Sinds een week of 5 zit onze zoon op school, super spannend voor hem want hij is een kind die moeite heeft met veranderingen. Wij hebben 4 scholen op het dorp, 3 openbare en 1 christelijke school... wij zijn destijds alleen op de openbare scholen gaan kijken en hebben gekozen voor de school die het beste presteert, dichtbij is en waar wij op dat moment dachten dat hij het beste onderwijs zou kunnen krijgen. Het begin liep erg stroef, al vanaf het eerste gesprek met zijn meester eigenlijk... er valt geen gesprek met hem aan te knopen en hij is erg introvert. Mijn zoon heeft de eerste 3 weken erg gehuild, je bent als ouder zijnde natuurlijk erg nieuwsgierig hoe de dag is verlopen dus wij hebben hier een aantal keer naar gevraagd, maar krijgen weinig respons. Ook reageert hij niet wanneer er iemand binnenkomt en wanneer mijn zoon iets vraagt reageert hij vaak bot. Vandaag bracht mijn moeder mijn zoon naar school en stond zijn stoel met zijn naam wederom niet klaar, dus zoon in paniek naar de meester, die reageerde met: ''die heb je zeker zelf weggehaald van de stoel''. Waarop mijn moeder antwoordde dat er geen stoel voor hem stond. Dit is al de derde keer, ook zijn er nog wat andere kleine dingen en krijgen wij als ouders weinig informatie. Zo hoorde wij gisteren dat hij morgenmiddag en vrijdag vrij heeft en hoorde wij pas op het laatste moment van het schoolreisje, brieven worden aan ons (te) laat gegeven en wij hebben geen inloggegevens voor het online portal waar die soort dingen ook vermeldt staan... uiteraard hebben wij hierom gevraagd, maar dit was niet nodig aangezien zij overgaan naar een nieuw systeem. Ik ben benieuwd of meer ouders dit probleem hebben? Ik vind het erg vervelend weinig informatie krijgen en zou het leuk vinden als de meester iets spontaner zou zijn. Soms denk ik erover om toch bij de christelijke school te gaan kijken, maar zoon zegt het meestal wel naar zijn zin te hebben en heeft ook al wat vriendjes.
Hebben jullie geen kennis gemaakt met zijn meester toen jullie op de school kwamen kijken? Het klinkt mij niet erg plezierig in de oren! Juist kleuterjuffen/meesters zijn over het algemeen open en spontaan, vooral naar de kinderen toe. Op het laatste moment vrij geven is niet bepaald netjes..... Ik zou denk ik een gesprek aangaan met de directeur, daar je probleem voorleggen en dan afhankelijk van de reactie die je daar krijgt gaan nadenken over een vervolg. Succes!
Ervaren andere ouders het ook zo?? Dat zou ik eens informeren. Klinkt mij ook niet heel gezellig en hartelijk in de oren nee. Totaal anders dan wat ik tot nu toe met 2 kinderen ervaren heb.
Mijn kleutertjes zijn eigenlijk altijd heel hartelijk en zorgzaam ontvangen. Ik vond het wel even wennen dat je niet meer (zoals op kinderdagverblijf) echt een 'persoonlijk' verslagje van je kind krijgt, maar ik kreeg altijd keurig antwoord als ik in het begin vroeg hoe het gegaan was. Juffen waren eigenlijk altijd wel 'toegankelijk' en binnen 2 weken na officiële start hebben wij een 'intake' gesprek gehad, waarin gegevens werden gecontroleerd, een vragenlijst (die ik had ingevuld over mijn kind) werd doorgenomen en ik de kans kreeg om te horen hoe de dagen ongeveer ingevuld werden. Ik zou ook niet blij worden van zo'n start op een school... De meester kan je niet veranderen, maar je mag wel verwachten dat er tijdig gecommuniceerd wordt en je kunt het gedrag van meester wel bespreekbaar proberen te maken in de trant van dat jij (en zoon) last ervan hebben dat... Mijn ervaring is idd dat een open gesprek met directeur in dit soort situaties wel verhelderend kan zijn...
Ik zou beginnen met een goed gesprek met de meester. Zeker als je zoontje hem volgend jaar weer heeft. En qua informatievoorziening vind ik dat je ook prima bij de directeur terecht kunt: stel dat je zou moeten werken en je kind is opeens vrij, wel handig als je dan opvang kunt regelen ed.
Bah dit is geen goede start, overigens moet ik er wel bij zeggen dat de verhalen die je hoort op kdv of peuterspeelzaal op school niet gebeuren, dan moet elke leerkracht 30x vertellen hoe het is gegaan. Dat vond ik ook wennen. Ik zou overigens een gesprek aangaan en ook dit bij de administratie neerleggen. Want dit is geen normale gang van zaken. (waarom hoort jouw kind niet bij de kring?)
