Nu zullen het ook de hormonen wel zijn (dochtertje zit vandaag voor het eerst een lange dag op de opvang en ik moet maandag weer werken na een heerlijk bevallingsverlof) maar vandaag werd ik gebeld dat ik definitief een keuze moet maken tussen twee scholen (voor de oudste die in december 4 wordt: 1) school 200 meter bij ons vandaan. Zit nog in noodgebouw en is wat rommelig. Is een startende school in ontwikkeling. Je moet hier als ouder flexibel zijn en accepteren dat nog niet alles perfect gaat. Wel zijn ze altijd bereid dingen aan te passen of in overweging te nemen. Meeste kindjes van de creche (bijna allemaal) gaan hiernaartoe. Het is een brede school waar mijn zoon nu al op de creche zit. Nadeel is dat het wat rommelig is en nog niet perfect. De resultaten op lange termijn zijn nog niet bekend. 2) Jenaplan op 1 km bij ons vandaan. Actieve school, organiseert van alles. We hebben hier een goede indruk van en horen positieve verhalen. Deze school heeft onze voorkeur. Nadeel is dat er veel minder bekende kindjes zullen zijn en hij moeilijker zelf naar school kan gaan omdat er drukke wegen overgestoken moeten worden. Hoe erg is het om niet bij de buurtkindjes op school te zitten en hoeveel impact heeft dit op een kind denken jullie? Ik ben bang dat ik hem iets 'aandoe' door hem naar de jenaplan te brengen omdat dan echt alles helemaal nieuw is, terwijl ingang van de buurtschool in dezelfde gang zit als zijn creche. Wat vinden jullie van de het oversteken van drukken punten? Hoe belangrijk is het dat een kindje snel zelf naar school toe kan? Thanks voor jullie hulp. Ben even megalabiel met alle keuzes en veranderingen....
Onze dochter zit 1km van huis op school. We wonen tegenover een school.. Meeste kinderen van de crèche gingen dus naar deze school. Ook veel kinderen uit de straat; gaan hier naar school. Maar in praktijk had ze in no time nieuwe vriendinnen... Ok, het halen en brengen kost soms wat meer tijd.. En ook spelen met vriendinnetjes tja, ze kunnen zomaar een eindje weg wonen. (Ik heb zowel geen auto als geen fiets... Dus dan is ene km aan de andere kant van school al gauw een eindje als je het niét vantevoren afspreekt) Inmiddels blijken er 2 (en na de zomervakantie 3) kinderen in de straat toch op dezelfde school te zitten. (Ook kinderen die wat meer mijn voorkeur hebben... Maar goed, dat is mijn ding en heeft weinig te maken met de schoolzin van dochterlief) Veel kindjes kunnen niet dezelfde dag afspreken maar dan doen ouders dat liever een dag vantevoren. Prima dat scheelt mij 2,2km voor niks lopen In die tijd zet k het eten startklaar en rond 5 uur haal ik d'r op. Regelmatig bieden ouders aan haar even terug te brengen en bij ons spelen is sowieso nooit een probleem. Paps wordt ingeseind dat hij dochterlief even bij ons moet ophalen en dat gaat altijd prima. Enige is dat ze voorlopig (wat mij betreft nooit.. Maar ik vermoed dat dat een illusie is) niet alleen naar school kan. Ze moet een aantal doorgaande wegen waar veel ongelukken over... En het is natuurlijk al gauw een kwartier lopen. Maar afgezien van een hoop strubbelingen met school omdat dochterlief het er niet altijd even leuk vind.. Is dat nooit een sociaal probleem maar gaat het meer om de lesstof. En de kindjes uit de straat? Daar speelt ze evengoed gewoon mee. Geen enkel probleem. Dus als jouw voorkeur echt naar die jenaplan uitgaat... Zou ik het zeker doen Het is echt te doen. Alleen soms een beetje aanpassen
Thanks Saskia voor je reactie. Is wel even fijn om te horen, de ervaringen van iemand die een vergelijkbare keuze heeft gemaakt!
Hier zit een school vlak om de hoek, maar die sprak ons qua onderwijsmethode niet aan. En er zijn nog 7 andere basisscholen op fietsafstand, die we dus in principe allemaal zouden overwegen. We hebben er een gekozen die ongeveer 1 km weg ligt. Sommige kinderen van zijn kdv zijn hier ook naartoe gegaan, zijn 'beste vriendjes' allemaal niet. Maar sommige daarvan ziet hij nog wel op de BSO. En hij heeft in no time nieuwe vriendjes gemaakt. De reden dat we voor deze school hebben gekozen, is omdat hun visie op de ontwikkeling van kinderen ons aansprak. En de manier waarop ze daar invulling aan geven met het hele team. Ik vind 1 km prima te overzien, dat kun je fietsen en eventueel ook nog wel lopen. Het zal vast meevallen, met hoe ver weg zijn nieuwe schoolvriendjes allemaal wonen. Als je er iedere dag 15 min voor in de auto moet zitten, dan zou ik het persoonlijk niet eens overwegen. Maar 1 km, dat is toch niet ver? Uiteindelijk kies je die school waar je voor jouw kind(eren) het beste gevoel bij hebt. Succes met jullie afwegingen.
