Hallo, Sorry de titel is nogal vaag maar ik wist het even niet goed te omschrijven. Mijn zoontje van bijna 20 maanden is vrij lastig te stimuleren met bepaalde dingen. Lopen deed hij bv. vanaf 16 maanden al heel goed en hij doet nu ook al een paar weken puzzels maken (die legpuzzels met knopjes erop) en is goed in onthouden bv. Begint nu ook steeds duidelijker bepaalde woorden te praten en ook al een paar korte zinnetjes. Maar ik loop dan weer tegen andere dingen aan zoals; - hij weigert uit iets anders te drinken als zijn fles.. Open beker/tuitbeker/rietjesbeker.. noem maar op, hij weigert gewoon. En ja mijn zoontje is wel eentje die gelijk tegendraads wordt als wij bezig blijven. Als hij niet wil, is het ook gedaan en dan doet hij het dus ook niet. Volhouden, volhouden.. K weet het. We blijven ook proberen en aanbieden en zelf voordoen etc. Maar hij wil het gewoon niet.. Iemand nog tips?? - en het alombekende probleem met eten.. Toen hij jonger was at hij zijn groentes enz. zo graag. Ook spruitjes en noem maar op. Nu is het weer een drama. Denk dat het ook te maken heeft met zijn tandjes wat doorkomen telkens, maar als hij 1 hap geproefd heeft spuugt hij het gelijk uit en weigert. We proberen het al te verdoezelen met jus erbij, maar hij heeft het gewoon door.. Het is echt een vleeseter, dus vlees geven we als laatste omdat hij anders al helemaal niet meer wilt proberen. Als ik spaghetti/bami ofzo maak doe ik echt grote groentepakketten erin en dat eet hij zo op, terwijl de structuur van de groenten daar eigenlijk ook best grof is. Maar de saus zal de smaak dan natuurlijk verdoezelen.. We laten hem zelf al 'spelen' met de groenten. Erwten en worteltjes heeft hij bv. de laatste tijd wel redelijk goed gegeten, hij vindt het dan leuk om het zelf te pakken en in zijn mond te stoppen en we complimenteren hem dan ook als hij eet (hij vindt het leuk om voor zichzelf te klappen als hij iets goed doet en dat doen we dan ook en vindt hij ook leuk). Maar op een gegeven moment begint hij het weer uit te spugen. En zo gaat dit maar door. De meeste groentesoorten schrijft hij bij voorbaat al af voordat hij geproefd heeft. Iemand nog meer tips?
qua eten zou ik het even laten gaan, heel jammer en frustrerend dat hij even lastig doet, maar het vaak echt maar een fase. Dus gezelligheid aan tafel, het goede voorbeeld geven en hem lekker laten doen. Qua fles daar zou ik wel resoluut in zijn, hij is al wel op een lastige leeftijd om het nu aan te pakken, maar even lelijk gezegd: een fles is echt slecht voor de mondmotoriek op deze leeftijd. Ik zou daar echt cold Turkey mee stoppen en niet meer geven.
Mijn dochter wilde ook alleen maar uit de fles drinken, elke andere beker weigerde ze, tot voor kort nog. Op een gegeven moment was ik het zo zat, geen gezicht zo'n groot kind met een fles. En ze kón prima uit een beker drinken, dat was het probleem niet. Heb de fles gewoon weggegooid. Samen met haar naar de winkel gegaan en haar een beker uit laten zoeken. Sindsdien alleen nog die beker gegeven. Was best even drama hoor in het begin, zeker een dag of 2/3. En ze heeft een paar dagen minder gedronken, maar ze had wel door dat ze niets anders kreeg dus uiteindelijk eieren voor d'r geld gekozen. Daarna nooit meer probleem geweest. Inderdaad even doorzetten dus en die fles gewoon niet meer geven. Eten heb ik geen tips, mijn dochter roept bij alles wat ik voor haar neus zet; Oh lekker mama! Succes!
Ja ik weet dat de fles inderdaad niet goed is voor de mondmotoriek, dus vandaar dat ik tips vraag. Enige optie wat nog overblijft is inderdaad de fles gewoon pertinent niet meer geven en dan de langste adem hebben. Maar als hij gewoon een hele dag weigert te drinken, is dat niet slecht? Want ja we hebben het al eerder geprobeerd maar dan heeft hij gewoon een hele dag niet gedronken. Ja, wij horen de langste adem te hebben en hem zijn zin niet te geven, maar waar leg je de grens. Ik kan de fles wel weggooien, maar gaat hij dan ook daadwerkelijk wel echt uit een andere beker drinken? Of gaat hij zover dat hij gewoon uitdrogingsverschijnselen krijgt. De andere keren heeft hij gewoon echt zolang volgehouden dat hij dus gewoon een hele dag niet drinkt en we dan toch maar de fles geven omdat hij te lang geen vocht binnen krijgt.. En wat eten betreft, denk inderdaad dat het een fase is. Kan me ook zelf niet meer bedenken wat nu wel of niet nog gedaan kan worden om het stimuleren. We proberen het inderdaad leuk te maken voor hem, goede voorbeeld te geven etc. Ander eten eet hij trouwens zonder mopperen, hij vindt normaal niet snel iets vies en wil ook altijd proeven als wij iets eten wat hij (nog) niet kent. T is alleen dat aard/groenten/vlees wat zo moeilijk is en dan voornamelijk de groenten dan. Terwijl het dus in de sausen geen probleem is, waar dan ook echt veel groenten in verwerkt zit.
