Er is helaas een enorm tekort in NL aan leerkrachten. Heel veel scholen krijgen hun planning niet rond, hebben echt grote tekorten om voor elke klas een leerkracht te vinden. Het is dan maar beter om voor de vakantie al te vertellen dat er klassen zijn die niet heel de week naar school kunnen. @RoGiJuLi is denk ik nog minder amused als ze dit pas 1 week voor school weer start te horen krijgt. Nu heeft ze in ieder geval nog een aantal weken om iets te proberen te regelen. Of het mag? Ik denk helaas wel. Nood breekt wet. School heeft aan de ene kant zeker verplichtingen naar de ouders, maar als ze echt echt niks meer kunnen doen houd het op den duur ook op. En ja hoe rot ook, dan zul je als ouders toch echt zorg moeten dragen voor je kind vrees ik. Hier is dat probleem er gelukkig niet. De enkele keer dat er eens een klas een dag(deel) geen les kon krijgen was er altijd de melding bij dat je kind wel naar school kon komen als het thuis niet kon. Maar ja dat ging dan om een mailtje in de avond of vroege ochtend met de melding dat de volgende dag of nog diezelfde dag de klas vrij was. Dan had je als ouders ook weinig tijd om nog iets te regelen. Dan wordt zon kind in een andere klas geplaatst voor dat dagje.
Ik vraag me af of een school verplicht is 5 dagen les te geven. Of dat ze het verplicht le aantal lesuren ook over 4 dagen mogen verdelen. Het lijkt me dat het ministerie van onderwijs dat weet. Online vind ik dit: 5-daagse schoolweek op de basisschool De groepen 3 tot en met 8 hebben een 5-daagse schoolweek. Basisscholen mogen maximaal 7 keer per jaar een 4-daagse schoolweek inroosteren. Dit is naast de weken die al 4-daags zijn omdat de school gesloten is door een algemene feestdag. Scholen moeten 4-daagse lesweken in de schoolgids vermelden en goed verdelen over het schooljaar. De 5-daagse schoolweek is voor leerlingen uit groep 1 en 2 van de basisschool niet verplicht. Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooltijden-en-onderwijstijd/vraag-en-antwoord/hoe-regelen-basisscholen-de-schooltijden-en-lesuren#:~:text=5%2Ddaagse%20schoolweek%20op%20de%20basisschool&text=Scholen%20moeten%204%2Ddaagse%20lesweken,van%20de%20basisschool%20niet%20verplicht.
Is hier (nog) niet aan de orde. Wel hebben ze voor 1 vd 3 klassen een leerkracht, maar pas vanaf de herfstvakantie Dus die klas heeft maar tot de herfstvakantie 1 dag thuisscholing. Voor "onze" groep geldt dus nog tot nader order 1 dag thuisscholing
Je wil niet weten hoeveel stagiaires al voor de klas gezet worden vanwege dit probleem. Mijn nichtje doet de deeltijd-pabo. Zij heeft voor koment schooljaar een baan, duaal. Dus nog niet gediplomeerd maar wel.al echt lesgeven.
Jeetje wat bizar, zeker bij zo jonge kinderen! Het lijkt mij ook heel raar dat dit structureel kan. Nederland kent een schoolplicht, geen leerplicht. Als jij je kind thuis of op reis wil onderwijzen kan dat niet zomaar (uitgezonderd ziekte of relegie), want een kind moet volgens de wet in een schoolgebouw les krijgen. Ik ben heel benieuwd hoe school dit bij de onderwinsinspectie voor elkaar krijgt
Hoe moet de werkende ouder dit doen dan? Nog maar niet te spreken over het onderwijs wat ze structureel het hele jaar gaan missen en niet te vergeten de hele Corona tijd die deze kinderen ook benadeeld hebben door onderwijs wat ze niet gekregen hebben. Op de school van mijn zoon zijn er 2 juffen die al wel met pensioen zijn maar oproepbaar zijn om in te vallen.
Ja dat mag. Als scholen het echt niet ingevuld krijgen mogen ze een 4 daagse schoolweek voeren. De 5e dag moet jij als ouder faciliteren. Ergens snap ik het wel, zij kunnen ook niet toveren. Hier in Den Haag zijn er al diverse scholen die een 4 daagse werk voeren. Ik schat in dat dit in een paar jaar standaard is.
