Onze dochter van 6 zit nu in groep 3. Ze is vorig jaar getest ivm de ontwikkelingsvoorsprong die ze al heel lang heeft en juf gaf aan dat ze waarschijnlijk hoogbegaafd is maar dat dat pas duidelijk wordt als ze groter is. Nu werd ik vorige week door haar juf aangesproken dat lezen niet goed gaat. Ze hangt in de onderlaag van het gemiddelde. Ik was heel verbaasd want zie haar veel moeilijke woorden lezen want dat vind ze leuk. Nu blijkt het automatiseren en woordherkenning niet goed te gaan. Thuis hebben we afgelopen dagen woordrijtjes gelezen en snap wel wat de juf bedoeld. Hebben jullie ideeën hoe we haar hierbij kunnen helpen? Is het puur oefenen oefenen oefenen? Ze vind die woordrijtjes saaaaai Ik ga juf morgen ook bellen, maar omdat ze nu natuurlijk niet meer naar school kan, hoop ik hier ook tips te krijgen
Woordrijtjes zijn inderdaad saaaai! Iets minder saai zijn de 'robotlezen' filmpjes op youtube. Het is dan wel handig om te weten welke leesmethode er gebruikt wordt op school en bij welke kern / thema ze zijn. Dan kun je mooi aansluiten bij de woorden die ze deze periode oefenen. Als je wel rijtjes leest, helpt het als jij een woord (of rijtje woorden) eerst voorleest, daarna samen in koor lezen. En tenslotte alleen laten lezen. Je kunt dat nog een beetje opleuken door rare stemmetjes te gebruiken en dat je dochter jouw gekke stem moet nadoen. Of juist precies het tegenovergestelde; jij zacht - zij hard, jij laag - zij hoog. Of laat haar zelf gekke stemmen bedenken. Misschien zijn samen-lees-boeken ook wel iets voor jullie. De verhaaltjes op midden 3 niveau zijn nou niet bepaald erg boeiend te noemen. Dat maakt lezen minder leuk. En motivatie doet natuurlijk ook een hoop. Bij samenleesboeken lees je om beurten een stuk van een verhaal. Voor de jongere lezer staan er makkelijkere zinnen in. En de betere lezen leest de rest. Omdat ze in die moeilijkere stukken gewoon meer verschillende woorden kwijt kunnen, kan de tekst ook wat boeiender worden. Je kunt ook simpele spelletjes doen. Bijvoorbeeld 'sneeuwballen gooien'. Maak briefjes met op elk briefje een woord. Je dochter leest het woord, mag zodra ze het goed gelezen heeft een prop maken van het papier en hem als een sneeuwbal weggooien. Je kunt dit nog iets lastiger maken. Bijvoorbeeld een emmer neerzetten en in de emmer laten mikken. Proppen die naast de emmer vallen, moeten opnieuw gelezen worden. Iets meer werk maar ook leuk: maak een soort bingokaart met plaatjes van woorden die ze moet lezen. Hang briefjes met de woorden verspreid door de kamer of in de tuin. Leg de bingokaart op een centrale plek. Je dochter zoekt een briefje, leest het woord en gaat naar de bingokaart om het plaatje af te strepen. En zo kan ze een aantal keer op een neer. Het leukste is natuurlijk om dit soort spelletjes met meerderen te doen, zodat het een wedstrijdje wordt. Het is in deze fase van leren lezen heel belangrijk om veel te oefenen. Ze moeten echt gaan automatiseren en dat lukt alleen door veel te herhalen. Maar herhalen is ook vaak behoorlijk saai. Zeker voor kinderen die snel leren. En naast oefenen, is leesplezier en motivatie ook erg belangrijk. Dus verhaaltjes die leuk zijn (en daar zijn vaak gewoon moeilijkere woorden en zinnen voor nodig dan groep 3 kinderen al kunnen lezen, vandaar de samenleesboeken). En ook afwisseling helpt enorm op er een beetje plezier in te houden.
Als aanvulling op bovenstaande: niet te hoog inzetten, oefen eerst makkelijke woordjes. Terug naar de basis. Stel, jouw dochter zit in kern 3, oefenen dan de woordjes uit kern 1 en 2. Die moet ze eerst vlot kunnen lezen voordat ze naar een volgend niveau kan. Dit zal haar ook zelfvertrouwen geven.
Wauw dank je wel @tupp hier kan ik wat mee. Samenleesboekjes hebben we idd in huid. Maar ik zal bij de bieb nieuwe lenen. Ik kwam op internet ook werkbladen tegen van woorden race. Dat vind ze misschien ook wel leuk. Bedankt!!