Hij ziet overigens ook niet veel kinderen van zijn eigen leeftijd, wat ook niet meehelpt. Als hij ziet dat andere kinderen drinken uit een beker zal hij het zelf misschien ook sneller doen. Met 2 gaat hij naar de PSZ , maar wil het liefst natuurlijk dat hij gisteren al niet meer uit die fles dronk zeg maar..
Je kan ook verschillende groenten aan bieden, zodat hij zelf kan kiezen wat hij wel/niet eet. Mijn zoontje heeft net een lastige fase achter de rug van tandjes, en wilde bijna niet eten, en dan kwam hij sochtends veel eerder voor de fles, en hij gaat daarna niet slapen, dus probeerden wij van alles. Maar hij at pas goed toen hij een bordje vol had met aardappel, gehakt, wortel, bleekselderij en bloemkool. Van alles een klein beetje. Fles zou ik idd ook in 1 x mee stoppen, je kan hem bewaren als je weet dat je het niet zelf snel zou toegeven. 1 dag drinken is niet heel erg denk? Denk dat hij de volgende dag echt wel drinkt, en gewoon een beker/tuitbeker aan blijven bieden. Of zoals hiervoor gezegd, laat hem zijn eigen beker kiezen in de winkel.
Ja denk dat dat inderdaad de enige optie is, fles afpakken en dan blijven aanbieden en kijken hoelang het duurt. De tuitbeker doet hij nu wel vaker in de mond, maar dan is hij ermee aan't spelen alsof hij dus niet doorheeft dat hij daar ook aan moet zuigen net als bij de fles omdat de speen natuurlijk zacht is en de tuitbeker hard. Maar we hebben ook al rietjesbekers hier staan van Nuby, we hebben van nuby nog een ander soort wat op tuitbeker lijkt alleen is dan het mondstuk zo flexibel en zacht zodat het een beetje op een speen lijkt. Ik kan proberen om hem zelf iets uit te laten zoeken, al denk ik zelf dat het bij hem geen effect zal hebben. Maar niet geschoten is altijd mis natuurlijk. Zal dat sowieso dan eens gaan doen inderdaad. Enige probleem wat ik heb is dat hij 's avonds nog een fles melk krijgt voor hij naar bed gaat. Da's echt iets waar hij nog behoefte aan heeft, anders wordt hij echt veel te vroeg wakker. Hoe ga ik dan die fles afleren overdag als hij 's avonds nog een fles krijgt voor het slapengaan? Gewoon overdag weghouden en 's avonds die fles melk en 's ochtends weer alles behalve de fles. Maar ben bang dat hij gaat denken van hee vanavond krijg ik die fles met melk weer, dus ik drink gewoon niks de hele dag.
Hier een meisje van 18 maanden. Zij begint nu ook lastig te doen met eten. Schijnt een fase te zijn die heel lang kan duren. Mijn nichtje van 7 eet nu sinds een tijdje weer wat beter begreep ik. Het kan ook wisselen: eerst eten ze bv tomaten en later weer niet. Qua fles: lastig! Onze dochter wilde eerst alleen maar melk. Geen ander drinken, niet uit de fles, niet uit de tuit of rietjes beker. Ineens bij opa en oma dronk ze drinken uit de tuitbeker. Toen een tijd weer niet en later weer wel. Wat waren wij blij dat ze iets anders dronk dan melk én uit de tuibeker! Melk dronk ze nog wel uit de fles: 's morgens en 's avonds. Toen ging ze ineens de fles zelf vasthouden. En sinds kort drinkt ze 's morgens melk uit de tuitbeker en 's avonds nog uit de fles. Dus zij is ook nog niet fles af. Melk in de tuit of rietjesbeker? Misschien moet je bij de rietjesbeker even eerst er aan zuigen zodat er al wat drinken komt?
