Ik ben helemaal radeloos. Ons dochtertje van 20 maanden krijgt sinds 1.5 maand ongeveer geen melk meer. Na lange tijd van stoelgang problemen (constipatie) en langdurig gebruik van Forlax ben ik ten rade gegaan bij een osteopaat. Die stelde op basis van Kinesiologie vast dat onze dochter overgevoelig is voor calcium en geen melk meer mag drinken. Zo gezegd, zo gedaan, omdat de gewone geneeskunde geen oplossing kon vinden voor de stoelgang problemen. Resultaat: dl kan zelf nu zonder laxeermiddelen stoelgang maken. Soms slaat ze eens een dag over en dan komt er de dag nadien een mega volle overlopende luier. Gisteren was ik bij onze vroedvrouw omdat ik zelf zwanger ben van ons tweede kindje en ik sprak met haar over het feit dat DL geen melk meer krijgt. Ze vond het echt niet ok en zei dat ze zo zeker tekorten zal krijgen en dat tot 2 jaar melk toch echt super belangrijk is. Nu weet ik echt niet meer wat te doen wie moet ik nu geloven? Toch terug melk geven? De assistent van de ka zegt van wel. Calcium tekort kan je niet opsporen in het bloed want als het lichaam calcium tekort heeft, dan haalt het dat uit de botten. Nefast voor haar groei dus. Ik heb het gevoel dat ze niet aankomt, hoewel ze wel ok eet (ontbijt is altijd moeilijk maar verder prima). Maar is 1.5 maand te snel om iets te zeggen over eventuele achterblijvende groei? Ik weet echt niet meer waar goed aan te doen. De assistente van de KA zei ook om sojamelk te proberen als ze van gewone melk weer geconstipeerd zou worden. Iemand tips?
Ik zou een kinderarts meer serieus nemen dan een osteopaat, ik ken trouwens echt niemand, en dat meen ik serieus die niet te horen kreeg dat ze gevoelig voor melk zijn bij de osteopaat. En ik ken heel veel mensen die er heen gingen. Ik zou onderzoeken laten doen bij het ziekenhuis en stoppen met melk weglaten.
Calcium zit niet alleen in melk. Dan zou je veel meer voeding moeten weglaten en helemaal geen calcium is inderdaad niet verstandig. Vindt het wel bijzonder dat een osteopaat dit vast kan stellen en dit advies geeft.Je moet denken ik steeds wat weglaten een paar weken of juist extra geven ( vezelrijk!!) om er achter te komen wat het best werkt bij jouw dochter
Mag ze dan ook geen yoghurt e.d meer? Het ligt echt aan calcium? Moet je dan ook letten op etiketten waar calcium inzit etc? Ik zou zelf eerst gewoon andere makkelijkere verteerbare bronnen van calcium proberen en kijken of stoelgang hetzelfde is. Als ze geen borstvoeding meer krijgt dan moet je wel andere vormen van calcium zoeken. Maar dat hoeft absoluut niet perse door melk alleen. Er zijn toch ook zat veganistische baby's? Calcium is idd wel heel belangrijk deze leeftijd, maar kan op andere manieren ook. Dus wellicht dat andere vormen van calcium prima zijn? Tevens is soms yoghurt/kaas makkelijker verteerbaar dan melk omdat het zuur is.
Wat ik bedoel is, net als anderen al zeggen, probeer zelf door eliminatie en provocatie achter te komen wat de oorzaak is. Misschien is het gewoon melk an sich, en kun je andere dingen prima geven. Calcium intolerantie in het algemeen lijkt me sterk.
Calcium is echt heel belangrijk en zou ik niet zomaar schrappen uit het dieet omdat een osteopaat dat zegt. Ik zou wél verder onderzoek eisen als blijkt dat de problemen ferm verbeterden door het schrappen van koemelk. Maar ligt dat dan aan de koemelk of de calcium? Want calcium zit inderdaad in veel wat andere producten ook - schrap je die dan ook? Als het aan de koemelk ligt, kan dat eenvoudig opgelost worden door dieetvoeding of een aangepast dieet.