Hier heb je 2 scholen en mijn dochter zit op de ene terwijl de meeste buurtkinderen op de andere zitten. Maakt niets uit ze spelen allemaal lekker met elkaar buiten. Was vroeger bij mij dezelfde situatie en dat gaf toen ook nooit problemen. Dochter zit op een jenaplanschool en dat bevalt prima. Qua oversteken tja dan maar wat langer brengen, is toch ook geen drama 1 km ben je er zo.
Hier n aantal scholen vlakbij, gekozen voor een jenaplan school op min.1 km afstand. Prima te fietsen; is echt niet ver.ook hier drukke weg over dus duurt nog een tijdje voor dochter zelf kan. Veel kids van het Kdv gingen naar andere school, er zitten wel een aantal kinderen uit de buurt op de school, maar ook heel wat niet. Mijn advies: doe wat voor jou het beste voelt, vriendschappen gaan vanzelf en de afstand is qua spelafspraken prima te overbruggen.
Hier ook niet voor de school om de hoek gekozen. De school is ook zon 1 km verderop. Er zitten veel kinderen op die uit alle hoeken van de stad komen. Enige nadeel vonden wij ook dat alleen naar school ver te zoeken is. Maar we hebben een fiets en auto, dus geen probleem. Ik hoop idd dat ik alleen niet te vaak voor de school sta en hij ergens anders gaat spelen. Maar ik denk over vriendjes, die maken ze zo. En misschien als hij naar de school van buurkindjes gaat, hij helemaal niet deze kindjes als vriendjes uitzoekt. Hij krijgt 2 groepjes, de buurt en de school. Onze keuze is dus ook gebaseerd op een goed gevoel ipv dichtbij en makkelijk.
Ik heb me ook afgevraagd van hoe belangrijk is het dat ze naar de dichtstbijzijnde school gaan, mijn conclusie was uiteindelijk dat het niks uit maakt, hier zitten namelijk in 1 gebouw al 3 verschillende basisscholen . Dus de kans dat ze naar dezelfde school gaan als hun vriendje is toch al klein, geen van 3 sprak ons aan dus meneer gaat helemaal naar een andere school, tijdens open dagen en laatst een lente fair is hij er niet weg te slaan en was direct leuk met de andere kindjes aan het spelen en er rolde zelfs al een speelafspraak uit, dus zo flexibel zijn kinderen
Wij zaten vroeger ook op een school verderop. Buurtkinderen zaten verspreid over meerdere scholen. Voor na school was dat nooit een probleem hoor. Mijn dochter zit nu ook niet op de dichtstbijzijnde school.
Wij hebben ook niet voor de dichtstbijzijnde school gekozen. Het is 2,4 km en dat kan makkelijk op de fiets. Zelfs tussen de middag fietsen we heen en weer. Speelafspraakjes worden vaak wel gepland. En ze speelt ook veel met de kindjes uit de straat, die ook allemaal op een andere school zitten.
Ons zoontje zal straks in oktober naar school gaan op ruim een kwartier (3,8km) fietsen van hier. Er zitten vier scholen dichterbij, maar bij deze hadden wij het beste gevoel. De school het dichtste bij zat vol, jammer maar helaas. Achteraf ben ik daar niet zo rouwig om. Zoals het nu lijkt zal de toekomstige groep drie bestaan uit 36 kinderen, is voor mijn zoontje niet goed en dus ben wel blij dat hij daar niet meer terecht kon. Er zullen geen buurtkindjes bij hem in de klas zitten, nou ja, jammer dan. Hij treft ze wel hier in de speeltuin en ik hoop dat hij op school vriendjes maakt. Ik heb nog getwijfeld of het voor de andere twee ook de beste keus zal zijn, maar we zien eerst wel. Mijn neefje zijn beste kameraadjes zitten ook niet bij hem op school, maar wonen gewoon bij hem in de straat.
ik heb vooral gekeken naar de school die bij hem past. wij hebben hier veel scholen in de buurt maar ook een jenaplan school 15 min verder dus ook niet zo ver. het is uiteindelijk de school aan de overkant geworden. het is een leuke basisschool, veel kindjes van het kdv gaan er straks ook naartoe en het past gewoon bij hem.
Dat is hier echt bij geen een school meer Toen we begonnen op school zaten er tussen de 20 en 25 kinderen in 1 klas. Maar bij voorkeur max 23. Nu zijn ze van 2 klassen naar 5 kleuterklassen gegaan en in elke klas zitten bijna 30 kinderen. (School in de buurt dreigde gesloten te worden... Dus veel kinderen zijn naar inze school overgestapt)
oe 30 zijn wel veel zeg! hier zijn het echt kleine klassen (2) van 15 kindjes. maar wij hebben ook veel scholen in de buurt. tegenover ns huis staat er 1, om de hoek 1 andere hoek weer in iets verder nog 1. alsik 10 minuutjes in de buurt fiets kom ik al 5 scholen tegen
@lennylen: hier struikel je ook over de scholen en allemaal flinke scholen ook. 400 leerlingen per school is vrij normaal. Alleen doordat die ene school (ook zo'n 400-500 leerlingen) bijna dicht ging en hele slechte inspectierapporten heeft dus,, Tja, die kinderen moeten ook ergens heen... Dus ook de kleuter-aanwas is explosief gestegen. Van 2 klasjes van 22 naar 5 klassen van bijna 30.... Ook goed te zien op het schoolplein als er een voorstelling is.... De kleuters zijn echt een aanzienlijk deel van de leerlingen.