Maak jij zelf kruidenmixen en zo ja welke maak je dan (eventueel recept)? Zijn er kant-en-klare mixen die je zelf namaakt omdat je ze bv niet meer kan krijgen doordat je in een ander land woont? Of een receptje vanop vakantie meegenomen? Of is er een combinatie van kruiden die je vaak gebruikt en je daar dus een potje van gemengd hebt staan in plaats van elke keer weer de verschillende potjes uit de kast te halen? Zelf gebruik ik vaak oregano, tijm, peper, knoflookpoeder bij varkenshaas. Deze heb ik dus gemengd in een potje staan, scheelt me strooien met 4 verschillende potjes.
Ja we mengen een heleboel zelf sinds we de boeken van Spice Wise hebben. Gewoon omdat het leuk is om te doen en erg lekker. Onze kruidenvoorraad is langzaam wel enorm geworden.
Ja, ik maak alles zelf, zelfs kerriepoeder. Het meeste via mijn Spice wise kookboeken (3 delen). Maar soms ook mixen uit andere kookboeken of van internet. Ik heb daarvoor wel echt heel veel specerijen en gedroogde kruiden in huis. Een aantal moet ik op internet bestellen omdat die niet zomaar bij de supermarkt te koop zijn. En een beperkt aantal mixen maak ik altijd een voorraadje van (fajitamix, cajun, shoarma, rangedressing, satésaus, patatkruidenmix, e.d.). Dat zit dan ook in een potje met etiketje. De rest maak ik dan gewoon als ik het nodig heb. En dan pak ik inderdaad de potjes erbij. Als ik wat over heb, maak ik met mijn vacumeerapparaat een zakje en doe daar het restje in, zodat ik het (zonder dat het al te veel ruimte inneemt) kan bewaren. Edit: als ik op vakantie ga naar Frankrijk neem ik juist mijn eigen mixen mee. Afgemeten en weer in vacumeerzakjes. Bv. voor kruidenboter, kerriepoeder, stroganoff, etc.
Ik heb een aantal Knorr wereldgerechten zelf weten na te maken met kruiden. Echt ideaal, want scheelt zoveel geld en rotzooi toevoegingen...Gaat met name om de Knorr kofta, enchiladas (vooral het sausje die erbij zit). Verder heb ik niets in een potjes staan, anders heb ik nog meer kruiden en potjes staan. Gewoon alle kruiden los en gooi ik er naar smaak alles los bij ter plekke.
Zou je je mix voor ranch dressing willen posten aub? Ik heb er een paar uitgeprobeerd en een paar gecombineerd maar het is het net niet. En kerriepoeder bedoel je dan currypoeder? Maak je dan een milde basis en naargelang het gebruik nog wat pit toevoegen? En Frankrijk ja daar kan ik me voorstellen dat er niet echt veel spannends is. We zitten nogal redelijk gelijkgestemd denk ik qua keuken. Uitschieters daargelaten natuurlijk. Maar ik bedoelde dus als je dan uit eten gaat en je hebt echt zoiets van wow wat een combinatie om dan zoveel mogelijk informatie los te peuteren en dan thuis zelf aan de slag te gaan?
Ik gebruik dit recept voor ranchedressing: https://www.lekkeretenmetmarlon.nl/2015/04/zelf-kruidenmixen-maken-ranch-kruidenmix.html?m=1 En ik bedoel geen curry poeder, maar dus echt kerriepoeder. Dat is ook een kruidenmix en ik vind zelfgemaakte veel lekkerder dan die ze in de winkel verkopen. En ik probeer inderdaad de dipsaus es van Duyvis weleens na te maken (want die vind ik stiekem wel heel lekker ) En de festival mix is al aardig gelukt. Daar gebruik ik dan de ranchedressing mix voor en meng dat met mayonaise en ketchup.
Ah met die mix voor ranch kan ik wel iets. Ik zat al op die trein qua recepten combineren maar zat redelijk in de knoop met hoeveelheden. En ja, kerrie en curry. Bedoel je dan dat kerrie de basis is voor curry gerechten? Want ik geloof dat daar tussen België en Nederland wel wat verwarring over is? Toen ik klein was had mijn moeder een kruidenrekje gevuld, ze had dat gekocht in Nederland en daar zat kerriepoeder bij. Ze gebruikte dat nooit omdat ze geen idee had wat het was en haalde dan een potje curry poeder. Mijn tante zei toen dat kerrie dus hetzelfde was als wat wij curry noemden. Maar dat is echt al meer dan 30 jaar geleden en ik heb het nooit uitgezocht hoe dat nu precies zat.