Bedankt voor jullie reacties. Ik weet niet of andere ouders dit ook zo ervaren, heb nog weinig contact gehad met ouders uit zijn klas (alleen een oppas van een kindje die al naar groep 3 gaat). Toen mijn moeder hem van school haalde net hoorde ze van een andere ouder dat ze morgen waarschijnlijk eerder uit zijn, toen ze dit aan de meester vroeg gaf hij aan dat ze misschien iets eerder uit kunnen zijn. Ik denk dat er volgend schooljaar even een gesprek met hem volgt of met de directrice want ik vind dit echt heel apart.
Hoeveel kinderen zitten in de klas en wanneer is vakantie? Bij ons is zo net voor de vakantie een periode waar alles een beetje anders loopt dan normaal, veel rommeliger, en in groep 1 zitten nu ook heel veel kinderen zo aan het eind van het schooljaar. Dat de meester een beetje nors is kan aan zijn karakter liggen en je moet bij 25-30 kleuters je aandacht ook over alle kinderen verdelen, kan niet altijd maar bezig zijn met één kind en zijn ouders. Kleuterjuffen en meesters hebben belang bij dat de kinderen snel wennen en zelfstandig zijn, want ze kunnen niet altijd met alles helpen. Bij ons staat trouwens de meeste informatie gewoon op de deur van het lokaal en het is ook wel eens gebeurd dat wij op het laatste moment pas iets hoorden. Geef het nog een kans, praat eens met andere ouders en als je echt een slecht gevoel hebt ga naar de directie.
Lijkt me wel handig om te weten hoe laat je kind uit is. Zou het morgenochtend nog een keer vragen. En als ze nog een of twee weken naar school moeten voor de vakantie nog een gesprek plannen en anders zsm erna.
Zaken als eerder uit en dagen vrij worden op de school van mijn zoon gecommuniceerd door de administratiemedewerkers, en die info wordt per mail verstuurd. De juf stuurt elke week een weekbrief rond met een kort verslagje van de afgelopen week (klassikaal), wat ze gedaan en geleerd hebben en de belangrijke dingen voor de komende week. Ik zou allereerst met de meester zelf in gesprek gaan, verloopt dat voor jou/jullie niet bevredigend dan pas met de directeur.
Dat klinkt niet heel gebruikelijk... Nou zeg ik altijd, je kiest voor een school en niet voor een leerkracht, want je kan het natuurlijk best een jaartje wat minder treffen. Maar dit klinkt dermate vreemd dat ik ook zou twijfelen aan de school. Introvert of niet, communiceren met ouders en vooral kinderen is toch gewoon onderdeel van je werk. Daar moet je toch professioneel genoeg voor zijn, zelf als je een volle klas hebt en het druk is aan het einde van het jaar. Maar goed, het jaar is nu afgelopen. Misschien heeft hij na de vakantie weer frisse moed... Ik zou na de vakantie het goed in de gaten houden en anders zeker een afspraak maken voor een gesprek (dus geen deurgesprekje) en mocht dat niet baten een gesprek aan vragen met de directeur.
Ik herken het een beetje. Wij hadden ook een meester bij de kleuters die niet heel spontaan contact maakte met ouders. De overgang van het kdv, waar de juffen altijd in waren voor een kletspraatje en uitgebreid vertelden hoe de dag was gegaan, was enorm. Ik heb wel een paar keer moeten slikken toen. Voor mij was wel bepalend dat mijn zoontje het er naar zijn zin had en blijkbaar wel een klik had met zijn meester. Als ik als hulpouder in de klas was merkte ik ook dat de leraar wel leuk en spontaan was naar de kinderen toe. Slecht communiceren over vrije dagen kun je de school wel op aanspreken vind ik.
Weet je, elke school heeft wel 1 of 2 leerkrachten die niet zo goed zijn of waar het niet mee klikt. Dus zelfs als je van school wisselt kom je dat op een nieuwe school ook tegen. Ik zou inderdaad met wat andere ouders praten maar bovenal even apart met de leraar een gesprek plannen. Dat kan gewoon, ik doe dat ook regelmatig buiten de reguliere 10 minuten gesprekken om. Het praat wat makkelijker als jullie allebei rustig zitten. Benoem wat je lastig vindt, vraag hoe hij het vindt gaan en kijk of er verbetering is. Zo niet, iets meer afspreken wat je wel en niet wilt om zo het schooljaar goed door te komen.
