heeft ze iig heel veel plezier van gehad. Daar ging ze haar eerste woordjes mee 'schrijven', schrijven op papier was nog vermoeiender/lastiger. Ook heeft ze geregeld op de computer zitten typen in paint. Haar naam 4 jaar, mama 33 jaar, papa 34 jaar, oma..blablabla. En dan daarna hartjes erbij tekenen
het is niet zo dat ze alleen de kleine letters leren, op school.zoontje zit in combigr1-2 leren zij : Kk Bb. kinderen in zijn klas schrijven hun namen als ze dat kunnen, doen ze dat in kleine lettertjes. op hun stoeltjes staan hun namen in kleine lettertjes. maar in de les staan de letters hoofdletter en kleine letter samen. zoontje hft op internet abc liedje geleerd daar staan ze ook groot en klein letters naast elkaar. ook in oefen boekjes van hema en etc zitten de letters nooit alleen de grote of de kleine. hoofdletters en baby letters zoals zoontje die noemt zijn naast elkaar. voor zover ik zie. om te voorkomen dat zoontje letters verkeerd leerde te schrijven heb ik hem alleen hoofd letters laten zien om te schrijven. maar hij was toen wel heel jong.
Hier op school volgens mij alleen kleine letters. In de avi boekjes (iig gr3) staan ook alleen kleine letters. Hema boekjes zou kunnen, maar dat is ook niet 'schools' (hoe moet ik dat noemen..) Iig ik heb hier wel vaker gelezen van juffen dat je beter de kleine letters kunt aanbieden (en ook de fonetische uitspraken). In mijn enthousiasme heb ik dr toen ze 2 was een letterstempelset gegeven (van de Hema ), waardoor ze idd in eerste instantie de hoofdletters kende. Maar daarna had ik nog wel ruim de tijd om dat te corrigeren Beide kennen is natuurlijk niet erg, maar als een kind op school komt en alleen de hoofdletters kent, is het wel vervelend voor de juf om het weer af te moeten leren!
huh? nee, school zei me juist dat je hoofdletters beter kon leren wanneer het kindje heel jong begint. want dat komt op gr4 om te corrigeren. kleine letters verkeerd leren geeft meer problemen. maar als het kind er goed in is kun je allerbei natuurlijk. hier heb je een hema boekje voor 2-5 jaar. ik vind dat best schools vr die leeftijd. en groot en kleine letters zitten er. ik heb het even in de kast gezocht. ik weet niet of ze die nog verkopen. kijk; lezen en schrijven van letters zijn totaal verschillende dingen qua skill.wanneer het kind het in zijn eigen tijd leert dan is het om te lezen echt geen probleem om van groot naar kleine letters te gaan. slecht pen houding, alleen van beneden naar boven tekenen etc zijn slechte gewoontes. zoontje vindt golven, zigzags etc tekenen als oefening ook heel leuk. dat is beter dan letters leren schrijven als je je kind schrijven laat oefenen. maar met lezen moet je wel van alles laten zien vind ik.
ik bedoel dus als je het echt schools wil doen dan eerst streepjes, golfjes krultjes hoekjes puntjes laten doen ipv lettertjes.
Nog nooit gehoord, dat je hoofdletters beter kunt leren.. Qua oefenen zijn hoofdletters idd makkelijk ivm de rechte lijnen, dat vond mijn dochter ook. Maar goed, met 'schools' bedoelde ik dat ze het (hier iig) op school niet zo leren. Dat de hema dingen aanbiedt, is leuk (en zijn best aardige boekjes idd). Maar deze boekjes worden niet op school gebruikt, zeg maar. De avi boekjes en de kern (heet dat zo? maan, ster en zon) wel. Mijn dochter heeft nu op school de (werk)boekjes uit groep 3 en daar staan alleen kleine letters in iig. Overigens de werkbladen uit gr2 ook. Die golfjes heb ik haar idd ook wel eens laten zien, maar vindt ze niets aan. Maar tekenen en kleuren doet ze nu wel veel, dat lijkt me ook wel goed voor de motoriek.
Meeste tips zijn hier al gegeven, leuk spelenderwijs in mee gaan. Vraag desnoods aan de juf wat tips. Dat hebben wij hier ook gedaan met de oudste. Absoluut niet in remmen. Een magneetbord is heel erg leuk, met alle letters. Hier nog steeds een hit, staat op zijn kamer en hij is er vaak druk mee. Hier ging hij vanaf groep 2 lezen en schrijven. Gelukkig hebben we een school die het bij hem goed oppakte. Nu zit hij in groep 3 ( is in oktober 6 geworden ) en las gisteren een boekje AVI E4 uit zonder problemen. Hij was zo trots! ( en mama ook,hahaha ).
