Zoontje van 1,5 werd vorige week maandag ziek, hoge koorts, snot, je kent het wel...PCM gegeven en op donderdag leek het beter te gaan. Zaterdag echter weer helemaal mis, wederom hoge koorts, lag erbij als een dood vogeltje, kreunen en huilen. Huisartsen post gebeld en daar is hij gezien.. Conclusie niks te vinden, gewoon een virus en vooral geen PCM meer geven. Hij moet koorts gewoon even doormaken. Heb mijn twijfels hierover uitgesproken, zeker gezien het kreunen, maar advies was echt geen paracetamol. Gisteren hysterisch huilen, nog steeds koorts. Toen naar eigen huisarts... Nieuwe conclusie dubbele oorontsteking, veel PCM geven en anti biotica Arm kind, ben boos op die stomme huisartsenpost!
Ik zou ze opbellen en vriendelijk vertellen dat ze het mis hadden. Heb je niks aan maar lucht misschien wel op Sterkte met je zoontje!
Wij hebben t zelfde meegemaakt alleen niet t advies geen paracetamol, hier was t misschien een griepje of last van vaccinatie, volgende dag weer geweest toen zeiden ze ineens keelonsteking (?) na t weekend kom ik bij onze eigen ha en ja hoor aan beide oren een oorontsteking! Terwjl ze dus ook in zn oren hebben gekeken bij de post
Vind het een taak van de huisarts dit aan te geven bij de huisartsenpost. Beterschap voor je zoontje!
Voor oorontsteking geeft de huisarts hier altijd garantie tot aan de voordeur zegt hij. Dat schijnt echt op het ene moment niet te zien te zijn en het volgende moment kan het een dubbele oorontsteking zijn (ook zo meegemaakt). Maar hij zegt er wel altijd bij dat we het in de gaten moeten houden als hij niks ziet, wel slordig dat de hap dat niet gedaan heeft... Beterschap in ieder geval!
Het kan echt zo zijn dat de ontsteking er wel al zit - in het middenoor - maar dat je het nog niet aan de trommelvliezen ziet. Het is dus zeker wel mogelijk dat ze op de hap niks hebben gezien aan het oor... Zeker als hij bv ook geen opgezette klieren had. Maar het advies van geen pcm geven vind ik wel erg vreemd bij een kind dat zo ziek is. Puur voor koorts geen pcm geven snap ik, maar een kreunend, ziek vogeltje geef je gewoon pcm, klaar.
Het is inderdaad niet raar dat er op zaterdag weinig te zien is en dat het een paar dagen later toch een oorontsteking blijkt te zijn. Bij Eva ook gehad, ze was al een paar dagen flink ziek en at niets, dronk heel weinig, maar bij de huisartsenpost zagen ze wel een rood oor, maar nog geen ontsteking. Paar dagen later naar de huisarts geweest en toen was het flink ontstoken. Niets om boos over te zijn, gewoon pech dat het zo laat zichtbaar was.
Bij oorontsteking beginnen de klachten hier altijd al voordat de ontsteking zichtbaar is. Kan dan idd een dag later ineens een knallende dubbele ontsteking zijn.... Onze huisarts zegt altijd, als er nog niets te zien is: garantie tot aan de deur. Bij zoveel last dat ze liggen te kreunen van ellende ALTIJD paracetamol geven. Ja, dan wordt de koorts maar wat gedempt, dan vertraag je genezing maar ietsje, maar als ze zo ellendig zijn, hebben ze gewoon verzachting daarvan keihard nodig. Ik zou er -evt via je eigen huisarts- een klacht van maken wel, maar dus vooral van dat advies over de pcm bij een kind dat zo ellendig was
Tsja, heb het wel eens andersom gehad. Zat ik 's middags nog met de oudste bij de huisarts (hoge koorts, constant met zijn handjes bij zijn oren), was er volgens hem niets aan de hand, gewoon een griepje. 'S avonds zaten we na een koortsstuip met onze oudste bij de hap en bleek hij een dubbele oorontsteking te hebben.