Als zonder melk de stoelgang ineens wel loopt, lijkt me duidelijk dat je gewoon geen melk meer moet gaan geven. Maar zowel je osteopaat als je kinderarts kletst uit z'n nek. Een overgevoeligheid voor calcium zou namelijk betekenen dat je ook geen groene groente meer zou mogen eten. Als het zonder koemelk nu goed loopt, zou ik dus denken dat het aan de koemelkeiwitten ligt. Dat je dochter dan tekorten zou krijgen, is onzin, zolang je voldoende alternatieven biedt voor de melk: zorgen voor voldoende vetten, vitamine B en D. En calcium neem je uit groenten veel beter op dan uit melk, dus lekker aan de groente
Je hebt als peuter echt wel meer calcium nodig dan wat je uit groenten haalt. Maar dat kan je opvangen door ofwel dieetvoeding te geven, ofwel bijvoorbeeld rijstmelk met extra calcium. En verder inderdaad extra vetten, vitamines en mineralen als je geen koemelk meer drinkt.
Volgens de osteopaat zijn het de grote hoeveelheden calcium (door 400 à 500 ml melk die ze voordien dronk) de boosdoeners en moeten die vermeden worden. Ze zei dat ze geen tekorten zou hebben door geen melk/yoghurt te drinken, want dat ze haar calcium inderdaad uit groene groenten en bijvoorbeeld havermout zou kunnen halen. Ze eet wel regelmatig broccoli, maar havermout is niet haar favoriet (en al zeker niet als die gemaakt wordt met rijstmelk). Melkvervangers vertikt ons meisje dan weer natuurlijk, dus rijst-, amandel-, haver-, ...melk krijg ik er niet in en ik denk dan ook dat aandringen geen zin heeft. Ik heb zonet nog eens telefonisch met de kinderarts kunnen overleggen. Ze raadt aan om de komende dagen wat yoghurt te geven omdat dit meestal beter verteerbaar is en als dit goed gaat, dan toch terug met gewone melk te proberen. Indien het niet goed gaat, dan eventueel soja groeimelk proberen. Ik vind het zo tegenstrijdig. De osteopate zei dat rijstmelk verrijkt met calcium wel mag, maar gewone melk niet. Als ik dan vroeg of ze lactose intolerant was, zei ze van niet.. Ik voel me zo snullig... Ik wil echt gewoon graag dat ons meisje goed groeit en de nodige voedingstoffen binnenkrijgt. Ik merk dat haar stoelgang nu steeds dezelfde kleur heeft en dus lijkt het mij dat de voedingstoffen beter opgenomen worden dan voorheen wanneer ze nog melk dronk en forlax kreeg. Toen kon ik echt zien wat ze de dag voorheen gegeten had.
Hoi, Heb niet alles gelezen hoor maar ze krijgt alleen geen melk meer? Wel yoghurt en kaas (zure melkzuren, daar kon onze dochter met Koemelkallergie als eerste wel tegen) en boter? Je hebt bijvoorbeeld boter van blue band, het heet: 'Idee!' Daar zitten goede vetten en calcium in toegevoegd. Verder heb je nog rijstebloem met calcium toegevoegd (misschien ook wel granen met calcium). Kortom: het is niet zo moeilijk om die calciumbehoefte op een andere manier te voldoen...
Hier een dochter die koemelk niet verdraagt, maar geitenmelk wel. Maakte hier een wereld van verschil. Schijnt lichter te verteren te zijn. Er is ook geitenyoghurt en geitenkaas. Hier in het reguliere circuit ook geen erkenning gekregen. Wel door een natuurarts.
Als koemelk niet verdragen wordt kan je idd kijken naar yoghurt maar ook eens naar lactosevrije melk. Als lactosevrije melk goed gaat, maar yoghurt niet betekend dit reactie op lactose. Als beide niet goed gaat betekend dit dat koemelkeiwit het 'probleem' is. Ik vind het erg merkwaardig dat er gesuggereerd wordt dat iemand niet tegen calcium kan. Dat zou ik dus niet direct geloven. Het feit dat het beter gaat zonder koemelk kan wel aangeven dat de gedachten richting koemelk klopt. Een osteopaat heeft doorgaans onvoldoende kennis om te kunnen aangeven of iemand wel genoeg van de juiste vitamines en mineralen etc binnen krijgt. Als het lactose is zou ik zeggen; geef lactose vrije melk en probeer over een half jaar weer eens gewone melk. Mocht de koemelkeiwitten het probleem zijn, ga dan eens in overleg met een arts of dietiste. Dan is het namelijk raadzaam om alle koemelk(eiwitten) uit het dieet te schrappen voor een periode en na zeg een half jaar weer voorzichtig te introduceren. Producten als amandelmelk, sojamelk etc zijn absoluut geen vervangers van koemelk en ik wil je afraden dit te gebruiken. Als er op koemelkeiwitten gereageert wordt is er namelijk een grote kans op een kruisallergie. Noten en soja geven vaker een allergische reactie. Uit ervaring weet ik welke gevolgen dit kan hebben, namelijk naast kea ook een soja-allergie en dan moet je veel meer uit het dieet van je dreumes schrappen. Schapen en geitenmelk zijn bij kea ook geen optie, ivm erg op elkaar lijkende eiwitten. Wat wel een optie is is doorgaans kunstvoeding. Flesvoeding als pepti, nutramigen of neocate. Soms wordt er in overleg met een dietiste besloten om rijstemelk te geven, maar dit is in principe ook geen volledige melk vervanging en dus het beste om alleen in overleg met dietiste te doen.
