Moeten jullie ook weleens google-en hoe je een bepaald woord in het goed Nederlands schrijft? Ik moet dat best vaak,terwijl ik toch een hoog eindcijfer had voor mijn Nederlands toen.......heel lang geleden........spinazie academie...c niveau. D of T heb ik soms echt moeite mee.....
Nee, ik Google eigenlijk nooit op een woord moet ik zeggen. En niet om arrogant te doen, maar ik ben ook vrij goed in spelling. Zinsopbouw kan wel eens niet kloppen. <-- Zoals nu volgens mij.
Jaaa dat doe ik ook best vaak. Ik ben half NL half Turks maar nadat mijn ouders zijn overleden in een volledig Turks gezin opgegroeit (of d, dt?) en ben in mijn nederlands flink achteruit gegaan.
Ik heb verschillende spellingstoetsen en taaltoetsen moeten maken. Sindsdien is mijn Nederlands enorm verbeterd. Natuurlijk betrap ik mijzelf (achteraf) ook wel eens op een foutje of op een rare zin maar woorden googlen hoeft niet meer. Het d&t gebeuren is trouwens erg simpel, als je je er even in verdiept is fouten maken niet meer nodig. (Net zoals het dan ik/als mij principe, het enige/enigste, kan/ken enzovoort ) Ik dacht voor het maken van deze tentamens al dat ik vrij goed was in Nederlands, tijdens de workshops kwam ik er echter achter dat ik nog een hoop moest leren. Het enige waar ik eigenlijk nog wel eens moeite mee heb is het juist plaatsen van de komma. Stom he?
Ja, ik moet soms ook echt weer even nadenken of opzoeken hoe je een bepaald woord schrijft. Best erg, want ik heb een directiesecretaresse-opleiding gedaan en ik heb jaren als secretaresse gewerkt. Toen was mijn Nederlands echt super, maar nu ga ik steeds meer fouten maken.
LOL! Nee nog erger, heb een Google Toolbar. Maar de rest ziet er precies hetzelfde uit! Wij hebben XP ook in zilver, en zelfs hetzelfde emailprogramma.
Ik moet er ook altijd over nadenken hoor. Maar ik ken de regels, dus als ik even nadenk weet ik het wel. Maar om nou te zeggen dat ik de d's, t's en dt's zo uit mijn mouw schud? nee dat niet... (en ik studeer rechten, dus ik ben ook de domste niet...)
Er zijn volgens mij meer mensen die moeite hebben met dan/als, dan met de d/t. Alleen valt het minder op, omdat men er sneller overheen leest... Nou dat is ook best lastig, omdat de meeste mensen het fout doen... Er wordt bijvoorbeeld ontzettend vaak een komma voor het woord 'en' gezet, terwijl dat officieel niet mag. Puntkomma wordt ook vaak fout gedaan, want daar mag geen hoofdletter achter komen.
Er zijn ook van die woorden die ik steeds weer op blijf zoeken. Als ik het nou gewoon eens zou onthouden!
Nou, dat zegt geloof ik niet veel als het om Nederlands gaat. Ik kreeg in het ziekenhuis bergen sollicitatiebrieven van artsen in opleiding onder ogen en het lijkt wel alsof ze niet verder zijn gekomen dan groep 5 van de lagere school als je dat leest. Om te janken gewoon. Een vriendin van me deed een HBO-opleiding en stuurde een sollicitatiebrief voor een stageplek naar een bedrijf. Ze kreeg de brief terug met allemaal rode strepen door wat ze verkeerd had geschreven .
Ik moet hier vreselijk om lachen (erg eigenlijk, vind het een goeie!) maar het kan natuurlijk niet. Je kan / mag iemand niet beoordelen puur en alleen om zijn / haar taalvaardigheid. Kijk naar Jan des Bouvrie.
ikzelf heb geen moeite met (stijl)foutloos schrijven. misschien omdat ik zo van schrijven hou. en waarschijnlijk ook gewoon door dom geluk: aanleg. (maar-ik kan dan weer nooit de weg vinden, heb het orientatiegevoel van een mol zonder neus! 8)) ...ik moet toegeven, dat ik andermans taalfouten ook heel slecht trek... sorry! als ik ergens bv lees ' ik heb dat even verandert ' , of nog erger, als er ergens een D ipv een T staat ( ' wat betekend dat? ' ) dan doet me dat gewoon pijn aan de ogen. en als je me echt wilt kwellen, dan zeg je bv ' ik ben veel slimmer als jou ' AUW! ben het met je eens! t enige waaraan ik mij stelselmatig schuldig maak, is het NIET gebruiken van hoofdletters en diakritische tekens op dit forum en in (on-officiele)meeltjes. gewoon, omdat dat sneller typt! hm, aan hoe ik meeltjes schrijf kan je wel zien dat ik zelf veel en vaak woorden verzin maar daar ken ik natuurlijk alleen de juiste spelling van taalsmak!
Dat ligt er natuurlijk wel aan waarvoor je solliciteert. Ik zou iemand die zoveel fouten maakt ook niet aannemen als m'n secretaresse
mee eens. ik vind wel dat je iemand mag beoordelen op zijn taalvaardigheid, als je hem alleen daarop beoordeelt. (mooie zin was dat he! ) kortom: een architect of een internist mogen taalfouten maken, een redacteur of een schrijver mogen weer bouwkundige of medische blunders maken!