Heeft iemand hier ervaring met logopedie voor een peuter van ruim 3? Mijn zoontje zijn taalontwikkeling is goed genoeg, maar een paar klanken verwisselt hij. Bijvoorbeeld de k wordt een t, en de v/f wordt een s. Volgens de logopediste van het CB zou dat met 3 jaar wel goed moeten zijn. Dus voor volgende week een afspraak gemaakt bij een logopediste in de wijk. Ik vraag me af wat voor dingen ze dan gaat doen, spelletjes, spelen of echte oefeningen? Of heeft iemand ervaring met die klankverwisselingen? Ging dat vanzelf over?
Geen idee, maar mag dat niet meer? Mijn zoon zegt de R ook nog steeds niet goed: hij maakt er meestal een L van. Ik dacht dat dat nog wel mocht? In ieder geval: succes! Waarschijnlijk gaan ze woordjes oefenen.
Mijn dochter heeft nog 4 medeklinkers die ze niet uit kan spreken. De K, de G, de L en de R. Nooit overwogen (of bij stilgestaan) om daar logopedie voor te regelen hoor, 'moet' dat al goed zijn dan?
Mijn dochter heeft ook nog veel moeite met de "k". Vorige maand bij het cb geweest en daar zei ze er niets van. Meisje dat ik heel goed ken heeft logopedie gehad op 3-jarige leeftijd omdat ze helemaal niet goed sprak. Ze maakte rare zinnen en zei heel veel letters niet goed. Zij oefende met de logopedisten op een hele speelse manier, het meisje vond het erg leuk en ging er elke week met plezier heen. Ze kreeg ook huiswerk mee om met papa, mama etc te oefenen. Ze liet mij het ook altijd trots zien. Na een antal keer hoefde ze 3 maanden niet, toen nog een paar keer, toen een half jaar niet, nog een keer en toen hoefde ze niet meer. Uitspraak is nu prima!
@Yolanthe, dat klinkt in ieder geval wel gezellig. Hopelijk vind mijn jochie het ook fijn. Ik weet niet precies wat de termen zijn, maar ze zei dat het niet kunnen van de klank, minder erg was dan het verwisselen. Als ze de klank niet kunnen maken leren ze dat normaal nog wel, maar als ze het verwisselen hebben ze iets verkeerds aangeleerd. En dat moet je dan ook weer afleren. Mijn zoontje kan de k wel zeggen, maar doet het o.a. niet aan het begin van woorden (koek is toek). Hij kan best wel koek zeggen, maar dan moet hij heel bewust nadenken. In zijn hoofd is "toek" gewoon het normale woord.. Maar het nu doorsturen was ook wel een randgeval. Ik vind het zelf ook fijn als dit voor de basisschool is opgelost, en omdat hij het wel kan, denk/hoop ik dat we met een paar oefeningen een heel end zijn..
Mijn dochter zegt ook toek En toetie voor koekie Klinkt wel heel schattig. Maar bij haar is t dus inderdaad zo dat ze het niet kan. Lamp is Hamp Koek is Toek Rook is Hook Geel is Heel Ze maakt bijna overal een H van dus
@Deepfreeze: ik zou deze vragen vooral ook aan de logopedist stellen, want die kan je iig goed uitleggen hoe en wat Ik zou me voor kunnen stellen dat eea namelijk ook bekeken wordt in de context van de totale spraakontwikkeling, (als een kind al vroeg goed sprak, maar nu nog steeds klanken verwisselt, is dat wat anders dan een kind dat pas vanaf 2 jaar bijvoorbeeld ee beetje lekker begon te spreken. En een kind dat KNo-problemen heeft gehad, zal weer eerder doorgestuurd worden dan een kind bij wie het gehoor altijd OK is geweest...) Daar zou ik dus ff op doorvragen bij de logo!
