En ik heb het niet over de chihuahuas als in de " baas" zijn hoor, dat geloof ik wel. Maar heb je wel eens een mastino van 90 kilo met een hond van amper 2 kilo zien spelen? Hij hoeft er maar 1 keer vol op te duiken en je hondje breekt zn rug.
Wat is het verschil tussen brokken en droogvoer eigenlijk? En dat tandsteen kan ik me voorstellen ja. Mijn hondje die ik heb overgenomen van andere mensen kreeg altijd brokjes en dat blikvoer van de supermarkt. Ze was toen 4,5 jaar en ik heb haar tanden laten reinigen toen ik haar kreeg. Je wilt niet weeeeten hoe erg haar gebit er aan toe was. Er zijn 8 tanden en kiezen getrokken omdat ze verrot waren, had enorme tandvleesontsteking en het tandsteen was echt enorm. Ze stonk ook verschrikkelijk uit der bek. Nu alles laten schoonmaken, ook subgingivaal en na 3 weken was de lucht over, toen was het allemaal rustiger geworden. En nu ze op vers vlees staat is ze een stuk levendiger en heeft nog steeds hagelwitte tandjes.
De mensen die beweren dat het karakter en gedrag van een hond valt of staat bij zijn opvoeding, vergeten een paar heeeeel belangrijke dingen, nl rasgebonden karaktereigenschappen (bv maar 1 baas hebben, moeilijk op te voeden zijn, heel beschermend, aanleg hond-hond agressie etc), de karakters van de ouders, waarbij die van de moeder het belangrijkste is én de inprenting en eerste socialisatie bij de fokker. Als daar al punten zijn die je niet aanspreken, dan moet je niet aan een ras beginnen. Je kunt door mazzel en goede socialisatie/opvoeding/training een leuk, gezinsveilig exemplaar treffen, maar dat is oneerlijk én gevaarlijk om te verwachten van een ras dat eigenlijk heel andere kenmerken heeft. Iedere hond kan bijten, maar bij sommige rassen is de bijtdrempel lager, de verdraagzaamheid minder én de impact groter bij een bijtincident.
Dat bedoel ik dus....als ik door een chi gebeten wordt of door deze hond dan is dat toch een wezenlijk verschil. Een chi bijt sneller...vast dat geloof ik hoor. Maar wordt je door zo'n beestje gebeten zijn de gevolgen wel te overzien.
De DA vertelde ons dat brokken betekende dat hij moest kauwen, en daardoor zijn kiezen scho(o)n(er) hield. Dat klopte ook wel hoor. Bij onze hond was het vaak hap slik weg als het niet iets was waar hij perse op moest kauwen. Het kiezen trekken probeerden wij dus te voorkomen. Op de een of andere manier was hij gewoon erg gevoelig voor tandsteen, stonk dan ook vreselijk ui zijn bek en je zag de aanslag gewoon zitten.
Wij hebben een boerboel gehad en momenteel een Rottweiler. Volgens veel mensen niet bepaald de liefste/makkelijkste honden. Meestal zijn de mensen die dit zeggen totaal niet bekend met deze rassen. Hebben ze hun info van internet (bijtincidenten, info buiten rasverenigingen om enz) Wij hebben deze honden gekozen om in de 1e plaats een goed waakhond te hebben en een lieve gezinshond. Voor buitenstaanders misschien niet de meest aantrekkelijke schoothond, maar daar is hij ook niet voor. Wij hebben geen honden om van alles mee te laten doen door 'vreemden'. Die moeten zich gewoon niet met hen bemoeien, dat doen wij wel. Als er visite komt zeggen wij dat het goed is, maar de hond blijft echt niet alleen bij de visite, die weten vaak niet hoe ze met hem om moeten gaan en dan krijg je vaak problemen waar de hond de schuld van krijgt. Het zijn absoluut geen beginnershonden en je moet sterk in je schoenen staan, maar voor ons zijn ze perfect!
