De titel zegt het al; weten jullie of de waterpokken gevaarlijk is voor de zwangerschap? Ik en Elena zijn gister in aanraking geweest met een baby die vandaag de uitslag heeft gekregen, dus gisteren was hij al besmettelijk. Ik probeer mijn vk te bellen maar kan ik nu niet bereiken, dacht ik zet de vraag ff hier neer.
ja mijn zoontje heeft net waterpokken gehad, en ik moest toen een bloed test doen om te kijken of ik het niet ook had. ook als je het al eerder hebt gehad moet je uitkijken, het kan dat je het een tweede keer krijgt, ook al komt dat niet vaak voor. ik zou even je huisarts of de VK bellen om een test te regelen. maar maak je niet te veel zorgen, de kans is niet groot hoor! heb je al eens waterpokken gehad? dan is de kans heel klein.
Waterpokken is niet echt gevaarlijk. Grodelroos daarin tegen wel. is de volwassenb versie van de waterpokken.
Mmm, misschien moeten we vragen of dit onderwerp ergens door de verloskundigen in de info kan worden gezet, want het komt vaak voorbij. Waterpokken is hetzelfde virus als gordelroos. Het maakt kwa risico voor een zwangere dus niet uit met welke vorm je in contact komt. Beiden zijn besmettelijk zodra er blaasjes met vocht zijn. Als je met de baby geknuffeld hebt en het had blaasjes, dan is er een risico. Gelukkig heeft meer dan 95% van de vrouwen van onze leeftijd als kind al waterpokken gehad en dan ben je door je antistoffen beschermd. De meeste mensen weten zelf wel of dat zo is geweest, of kunnen het even aan hun moeder vragen. Als je denkt dat je het niet hebt gehad dan bestaat er een heeeel klein risico als je korter dan 20 weken zwanger bent op het moment van het contact. het is dan raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met huisarts of verloskundige, zodat ze in je bloed kunnen laten bepalen of je het wel of niet gehad hebt. heb je antistoffen dan is het goed, zo niet, dan kun je een spuitje met antistoffen krijgen als het contact minder dan 4 dagen geleden was (anders ben je te laat voor het beschermend effect van het spuitje) Mocht je het onverhoopt toch krijgen, dan wordt er met de 20 weken echo extra nauwkeurig gekeken of er iets aan de hand is. Maar het risico is dus erg klein!
Volgens mij hangt het er ook aan in welke trimester van je zwangerschap bent als je waterpokken krijgt. Als ik me niet vergis, is het gevaarlijk om net voor de bevalling waterpokken te krijgen, en ik dacht ook tijdens het 1ste trimester. Een gynaecoloog kan hier het beste op antwoorden denk ik. Maar als je de waterpokken krijgt, merk je dat vanzelf heel goed! Dat je in aanraking bent gekomen met de baby die waterpokken heeft, hoeft niet per se te betekenen dat jij ook waterpokken krijgt.
Maar je moet wel bedenken dat 5% van de mensen twee keer waterpokken krijgt, dus ook als je het al gehad hebt uitkijken! MN eerste trimester zover ik weet...
De gevolgen van een tweede infectie, net als het krijgen van gordelroos tijdens je zwangerschap, zijn echter minder groot. dat komt waarschijnlijk doordat de antistoffen in je bloed (die je van een eerdere infectie hebt) je kindje beschermen. Ik snap dat zoiets spannend is en als je twijfelt of je ooit eerder waterpokken hebt gehad, zeker contact op nemen met je huisarts als je in aanraking bent geweest met iemand met waterpokken. Maar ter geruststelling, de kans is klein! minder dan 1 op de 20 vrouwen is vatbaar. Als je toch vatbaar bent is voor besmetting intensief contact nodig (dus kind op school bij je eigen kind telt niet) Krijg je het toch, dan is de kans dat er iets met je kindje gebeurd 1 op 100. Al met al dus kans kleiner dan 1 op 2000!
