Dat is echt onzin. Alle leerkrachten die hier op het forum zitten, geven in het topic over de staking in oktober aan dat het niet om salaris maar om betere omstandigheden gaat.
Als je alleen al kijkt hoe veel influencers een leerkracht of docent achtergrond hebben. Neem een ivana.nas. Twee dagen voor de klas en voor de rest influencer (met de teacher Squad). Mama lotje was eerder drama docent..
Nooit van gehoord. Maar idd. Influencers mogen ze van mij ook afschaffen. Ga lekker iets nuttigs doen voor je geld. Vreselijk. De namen die je noemt... nooit van gehoord
Moet zeggen dat Ivana wel een leerkracht in hart en nieren is En ze was dat al jaren voor ze influencer werd
Er zijn veel mama's die 'maar' 20-24 uur werken. Als zij geen influencer zou zijn, werkte ze, nu ze een kind heeft, vast en zeker ook geen 40 uur... Dan wellicht 3 dagen ofzo.
Stel ik zou me willen omscholen. Hoe ga ik dat doen. Ik kijk dan in mijn regio en op de website staat dat ze je hard nodig hebben. Prima. Waar kan ik me inschrijven en kan ik aan de slag voor mijn bevoegdheid. Eventueel gelijk werken en leren. Want ik heb al eerder gestudeerd. Dus niveau is er wel. Ze maken het ook wel moeilijk om even de overstap te maken. Mocht ik me willen omscholen tot leerkracht kost het me ook nog eens geld. Terwijl ik al een HBO heb. Hoezo kost dat mij geld. Dat zou met deze tekorten gewoon gratis moeten kunnen. Toch?
heb je daarvoor binnen het onderwijs niet de subsidie zij instroom? Volgens mij kan je nieuwe werkgever dan je pabo verkort opleiding betalen
Alles nog niet in dit topic gelezen dus mss vijgen na Pasen... In Brussel gaan een paar scholen bewust van de klassieke 4,5 dag school naar 4 waarbij woensdag komt te vervallen en de andere dagen een extra lesuur krijgen. Dit om meer leerkrachten aan te trekken in dit geval. Mss ook een optie voor de school van TO: 4 langere dagen? Zou wel niet gelukkig worden van die dag thuis waarvoor je opvang moet zoeken....
Ja, hier kun je dan een versneld traject van 2 jaar volgen waarbij je direct voor de klas staat, en je krijgt ook meteen betaald plus de scholenkoepel betaalt de opleiding. Vooraf doen ze een soort geschiktheidsonderzoek, dan brengen ze in kaart of iemand meteen voor de klas kan staan, of dat er nog wat meer scholing vooraf nodig is (bv een module volgen op de pabo voor de start). Dit soort trajecten lopen via scholenkoepels, dus je solliciteert dan bij de koepel-organisatie.
Ja maar dat zijn mensen die al in het onderwijs werken. Ik doel meer op mensen die een hele nieuwe baan willen.
Nee hoor, ook zij-instromers vanuit hele andere richtingen. Hier bv een juf die eerder in de marketing-hoek zat, en er heeft er net een haar diploma gehaald die daarvoor jaren in een schoenenwinkel werkte.
Ik rond nu bijna het zij instroom traject af. Ik had al ene afgeronde hbo opleiding en werkte buiten het onderwijs. Ik heb een geschiktheidsonderzoek gedaan en ben in augustus 2021 gestart. Ik stond gelijk voor de klas (basisonderwijs) en kreeg ook gelijk ‘gewoon’ salaris. Mijn opleiding en boeken werden betaald. Mocht je meer informatie willen, mag je mij pb-en!