Sjah, calcium obstipeert, dat is al lang bekend. Lees maar eens de bijwerkingen van calciumtabletten. Betekent niet dat je het moet gaan mijden, een kind heeft gewoon calcium en zuivel nodig. Ik zou het advies van de kinderarts opvolgen. De theorieën die osteopaten bezigen, zoals die 'kinesiologie', zijn onbewezen en er valt heel wat op aan te merken. Ik vind dat als je een jong kind een bepaald voedingsmiddel gaat ontzeggen, je dat zeer onderbouwd en o.b.v. goede adviezen en onder deskundige begeleiding (dus van een (huis)arts, kinderarts of diëtist) moet doen. Bij jonge kinderen kan eliminatie veel makkelijker dan bij oudere kinderen en volwassenen tot groei-/ontwikkelingsproblemen leiden.
Ik ben zelf ook geen expert, maar ik denk dat je er breder naar moet kijken dan alleen naar wel of geen melk (of calcium). NJC richtlijn (gevolgd door CB) zegt het volgende: Bij obstipatie vindt aanpassing van het voedingspatroon plaats. De Richtlijnen goede voeding worden gevolgd, met extra aandacht voor voldoende vet en voedingsvezels. Daarbij wordt gelet op voldoende vochtinname (waterinname). Tevens is aandacht nodig voor een regelmatig eetpatroon en een goed ontbijt. Als voedingsmaatregelen onvoldoende helpen, kunnen orale laxantia toegevoegd worden. Advisering en begeleiding bij gebruik van orale laxantia door de jeugdarts worden beschreven in de JGZ-richtlijn Zindelijkheid. Harde ontlasting dient niet te worden behandeld met anale manipulatie of instrumentatie vanwege de kans op beschadiging van de anus en het endeldarmslijmvlies. Verwijzing: Verwijzen naar de huisarts/kinderarts als er anamnestisch sprake is van bloed bij de ontlasting (NB: fissuur?) en/of gewichtsstilstand of -verlies. Verwijzen naar de kinderdiëtist voor een uitgebreidere voedingsadvisering. Er wordt ook naar de huisarts/kinderarts verwezen als obstipatie ondanks voedingsmaatregelen en het toevoegen van orale laxantia aanwezig blijft. Voedingshoeveelheid voor een meisje: https://www.ncj.nl/richtlijnen/jgzrichtlijnenwebsite/details-richtlijn/?richtlijn=4&rlpag=533 Ik kan je aan je openingspost niet zien of je voldoende voeding geeft in alle categorieën. Daar zou ik eerst naar proberen te handelen. Als dat niets oplevert orale laxeermiddelen geven, maar zelfs dat zou ik niet uit mezelf geven. Ik zou als de obstipatie blijft via een arts verder zoeken. Een osteopaat is een complementaire behandelaar, dus als je zorgvuldig wil zijn raadpleeg je pas een osteopaat als je ook onder behandeling bent van een reguliere arts (specialist). Ik weet niet of dat nu nog het geval is? Verder zou ik de osteopaat pas geloven als hij geregistreerd was bij de Nederlandse Osteopathie Federatie, aangezien dat het enige register is waar vereist is dat de osteopaat een opleiding tot fysiotherapeut of arts heeft voltooid. Het beroep osteopaat is namelijk niet beschermd, dus iedereen kan osteopaat worden. Ook je buurvrouw, de manager van de Albert Heijn of de meubelmaker om de hoek...
