Hoi dames, Manlief en ik hadden gisteravond visite en op een gegeven moment kwam het praatje op studeren of als je kind 18 wordt... En de financiën. Het ene stel zei dat ze wel spaarden voor dat moment en dat ze voor de kinderen alles betalen van studiekosten tot uitgaan. Het andere stel zei oh nee hoor, wij betalen alleen collegegeld en de rest zoeken ze maar uit. Ik heb nog nooit nagedacht over dit soort dingen. Wij sparen wel voor onze kinderen. Maar ik heb nooit gedacht hoe we dit gaan aanpakken. Is nu ook nog niet van toepassing. Oudste zoon is bijna 6, maar ik ben wel nieuwsgierig hoe andere ouders dit zouden doen. Dus nu de vraag: wat zouden jullie betalen voor jullie kinderen? Alleen studiekosten? Of ook zorgverzekering, rijbewijs, kleding? En uitgaan?
Studiekosten mits er ook gestudeerd word , mag best wat langer over gedaan worden hoor . Maar geen talloze jaren + nog een extra studie.. dat mogen ze zelf regelen. Zorgkosten is ook een beetje afhankelijk van woon situatie, verdiensten etc. Ik denk dat zolang ze hier wonen wij in ieder geval een gedeelte betalen , tenzij er een volledige baan is.
Hoe het er bij mij thuis aan toe ging. ( 4 kids ) Studie werd betaald.... tot op moment dat ik nog een HBO opleiding ging volgen in deeltijd. Toen zelf studiekosten betaald. Uitgaan, rijbewijs, betalen van eigen verdiende geld middels weekend/vakantiebaantjes. Kleding.. werd betaald.. tenzij IK meer wilde dan nodig was, dit dan ook zelf betalen van eigen verdiende geld. Zo wil ik het ook gaan doen in de toekomst. Sparen nu wel voor de kinderen, ... maar dat is niet per definitie bedoeld voor bovenstaande....
Schoolkosten, zorgverzekering en rijbewijs + auto betalen wij. Als ze een baan hebben dan mogen ze zelf kleren en eventueel uitgaan betalen. Als ze geen baan hebben dan betalen wij kleding ook maar de discotheek niet.
Ik wil het net als mijn ouders gaan doen, dus; Schoolgeld, boeken en andere benodigdheden voor school betalen wij. Eventuele huur en zorgverzekering betalen wij ook, zolang het goed gaat op school. Rijbewijs zullen ze als cadeautje krijgen op 18e verjaardag. Uitgaan, telefoon en kleding betalen ze zelf. Maar net als mijn ouders zullen we ze echt wel een keer mee uit winkelen nemen.
Wij zullen in ieder geval alle kosten (proberen te) betalen die echt bij de studie horen, dus collegegeld, boeken e.d. (of waarschijnlijker tablet met e-books en apps tegen die tijd), reisgeld of als het echt noodzakelijk is (een deel van) het bedrag dat nodig is om op kamers te gaan. Ze zullen als dat mogelijk is heus wel eens een extraatje krijgen, maar in principe betalen ze 'vrije tijd en hobby's' gewoon zelf wat mij betreft. We sparen nu voor ze en bovendien lossen we nu jaarlijks een extra bedrag af op de hypotheek, zodat onze vaste lasten lager worden. Ook dat is in de toekomst handig, zodat we dan meer overhouden per maand voor dit soort kosten. We willen misschien nog wel eens verhuizen, maar zullen er dan ook weer rekening mee houden dat we op een hypotheek uitkomen die niet al te hoog is (dus zeker niet ons maximum) zodat we geld over blijven houden.
Studie zullen we ons best voor doen om te betalen, maar verder mogen ze het zelf rooien. Natuurlijk weleens een extraatje of iets, maar telefoon, kleding, rijbewijs, huur, zorgverzekering is echt voor henzelf. Zelf ook allebei zo opgegroeid en vonden we een prima manier.
ik ga het proberen zoals mijn ouders deden, studie en bijbehorende kosten doen wij, net zoals zorgverzekering enz. Voor kleding en andere dingen is er kleedgeld/zakgeld en als ze meer willen moeten ze dat met een bijbaantje doen.
Studiekosten en reiskosten nemen wij op ons. Net als ziektekosten. Mits er ook goed gestudeerd wordt. Als ze op zichzelf wonen willen wij best nog wel kleding kopen, maar alle andere dingen zijn voor hun eigen kosten. De reiskosten zullen over een jaar of 5 al komen verwacht ik. De oudste gaat zeer waarschijnlijk in een stad een stuk verderop naar de middelbare. Treinkosten zijn nu ongeveer 1200 euro per jaar. Dat zal dan al weer een stuk hoger zijn.
Dat hangt er heel erg vanaf hoe onze financiën er dan uit zien. De intentie is studiekosten, zorgkosten en rijbewijs voor ze betalen. Voor andere dingen mogen ze een bijbaantje nemen.