Zoals ik het begrepen heb, is kerriepoeder een soort curry. Oftewel curry is een verzamelnaam voor veel oosterse kruidenmixen. En daar vallen dan veel kruidenmixen onder, en dus ook kerrie. Maar hoe ze dat in België noemen weet ik eigenlijk niet. Ik maak ook weleens bepaalde curry kruidenmixen. Bv voor Jamaicaanse curry. Maar die hou ik niet standaard op voorraad. Terwijl ik kerriepoeder wel standaard op voorraad heb. Twee soorten eigenlijk: milde kerrie en Engelse kerrie.
Je vroeg het niet aan mij. Maar ik maak die ook na en ik gebruik daarvoor viskruiden (een zelfgemaakte mix volgens Spice wise, may van de winkel zou misschien ook wel kunnen). En dat komt bizar dicht in de buurt. Dan doe ik daarvan een beetje naar smaak door de zure room. Niet te veel want zo'n mix is veel puurder van smaak, zonder gekke toevoegingen, waardoor het al snel te heftig kan worden. Dus op basis van proeven pas ik de hoeveelheid aan.
Ik maak ook alles zelf, veel inderdaad met behulp van de boeken van Spice Wise, echt een aanrader! Vaak probeer ik ook gewoon maar wat uit. En op internet vind ik veel recepten. Als we het geslaagd vinden, schrijf ik het in een schriftje, voor de volgende keer.
Ik maak alles zelf, maar mix het pas op het moment dat ik ga koken. @Elisje ik gebruik dit recept voor kofta, dat kan je ook in een normale pan bereiden, de kruiden blijven uiteraard het zelfde. https://cookingmoms.nl/recepten/https-cookingmoms-nl-recepten-instant-pot-recepten/kofta-uit-de-instant-pot-cpe/
Dat recept ziet er heerlijk uit. Ik pas alvast mijn boodschappenlijstje aan en dan komt het zaterdag op tafel
Ik mix op het moment dat ik sta te koken. Sommige kruidenmixen schrijf ik op maar ik maak geen voorraad. Op deze site https://www.lifesabout.nl/ staan ook Knorr recepten enzo gemaakt met eigen kruiden. Ook een recept voor burrito’s. Daar worden ook viskruiden gebruikt. Spice wise ken ik niet, klinkt interessant. Daar ga ik eens naar kijken.
Sausje van crème fraiche maak ik als volgt: 1 beker crème fraiche (die grotere van “euroshopper” merk zeg maar) 4 eetlepels water Eetlepel ketchup Verder: zout, witte peper, knoflookpoeder, gerookte zoete paprikapoeder en uienpoeder kruiden is naar smaak trouwens, maar zal ongeveer een theelepel van alles zijn behalve de zout (iets minder).
Als ik Tunesisch kook gebruik ik daarvoor kruidemixen uit de (verpakkingsvrije)winkel/markt, dat zijn ook de enige kruidemixen die ik gebruik. Voor andere gerechten meng ik gewoon voor ieder afzonderlijk gerecht wat bij elkaar. Toen ik nog in NL woonde nam ik trouwens altijd kruiden mee als ik hier op vakantie was, er zit echt zo'n groot verschil in qua smaak.
Ja, ik maak zelf veel kruidenmixen. Voor oa gebakken aardappelen, friet, shoarma, kip, varkensvlees, rundvlees, pasta gehakt, "gewoon" gehakt (ballen). Ook maak ik kruidenmixen om marinades van te maken voor oa gourmetten of bbq. Ook bbq dry rubs maken we zelf. Ik haal mijn kruiden bij de plaatselijke toko. Scheelt veel geld.
Gebruik jij dan elke keer dezelfde mix voor bijvoorbeeld gebakken aardappelen? Hier is dat dus niet echt een standaard mix. Het hangt af van wat we erbij eten en enventueel welke kruiden daar al in gebruikt zijn. Soms zijn de gebakken aardappelen heel simpel met enkel wat zout (niet eens altijd) en lookpoeder. Soms voeg ik op het einde wat peterselie toe (al dan niet gedroogd) voor de kleur. Een andere keer is het dan weer paprikapoeder en uienpoeder. Of als we wat meer de mediterane toer opgaan ook wel eens oregano en tijm. Voor kip had mijn grootmoeder vroeger van die zakjes. Ik raak aardig in de buurt met paprikapoeder, uienpoeder en selderijzout maar er mist nog steeds iets. Ik gebruik dat ook niet bij elk kiprecept. Gehakt is wel redelijk standaard hier, broodkruim, ei, zout, peper en nootmuskaat. Dat is zowat de basis bij elk gehaktrecept. Heel uitzonderlijk laat ik het broodkruim weg. Maar dat is de basis en afhankelijk van de soort keuken of toepassing (gehaktbrood, pastasaus etc) komen er nog wel dingen bij.