Vanochtend heb ik haar na haar boterham ook yoghurt gegeven. Haar oogjes lichtten helemaal op en ze heeft er echt van gesmuld. Dit ga ik nu een paar dagen proberen ('s ochtends en 's avonds yoghurt) en dan kijken wat er gebeurt met haar stoelgang. Als het niet goed gaat, dan even stoppen en daarna lactosevrije melk proberen. Goeie tip! Ik denk niet dat het kma is.. of toch niet in enorm erge mate. Want ik mocht volgens de osteopate wel gewoon af en toe eens een pannenkoekje geven of puree waar ook wat melk in zit (en boter). Die dingen ben ik blijven geven en toch kan ze stoelgang maken. Dus volledig koemelkvrij was het niet. Maar gewoon de grote hoeveelheden melk (ongeveer 400-500 ml/dag) moesten we weglaten. Kunstvoeding zou volgens mij niet evident zijn om nu nog op te starten. Ons meisje is niet de gemakkelijkste eter/drinker. Dus niet alles wat ik haar voorschotel eet of drinkt ze zomaar zonder problemen op. Bovendien zit ze ook wel al wat te peuterpuberen Bedankt voor de goede tips. Ik ga hier zeker mee aan de slag!
Wij zijn uiteraard in begeleiding bij een kinderarts en ze kreeg voorheen Forlax junior (2 zakjes per dag), maar omdat ze at volgens de voedingsrichtlijnen (gevarieerd en voldoende) en zelf geen stoelgang kon maken, wilde ik een verklaring. Een gezond lichaam heeft toch geen laxeer middelen nodig? De ka en huisarts konden die verklaring niet geven en gingen ook akkoord om na bezoek aan de osteopaat te proberen om melk tijdelijk te schrappen om te zien wat het doet. Ze at voorheen: ontbijt: 1 sneetje volkorenbrood + jam of smeerham of avocado + 200 ml melk tussendoor: droog koekje met water lunch: warme maaltijd (volgens de normen) + water tussendoor: 1.5 stuks fruit avond: 1 sneetje volkorenbrood + jam of geprakte banaan, smeerham of avocado + 200 ml melk daarna at ze ook nog mee met ons nog wat warm. Soms nog een toetje (fruit of babydessert). Nu is het schema hetzelfde maar is de melk vervangen door fruitsap aangelengd met water omdat ze anders te weinig drinkt. Ze drinkt in totaal per dag minder dan voorheen met de melk maar heeft geen stoelgang problemen. Ik zou haar graag meer laten drinken, maar ze wil gewoon niet. Hoe meer ik aandring, hoe minder ze wil. Het is allemaal mooi om allerlei plannen te maken van wat ze wanneer zou moeten eten, maar uiteindelijk is het wel aan haar om het op te eten of drinken en kan ik haar niet dwingen. Was het maar zo eenvoudig..
Kea of niet is doorgaans ook niet zo vast te stellen. In principe is de richtlijn 300 ml zuivel per dag. Of dat melk, yoghurt, kaas of bijv boter is, dat maakt niet uit. Dus als yoghurt goed gaat (2× een bakje is zo 2x 100ml en dan ben je zo aan de 300) is dit prima. Als jij zegt problemen te ervaren geloof ik je direct, alleen zomaar alle melkproducten te schrappen kan gevolgen hebben. Zeker voor langere periode. Zolang een kindje normale zuivel kan verdragen is kunstvoeding ook niet aan te raden, dat was dus echt bedoelt als en van de laatste stappen. Onze zoon had kea en soja allergie en moest dus nutramigen krijgen. Soms is het niet alleen een kwestie van wel of niet willen, maar noodzakelijk. Gelukkig heb je eerst nog genoeg andere opties om af te gaan
Ja, het zat me ook niet lekker hoe het nu gaat zonder zuivel, dus wil ik gewoon duidelijkheid. Het is gewoon heel vervelend dat niemand van de medische wereld me die duidelijkheid kan geven. Maar goed, we gaan nu even kijken wat het resultaat van de yoghurt is en dan vandaar verder kijken. Ze eet het in ieder geval graag. Kan ik ook griekse yoghurt geven? Een lekker vette griekse yoghurt zijn toch weer wat meer vetten en kcal die ons meisje met haar 10.2 kg echt wel kan verdragen. Doordat ze zo lang is (86 of misschien al 87 cm ondertussen) is ze dus echt erg dun.
Wat shakes zegt, griekse yoghurt is juist goed! En verder; soms moet je geluk hebben de juiste arts te treffen, soms moet je doorzetten om iemand te vinden en soms moet je doorzetten om te zorgen dat men luistert en mee denkt.