We zijn vorig jaar bij de hap beland met onze dochter na 4 dagen flinke koorts en een koortsstuip die avond, benauwdheid, en dagenlang niet eten. Was 'een virusje' en ze zeiden ook indirect dat we aan het overdrijven waren. Dat was zaterdagnacht. Op maandagochtend was het kind zo ziek dat we via de ha bloedonderzoek hebben geëist. 2 uur later belde de kinderarts uit het zkh dat we per direct via de eerste hulp moesten komen. Haar ontstekingswaarden waren zo hoog dat ze direct aan het ab via het infuus moest -> dubbele longontsteking en 4 dagen opgenomen geweest. Was goed te voorkomen als ze op tijd een kuur had gekregen (vrijdag en zaterdagnacht is naar haar longen geluisterd)
Medisch zijn dingen erg vaak lastig in te schatten. Ik hoor regelmatig dat een kind hartstikke ziek was, niets aan de longen te horen en een dag of 2 later blijkt er een longontsteking te zitten. Onze jongste was 2,5 week oud toen ze steeds minder ging drinken en haast niet meer wakker werd. Huisarts kon niets vinden, KA geconsulteerd, die vond medische actie niet nodig. Midden in de nacht had ze uiteindelijk nog steeds niet gedronken en deed niet anders dan slapen. Weer naar de HAP, die kon niets vinden, maar stuurde me door naar SEH. Bleek ze een veel te hoge hartslag te hebben, (tachycardie). Hadden die twee andere artsen niet gehoord, of toevallig op dat moment een normalere hartslag even geweest... dat weet je dus niet. Bottomline is iig wel dat je als moeder echt weet wanneer het echt fout zit en dat je daar altijd naar moet handelen. En als je kind pijn heeft en een arts zegt: geen pcm, ze moeten het maar even doormaken, dan luister je niet naar een arts, maar naar je gezonde verstand!
Hier ook een haha 1 keer met de oudste smorgens bij de huisarts geweest niets te zien oren niet rood en in de avond werd het slechter en slechter 10 uur avonds naar de hap. Dubbele oorontsteking en vuurrood
Klacht indienen bij de hap. Moeten ze iets mee doen. Ik heb het ook gedaan. Ik heb echt een hekel aan de hap, wat ik daar al meegemaakt heb pfff.... Vreselijk hier in Noord Limburg
Het klopt dat het vaak moeilijk te zien is. Maar ik vind dat de huisartsen in Nederland te veel 'arrogantie' tonen, want als ZIJ niks zien wordt een ziek kind maar naar huis gestuurd. DAT vind ik in veel gevallen behoorlijk gevaarlijk. Een doodziek kind met dagenlang koorts > 39,5 en benauwdheid kun je op meerdere manieren onderzoeken dan simpelweg even luisteren en met basisapparatuur in de oren kijken. Als de ha het niet weet is het zijn taak om iemand in te schakelen die het wel weet. Ik ben met mijn zoon binnen 2 dagen 4x bij 2x verschillende huisartsen geweest omdat het kind totaal leegliep en werd telkens naar huis gestuurd. Toen ik stennis heb geschopt bij de hap kwam een kinderarts bij en bleek het rota-virus te zijn met directe opname. A: er wordt vaak niet naar moeders geluisterd door huisartsen (kinderartsen doen dat veel meer) B: je hoort vaak van de ha dat het kind iets niet heeft na onderzoek. Maar wat het wel heeft kunnen ze niet zeggen. En dan nog die arrogantie om ouders maar naar huis te sturen..
Ja, ik had het nu ook meer over de situatie bij TS. Verder helemaal met je eens, dat er bij kinderen die echt doodziek ogen, regelmatig beter even naar de SEH verwezen kan worden, of op z'n minst een KA geconsulteerd... onze eigen huisarts heeft bij onze oudste ook een tijd geroepen dat er allemaal niets aan de hand was. Die is daarna 180 graden omgedraaid, omdat ze weet dat als ik kom, er ook echt iets is. Het gebeurt zelden dat zij niets kan vinden dan. En dan mag ik erg blij zijn met een huisarts die in staat is te leren van haar fouten, want als ik soms de verhalen hoor...