overigens snap ik toch niet helemaal waarom je tegenwoordig geen oorzaak en gevolg meer mag koppelen... niet eten.. prima dan heb je blijkbaar geen honger en kan het van tafel. het zijn kinderen.. geen minivolwassenen die alles doen nadat je ze uitlegt wat ze moeten doen. puur straf zonder uitleg (pak slaag omdat je de korstjes laat liggen) is wat anders maar oorzaak-gevolg lijkt me niet heel belachelijk toch?
Optie 2! Mijn zoon heeft dit gedrag nl ook. Kan rustig 1,5 uur over zijn brood doen, en maar niet willen blijven zitten e.d. Ik pas nu optie 2 toe en sindsdien gaat het stukken beter. Ik ben wel heel consequent hier in dat werkt het beste. dus als je het bord weg haaldt dan ook echt niks tussendoor geven en ipv melk geef ik hem chocomelk of yoghie of karnemelk, melk drinkt hij niet graag alleen warme melk
Hier heeft het goed gewerkt, om het los te laten. Wil hij ze niet eten? Dan niet! Maar wil hij daarna nog een boterham...Dan krijgt hij die niet! Dan moet hij eerst zijn korstjes op eten. En dat weet hij nu! Wij hebben de strijd met het eten ook opgegeven en we laten het nu varen. Nu wij er relaxter mee omgaan, hoe beter hij eet.
Daar gaat het mijn niet om. Het gaat mij om deel 2 van optie 2: 2: na een half uur als iedereen klaar is gewoon alles weghalen en dan de rest van de middag ook niks meer geven. Dat vind ik een sanctie. En een kind van 3,5 zal dat ook zo voelen. Als het om toetjes gaat na het eten, zeggen we allemaal dat we die niet inzetten als straf of beloning en die dus altijd gegeven worden, ook als er niet gegeten is. En een kind dat niet gelunched heeft, mag op een houtje bijten 6 uur lang?
Ik maak geen punt van geen korstjes eten eerlijk gezegd. Ik zie in dit huis hoe het werkt als je gaat dwingen. Mijn man maakt er echt een punt van (God mag weten waarom, als ze 18 is zal ze echt wel korstjes eten) en heeft de vreemdste dingen gedaan om haar haar korstjes te laten eten. En het enige dat het hem oplevert is een heleboel strijd en een huilende, niet-etende dreumes/peuter en haar levert het helemaal niks op dan frustratie en weerzin om te eten. En ze is al niet een supergoede eter. Ik heb gezien hoe hij dat doet, hij is te eigenwijs om naar mij te luisteren, dus als hij zo moeilijk deed/doet, ga ik gewoon weg. Bij mij eet ze dus geen korstjes. Maar ze eet wel 2 a 3 boterhammen exclusief korstjes en ze drinkt haar melk met smaak en we hebben altijd hele leuke relaxte en relatief snelle lunches. Zeker nu de baby ook brood eet is het supergezellig. De baby is trouwens een supergoede eter en is GEK op korstjes, haha! Mijn tip is dus optie 2: niet te druk over maken. Ik weet alleen niet hoe het werkt in de leeftijd van het kind van TS, maar mijn dochter zou het verband tussen de niet-gegeten boterham en het niet krijgen van een tussendoortje later op de dag (na haar slaapje ook nog eens) nog niet kunnen leggen. Daarbij ik "straf" sowieso nooit met eten, ze krijgt ook een toetje als ze haar avondeten niet goed eet. Ik kan het haar nog niet uitleggen dus oorzaak-gevolg gaat hier niet op en bovendien kan zij het zich lichamelijk denk ik niet veroorloven, ze is niet bepaald dik...
Oh op die manier.. nou wat heel gebruikelijk is dat er vrij kort na de lunch gevraagd wordt om koek of iets dergelijks.. Nee dus. Op de reguliere tijd mag je best wat hebben en dat betekent dus ook dat je geen 6 uur op een houtje hoeft te bijten. Het vergelijk met een toetje is naar mijn idee niet zo passend. Het toetje is bij velen onderdeel van de maaltijd. Mijn dochter eet graag al haar aardappels maar laat verder alles staan. Zij krijgt dan gewoon haar kwark. Het is ondereel van de maaltijd. Als Kick 's middags bedenkt dat hij niet wil eten dan mag hij op elk willekeurig moment daarna fruit (en soms yoghurt) en op het reguliere tijdstip een tussendoortje. En verder niet. Het is hier geen hotel.
Meteen koek vragen na de lunch vind ik raar. Wij lunchen rond 12 uur en zoonlief gaat rond 14 uur slapen. Tot die tijd vraagt hij nooit meer om iets. Ook als hij niet veel gegeten heeft. Vind ik ook niet meer dan logisch, want dan had hij dus geen trek. Wij doen niet aan zuiveltoetjes na het avondeten. Wij doen wel aan fruit na de lunch. Dus als sporadisch die boterham er niet in wil, dan eten we nog wel gewoon fruit. Maar dat zei ik al aan het begin: bied fruit of yoghurt aan. De middag is nog lang. En ik denk dat een kind van 3,5 niet meer slaapt 's middags? Prima toch? Maar het ging hier niet om hoe jij het doet, maar hoe ts het doet. Ik lees: en dan de rest van de middag ook niks meer geven. Ben dus benieuwd of ts nu echt bedoelde of dochter echt niks meer krijgt tot het avondeten, kan me daar eerlijk gezegd geen voorstelling van maken!
je kunt ook het broodje in vieren snijden en het per stukje geven, als er 1 op is dan pas de volgende.....
