Bij ons werden een aantal kinderen uitgezonderd van die thuisonderwijsdag omdat de thuis situatie dat om wat voor reden dan ook niet toe liet. Die kinderen liepen uiteraard wat achterstand op maar dat was te overzien. Tja tis soms kiezen of delen
Ik denk ook niet dat het met het salaris te maken heeft. Al die dingen die je benoemd, heb ik in eerdere posts ook benoemd. En docenten trekken al zo lang ik in het onderwijs werk aan de bel over deze zaken. Maar we krijgen weinig gehoor vanuit politiek en maatschappij. Sterker nog, de boodschap is dat we veel vrije tijd hebben en niet moeten zeuren. Het is gemakkelijk roepen dat de administratieve druk maar afschaft moet worden, maar concrete oplossingen zijn er al die jaren niet gekomen. Het is juist alleen maar toegenomen, waardoor veel docenten het niet volhouden fulltime te werken. En tja, dat vakbonden nu een staking uitroepen wegens het salaris raakt misschien dus niet de kern van de zaak, maar is een poging tot een 'gemakkelijke oplossing'. Want de werkdruk verminderen lijkt niemand voor elkaar te krijgen. Maar voor zover ik weet, leeft die komende aangekondigde staking rondom het salaris helemaal niet onder mijn collegas (ik ben wel met verlof, dus krijg niet alles tot in detail mee op dit moment). Ik doe mijn werk zo goed als ik kan. Maar ik, en met mij mijn collega's, kunnen niet langer alle problemen veroorzaakt door beleidsmakers proberen op te lossen. Dit stijgt ver boven ons uit. We moeten onszelf in bescherming nemen. En dat betekent helaas dat leerlingen soms niet de hulp en begeleiding krijgen die nodig is en ze verdienen. Dat is heel pijnlijk en frustrerend om te zien, maar we kunnen niet toveren. Als ouders dan klagen, verwijs ik zo ook graag door naar het bestuur en de politiek. Daar ligt de oplossing (of nouja, daar had 15 jaar geleden nagedacht moeten worden over een constructieve oplossing).
Waarschijnlijk weet de leerkracht het ook nog helemaal niet. Die is nog druk bezig om het huidige schooljaar fatsoenlijk af te ronden, met daarnaast extra stress en werkdruk (want: extra vergaderingen, veel uitzoekwerk, veel ouders te woord staan, etc) rondom die vierdaagse schoolweek. Alles zal afgestemd moeten worden met de directie/bovenschools bestuur, want ze zullen alles moeten verantwoorden.
Dat is dan nu ook precies de reden dat ik aangaf dat TS de school moet bellen. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit meegemaakt dat een leerkracht dan de telefoon opnam. (Kinderen van mij moeten telefonisch ziek gemeld worden, dus bel ik weleens).
Ik zou er van balen dat mijn kind 4 dagen naar school zou kunnen, maar hier wel begrip voor hebben. En op het werk waarschijnlijk wel kunnen regelen. Maar net als Tuc zal onze dochter geen thuisonderwijs krijgen. Ik vind de oplossing om als ouders om de beurt voor de klas te staan een goede oplossing. Bij mijn dochters klas zou dat ook prima kunnen. En anders eventueel een soort roulerende opvang met de ouders van vriendjes van mijn dochter regelen. Ik heb jaren in de MR gezeten en in die tijd heb ik juist gezien dat de school flink gesneden heeft in administratieve handelingen. Ik krijg veel minder schriftelijk info over mijn kind dan een aantal jaar geleden. Jammer, maar begrijpelijk natuurlijk. Het zal per school verschillend zijn, maar het kan wel..
[ Nee, dat gaat natuurlijk ook over de leerkracht die komend schooljaar die 4 daagse week gaat doen, de huidige leerkracht zou een beetje onzinnig zijn. Ik zou ws wel beginnen met de directeur. Wat ik er alleen mee wil zeggen, is dat ze hier niet moeten komen met de mededeling over een 4 daagse schoolweek en that's it. Daar heb ik heel veel vragen over en die zullen allemaal beantwoord moeten worden.
Er zijn al langer schooldirecties bezig met het nadenken over een scenario waarin de hele school maar vier dagen les krijgt. In dit artikel staat wel een goede ouderbouwing daarvan. Het idee zou zijn dat ze zich in die vier dagen richten op de belangrijkste dingen van het curriculum en minder belangrijke dingen zoals speciale uitjes en bewegingsonderwijs niet meer doen of verschuiven naar de woensdag waarin dan een externe professional daarvoor wordt ingehuurd. Vind dat helemaal zo slecht nog niet . https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-radicale-keuzes-op-komst-een-vierdaagse-schoolweek-komt-dichterbij~b93e09e7/?referrer=https://www.google.com/
Een externe professional op de 5e dag/ochtend is geen slecht idee. Maar in het artikel staat dat ze voor die activiteiten o.a. kinderopvang personeel gaan inhuren. In de kinderopvang is het personeelsprobleem net zo groot, als het al niet groter is. Er zijn al verschillende organisaties die maar 4 dagen open zijn.