Hier hebben mijn ouders mijn studies betaald. En zakgeld en kledinggeld. Als mijn kledinggeld niet volstond, moest ik het maar zelf betalen. Qua ziektekosten blijf je hier in BE bij je ouders staan tot het moment dat je werkt (meestal na je studies). Rijbewijs heb ik nooit gehaald, maar als ik dat wou hadden ze het wel betaald. Mijn zus heeft het hare gehaald. Ze mocht zolang ze thuis woonde de auto van mijn ouders gebruiken, maar de benzine was voor haar eigen rekening. Ik heb 1 jaar overgedaan in mijn hogere studies. Als ik nog een jaar had moeten overdoen, dan had ik vanaf dan moeten stoppen met studeren of de boel zelf betalen. Als ik na mijn bachelor nog een master had willen halen in mijn richting, hadden ze die wel nog betaald. Gsm en gsm-kosten waren voor mijn eigen rekening. Al kregen we soms wel es een extraatje toegestopt (mijn moeder wilde dat we bereikbaar bleven). Uitgaan, uitstapjes, cadeautjes, ... was ook van zakgeld. Hier in BE blijven kinderen wel officieel thuiswonen zolang ze studeren. Je kan wel op "kot" gaan (kamers), maar dan ga je in de meeste gevallen nog in 't weekend naar huis. Bij de meeste koten kan je je domicilie - officieel adres - niet zetten. Voor kinderen die nog studeren behoudt je als ouder ook de kinderbijslag (tot 25 jaar). En een eventuele studiebeurs wordt ook aan de ouders uitbetaald. Er is bovendien een stevige beperking hoeveel je mag werken als "kind" hier in BE. Je mag hier maximaal 25 dagen in de zomervakantie werken en 25 dagen tijdens 't jaar. En ook pas vanaf je 15 à 16. Zoniet verliezen je ouders alle fiscale voordelen en 't kindergeld. Bachelors (hogeschool) zijn hier overigens standaard 3 jaar. Masters (universiteit) 4 à 5 jaar. Als er hier kinderen komen wil ik ze ongeveer 't zelfde geven. Met dat verschil dat ik van mijn vader gewoon niet mocht werken in 't weekend of de vakantie want hij vond dat "tijdverspilling", "ik moest maar studeren", "ik moest maar alles vragen wat ik nodig had" (tot ik of mijn zus het es echt deden en het hem niet aanstond) en "ik kon later nog genoeg werken". Ik heb 5 jaar gebabysit in 't weekend en hij is 5 jaar aan 't roepen geweest dat ik die tijd beter in mijn studies kon steken en dat ik per direct moest stoppen. Als mijn kind persé op zijn 16de een bijbaantje wil een halve dag per week of in de vakantie wil werken ... hij of zij doet maar. Zo lang school er maar niet onder lijdt en hij zo lang hij studeert zorgt dat het kindergeld behouden blijft (dus niet over de limieten van 't wettelijke gaat).
Dit.! De oudste twee krijgen nu al zak- en kleedgeld, zodat ze nu al gewend zijn om te gaan met geld. Voor meer werken ze bij in de vakanties.
Hier willen we graag een spaarpotje aanleggen voor de studie. Alles wat direct bij de studie hoort, krijgen ze dan van ons. Dit stopt wel als ze gaan zitten lummelen en niks aan de studie doen, dan zoeken ze het maar uit Zorgverzekering ligt eraan hoe het tegen die tijd geregeld is. Ik betaalde dit rechtstreeks van mijn studiefinanciering en zorgtoeslag. Aangezien mijn ouders m'n studie betaalden vond ik dit ook niet meer dan redelijk. Rijbewijs vind ik dat ze zelf maar voor moeten sparen , evenals telefoons en dure kleding. De basis kunnen ze krijgen, maar alles daar buiten gaan ze maar voor werken... Overigens had ik zelf op m'n 12de al een bijbaantje, dat mocht toen nog ik werkte dus gewoon op zaterdagochtend en vakanties. Ik zou hetzelfde voor mijn kinderen willen.
Hier heb ik vroeger de studie, rijbewijs en zorgkosten betaald gekregen. Rest moest ik zelf betalen. Kleding, mobiel ed. Werkte met 12 jaar al in de weekenden en vakanties. Dat gespaarde geld is in auto en huis gestoken.
Nou haha ik zal mijn best doen om ze nog te eten te geven de was te doen helpen met hun ad ministratie maar. Net zo als ik moest ik alles zelf betalen van af mijn 18 de. Heb niks van mijn ouders gehad niks. Zal ze altijd helpen maar van af 18 mogen ze hun financiële eigen boontjes gaan doppen. En erg ja toen vond ik het erg nu denk ik van ja al zou ik het kunnen betalen. Dan nog zou ik het niet betalen. Wel eten drinken wassen eventueel eens wat geld geven dat wel zeker.
Ik weet niet hoe ik er dan financieel bij zit natuurlijk Overigens vind ik dat als een kind wil studeren, dit ook moet kunnen. Rijbewijs betaal ik niet, vind ik luxe. Zorgverzekering doe ik uiteraard wel tot ze een baan hebben.
Een rijbewijs is toch zeker geen luxe (tenzij je misschien in een grote stad woont en overal makkelijk met ov kunt komen)? Hier krijgen ze (als het lukt natuurlijk, kan niet in de toekomst kijken): *rijbewijs *collegeld *zakgeld/kleedgeld *zorgverzekering Wel verwacht ik dat ze een bijbaantje erbij nemen, dat vind ik niet meer dan normaal.
Ik woon idd in een stad. Ik heb nooit mn rijbewijs gekregen en heb t er niet moeilijk mee ofzo ik wil hem tzt wel gaan halen naar bekostig ik zelf.
Dit dus. Eerste auto zullen we aan meebetalen of misschien cadeau doen als ze hard hun best hebben gedaan en afgestudeerd zijn. Als ze eenmaal hun eigen salaris verdienen verwacht ik wel dat ze hun eigen boontjes doppen alhoewel het hier wel gebruikelijk is dat de ouders de aanbetaling doen op het eerste koophuis. En ja, als de studie het toelaat is een bijbaantje een must.
Wij willen in ieder geval studiegeld en het rijbewijs betalen, verder dat moeten we dan nog maar eens bekijken.