geen van de 2 opties, hier is verplicht korstjes eten ook niet nodig. hij eet sowieso nooit veel, dus ben al blij dat hij wat erin zit opeet. ik ga geen strijd aan en varieer regelmatig. crackers ( heb je in tig soorten), brood, yohurt met meusly, een stuk fruit ipv brood als het helemaal niet wil. een tosti, of een evergreen. mijn zoon is 2 en half en zit al een half jaar vol in de "ik eet niet meer fase". met warm eten is het nog veel erger. de etensstrijd is een strijd die je als ouder toch niet gaat winnen. hoe meer nadruk erop gelegd wordt, hoe erger het allemaal wordt. en hier gaat na bepaalde tijd de boel ook weg. 30 min is meer dan lang genoeg voor een middagmaaltijd. ik ga ook niet dreigen met "niks meer krijgen tot het avondeten", er wordt hier sowieso niet gesnoept nog, dus wat hij krijgt zijn rozijntjes, of fruit of een evergreen of cracker. en zo eet hij toch weer wat. ( dit is wel op het vaste tussendoor moment van de middag)
Onze dochter eet ze ook niet,prima dan niet. uit ervaring kan ik zeggen dat je er beter geen aandacht aan kan schenken,dan komt het echt een keer goed. Eerlijk gezegd vind ik korstjes ook niet zo lekker
Ik vraag me altijd af wat zo spannend is aan die korstjes. Ik eet zelf ook geen randen van de pizza. Daar zit geen beleg meer op en ze zijn droog. Ik zou het vreselijk vinden als iemand mij zou dwingen om dat wel te doen, alleen om zijn macht te bewijzen. Hier eten ze soms wel, soms geen korsten op. Als ze die niet eten, geef ik die aan vogels of eenden. Dus er wordt niks weggegooid.
@adi: in mijn beleving heeft het niks te maken met macht maar met gewoon normaal eten. Nou heeft dochterlief mazzel want ook papa is niet zo gek op harde korstjes dus eten wij eigenlijk heel vaak bolletjes. Daarvan vind ze bovenkant minder lekker dan de onderkant. Prima.. Maar ik ga natuurlijk niet enkel "onderkantjes" smeren Ga dr niet dwingen het wel te eten.. Maar pas ontbijtkoek of iets anders als het hele bolletje op is. Zit ze vol dan vind ik het prima.. Maat we gaan geen halve broodjes als standaard aanhouden. In dr. Broodtrommel naar school zitten altijd 2 gewone boterhammen en die eet ze gewoon inclusief korstjes. Maar ik zorg wel dat er brood in zit dat ze graag eet. Ze is gek op donker brood dus dan gaan die korstjes er ook gewoon in. En papa lust die korstjes ook gewoon.. Want ze zijn niet zo hard als bijv van een knip. (papa heeft vooral iets tegen hard.. Niet direct tegen korstjes.)
Ik moet eerlijk toegeven dat ik de korstjes van brood uit de supermarkt ook altijd erg taai vind of bitter... Nu bak ik zelf brood of haal het bij de biowinkel en al het brood dat daar vandaan komt heeft superlekkere knapperige korsten! Zoon wil die korsten juist graag! Als jullie eens langs een biowinkel lopen moet je daar maar eens een brood kopen, hoeft lang niet altijd duur te zijn. 't Is maar een tip!
Ik klap een boterham altijd dubbel en snij hem dan in 4-en, dan heb je dus 3 hoeken. Je hebt dan geen 'hoekkorst' . En het helpt ook om het stuk voor stuk te geven. Hij krijgt het volgende stuk dan dus pas als het vorige stuk met korstje en al op is. Ik vind het wel belangrijk dat hij een boterham helemaal op eet. Ik ga niet steeds de korstjes weggooien, dat is gewoon eten en vind ik zonde. En vogeltjes hebben niet het hele jaar door brood nodig.. Daarbij vullen korstjes vaak ook beter als het zachte van een boterham, omdat het wat lastiger te verteren is. En korstjes eten is goed voor de kaakontwikkeling omdat ze meer moeten kauwen.
@pinkpuma: sterker nog.. continu brood in je tuin gooien trekt alleen maar ongedierte aan ratten enzo...
Dit werkt hier ook perfect! Korstjes eten hoort voor ons bij het eten van de boterham, net als netjes eten en 's avonds het eten met een vork en later met mes en vork.
Als je maar lekker brood koopt, dan zijn de korstjes juist heel lekker! Ach, die van mij hebben ook zo hun buien maar druk ga ik me er niet om maken. Ik smeer alleen geen extra boterhammen.
sophie eet alleen op school brood, thuis niet. daar alleen volkoren crackers of croissants. thijs hetzelfde geval.. ja soms droog brood.
Maar goed dat je de maaltijden hier niet hoeft mee te maken dan Voor mij hoort bij het eten dat ze wat binnen krijgen, hoe interesseert me eigenlijk niet en dat kan ik me trouwens ook niet veroorloven. Ben allang blij als ze wat binnen krijgt.
@miepie: jij hebt niet-eet-peuters? ook hier netjes met mes en vork hoor al een behoorlijke tijd ook trouwens... denk dat ze al zo'n 2 jaar met vork en mes eet. want wij doen dat dus zij wil het ook. lepels zijn voor babies en eten met je vingers.. dat gebeurd niet meer sinds ze prima met mes en vork kan eten. valt in dezelfde categorie als "niet praten met je mond vol" en "eten met je mond dicht" trouwens.