Hier eigenlijk weinig officieel materiaal gebruikt. J heeft een magneetbord met letters, maar weinig gebruikt. Ook spelletjes met letters vond ze eigenlijk niet zo boeiend. Wel hebben we letterkwartet, dat vond ze heel leuk! Alleen lastig dat het spel zelf (kaarten vasthouden etc) lastig is voor een kind van 3,5 Wat hier eigenlijk heel lang het leukst was, waren folders, stapels. Ze trok alle letters om, zo vaak gedaan! Verder heeft Hema leuk materiaal, en wij hebben nu inderdaad ook een boekje van de Action. Ik kende dat niet, maar ik vind ze wel leuk!
Wellicht overbodig, maar benoem de letters fonetisch. Bijvoorbeeld de o in op ipv de o van olifant. Vaak op die kinderlaptops enzo worden de letters niet fonetisch benoemd....dat levert nogal eens verwarring op bij kinderen.
Je hebt ook van die houten bogen om de (kwartet)kaarten in te zetten. En anders open spelen (dus de kaarten gewoon op tafel leggen), doen wij vaak, werkt ook prima op die leeftijd. Bij Lobbes hebben ze soms ook de kleine letters als magneetletters. En het Kruidvat en de Trekpleister hadden laatst de kleine letters als stempels. Schrijfpatronen als golfjes en puntjes ed vindt J. ook niets aan. Ze schrijft in kleine letters, maar ze kent de hoofdletters ook. Ze kent ook de fonetische en de 'hoofdletter' klank van letters. Bij apps ed let ik er ook erg op, want met lezen is de fonetische klank in het begin veel makkelijker, want bv. kaa-aa-tee vormt op het gehoor niet het woord 'kat', terwijl k-ah-t dat wel doet. Vind het ook idioot dat in het boek van Tiptoi de letters niet fonetisch worden uitgesproken...ik weiger hem daarom ook te kopen...
Mijn zoon heeft idd verwarring met de uitspraak van de foenetische letters en het te leren letters. Hij leest een woord als "verlegen" zo op, benoemt de letters dan goed en plakt ze tot een woord. Maar gisteren met de letterstempels bv hetzelfde woord (of een woord als boom) dan lukt het hem weer niet. Toch grappig dat dat kennenlijk heel verschillende dingen zijn. Bij de action ben ik gisteravond even geweest, zonder kids, dan zie je wat er is . Een boekje gekocht om te leren schrijven en een AVI boekje. Hij vond het superleuk vanmorgen om te zien en wil meteen beginnen.
paarse, misschien herkent hij het woord ipv echt lezen? je kunt het testen door kleinere woorden op te schrijven, of op laten schrijven en daarna met de letters die er gebruikt zijn nieuwe woorden maken en vragen of hij die leest. en als je er tussen en non-woord doet, moet hij dat ook zo kunnen lezen om daarna te zeggen dat dit eigenlijk geen woord is; of wat het eigenlijk betekent enzo.
Volgens mij is het prima dat je de kleine letters en hoofdletters leert. Het gaat er alleen om dat je ze nog geen schrijfschrift leert schrijven. Dat leren ze in groep 3, het schrift me die krullen zeg maar. Blokletters kun je ze gewoon leren schrijven, om het even of het kleine- of hoofdletters zijn. Bij mijn dochter is dat in ieder geval nooit een probleem geweest. Paarse, het lijkt er inderdaad op dat je zoon het woord in zijn geheel herkent. Zo is mijn dochter ook begonnen. Ik weet nog wel dat dat inderdaad vreemd over kwam soms. Dan leek ze te kunnen lezen, en dan weer niet. Ze heeft zelf gewoon de verbanden ontdekt. Ineens kwam ze erachter dat als je 1 letter anders maakt er een heel ander woord kwam te staan.
