Misschien dat iemand hier ervaring mee heeft? Hoe werkt zitten blijven op de middelbare school? Wie bepaald of een kind blijft zitten, ligt die beslissing bij school of mag je als ouders ook die knoop doorhakken? En moet het puur gebaseerd zijn op cijfers? Oftewel, als de cijfers (net) voldoende zijn om door te gaan, moet een kind dan over? Het wordt een te lang verhaal om het helemaal uit te leggen, maar het gaat om het pre examenjaar en van afstromen naar een ander niveau is geen sprake of geen optie. Het gaat puur om blijven zitten. Edit: ter verduidelijking, wij willen dus dat kind blijft zitten, en ik weet nu al dat school het daar niet mee eens is.
Hier op school zijn de cijfers gewoon leidend... dit staat ook beschreven. Als je meer dan X aantal onvoldoendes hebt dan blijf je zitten (weet het aantal niet precies, maar volgens mij mag ze 1 vijf hebben ofzo... en dan heeft het ook nog met kernvakken te maken).
Hier namen ze afgelopen jaar bij de oudste wel zijn gedrag etc mee. Hij had 1 onvoldoendepunt teveel. Na leerlingoverleg was besloten dat hij 1 toets over moest doen tot hij genoeg had om van de 5 een 6 te krijgen. (Maken, nakijken, 2 onderdelen over, nakijken, 1 onderdeel over -> genoeg punten). Maar als ze dit jaar zeggen zitten blijven zou het me niet verbazen. Al heeft hij nu wel een coach (naast mentor) op school gekregen dus ik hoop dat zij hem wel gemotiveerder krijgt
Ja dat snap ik. Maar wat als de cijfers voldoende zijn om aan de normen te voldoen? Ik lees online ook alleen maar situaties als: school wil dat mijn kind blijft zitten, wij niet. Hier is het andersom, wij willen dat kind blijft zitten, school kijkt puur naar cijfers.
Ja daar ben ik ook bang voor en dan is het kansloos vrees ik. Maar het is dus niet ergens vastgelegd wie de beslissende stem heeft ofzo?
Ik denk inderdaad ook dat je goede argumenten moet hebben en goed in gesprek moet. Vastgelegd ergens denk ik niet. Ik zou de schoolgids er eens op naslaan als ik jou was. Misschien dat daar iets in te vinden is hierover.
Ja dat heb ik al gedaan, bij bevorderings en overgangsnormen worden enkel cijfers benoemd. Geen andere factoren worden benoemd of meegewogen.
Oei dat wordt denk ik een lastige. Wij hebben meegemaakt dat er wel afgestroomd werd. Dus een niveau lager. Dochter van havo 2 naar mavo 3. En zoon van vwo 2 naar havo 3. Vervolgens is hij ook nog in havo 4 blijven zitten. Daar hing het tot de laatste dag erom of hij het zou redden of niet, maar na de laatste toetsweek bleek hij net te weinig punten te hebben om over te gaan. Ik moet heel eerlijk zeggen dat wij er niet eens aan gedacht hebben om eventueel het gesprek aan te gaan om hem toch te laten zitten mochten zijn cijfers net aan wel voldoende zijn. Ik denk dat school gewoon kijkt naar de cijfers, voldoen die aan de norm? Dan gaat de leerling over. Zitten de cijfers in de twijfel zone? Dan wordt het een bespreekgeval en dan kan het dus zijn dat school beslist om te laten zitten. En ik kan me voorstellen dat in die situatie de mening van ouders nog wel eens meegewogen kan worden. Zeker als jullie zelf aangeven dat in jullie ogen blijven zitten beter is. Maar dan zul je wel duidelijke en goede argumenten moeten hebben. Je zal denk ik het beste hierover het gesprek kunnen aangaan met de mentor en de decaan. Hoe staat jullie dochter er zelf in? Sterkte, want het lijkt me een lastige kwestie.
Ik denk inderdaad dat de school hierover beslist. Hoe staat jullie kind er zelf in? Anders is er nog genoeg tijd om van voldoendes onvoldoendes te maken toch?
