Dat vind ik ook hoor. Gelukkig ben ik zelf nooit ziek, maar ik weet van collega's dat mijn werkgever ook altijd voorstelt bij ( kortdurende) ziekte om eerst maar vakantiedagen op te nemen en bij klachten die misschien wel langer gaan duren, om het contract naar beneden bij te stellen. Schandalig! Het toont totaal geen medeleven en respect naar je werknemer en is ook zeker niet bevorderlijk voor de sfeer en inzet bij beter melden. Het lijkt erop dat deze werkgever uit hetzelfde hout gesneden is. Vnl erg begaan met de eigen portemonnee.
Ben ik met je eens hoor! Wat bijzonder dat je dat nog weet, dat klopt Alleen ben ik hier pas gaan werken nadat die PND op z’n retour was. (Toen was ik thuisblijfmoeder maar dat beviel juist niet.) Heb me voordat de huidige klachten begonnen ook helemaal niet vaak ziekgemeld.
Het is natuurlijk ook een lompe vraag aan iemand met psychische klachten. Ook al is het goed bedoelt kunnen ze toch zelf wel aanvoelen dat dit bij haast niemand met zulke klachten goed over zal komen.
Daarmee ben ik het totaal niet eens. Daarvoor is dat vangnet in Nederland. Als je door ziekte niet meer je volledige werkzaamheden uit kunt voeren. En als het om de werktijd gaat zal dat in ts haar situatie gaan om een gedeeltelijke keuring als het zover komt om dat verlies aan inkomsten een stukje te dekken.
Ja dat vind ik trouwens ook wel. Wanneer het gewoon ‘wat veel’ is zoals bij @julia80 hoef je je inderdaad niet af te laten keuren uiteraard. Dat zal ook niet gebeuren neem ik aan. Ik kan en wil in gezonde toestand graag werken en heb het salaris ook nodig, dat is heel wat anders natuurlijk. Het werk is bij mij ook niet de oorzaak van de klachten die ik heb, ik kan mijn werk niet goed uitvoeren door de klachten. Ben overigens vanmiddag bij de bedrijfsarts geweest en totdat er meer uitslagen bekend zijn van onderzoeken, ga ik op AT basis wat uren ondersteunende werkzaamheden op kantoor verrichten. Vind het voor nu een goede uitkomst in ieder geval.
Maar als het alleen wat te veel is zul je natuurlijk nooit afgekeurd worden Ik hoop dat je met rust en goede hulp je weer fijn gaat voelen! En dat de uitslagen snel duidelijkheid geven. En op AT basis is heel verstandig. Zo hou je ook contact met de werkvloer en word de drempel om straks terug te keren niet hoger en hoger. Heb je met de bedrijfsarts nog het voorstel van de werkgever besproken en hoe was de reactie daarop?
Ik ben gedeeltelijk arbeidsongeschikt en werk gedeeltelijk. Toen ik ziek was heb ik ook de opmerking van de arbeidsdeskundige van mijn werkgever gehad dat ik ook vrijwillig minder kon gaan werken . Heb daar heel duidelijk op geantwoord dat ik niet heb gekozen om deze gezondheidsproblemen te hebben en dat ik daarom echt niet vrijwillig mijn contract zou aanpassen. Wel is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of deze functie/functiegroep nog passend is of dat je op zoek moet naar iets wat beter aansluit hoe het nu met je gaat. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe groot de kans op volledig en langdurig herstel is. Bij mij is er geen kans op herstel en ik heb al een zittende functie, dus andere opties zijn er niet. Mijn werkgever wilde het graag omdat zij eigen risicodrager zijn en mijn arbeidsongeschikheidsuitkering aan het eind daardoor zelf betalen. Maar als je nu vrijwillig akkoord gaat met minder uren, dan heb je daar uiteindelijk jezelf mee mocht je richting het UWV moeten. Voor nu zeg ik laat het los en pas niks aan! Focus samen met de bedrijfsarts op herstel, dat is het belangrijkste nu! Sterkte en veel beterschap!
Dankjewel! Ja heb ik gedaan. Ze verwachtte dat de opmerking gekomen was omdat ik me eind vorig jaar ook al een paar keer (losse dagen) ziek had gemeld. Dat ging telkens al om de klachten waar het nu ook om gaat. De bedrijfsarts vond dat dus ook wel wat kort door de bocht en begreep/beaamde ook dat het nu juist onnodige druk en stress bij mij oplevert, zo’n opmerking. Had gelukkig echt het idee dat de bedrijfsarts neutraal hierin stond!