Oh dat is niet leuk Maar ik denk dat dit straks op veel meer scholen gaat komen En net wat iemand anders ook al zei als je nog bezig bent met de opleiding kan je al voor de klas Dat is toch eigenlijk heel triest
Je kunt het ook omdraaien, hoe moeten scholen dit doen zonder personeel? En ze missen geen onderwijstijd, die 5e dag werken ze thuis dus het lesprogramma draait door
We gaan nu proberen het thuisscholen te rouleren onder de ouders (2 ouders per keer voor de klas). En dan wel in een lokaal van school (dus niet thuis). In dat geval ben je als ouder 1x per 5 weken aan de beurt als "invalleraar". Wel in een klas net kinderen die allemaal een handleiding hebben, dus het zal zeker pittig zijn, maar het is beter dsn thuisscholing in mijn optiek. En uiteraard moeten we dan wel achtervang/hulp krijgen van de echte leraren als er onvoorziene situaties zijn.
Voor komen jaar zijn er hier op de haagsche hogeschool 12 aanmeldingen op de pabo. Maar 12!!! En die gaan vast en zeker niet alle 12 de Pabo afmaken. Een 4 weekse schooldag is een laatste noodgreep maar dat is het stadium waar we in zitten, de situatie dat we noodgrepen moeten doen. Het gaat zo mis op onderwijsgebied. Wij hebben nog 1 week school, bij zoon hebben ze ook de formatie niet rond. 2 klassen hebben 3 dagen geen leerkracht. Alles en iedereen staat voor de klas, directie, ib’er. Dat betekend dat hun taken blijven liggen
Bij ons is dit probleem er in 1 klas (precies die van mn dochter helaas). Ze hebben tot nu toe gewoon niemand gevonden. Als oplossing is er 1 juf voor 3 dagen en de ib'er voor 2 dagen tot ze een tweede leerkracht vinden. Dit jaar hebben ze zo ook 10 weken gewerkt en soms bij ziekte verdelen over de andere klassen. Niet ideaal en ik ben niet blij, maar ik zou niet weten waar ze een blik leerkrachten vandaan moeten toveren. In jouw geval zou ik aangeven dat je op woensdagen niet zelf thuis les kan geven en vragen welke oplossing de school hiervoor voor ogen heeft, zoals meedraaien in een andere klas. Als je dat nu al en met rust voorstelt, vermoed ik dat school echt wel meedenkt.
Balen maar ze zullen niet anders kunnen. Het is echt een drama om alles rond te krijgen. Ik hoorde het van mijn schoonzus ook er gaan ineens te collega's van haar weg en ze hebben gewoon geen nieuw personeel. Ze hebben 1 reactie gehad op de vacature super enthousiast etc en ineens komt diegene toch niet meer werken. Hun rooster is dus ook niet rond dat wordt na de zomer ook thuiswerken voor de kids of er moet hulp van ouders komen. Het is echt drama!
Dat hoeft niet omgedraaid te worden, daar weten we de uitkomst al van. Natuurlijk missen ze wel onderwijstijd en goed onderwijs. Als onderwijs zo simpel te geven was had niemand de pabo hoeven doen toch?
Mijn ervaring is dat ze de lessen anders indelen. Zoon is ook een half jaar 4 dagen gegaan. Ze deden op dinsdag heel veel uitleg, les voorbereiding etc waardoor ze de woensdag redelijk zelfstandig konden werken.
Maar dat is al 10x beter dan de kinderen thuislaten. Als ouders rouleren in een lokaal op school is ook beter. Je kunt dan altijd terugvallen op school.
Ja ik ben ook dankbaar dat ze gewoon naar school kunnen. Ik denk alleen, hoe moet het dan met de ib taken... blijven die dan ook weer liggen terwijl er kinderen in alle klassen zijn die dat stuk ook nodig hebben. Het is het verplaatsen van het probleem en zonder nieuwe leerkrachten is het gewoon nauwelijks op te lossen.
Dit vind ik echt schokkend… en ondanks de slechte berichten verbaasd het mij dat het aantal zo laag is.