ow ja. zo. Ik zeg altijd maar zo : als ie in de vertrouwde omgeving de dingen wel allemaal kan en ook op school en eenmalig bij een iqtest het niet kan dan moet je dat vertrouwen wat je ziet. Dus als ie thuis en op school het wel kan dan moet je daar vanuit gaan!! ( bijvoorbeeld : hij kan thuis makkelijk tot 20 tellen en bij de iq test kwam ie niet verder dan 3.....dan moet je er vanuit gaan dat ie gewoon tot 20 kan tellen ) Een iq test is een moment opname. Zit je kind niet goed in zn vel, heeft faalangst of is zo onzeker of mag die persoon die de test afneemt totaal niet of hij ziet er het nut niet van in dan word de test giga slecht gemaakt natuurlijk. Zo kan een genie een verstandelijk beperkte worden als ie de iq test niet wil doen. Snap je? Een iq test is niet heilig en ook niet feilloos. Dus dan moet je je moedergevoel volgen en verder kijken en zien waarom je zoontje niet doet wat ie wel kan. Als ie op school wel mee kan komen dan hoef je vooralsnog niks te doen ja. Als ie helemaal vastloopt dan moet je toch verder gaan kijken wat er met hem is waarom ie niet mee kan komen maar het wel kan. Misschien ADD of dyslexie of wat dan ook. Is zijn gehoor goed getest? zijn ogen? Heeft ie andere lichamelijke problemen? Er zijn zoveel mogelijkheden waardoor hij niet kan meekomen op school.
Zijn gehoor en zicht is getest en dat is allemaal goed. Hij is erg onzeker en sluit zich af als hij ondervraagt wordt. Op school loopt hij achter maar hij groeit er ook enorm. Ik denk dat een kleinere klas zeker beter is en neer begeleiding. Vaak thuis als ik wat met hem wil oefenen dan is het eerste wat hij zegt dat hij het niet kan en het moeilijk vind. We zullen zien wat het zorgplatform gaat doen kwa onderzoeken en wat hun advies is
Ik heb geen tips voor je, maar wel een positief verhaal. Mijn broertje is ook licht verstandelijk beperkt en dyslectisch. Hij heeft in eerste instantie 'speciaal' onderwijs gevolgd, maar heeft uiteindelijk zijn mbo diploma gehaald!! Hij woont nu ook zelfstandig, maar heeft wel hulp nodig bij administratie en financien ed. Ieder kind is natuurlijk anders, maar blijven aanmoedigen is erg belangrijk. Succes!
Hier nog een positief verhaal, mijn dochter van 21 kon ook niet meekomen op school. Ze had enorme faalangst, ze bleek dyslexie en dyscalculie te hebben. In groep 4 ging ze naar het sbo, daarna naar de praktijkschool. Zij wilde verder leren dus ging ze naar het MBO. Ze begon met niveau 1, daarna niveau 2 en nu zit ze in het examenjaar van niveau 3 en volgend jaar gaat ze de opleiding VIG/MMZ niveau 3 doen. Ze leest niet snel en kan niet goed rekenen maar ze kan wel leren en de stages gaan ook prima. Ze werkt ook al 6 jaar in een verzorgingshuis in de voeding en zorg. Maar door haar dyslexie en dyscalculie zal ze nooit een hoge IQ score halen.
Ik ben bijna afgestudeerd psycholoog en vind dit curieus. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het IQ dat je voor het zesde levensjaar meet zelden overeen komt met dat op volwassen leeftijd. Dit kunnen ze dus niet zeggen. Jamker dat de wetenschap niet wordt meegenomen naar de praktijk.