Kwa eten; Gewoon blijven aanbieden. Niet dwingen, niet boos worden. Eet hij niet? Dan niet, morgen weer een dag. Het is een fase! En wij aten dan gewoon vaker hetgeen waarvan we wisten wat hij wel at. Spaghetti vind hij lekker en daar kun je mooi vrij veel groente in 'verstoppen'. En dan eten we maar elke week spaghetti Fles; Helemaal niet meer geven, dus ook savonds melk in iets anders aanbieden. Een dag minder drinken is geen ramp, hou de plasluiers in de gaten. In fruit, yoghurt etc zit ook vocht Misschien is het een paar dagen even afzien, maar erna word het beter. En idd, misschien zelf een beker laten uitzoeken.
Van eten zou ik zeker geen drama maken. Dat hebben wij met onze oudste wel gedaan en die is nu, 7 jaar laten, nog steeds een waardeloze eter. De CB-arts vertelde mij toen ook dat een dreumes zo weinig nodig heeft, ze zei letterlijk: hij kan wekenlang gezond blijven op een krentenbol en een mandarijn per dag. Wij schotelen gezond eten voor en wat daarvan opgegeten wordt kiezen de kinderen zelf. Voor de oudste twee geldt inmiddels wel dat ze geen toetje krijgen als ze niet een normale portie avondeten op hebben, want vooral de oudste heeft er een handje van om alleen zijn toetje te eten en de rest niet. Zo zijn we niet getrouwd. bij de jongste ben ik wat minder streng, die snapt dat toch nog niet en gelukkig is hij meestal een goede eter. Wat drinken betreft, zou ik ook geen drama van maken, maar wel volhouden. Misschien samen een nieuwe beker gaan kopen en dan echt alleen die nog gebruiken. Of een grotemensenglas met een rietje proberen (die van mij vindt het erg leuk om uit echte glazen te drinken). Ook volhouden als hij gaat huilen, krijsen of een dag niet drinkt. Ik zou zelf de fles weggooien, om niet in de verleiding te komen om die weer te pakken. In fruit zit ook vocht, dus misschien de eerste dagen wat extra nat fruit geven en verder maar aanzien. Als hij dorst krijgt, kiest ie vanzelf eieren voor zijn geld. Maar ik heb er geen ervaring mee, kan me voorstellen dat je het moeilijk vindt om te zien dat hij een hele dag niet drinkt.
Hier moag alleen een fles met warme melk in de avond of ochtend. IS ook alleen boven en beneden komen geen flessen. Vindt hij pakjes drinken niet interessant? Daar dronk mijn dochter als eerste uit. De caprisonne heeft een fijn dun rietje dus komt niet tegelijk heel veel uit. Overdag zou ik dus de fles niet meer geven en wat verschillende bekers proberen. Wat eten betreft hier hetzelfde probleem. Ze at voorheen echt alles eigenlijk. Atuurlijk wel gepureerd maar nu is het voornamelijk pasta, bami vlees en vis. Groente alleen doperwtjes wortels en boontjes en verder laat ze fijn links liggen. Ik besteed er even geen aandacht aan. Wel geef ik niet meer vlees ofzo ter compensatie. Wat vla of yoghurt is hier niet afhankelijk van of het bord wel of niet leeg is. Als we het in huis hebben mag ze een toetje (dus niet als beloning)
Ik krijg een beetje het idee dat je zoon ander drinkgerei niet snapt? Dat zou ik eerst uitsluiten voordat je de fles gaat weghouden. Snapt hij het wel maar wil hij niet, dan is het een kwestie van fles wegdoen. Snapt hij het niet, kun je het volgende doen: Rietjesbeker: eerst een pakje aanbieden zoals gezegd. Als hij niet zelf gaat zuiger, kun je een beetje in het pakje knijpen zodat hij snapt dat er drinken uitkomt. Als hij dat doorheeft, dan pas de vaak wat moeilijkere antilekrietjesbekers aanbieden. Tuitbeker: eerst een "open" tuitbeker geven. Daarna pas antilek Open bekers: in badje een stel bakjes/bekertjes gooien en dan samen lekker gek doen en daar spelenderwijs uit drinken. Als hij dat begint te snappen, kun je er overdag ook mee beginnen met kleine laagjes. Hoef je niet meteen te dweilen als het mis gaat. En dat zal het gaan 16 maanden is wel wat laat en een lastigere leeftijd, dus hij zal het misschien niet in 1-2 dagen doorhebben. Maar juist door de leeftijd zou ik ervoor kiezen om meteen te oefenen met open bekers. Hou er wel rekening mee dat er veel geknoei bij komt kijken. Zelfs als hij dan eenmaal een van die alternatieven kan, duurt het echt nog wel een behoorlijke tijd voor het zonder troep gaat. Succes!
Met 20 maanden zou ik echt niet meer aan een antilek tuitbeker of rietjesbeker gaan beginnen...gewoon een open beker en wat valt daar aan te snappen?? Gewoon aanbieden, de langste adem hebben en de dweil bij de hand houden