Ik ben op 27 mei 2015 bij de gyn geweest ivm meer dan 24 uur gebroken vliezen en geen weeën. Vervolgens 28 mei bevallen en 29 mei weer naar huis gegaan 22 januari 2016 ben ik bij de gyn geweest om te starten met behandelingen om opnieuw zwanger twee worden. Het ziekenhuis heeft hiervoor een vervolg DBC geopend maar mag dat wel? Ik had expres de afspraak in januari gemaakt maar nu mag ik alsnog 2x eigen risico betalen van 2015 en van 2016..
Volgens de NZA: een dbc kan maximaal 120 dagen open blijven staan. Nou denk ik ook, maar ik ben geen dbc expert, dat een bevalling en afspraken m.b.t. opnieuw zwanger worden 2 verschillende dbc's zijn. ----- Toevoeging: ik had niet gedacht aan een vervolg dbc... Miscchien heb je hier wat aan: https://dbcregels.nza.nl/2016/ggz/openen/openen-dbc-wanneer/een-vervolg-dbc-openen/ Binnen 365 dagen moet je daarvoor 'terug komen in de zorg'. Ervan uitgaande dat, als je in mei 2015 bent bevallen en daarvoor bij de gyn. liep voor vruchtbaarheidsbehandelingen, zijn in sept. 2014 je behandelingen gestopt. Dbc staat 120 dagen open, dus stopt in december. Januari 2016 vervolg afspraak, dus dat is meer dan 365 dagen....
Inderdaad. Bloedprikken voor de zwangerschap tussen de 9 en 12 weken volgens mij weer wel maar dit weet ik even niet zeker
Dat klopt inderdaad. Maar ze hebben dus een dbc geopend op 27 mei 2015. Die loopt 120 dagen. En omdat ze vinden dat er voor mijn afspraak op 22 januari een vervolg dbc geopend kan worden en geen nieuwe sluit die dus aan op de vorige 120 dagen en start dus in 2015. En daarna openen ze weer een vervolg dbc met de datum van eind januari 2016 dus mag ik 2x betalen..
Ik zie dat je door het gebruik van vlomid zwanger bent geraakt. Het is toch logisch dat een vruchtbaarheidstraject wordt afgesloten wanneer je een positieve test hebt gehad en je bevallen bent? Het lijkt me ook logisch dat wanneer je opnieuw start (voor een nieuwe start) dat je weer opnieuw begint en dat dat dus ook telt voor je eigen risico. Ik kan me echter vergissen.
Precies dat vind ik ook! Maar het ziek huis doet nu net of mijn nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling een vervolg behandeling is op mijn bevalling van de vorige en dat vind ik niet eerlijk! Ik ben in 2015 alleen geweest om te bevallen en verder niet. Dus ik vind dat er een nieuwe dbc geopend moet worden en geen vervolg.
Dat laatste lijkt mij ook. Wat zegt je zorgverzekering er van? En heb je over 2015 nou wel of geen eigen risico betaald voor de bevalling?
Eigen risico is toch per jaar.... Staat de dbc toch los van? Of denk ik nu te simpel? Als ik de link lees van een voorganger lijkt het me inderdaad een nieuwe dbc en geen vervolg dbc omdat werk diagnose geheel anders is. Kosten technisch maakt dit volgens mij geen verschil.
Ik neem aan dat een bevalling en een vruchtbaarheidstraject echt niet onder dezelfde DBC vallen. Zou ik anders zeer vreemd vinden. Dus dan is een nieuwe starten gewoon terecht. Over tijdsduur etc kan ik niks zeggen want dat weet ik niet. Edit: zie dat het om een vervolgcode gaat. Zou het navragen bij een verzekeraar dan als je twijfelt.
Niet voor de bevalling maar ze zeggen dat de nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling een vervolg is dus die start aan sluitend aan de dbc voor mijn bevalling en 22 januari valt dan nog in de aansluitende dbc die dus in 2015 gestart is.. dus moet ik voor de vruchtbaarheidsbehandeling die alleen in 2016 heeft plaatsgevonden 2x eigen risico betalen zowel van 2015 als 2016
Zo denk iedereen en dat is dus fout als er al een lopende dbc is kan het dus voorkomen dat hij door loopt naar het volgende jaar dat ligt aan de startdatum. Maar dat verteld het ziekenhuis niet van te voren.. Als mij afspraak een week later was had het me 385 euro en een hoop gezeur gescheeld
Dit is wat ik er over heb gelezen: https://m.onvz.nl/particulier/vergoedingen/uitleg/eigen-risico/eigen-risico-bij-dbc.html Het gaat dus wel degelijk over een nieuw kalenderjaar en dus nieuw eigen risico.
Wij plakken vervolg afspraken ook aan die oude dbc tenzij mensen zeggen dat ze komen voor nieuwe klacht. Zelfs na 1 jaar mag je hem nog aan die oude dbc hangen als het voor dezelfde klacht is. Nu zie je niet precies wat die klacht is het is een getallen code die je dan net uit je hoofd moet weten. (hier gaat het dan vaak al fout denk ik) Er gebeuren trouwens ook heel veel fouten met afspraken en de dbc's hoor dat het niet klopt enz. Dat moet worden herstelt door de grouper en gebeurd pas na zoveel tijd.. Maar na 3 mnd sluit je start traject af en moet hij geoepend worden voor het vervolg.
Dus jan 2015 dbc vruchtbaarheid Mei (toch?)2015 dbc bevalling Jan 2016 verlenging dbc vruchtbaarheid Klopt dit? Dan 2015 en 2016 eigen risico Volgens de link hierboven.
Heb je al contact gehad met het ziekenhuis hierover? Ik zou maandag bellen en vragen naar de administratie, dan kunnen zij het voor je uitzoeken. Daarnaast even je zorgverzekeraar bellen met hetzelfde verhaal en vermelden dat je in afwachting van de uitkomst van het uitzoekwerk wacht met het betalen van je eigen risico. En ik weet niet of je van plan was over te stappen, maar ik meen me te herinneren dat een betaalachterstand op het eigen risico hierbij geen probleem is.
Dit dacht ik ook. Daarnaast zal het financieel niet uitmaken, nieuwe dbc of vervolg, het is in een nieuwe jaar dus nieuwe eigenrisico.
Nee niet helemaal Mei 2015 dbc bevalling loopt tot september 2015 September 2015 tot januari 2016 loopt de vervolg dbc en daar valt dus mijn afspraak in januari 2016 in= dus eigen risico 2015 En de afspraken in februari 2016 vallen dus weer in een vervolg dbc die loopt van februari tot mei 2016= dus eigen risico 2016. Voor de duidelijkheid ik ben in 2015 alleen 27,28,29 mei in het ziekenhuis geweest om te bevallen verder niet.