mijn dochter doet ook aan klankverwisseling en zit hiervoor op logepedie. ze doenleuke spelletjes en je krijgt leuke opdrachtjes mee die je thuis kan doen. mijn dochter vind het egweldig bij de praatdokter zoals zij het noemt. we merken ook goed vooruitgang.. ze was erg vroeg met praten en ik als moeder snap der erg goed. doorda ze echter zo vroeg was met praten en ik haar toch wel snapte heeft ze eigenlijk geen moeite gedaan om ander te praten hier is het vooral de v wordt p (pis ipv vis) s wordt t (sok is tok) of ze laat de s weg (pook ipv spook) ze heeft trouwens alleen moeite met deze letters als een woord er mee begint, komt de letter in een woord voor zoals rivier dan zegt de de v wel goed. logepedie vond het raar dat ze net deze klanken pakt. normaal hebben kids letters die ze verruilen tegen de H en de r voor een l bijv, maar die heeft mijn dochter weer juist goed.
hier doen ze ook spelletjes met bijv woordjes TOK en SOK. als ik het woordje zeg dan klopt het maar bij mijn dochter is het dan gewoon TOK en TOK en ze weet dan wel dat er iets niet klopt en maakt er dan KIP en TOK van. afzonderlijk heeft ze weer niet door dat ze TOK maakt van SOK. in haarhoofd is dit inderdaad de gewone uitspaak. Ik moet nu bijv. de S heel overdreven uitspeken in de hoop dat haar hersenen dit zelf gaan herstellen.
@rozemarijke: dat ga ik ook zeker verder vragen aan de logopedist. De logopedist van het CB heeft een uurtje met ons gespeeld en gepraat en haar conclusie op papier gezet. Nu dus naar een andere logopediste voor de oefeningen. Volgende week dinsdag voor het eerst. Hij sprak wel redelijk laat, heeft een paar oorontstekingen gehad (zonder gevolgen verder). Nu was de cb-arts ook voor het eerst in twijfel over de ontwikkeling, niet direct bezorgd. Maar ik wilde dit toch wel "oplossen" voor de basisschool. Ik versta hem, mijn man ook, het KDV. Maar anderen een stuk minder..
Ik ga met ons zoontje ook naar de logopedie. Mij viel op dat hij een bepaalde aparte manier van praten heeft. Ook bepaalde klanken zoals 'ng' kan hij niet uitspreken...bijv bang is ban..tong is ton. Volgens de logopediste heeft hij tijdens zijn taalontwikkeling niet goed gehoord. Hij was ook erg veel verkouden. Pas met 2,5 begon hij wat meer woordjes te zeggen. Daarvoor zei hij vrij weinig. De logo doet het wel heel leuk. Idd spelenderwijs en als hij geen zin heeft dan dwingt ze hem niet.
Logopedie vinden wij (zoontje hihi) keileuk, ze doen het op een speelse manier, spelletjes, boekjes, plaatjes, tekenen van alles om het leuk te houden! Onze zoon had mei 2010 een taalachterstand van 12 maanden door dat ie 2,5 jaar maar voor 20% heeft kunnen horen, NU hoort ie goed (sinds operatie) dus aan de slag met hem gegaan, 2 keer per week naar logopedie en 4 keer per week naar PSZ en elke dag doe ik zijn oefeningen met hem en het heeft geloond in december had ie nog maar 6 maanden achterstand, ze zijn nu vooral bezig met klanken. Onze zoon was zo erg dat ie eigenlijk naar een medisch kinderdagverblijf moest maar daar heb ik voor geweigerd, heb het allemaal zelf opgepakt en ben heel veel met hem bezig en het helpt gelukkig! Wel apart dat het zo lang heeft geduurd voordat we het doorhadden, de reden dat ie het nog zo goed deed was omdat ik thuis met hem was anders had ie allang eerder geflipt (volgens de kinderpsycholoog) want het moest heel zwaar voor hem zijn geweest maar door onze aanpak met vast ritme, consequentie, communiceren met gezicht en lichaamstaal e.d. kon hij net erdoor heen komen alsof er niets aan de hand was, de problemen kwamen pas naar buiten toen hij naar KDV ging (om een ochtendje per week te spelen omdat wij geen kennissen hadden met kindjes van zijn leeftijd leek me dat leuk) en hij compleet flipte van het gebrek aan begeleiding en regelmaat e.d. Toen heeft ie 6 maanden helemaal niets meer "gepraat" en weer doordat ik nu thuis ben en zoveel met hem werk kan ie nu voor 95% zekerheid naar een normale school terwijl ze zeiden dat dat echt niet ging lukken! Ben echt zo trots op mijn ventje, al zijn we er nog lang niet hoor We zijn nu met de W en de J bezig, dat verwerken ze overal in dan, en je moet thuis er lekker verder mee gaan dan helpt dat ook heel erg! Lang verhaal haha maar goed het is nogal een reis geweest het laatste jaar..