Ik bedacht vannacht ook nog: memorie. Met twee keer hetzelfde woord. Of woord & plaatje bij elkaar zoeken. Je hoeft dat echt niet allemaal zelf te maken. Als je zoekt op 'Veilig leren lezen' of 'Lijn3' kun je vaak wel woordenlijsten vinden online. Soms ook complete spelletjes.
veel oefenen en het leuk maken. Er zijn al heel veel ideeën gegeven. Hier ging onze zoon versneld naar gr 3 met 5 jaar. In het begin even wat stroef met de rijtjes maar dat ging daarna steeds beter. En toen hij het door had ging het heel snel. Eind gr 3 las hij e5.
Ik heb YouTube filmpjes ontdekt waarbij ze steeds woordjes leest en dan even moet dansen. Dat maakt het al leuker. Goed te horen @owly dat, als ze het eenmaal doorhebben, ook snel kan gaan. Mijn dochter wordt denk ik niet zo goed gezien in de klas. Dat helpt niet mee. Zij vermaakt zichzelf. Gaat zitten dagdromen of tekenen als ze zich verveeld. Ik kan me voorstellen dat ze soms niet doorhebben dat ze er is. Na de schoolvakantie gaan we wel even een gesprek vragen
Automatiseren gaan hb-kinderen vaak pas doen als ze de noodzaak ervan voelen. Waarom zou ze die rijtjes moeten lezen, als je ook een boek kunt lezen? Zo werkt het wellicht in haar hoofd. Hier werkt het ook zo, ook met de tafels. Die moeten ook geautomatiseerd worden, maar waarom zou je dat doen als je ze ook kunt uitrekenen? Volgens mijn zoontje… Wij hebben alle rijtjes los gelaten en hebben hem vooral veel laten lezen. Dan komt de rest vanzelf over het algemeen. Stripboeken (Donald Duck junior, de Bobo), inderdaad theaterlezen, dat soort dingen. Meters maken… Hier in huis hing een leesmeter, iedere bladzijde lezen was een centimeter inkleuren. 100 cm was een kleine beloning. Nu leest hij 1 boek in 2 dagen tijd uit (Waanzinnige Boomhut, Leven van een Loser, dat soort boeken). En die rijtjes op school gaan ook echt een stuk beter.
Ja dat zegt m'n dochter ook. Boeken zijn veel leuker dan rijtjes. Probleem is dat juf dreigde haar uit de verrijkingsgroep te halen omdat dat een uur leesles kost. Maar dat zien wij echt niet zitten! Slim die leesmeter! Ga ik onthouden. Vandaag woordflitsen gedaan dmv filmpjes op YouTube. Dan zit er een spelelement in en dat werkt. Voor nu. Ws is dat over 2 dagen ook weer klaar...
Je hebt al een heleboel tips gekregen, heb er niet echt wat aan toe te voegen, behalve herkenning. Mijn middelste is een slimme meid, maar leren lezen verliep onverwacht moeizaam. Ook voor haar zelf was het moeilijk dat er opeens iets was wat niet zo snel/soepel verliep. En ze was perfectionistisch, vond het vreselijk moeilijk om (vooral hardop) fouten te maken (en die maak je al snel bij leren lezen...) Ze kwam in de vicieuze cirkel dat lezen niet leuk was, dus niet geoefend werd, waardoor het niet beter ging, en ze nog minder zin er in had. Het is me in die jonge jaren nooit echt gelukt om dit te doorbreken, ondanks tientallen goede tips hoe spelenderwijs te oefenen. Ze heeft jaren op vlak van technisch lezen in de lagere regionen gebungeld (DMT IV-V) en extra leeslessen gehad, maar nooit slecht genoeg om dyslexie onderzoek te rechtvaardigen. Vanaf groep 6 ging het beter, begon lezen ook leuker te worden voor haar en kon ze er beter tegen om fouten te maken (meer growth mindset zeg maar...). Toen gingen de resultaten ook omhoog, al is DMT en spelling altijd 'laag' gebleven i.v.m. de rest. Ze zit nu in brugklas VWO en doet het daar erg goed. Mentor benoemt haar als 1 van de toppers in de klas... Ik hoop dat je dochter ergens het plezier in lezen gaat vinden!
Hier is het verschil tussen toetsen en lezen ook erg groot. Hij toetst op E4 niveau, maar leest B-boeken als Leven van een Loser. Voor de volledigheid: hij is 6 jaar en zit in groep 5. School vindt dat geen probleem, ze zien ook wel dat hij moeite heeft met de DMT omdat hij het te goed wil doen. Dus ze hechten er (gelukkig) geen waarde aan. Wij gaan overigens iedere 2 weken minimaal 1 keer naar de bibliotheek om een hele stapel boeken te halen. Zoontje zoekt er dan een heleboel uit en leest de helft. Prima. Maakt me ook niet uit wat voor boeken het zijn. Hij neemt B-boeken mee, maar ook peuterboeken omdat hij ze leuk vindt. Lezen is lezen.