Als die externe professional functioneert (als leerkracht of pedagogische medewerker) is dat niet zo erg. Anders zoek ik liever zelf een oplossing. Al (veel) te veel niet functionerende oplossingen gezien (die schade hebben aangericht bij mijn kind!). Dat waren overigens wel leerkrachten, maar ze bleven er nooit lang…dat zegt ook iets.
Precies. Tja…je stukke auto breng je niet naar een beunhaas. Met een gebroken been ga je niet naar een timmerman. Maar je liefste bezit laten ‘opvangen’ door een niet-professional: geen probleem!
Niemand heeft het over een niet professional hoor, dat maak je er zelf van. Heb je het artikel gelezen?? Het zijn activiteiten die niet in het lesprogramma staan (qua theoretische vakken). Dus gym e.d. Dat kan bv door Cios studenten gegeven worden. Bij ons in de gemeente heb je bv de fitfabriek, doen allerlei beweegactiviteiten. Zijn ook allemaal professionals. Kunstenaars of andere creatieve mensen die handvaardigheid voor hun rekening nemen. Niet alleen leerkrachten zijn professionals hè?
Eerder in dit topic ging het daar wel over, bv dus opvang door ouders op school. Ik denk dat er daarom nu ook over werd gesproken.
Ja ik ken het artikel en meer van hetzelfde. Ik volg dit onderwerp met grote interesse. Op de school van mij zoon is het met een houtje-touwtje constructie gelukt om 5 dagen onderwijs te bieden. Inderdaad met een kunstenaar en een muzikant op de vrijdag. Iedereen kan een professional ergens in zijn. Leerkrachten zijn echter pedagogisch en vakdidactisch bekwame professionals. Dat jij mooi kan schilderen en dat aan een groepje kunt overbrengen, betekent nog niet dat je een onderwijsprofessional bent. Een klas met 25-30 leerlingen is een heel andere tak van sport. Het is een prima alternatief voor als het echt niet anders kan. Maar wekelijks inzetten is inderdaad gewoon gaten dichten met niet-professionals. En ja, dan heb je dus een soort van veredelde opvang. Dat heet nog geen onderwijs. Mij verbaast het gewoon hoe makkelijk sommige mensen dit oké vinden onder het mom van: als er maar een soort van opvang is en ik kan werken. Logisch ook, want soms kan het ook niet anders. Maar nogmaals: het is geen volwaardig onderwijs. We zien de resultaten op lezen, schrijven en rekenen achteruit hollen. Dit gaat dat probleem niet oplossen. Het is gewoon een lapmiddel.
Niemand zegt dat het zomaar oke is. Ik pleit al pagina's dat ik het niet vind kunnen dat de kinderen een dag thuis gaan zitten en dat het binnen de school opgelost moet worden. Dan roep je keihard dat dat geen optie is en dat het jammerdebammer is, en school is geen opvang. Nu klinkt er ergens een oplossing om kinderen die toch te maken krijgen met dit probleem aan de gang te houden en dan roep je weer dat het niet kan omdat het geen onderwijs is. Nee duhh, ik heb liever dat ze gewoon les krijgen. Maar als ik kan kiezen tussen een dag in de week workshops (zo zie ik het maar) dan een dag thuis waar niet meer omgekeken wordt naar de kinderen vanuit school.
@tuc: Ik zou niet graag dag hebben dat een student mijn kind gym geeft zonder toezicht…juíst gym niet, dat gaat echt over veiligheid. En ook mensen met diploma zijn niet gegarandeerd professional helaas…en al die wisselingen… Nee, dan hebben ze liever thuis/regel is zelf liever wat.
Nee leerkrachten zijn ook niet gegarandeerd professionals. Het hoeven geen studenten te zijn. Zoals die organisatie hier dat zijn allemaal mensen die daar werken. Die organiseren ook vakantie spelweken enz. Die hebben meestal meer ervaring dan zij instromers of PABO net afgestudeerden. Maar als ik het goed begrijp mogen ouders niet vinden dat school de verantwoordelijkheid hierin heeft, maar we mogen ook niet zoeken naar alternatieven.