Mijn schoonzus werkte in de gehandicaptenzorg en is ook voor lerares gaan leren waarbij ze direct ook voor de klas is gegaan op de middelbare school. Dit zie je best vaak hier in de buurt. Mijn andere schoonzus is OA en wilde eerst de pabo.nog gaan doen. Nu niet meer omdat ze als OA gewoon klaar is en als juf zou ze nog heel veel extra taken erbij krijgen naast het lesgeven
Dit zit er al tijden aan te komen… de stakingen in het onderwijs zijn er niet voor niets. Ze weten al jaren dat er een grote ‘grijze’ groep met pensioen gaat en er te weinig studenten naar de Pabo of de lerarenopleidingen gaan. Ik woon een half uur van Rotterdam vandaan en daar zijn al meerdere scholen met te weinig personeel. Ook veel te weinig ondersteunend personeel en veel scholen zonder directeur. Ik vind het raar te lezen dat er hier gezegd wordt: dit kan zomaar niet! Dit mag niet! Dit kan niet! Maar ‘ZE’ zijn er gewoon niet… er willen geen mensen meer voor de klas. Salaris is niet vergelijkbaar met andere HBO salarissen, werkdruk erg hoog en ouders die zo mondig zijn dat het personeel uitgescholden en bedreigd wordt. Bij ons op school (luxe locatie MAVO/havo/vwo), met brave leuke leerlingen, weinig gedoe en met veel vrijheid hebben we ook (voor het eerst) hier mee te maken gehad afgelopen jaar. Te kort aan docenten: Engels, Duits, wiskunde, economie, natuurkunde en scheikunde. Ik werkte afgelopen schooljaar fulltime ipv 4 dagen, mijn man ook. We gaan volgend schooljaar allebei terug naar 4 dagen. Het is bijna niet vol te houden. Het fulltime werken is prima, maar al die te korten komt op ‘onze’ schouders terecht. En ook ik werk om te leven en leef niet om te werken. Ookaankomend schooljaar is het bij ons niet rond. Maar sorry ‘jullie’ kinderen zijn in dit geval niet mijn ‘probleem’. (Klinkt hard, snap ik, maar leerkracht/docent zijn is gewoon een baan, geen roeping). En waar ik het ook mee eens ben is: school is voor onderwijs, geen kinderopvang. Ik begrijp dat het lastig is, maar scholen kunnen in deze tijden geen rekening houden met de wensen van ouders. Die willen zo goed mogelijk onderwijs geven, met de middelen die ze hebben. En deze middelen zijn momenteel niet toereikend. Dus met aankomende stakingen zou een behoorlijke salarisverhoging, misschien meer studenten en herintreders aan trekken om toch (weer?) voor de klas te gaan?
Ik denk echt oprecht dag ze ook eens zouden moeten kijken naar het personeel wat al in het onderwijs zit. Onderwijsassistent en/ leerkrachtondersteuners hun kunnen we deze mensen helpen om de pabo te behalen of is er een andere weg. Zelf onderwijsassistent, maar sta al 2 jaar lang voor de klas omdat er niemand is… (in het Sbo) De pabo is voor mij voorlopig niet haalbaar ivm gezinssituatie. En zo zijn er meer die echt hoor de klas staan maar gewoon niet toekomen aan de pabo icm baan/gezin etc. Als er ons iets wordt geboden als je bepaalde proeve van bekwaamheid bijv haalt dat je vrijstelling krijgt voor vakken zou het ook een stuk aantrekkelijker zijn. Want eerlijk ik moet er zijn om de druk bij leerkrachten weg te halen maar daar kom ik echt amper aan toe…
Hier is het ook aan de gang ze hebben nog niemand voor bepaalde groepen voor na de zomer. Als het niet ingevuld wordt, dan 4 daagse schoolweek. en eerlijk? School is geen opvang. School staat met de rug tegen de muur. Er is al een tijd aangegeven dat er crisis is, er is gestaakt. Enz. Maar er werd elke keer aangehaald dat leerkrachten niet moeten zeiken over salaris. Nou 99% deed dat ook niet. Maar wel over de drukte, stress, grootte van de klassen enz. En zie hier… nu gaan ouders opeens wel nadenken omdat het nu hun kinderen treft. Ts ik denk niet dat school er veel boodschap aan heeft als jij zegt dat t niet uitkomt op woensdag. Zij hebben dit liever ook niet…