Ik weet niet zo goed hoe het nu zit, heb op Google gezocht maar daar vind ik er niets over. Vriend en ik waren getrouwd, zijn gescheiden en apart gaan wonen. Langzaam toch weer wat opgebouwd met elkaar en dat gaat heel goed. We kiezen er echter (nu nog) voor om apart te blijven wonen. De kindjes wonen bij mij. Pappa is hier ieder weekend en ook doordeweeks is hij vaak bij ons. We hebben samen al een kindje. Hij draagt pappa's naam. Hoe zit het nu met ons 2e kindje? Is er automatisch erkenning omdat we ooit getrouwd waren? Of moeten we hier apart iets voor regelen? En krijgt het kindje dan ook de achternaam van m'n vriend? Het is een bijzondere vraag, maar ik hoop dat iemand er meer over weet. Groetjes Bosbesje
Aangezien jullie nu niet meer getrouwd zijn, moet je partner hem wel zelf erkennen. Bij de erkenning kies je dan ook de achternaam.
Hoi, Ik zou het gewoon even navragen bij de gemeente dan weet je het zeker. De ambtenaar heeft ons bij erkenning van ons (nu eerste) kindje wel verteld dat bij een tweede kind ervan wordt uitgegaan dat deze dezelfde achternaam draagt als het eerste kindje, maar of er dan ook weer een erkenning aan te pas komt heb ik niet gevraagd. Een telefoontje kan nooit kwaad toch? Ik ben benieuwd! Succes!
idd even aan de gemeente vragen hoe het zit. @emma als je niet getrouwd bent moet je ook de tweede erkennen. Als het uit dezelfde relatie komt krijgt het kindje dezelfde achternaam als de eerste. ik denk dat dit ook voor de TS geld maar dat weet ik niet zeker. Ik ben zelf niet getrouwd, wij hebben beide erkend.
Wij hebben zijn al met 8 weken zwangerschap naar het gemeentehuis gegaan voor erkenning en daar gaven ze ook nog de nodige info over erkennen en wat je kunt doen daarna.
Bedankt voor jullie reacties Die sites zijn heel handig, Avon! Nu wete ik ook dat het zaak is de erkenning zo snel mogelijk in de zwangerschap te doen. Ik ga voor verdere info de gemeente bellen. Niet dat je daar altijd verder komt want het is verbonden aan een callcenter dus vaak weten ze iets helemaal niet. Misschien kan ik beter naar het gemeentehuis zelf gaan.
wij wonen in belgie dus hier is het misschien anders maar bij ons word het kindje erkend op het moment dat we hem inschrijven in bij de gemeente. dus als ons babytje straks geboren is krijgen wij 10 dagen de tijd om haar in te schrijven bij het gemeente huis. en ook op dat moment vragen ze de achternaam enzo...
Hoe zit het dan in belgie als bijvoorbeeld de vader tijdens de zwangerschap overlijdt? Dan is het kind geen erfgenaam? Daarom adviseren ze in Nederland zo snel mogelijk te erkennen dat mocht er iets met de vader gebeuren het kind voor de wet een vader had en dus erfgenaam is.
Als het kindje binnen 6 maanden na de scheiding geboren wordt, dan is de ex-echtgenoot automatisch de vader van rechtswege. Dat kun je dus alleen veranderen als uit erfelijkheidsonderzoek iets anders zou blijken. Uit je verhaal leid ik af dat je al buiten die periode zit en moet je vriend dus actief erkennen en jij moet toestemming verlenen. Kindje moet wel dezelfde achternaam krijgen als zijn/haar broer of zus.
Zelfde achternaam moet toch alleen binnen een huwelijk? (ook al is de mama vreemd gegaan zeg maar). familie van mijn man zijn tante heeft 3 kinderen waarvan de derde een andere achternaam heeft (buiten eerste huwelijk geboren).
Dames, Ik heb net even met de gemeente gebeld want ik vond dit een hele goede vraag. Ik heb zelf een geregistreerd partnerschap met mijn vriend. Bij geregistreerd partnerschap zit het zo; Ouderlijk gezag heb je samen (dus hoef niet aangevraagt te worden bij kantonrechter oid) mits mijn vriend het kind erkent. Erkennen kan inprincipe al vanaf het moment dat je zwanger bent, doe dit dan ook ivm met misschien wel overlijden van je vriend (tja, klinkt wat banaal maargoed). Als je een miskraam krijgt dan hoef je de gemeente daar niet voor op de hoogte te stellen. (stel; ik ga met mijn vriend op de 5e week van zwangerschap naar de gemeente, vriend erkent het kind. Je krijgt dan een akte mee (kopie) dat hij de biologische vader is. Ik moet hier dus zeker wel bij zijn want ik moet de gemeente vertellen dat hij de vader is. Krijg ik met 10 weken een miskraam, hoeft dit niet gemeld te worden bij de gemeente. Als ik opnieuw zwanger raak kan en dit keer gaat het wel goed dan hoef je niet opnieuw naar de gemeente. Je kunt de 'oude' akte meenemen). Doe dit zo gauw mogelijk zei de gemeente tegen mij want als je het pas doet als je bevallen bent; en je doet het bij de aangifte van het kind dan moet de moeder erbij zijn. Ongeacht hoe zwaar de bevalling ook is! Groetjes
had ik inderdaad dus nooit kunnen meegaan aangezien in een kz had gehad, zou dan met de amubulance daar naartoe moeten gaan, lekkere dure grap haha.
Ons werd verteld op het gemeentehuis (we zijn niet getrouwd) dat alle kinderen van ons 2-en bij erkenning dezelfde achternaam moeten krijgen. Je mag bijv. niet de eerste mijn achternaam geven en een eventuele tweede kind de achternaam van je partner. Als je later kinderen krijgt met een andere partner kun je uiteraard wel zijn achternaam gebruiken.
Wat veel reacties! Ik kan er heel veel mee. Bedankt allemaal. We zijn inderdaad al langere periode gescheiden dus die 300 dagen regel geldt niet. Ik wil dat beide kinderen dezelfde achternaam hebben, die van hun vader. Ik ben vandaag 5 weken zwanger (als ik van de dag van de eisprong uitga + de 2 extra weken). Lijkt mij dus zeker niet verkeerd om komende of volgende week naar de gemeente te stappen met z'n tweetjes. Dan is het handig dat we meteen verder kunnen informeren naar hoe het zit met ouderlijk gezag als je eerder wel getrouwd bent geweest. Ik denk dat we dan het beste geregistreerd partnerschap kunnen regelen.
Geregistreerd partnerschap staat gelijk aan trouwen... dus weet niet of jullie weer willen "trouwen" ?.... (behalve dat je moet erkennen en dat het makkelijker ontbonden kan worden) gezag kun je aanvragen via rechtbank... kwestie van formuliertje invullen en tesamen met verschillende uittreksels en kopie legitimatie opsturen... het lijkt me dat jullie OOIT getrouwd zijn geweest er nu helemaal niet toe doet en het infeite geen verschil maakt mbt erkennen en gezag... het huwelijk is immers ontbonden.