Ik vind persoonlijk dat het gewoon niet verstandig is een pup te nemen met een 1 jarige en misschien nog een kindje op komst. Heel simpel die tijd heb je niet en dan kan je er niet uit hoeven gaan s nachts en geen moeite hebben met zindelijk hoeven maken ( wat ik sowieso altijd zou doen of ga je je hond nooit meenemen ergens naar toe? dierenarts bijv. ) Een pup neemt net zoveel tijd als een baby En misschien nog wel belangrijker je kan het niet steeds even anders doen of even niet uitlaten, je moet consequent zijn. Als je al een hond hebt als er kinderen komen uiteraard prima, maar moedwillig een pup nemen met kinderen onder de 2 a 3 jaar (die je dus iets kan uitleggen) vind ik gewoon voor alle partijen geen slim plan. Daarnaast gaat inderdaad het waakzaam zijn naar eigen.. een probleem zijn , dat zit gewoon in het karakter en hoe ze reageren is inderdaad opvoeding en leren, maar kinderen gaan spelen, druk doen, vliegen naar tuin en in huis. Jij kan simpelweg met meerdere kinderen in huis niet altijd bij de hond blijven en bij de kinderen . of moet elk kind mee billen afvegen van degene die op de wc zit of mee even naar boven wat halen? eigen kinderen zijn dan nog anders als "vreemde"kinderen. Wacht gewoon totdat ze groter zijn en dan bij zo'n ras zou ik altijd wachten tot ze een jaar of 8 zijn zodat ze ook echt wat groter zijn. niet perongeluk aan de hond zijn plaats zitten etc. en inderdaad wat devilchase ook aanhaalt. gevoelige honden qua voer.. We hebben kruising weimaraner/dalmatier, ook gevoelige huid in zijn geval en gewoon een jachthond die vlees ( zoals de meeste honden overigens) beter verdraagt en die zit met 29 kg op 750 gram vers vlees per dag en kluifbotten uiteraard, verse botjes etc buiten, zoals kippepoten/konijnenoor etc en als redelijk warm is pens ,dat duurt nl. lang om op te eten. hij gaat nu de breedte in en krijgt dus nu meer en zit dus op 2,00-4,00 per dag afhankelijk van welk soort vlees en evt. toevoegingen. doe dat x 3 en dan zit je sowieso op 2 kg per dag, dus even ruw geschat 5,00-7,00 per dag! en ook als je hoogwaardige brokken doet zal je hier zeker rekening mee moeten houden.
Sorry dat is echt onzin. Da krijgt maar een paar uur les in voeding dus die verkopen meestal onzin omdat ze daar zelf op verdienen. Borkken ( de meesten) bevatten granen. Granen worden omgezet in suiker en suiker veroorzaakt tandsteen.. Borkken en droogvoer zijn hetzelfde. En ooit al eens een hond zien kauwen op brokken? Een goede manier om tandsteen tegen te gaan is kluiven. Dit kan het beste op verse rauwe botten of een flinke lap pens. Kijk maar eens op barfplaats.nl.
Hihi nog een voorstander van verse voeding! off topic zit je toevallig nog op een ander forum? Komt me bekend voor
Ik zag wel een verschil, en mijn hond kauwde wel degelijk hoor op brokken ... Dus ja, Ik ben geen fan van barfen overigens, dus dat hebben we nooit gedaan. Daarnaast is het ook niet meer relevant, wij hebben helaas onze boef vorige week in moeten laten slapen.
Hoewel dit ras erg gevoelig is voor huidproblemen, lijkt dit topic me niet de aangewezen plaats om te gaan discussiëren over wel of niet barfen.
