Ja dat! Ik viel gewoon om de regel in slaap en moest na 5 regels weer opnieuw beginnen omdat er werkelijk niets was blijven hangen . Dodelijk saai die teksten! En daar werd dan uit geconcludeerd of je een tekst kan begrijpen . Wanneer een tekst over een onderwerp gaat die je leuk vindt/je interesse heeft en leeftijdsadequaat is, word je wél enthousiast en werkt je brein optimaal ipv dat het inkakt . En ook die stomme boeken waaruit je moest kiezen, echt zo zonde hoe ze lezen niet leuk wisten te maken op de middelbare school vroeger.
Wij mochten in ieder geval zelf onze boeken kiezen, zolang het maar literatuur was. We hoefden dus niet boeken uit elke periode te lezen. 1 keer Slauerhoff gelezen, maar totaal geen aansluiting bij. Nu lees ik ook wel literatuur, maar alles modern, vanaf de jaren 90.
Grappig, ik heb enorm genoten van de literatuur lijst en was echt niet de enige Eén van mijn voornemens is om die boeken van toen weer te gaan lezen. Voor mijn boekenmap (dat moest toen, 4 boeken lezen van 1 schrijver) koos ik Simon Vestdijk (de Anton Wachter reeks) Daar ga ik binnenkort aan beginnen. Jongste dochter leest nu Eline Vere Oudste heeft net Hersenschimmen gelezen Dus het kan, genieten van de klassiekers van de oude leeslijst Hier lid van de bibliotheek, en we halen ook regelmatig boeken bij de kringloop Oudste dochter koopt regelmatig boeken. Zij is helemaal gek op de Shatter Me serie
Ik had het ook meer over bv ‘Van den Vos Reynaerde’. Hersenschimmen werd zeker niet onder de klassiekers geschaard, dat boek ik jonger dan ik
Maar het is wel ook heel waardevol om kinderen kennis te laten maken met teksten die ze uit zichzelf niet snel zouden kiezen. Ik heb voor m'n lijst bijvoorbeeld Camera Obscura gelezen, dat zou ik zelf nooit kiezen maar het is wel heel verrijkend geweest. En met zo'n tekst als Van den Vos Reynaerde kun je wel van alles doen, volgens mij heeft Suske en Wiske er bijvoorbeeld een stripboek van. Dus ja, leesplezier is hartstikke belangrijk, maar het mag wel een beetje meer zijn dan enkel lezen voor de lol. Ik denk dat er vooral gewoon heel veel gelezen moet worden. Boeken die je zelf mag kiezen, en dan een of twee per jaar die je met de hele klas behandelt.
Wat hierboven al geschreven is, het gaat niet alleen puur om de boekenlijst maar ook om inderdaad iets lezen buiten je comfort zone. Een boek over een oude man met dementie zal in eerste instantie niet echt interessant zijn voor tieners.
Maar als je nooit iets leest binnen je comfort zone, is er buiten al snel veel te veel gevraagd. Het probleem nu is dat veel jongeren gewoon niet lezen, een kwart is laaggeletterd, dus nu is het doel juist om jongeren met plezier te laten lezen zodat ze lezen. En dan begin je bij die comfort zone. Mij hoef je boeken lezen niet te verkopen, ik doe niets anders, inclusief klassiekers. Maar een 13-jarige die nooit leest door Van den Vos Reynaerde laten ploeteren, gaat geen motivatie geven tot meer lezen, enkel het tegenovergestelde.
Oh dat ben ik zeker met je eens hoor, en hoe leuk is het dat er inderdaad een groep jonge mensen is die nu aan het lezen is geslagen. En wie weet waar dat toe kan leiden uiteindelijk Mijn oudste is dus echt geen lezer maar door de bekende filmpjes op o.a. TikTok heeft ze de smaak nu te pakken. En daardoor is het voor haar nu beduidend makkelijker om de verplichte boeken van de lijst voor school te lezen. Ik heb haar wel wat tips gegeven en daar heeft ze gebruik van gemaakt.
Dat is wel heel weinig...wij hadden 10 of 12 van die krengen en het moest LITERATUUR zijn en GEEN vertaling. Harry Mullisch De Aanslag en dat soort...(bah bah bah, droge saaie bagger) Ik was maar wat blij dat voor Engels Lord of the Rings (telde als 3) / The Hobbit was toegestaan, in het Engels uiteraard. The Silmarillion (ook Tolkien) wilde de docent niet aan, dan moest ze m zelf ook gaan lezen en na tig pogingen kwam ze nog steeds niet door t begin.