Dat was hier ook zo. Met net 3 jaar kon ze met Mini Loco woordjes herkennen, zoals bijvoorbeeld boom, hut, jas, etc. Een paar maanden later kon ze ook buh-ooo-mm boom lezen! Was heel vreemd om te zien, hoe ze het herkende zonder echt te lezen. Nu zie je ook duidelijk dat ze alle woordjes, soms met wat moeite, kan lezen, zelfs als het bijvoorbeeld een winkelnaam is, of een Engels woord. Mama, wat betekent 'homuh'? Bedoelde ze home Ook krijg je op een gegeven moment de vraag waarom er takje (met een è) staat, en niet takju. Ze schrijft nu nog steeds volledig fonetisch. Een briefje waarop staat: 'van knorutj vor winidpoe' (ze schrijft de j in plaats van je, omdat ze juh zegt, idem met d/duh). Maar als ze leest kan ze wel zien dat er takjuh gelezen moet worden, en niet takjè. Dan zie je dat ze wat houvast heeft aan de context/plaatjes. Ook leert ze wat spellingsregels, zoals vor/voor, bir/beer. Sommige woorden klinken anders dan dat je ze schrijft. Hoe vaker ze het gewoon doen... Ik corrigeer ook vrijwel nooit, ze komt er met lezen nu vanzelf achter wat correcte spelling is.
Dat blijft hier ook lastig, vnl bij lezen, soms wordt een e uitgesproken als ee, soms als eh, soms als uh.. Maar ja, de regels daarvoor uitleggen gaat me wat ver. Tja, waarom zou schrijfletters aanleren/voordoen (wel) een probleem zijn? Mijn dochter wil dat nu heel graag. Ik schrijf gewoon een woord voor als ze daar om vraagt en help haar als ze dat wil.
arevinol je begrijpt het verkeerd. voordoen van schrijven is OK. als je het op de goede manier voordoet. wanneer je ziet dat je kindje er moeite mee hebt, dan laat haar een paar keer oefenen om iets op de juiste manier te kunnen doen. bijvrbld: zij schrijft h. (ik zag dat bij een vriendin van zoontje) eerst een n en dan een streepje naar boven om het op h te kunnen laten lijken. dat is niet goed. ik laat haar dan een paar keer streepjes naar beneden en op de streep weer terug halverwege omhoog tekenen zonder zij de boog hoeft te tekenen. als zij dat gedaan heeft laat ik haar het nog een keer proberen met de boog opzij omlaag. zij vond deze oefening echt geweldig! kom omlaag klim omhoog, blijf op de streep!!!!echt hele grote steepjes, steeds kleiner. ze lachte zich kapot...en wilde van haar moeder meer papier en potlood om het thuis te kunnen doen. het meisje wil graag leren schrijven-5,5 jaar oud-. maar zij heeft net zo veel plezier in zo een oefening. als ze maar ziet dat deze oefenen een mooie doel heeft aan het eind. je dochter is bijna 5 jaar oud. en zij wil het leren. dus leer haar! ik geloof echt niet een kindje te laten doen wat hij maar zelf doet omdat hij het leuk vindt om het zo te doen. dan stimuleer je de verkeerde wijze. ik heb dan liever dat hij het helemaal niet doet.(zullen we kleinen dan?) als je denkt dat je dochter echt geen oefening wil doen om het goed te leren dan is het voor haar te vroeg om te leren schrijven. dus dan ga je ook niet steeds voordoen terwijl zij het steeds fout doet omdat zij het echt niet op de goede wijze wil leren. wanneer je het stapgewijs laat zien hoe het moet lukken zie je ook dat zo een kind ontzettend dankbaar is wanneer het in eens wonderbaarlijk lukt om een mooie h te schrijven. ook met pen houding precies hetzelfde. eerst de pen goed vast houden met slechte tekeningen. dat is beter voor het kind dan hele goede tekeningen met een hele foute penhouding. als ik dat zie dan vind ik het echt zielig voor het kindje. hoe je de juiste houding leert, stapsgewijs dat moet je wel weten natuurlijk. dat is dan mijn mening. ik leer mijn zoontje zelden wat, ik doe bijna nooit iets voor. maar als ik het wel doe dan wil ik dat hij het echt waardeert en iets leert. het gaat om het leren van een skill, niet om het resultaat(h op schrijven of een woord opschrijven is het resultaat maar hoe je het doet is wel de skill) want na h lukken ineens k,b,d etc ook ineens veel makkelijker. de regels van ee e etc uitleggen,dat hoef je ook niet. als ze begrijpt wat zij leest dan corrigeert zij het vanzelf door ervaring. want zij weet hoe je 'leren' zegt. leereen klinkt toch niet als een echt woord. dan past zij zich aan. ze leren lezen vanuit hun taalervaring. de woorden die zij goed kent moet zij zelf kunnen corrigeren op deze manier. maar wanneer zij een woord leest dat ze nooit gehoord heeft en zij leest het verkeerd dan kun je het op de juiste manier voorlezen en vertellen wat dat woord betekent. het is niet voor niks leestoetsjes vol zijn met non-woorden en dat deze 'lezen' de maat zijn om te meten hoe goed een kind leest(dat is voor later natuurlijk)