Ik kan je alleen mijn mening geven. Wijzelf zijn helemaal gek van grote honden. Wij hebben bij de aanschaf van onze eerste hond (we zijn beide opgegroeid met honden) goed bedacht wat voor ras en wat onze eisen waren. 1 van de grootste eisen was, kindvriendelijkheid en speels (in de zin van iets willen leren) Een Mastino vind ik geweldige honden, maar eerlijk is eerlijk, de Mastino staat niet bekend om zijn kindvriendelijkheid. En ik zou daarom dus ook nooit voor dit ras kiezen met kleine kinderen. En al zeker niet als de hond niet gescheiden kan zitten (dus geen bench). Als er kinderen over de vloer komen (verjaardagen, speelafspraakjes enz), vind ik dat een hond ergens kan zijn waar hij de plaats heeft en toch apart is en niet opgesloten zit in een andere kamer of in een bench. En bedenk goed wat de kosten zijn, en de kosten voor de eventuele veel voorkomende klachten bij dit ras (ik wil niet zeggen dat de hond de klachten krijgt, maar voorbereidend voor als het wel zo is). Een Mastino kost veel meer (financieel en fysiek) dan 4 chi's. Denk aan voer, cursussen, wandelingen. Moet jij ook de hond uitlaten (met of zonder kinderen), dan moet de hond zo opgevoed zijn dat deze met 1 vinger uitgelaten kan worden zonder uit te vallen naar andere honden, en dat zal pittig zijn met dit ras. Wij hebben 2 landseers (over 3 weken 3 landseers). Deze honden staan bekend om kindvriendelijkheid, waaks alleen als het echt moet, willen leren en een allemansvriend. Het zijn buitenhonden die wel eens binnen komen lopen. Ze zijn lomp en de kinderen worden dus wel eens overgelopen, maar dat is gewoon bij een dog-ras. Onze reu is 82 cm en weegt 76 kg en de teef is 68 cm en weegt 55 kg. In totaal dus ruim 130 kg aan hond (en staks dus ook met een 3de erbij) (en die laat ik uit met mijn 50 kg). onze honden zijn aangeleerd om aan de lijn te lopen met een wandelwagen tussen ze in en mogen niet trekken. Want bedenk goed dat als een groot ras aan de lijn trekt, je nergens bent en erachteraan vliegt. Onze honden kunnen buiten in hun eigen verblijf apart zitten voor als er mensen/kinderen komen die bang zijn voor (grote) honden. Kinderen kunnen toch lekker buiten spelen en de honden ook (afscheiding met poort). Kinderen die niet bang zijn laten zich eerst rustig besnuffelen en dan is het goed voor de honden en gaan ze verder met hun eigen ding en hoeven ze niet apart en blijft het hek open. Aan voer zijn wij gemiddeld per maand per hond 100,00 kwijt (goede brok, dentastix, oefensnoepjes, tandenborstel/pasta en af en toe vlees) Onze reu heeft vorig jaar een endeldarmontsteking gehad (darmproblemen is bij doggen) en moest dus 24 pillen per dag nemen en dat 1 week lang en dan nog 1 week 10 pillen per dag. Puur en alleen door het gewicht (hoe groter hoe meer medicijnen). De kosten van dat geintje was in totaal 550 euro (pillen, da bezoek, speciaal voer en speciaal blikvoer) en dan had ik korting. Dit zijn van die dingen dus waar je goed over na moet denken.
Dat trekken heb ik niet veroorzaakt he,kwam door aangezuurd blikvoer wat ze kreeg bij andere eigenaar. Vers vlees moeten ze hier ook kauwen hoor. Dikke stukken bot, lever en nieren zitten daarin. Daarbij krijgt hij kippennekken en karkassen.
Nope haha, niet dat ik weet. Mijn kruising sheltie keeshond is positief veranderd sinds ze van brokken naar vers vlees is gegaan. Prachtige glimmende vacht minder ontlasting en deze stinkt ook niet en is altijd goed van structuur zeg maar. Ze had veel huidproblemen toen ik haar kreeg, wist ik vantevoren niet maar denk dat ze haar daarom hebben weggegdaan. Buik was rood met schilfers en krabde als een malle mede door een vlooienallergie. Toen dat bestreden was bleef ze krabben. Over naar versvlees en nergens meer last van. Prachtige huid etc. Onze Hollandse herder staat vanaf 12 weken dat ik hem kreeg op vers vlees en op Biest, de eerst moedermelk zeg maar, dit heeft hij tot 6 maanden gedronken als bijvoeding en nu krijgt hij dit nog 1 keer per week verdund. Erg goed voor de weerstand. Wij kopen vers vlees groot in en hebben een extra VrieZer hiervoor. 20 kilo voor 39.50. Doen ze samen 6 weken mee en daar naast koop ik regelmatig kippennekken of hele kippen. Ik ben echt een voorstander voor vers vlees. Als je dan toch brokken geeft, geef dan brokken zonder granen en gluten, zoals Dog Lovers Gold. Kost meer, maar zoveel beter. Goede brokken zijn er wel, maar prijzig. En nee dit is geen topic over barfen, maar het hondenras waar dit topic over gaat heeft veel huidproblemen, dan is goede voeding erg belangrijk en dat is een behoorlijke kostenpost voor een hond van 90 kilo. Dat zijn allemaal dingen in rekening mee te houden. Buiten dat is er genoeg vermeld over het ras en karakter van het ras. Mensen die een hond kiezen doen dit vaak op basis van hoe een hond eruit ziet, maar je moet ook de overige voor en nadelen erbij betrekken. Bij zo'n enorme hond zitten natuurlijk voordelen, maar wel degelijk veel nadelen. En dat moet je ook overwegen.