Ik vind het altijd bijzonder als mensen zeggen dat je meteen naar de directeur moet gaan. Stel dat jij iets doet wat een van je collega's niet leuk vind. Wil je dan dat ze naar jou toekomt, en een open en eerlijk gesprek met je aangaat? Of wil je dat ze naar je leidinggevende stapt om over jou te klagen, zonder dat je de kans krijgt eerst het gesprek aan te gaan? Kortom, plan een gesprek met de leraar. Bespreek wat je lastig vind (geen spontaniteit), wat je anders zou willen zien (hartelijkheid naar je zoon), en wat simpelweg niet acceptabel is (te weinig informatie over roosters e.d.). Misschien doet een gesprek wel wonderen! In ieder geval wel heel fijn dat je zo'n vriendjes heeft en het (meestal) naar zijn zin heeft.
Zou niet meteen denken richting andere school Elk jaar (kan je) andere leerkracht krijgen Je weet dus nooit of het klikt met de juf in bv groep 6 Dan ga je ook niet naar een andere school Zou het gewoon bespreekbaar maken en werkt dat niet dan kijken of de directie of vertrouwenspersoon kan helpen
De hele informatiestroom gaat hier altijd via de mail, door de directrice of juffen of meesters van andere groepen, nooit via de eigen juffen en meesters. Dus misschien dat daar iets mis gaat? Elke juf of meester heeft volgens mij een 'gebied' waar ze voor zijn, en dan stuurt die juf of meester een mail daarover naar alle ouders. Dus bijvoorbeeld juf A is verantwoordelijk voor de info over het schoolreisje van de kleuters, dus stuurt juf A ook mails daarover, terwijl dat misschien niet de juf van 1 van mijn kinderen is. Daarnaast zijn er klassenouders, zij mailen over dingen die alleen over de eigen klas gaan, zoals feestjes voor de juffen, wie er wil rijden naar uitjes ect. In groep 1 had mijn dochter een geweldige juf, zij praatte na school nooit met ouders als er nog kinderen bij haar stonden te wachten. En dat vind ik echt heel erg goed. Iedereen mocht altijd met haar mee naar binnen als al haar kinderen opgehaald waren om even te praten, maar niet als er nog kinderen waren. Want die moest ze in de gaten houden. En dat juich ik echt toe, zeker bij groep 1 kinderen. Maar het botte tegen een kind, dat vind ik wel bijzonder. Dat herken ik ook helemaal niet gelukkig. Krijgt je kindje na de vakantie een andere meester of juf? Anders zou je dat even af kunnen wachten.
Na de vakantie heeft hij dezelfde meester en krijg ik als het goed is inloggegevens van het portal waar informatie op komt te staan. Zaten op het eind 33 kinderen in de klas, misschien kwam het omdat mijn zoon eind schooljaar is een volle klas kwam waarbij de kinderen en de meester eigenlijk al toe waren aan de vakantie. Ik kijk na de vakantie dus nog even aan of de informatievoorziening verbeterd (en het humeur van de meester) anders ga ik een gesprek met hem aan.
Het is erg afhankelijk van de leerkracht die je treft. Zit je zoontje volgend jaar weer bij deze man in de klas? Dan zou ik een gesprek aan met de leerkracht na schooltijd vragen en aan het begin van volgend schooljaar weer.
Ik zou het inderdaad ook even afwachten on het nieuwe schooljaar. Moet eerlijk bekennen dat het bij ons op school ook een beetje rommelig is de laatste paar weken; iedereen is duidelijk toe aan vakantie. Bij mijn zoon in de kleuterklas zitten 33 kinderen en alle kleuters die in juni en juli jarig zijn, werd gevraagd het nieuwe schooljaar pas te beginnen... (vrije keuze)
Hier hebben wij nooit problemen mee gehad. Dochter huilde de eerste weken als ik wegging en juf ving haar dan op. Bij het ophalen hoorde we dan dat het goed was gegaan. Hier staat de juf smorgens bij de deur of zit in de kring alle kinderen geven de juf een hand bij binnenkomst en er is altijd tijd om ff met de juf te praten. Wij krijgen iedere zondag een overzicht wat er die week gaat gebeuren. Bv maandag gymles, dinsdag juf vrij vervanging door juf ......, woensdag muziekles, donderdag mini loco, vrijdag speelgoed dag. Maandelijks een overzicht van grotere gebeurtenissen zoals bv schoolreisje informatie, kindjes die jarig zijn, kindjes die zwemdiploma hebben gehaald etc etc. Directrice staat ook altijd bij de hoofdingang smorgens. Dochter gaat na de zomer naar groep 3, vorige week een doordraai uurtje gehad waarin ze kennis heeft gemaakt met de nieuwe klas en de nieuwe jufs.