Het is wel gevaarlijk.. Ik heb ongeveer een maand geleden moeten testen omdat ik allemaal rare plekjes op mn buik had.. de dokter dacht aan waterpokken is was toen ongeveer 9 weken.. dan kan het heel erge gevolgen hebben voor je kindje.. en krijg je een speciale 20 weken echo.. Maar als je waterpokken al een keer gehad hebt krijg je het niet nog een keer.. gelukkig was het bij mij allemaal goed en had ik genoeg anti stoffen.. maar je moet er zeker even mee naar de huisarts of VK.. Succes!
Heb als 6 jarige en al puber waterpokken gehad. Toen ik 6 was alleen die blaasjes gehad en geen koorts. Maar als puber behoorlijk ziek van geweest. kreeg te horen dat ik het vroeger niet goed had uitgeziekt dus vandaar dat ik het een 2e keer kreeg. HAd ergens gelezen dat kinderziektes voor de 20ste week risico's met zich mee brengen en tijdens een bevalling. Maar of dat echt zo is durf ik neit te zeggen.
Risico's voor de zwangere vrouw en haar foetus: Zoals al eerder geschreven, je kunt maar één keer waterpokken krijgen in je leven. Heb je het ooit gehad dan is er geen enkel risico voor jezelf of voor de baby. Ook als je nooit waterpokken hebt gehad is de kans dat je immuun bent 80%. Mocht je tijdens de zwangerschap toch waterpokken krijgen dan is het afhankelijk van hoever je zwanger bent wat de risico?s zijn voor je baby. Voor jezelf geldt dat je wat zieker zult zijn dan een kind met waterpokken. Ook kun je hoge koorts krijgen. Als dat zo is dan is het belangrijk de koorts te temperen omdat koorts weeën op kan wekken en zo kan zorgen voor een vroeggeboorte. In een enkel geval kan er als complicatie een pneumonie optreden. Besmetting voor de 16e week van de zwangerschap: Als een zwangere voor het eerst waterpokken krijgt in de eerste zestien weken van haar zwangerschap dan kunnen er ernstige afwijkingen bij het kind ontstaan. Bekende afwijkingen door een eerste infectie met waterpokken zijn: te kleine ledematen, oogafwijkingen, klompvoeten, spierverschrompeling, hersenafwijkingen, groeiachterstand en zelfs vruchtdood. Als je voor de 16e week waterpokken krijgt, is het in ieder geval verstandig om tussen de 20 en 22 weken een uitgebreide echo te laten doen om te onderzoeken of de baby schade heeft ondervonden van de infectie. Besmetting na de 16e week en ruim voor de bevalling: In deze periode zal een eerste waterpokkeninfectie van de moeder geen blijvende schade veroorzaken bij het kind. De baby kan in de baarmoeder wel waterpokken ontwikkelen, maar houdt hier geen restverschijnselen aan over. De hoge koorts bij de moeder kan wel schadelijk zijn en voor een vroeggeboorte zorgen, deze moet dus zo snel mogelijk getemperd worden. Besmetting van moeder 5 dagen voor de bevalling tot 2 dagen na de geboorte: Vlak na de geboorte is waterpokken erg gevaarlijk voor de baby. Het herpesvirus kan de pasgeborene zeer ernstig ziek maken, in 30% van de gevallen lijdt dit zelfs tot de dood. Als een vrouw voor het eerst waterpokken krijgt en ze is dicht bij de uitgerekende datum, dan is het mogelijk om de vrouw zoster immunoglobulines te geven. Deze antistoffen passeren de placenta en beschermen het kind zo al voor de geboorte tegen waterpokken na de geboorte. Heeft de moeder waterpokken tijdens de bevalling of net na de geboorte van haar kind, dan moet de baby varicella zoster immunoglobuline ingespoten krijgen. Vaak kan hiermee voorkomen worden dat het kind ziek wordt of in ieder geval de ziekte matigen. Via baby op komst. Daar staan meerdere kinderziektes beschreven
Het is niet waar dat je waterpokken maar 1 kunt krijgen. Het kan zeker nog een keer terug komen. Wanneer je volwassen bent heb je er nog meer last van dan een kind. Waterpokken is een variatie op het herpes virus en dus zeer besmettelijk én gevaarlijk voor een kind. Dit geld ook voor gordelroos, wondroos, genitale wratten, koortslip die allemaal onder het herpesvirus vallen.