Voor zover ik weet heeft school altijd de beslissende stem. Overgangsnormen zijn wel ergens te vinden, maar als daar wel aan voldaan wordt zijn die niet zo belangrijk in dit verhaal. Dan hangt het dus helemaal van de school af. De ene school kijkt alleen naar overgangsnormen en wijkt nergens vanaf en de andere school kijkt ook naar het kind/luistert naar de ouders. Wat soms ook weer lastig is als school denkt dat doubleren beter is en ouders dat niet willen. Dan zijn overgangsnormen wel leidend en krijgen de ouders 'hun zin'.
@Zxcvb en @Vinexkindje, ik weet dat het even heel hard overkomt en niet iedereen zal het snappen, maar wat onze dochter vindt boeit ons even helemaal niet. Het is een complexe situatie, te lang om allemaal uit te leggen (niet enkel met school) en er moet volgens ons even hard op de rem getrapt worden. Probleem is dat school een heel ander kind ziet. Ook niet helemaal trouwens, want ze weten dat ze behoorlijk onder niveau zit te werken en dat de cijfers die er nu staan totaal niet kloppen daarmee (het is allemaal net net) maar daar sluiten ze de ogen over. Vergelijken haar met de rest van de klas, en ja dan snap ik dat ze perfect en briljant over komt. Zo doorgaan is gewoon zakken volgend jaar.
Ik denk dat het heel erg ligt aan wat je wilt bereiken met het blijven zitten. Ik ga er vanuit dat het volledig om haar welzijn gaat en niet om haar scores. En het blijft zo lastig uitleggen als je kind thuis iets heel anders laat zien dan op school (kom net weer uit gesprek met school). Wees duidelijk in dit doel, en waar het schip zal stranden als ze op deze manier door zal denderen. Wees duidelijk, wees realistisch, en doe het niet beter voor dan het is.
De vraag is, gaat blijven zitten hierin helpen ? Ze zit mss onder haar niveau en dan is haar nog eens laten dubbelen mss niet de juiste keuze ? Want dan word het nog makkelijker natuurlijk. Gaat dit trouwens puur om haar punten, dat jullie denken aan blijven zitten ?
Dat is de andere kant, maar zo doorgaan is ook geen optie. Het is een gok, maar wij zien niet hoe anders. We hopen dat dit eindelijk doordringt.
Ik zou daarover met school in gesprek gaan, bv om te beginnen met de mentor en ook daarin aangeven wat jullie zorgen zijn en waarom je denkt dat blijven zitten beter is voor haar. Ik denk wel dat het heel moeilijk is als haar cijfers gewoon ok zijn en zijzelf ook niet willen blijven zitten.
Ik denk dat het heel lastig wordt. Vooral als school een heel ander kind ziet. Zoals je het nu zegt (zonder het hele verhaal te kennen) zou ik als school juist niet willen laten zitten. Dan zou ze nog een keer dezelfde lesstof krijgen en zou ik als school bang zijn dat ze er al helemaal met de pet naar gaan gooien. Dan zou ik eerder inzetten op volgend jaar haar er weer goed bijkrijgen. In het ergste geval zakt ze dan. En moet ze het examenjaar nogmaals doen (of gaat ze naar mbo/hbo/vavo).
En misschien is zakken (eventueel, misschien niet) dan ook wel de les die zij nodig heeft, en gaat nu die les ‘afdwingen’ juist averechts werken…
Ja dat heb je goed ingeschat. Om het welzijn, maar reeds richting de examens heeft dat nu ook zn weerslag op de cijfers. En docenten bejubelen haar ipv andersom. Wat ik ook echt begrijp als je haar vergelijkt qua gedrag met klasgenoten en cijfers. Ik zou als haar docent er zo ook 15 van willen. Maar ik wil dat ze haar situatie los bekijken, niet vergeleken met de vreselijk pittige klas (en dan druk ik me nog heel netjes uit) waar ze in zit.
Waarom haar niet haar eigen pad laten bewandelen? Is het erg om te zakken? Wat is dan het gevolg? Als ze 'moet' blijven zitten is het de schuld van een ander. Als zij zelf zakt heeft ze dit aan zichzelf te danken. Zou deze les haar niet meer kunnen leren? Lijkt me een lastige situatie.