Onze zoon had steeds oorontstekingen e.d. maar ik vroeg steeds om verwijzingen en kreeg deze nooit tot ik hem heb ge-eist en bleek dat het kind maar 20% kon horen (bij het Audiologisch Centrum getest) dus ik zou eerst dat soort dingen uitsluiten en dan pas met dingen gaan oefenen (of is dat inmiddels al gedaan en zijn zijn oren verder wel 100% goed?)
Fijn al die reacties die zeggen dat logopedie gewoon leuk is! @Isademi, hoe gaat het nu dan? Waren er nog opties om het gehoor te verbeteren? Buisjes? Zijn oren zijn niet getest. Maar hij hoort genoeg. Hij vangt de kleinste geluidjes op, meer dan ik soms hoor. Heb echt niet het idee dat het daaraan ligt. En dat had de CB-arts en de CB-logopediste allebei ook niet. Maar ik zal het ook aangeven bij deze logopedist, want het zou wel een factor kunnen zijn. Ik geloof dat de CB-logopedist zei dat, omdat hij het wel kan als we hem het vragen, hij het wel kan horen. Hij hoort dan namelijk het verschil en kijkt ook trots etc. Als hij dovig was geweest, zou hij het verschil niet moeten kunnen maken.
ja dat klopt idd dan zouden zijn oren goed moeten zijn. Dean zijn oren hebben ze buisjes in geplaatst idd en schoongemaakt en meteen neusamandelen weggehaald als bron van ontstekingen de hele tijd..
Gelukkig dat het beter gaat. Zowel mijn zusje als schoonzusje hebben ook een heel buisjes-traject achter de rug. Dus we waren er ook erg alert op. Ze hebben er allebei ook niks aan overgehouden gelukkig. Maar beide oma's waren bezorgd toen mijn jochie met 1,5 zijn 1e ontsteking kreeg. Gelukkig alleen die ene winter alleen. En daarna alleen nog wat losse daagjes last, geen serieuze onstekingen meer.
- breek in - Hier een logo... Fijn om te lezen dat de meeste kinderen logopedie wel leuk vinden Als een kindje een klank wel los kan (bv de k) maar niet in een woord (kat wordt tat) dan heet dat een fonologische 'stoornis'. Kan een kindje de klank los ook niet vormen dan is het een fonetische stoornis. Een goede logo (her)kent dit verschil en handelt hier naar! Het heeft bij een fonologisch probleem namelijk geen zin om het te behandelen als een fonetisch probleem. Het kind kan immers de k wel los. Succes allemaal! - breek uit -
Ik lees even mee. Mijn zoon van bijna 4 jaar spreekt bepaalde klanken ook niet goed uit. De t klinkt bij hem bijvoorbeeld vaak als een k. Ik vermoed dat het komt doordat hij veel duimt en daardoor niet gewend is om zijn tong te gebruiken bij het praten. Daarom let ik er heel streng op dat hij zijn duim uit zijn mond haalt als hij wat zegt, en probeer ik zelf in ieder geval duidelijk te articuleren (heb zelf ook de neiging om klinkers in te slikken). De cb arts haalde het wel aan maar zei dat ze er op school ook aan zullen werken. Hij adviseert ons om voorlopig af te wachten hoe zijn uitspraak zich ontwikkelt als hij naar school gaat. Groetjes, Wendy
Mijn dochter was 5 toen ze nog kopje toffie zei. In groep 2 hoefde ze pas naar de logopediste toe hiervoor. Ze is 3 maanden naar een logopediste geweest. Toen ze eraf ging vond ik dat het nog niet super was. Maar uiteindelijk na weer een paar maanden zei ze het uit zichzelf ineens heel goed. Ze vond het wel heel leuk om hiernaar toe te gaan. Maar ik vond het echt tijdverspilling... Maar ik vond de logopediste ook echt niet goed.