Dat is dus de grootse onzin. Mensen die geboren zijn tussen 1965-1975 zijn mogelijk niet beschermd tegen de mazelen omdat er in die tijd werd gestart met vaccineren waardoor niet iedereen automatisch de ziekte meer doormaakte en dus immuniteit opbouwde, maar ook nog niet iedereen de vaccinatie had gekregen. Echter gaat die om een crèche, dus kinderen van 0 tot 4 jaar. Het grootste gedeelte van de ouders zal dus echt wel na 1975 geboren zijn en dus gevaccineerd en dus beschermd. Ken aub je feiten voordat je iets uitspraken doet zoals je hand ergens voor in het vuur steken...
Dit dus, collega huisarts is afgelopen weekend uitgebreid gescreend in het ziekenhuis omdat ze in de avonddienst een kind met mazelen heeft gezien, zij is namelijk 22 weken zwanger en mazelen bij een zwangere kan lijden tot een vroeggeboorte oftewel een doodgeboorte. Zij is van 1976 maar heeft gelukkig zulke hoge antistoffen dat ze het vrijwel zeker heeft doorgemaakt als kind zijnde maar ze heeft wel een ongelofelijk stressvol weekend achter de rug.
Bekijk bijlage 611812 Ik hoop van harte dat het goed gaat met de kindjes. Mijn zusje werkt in een kinderziekenhuis en ziet te veel schrijdende gevallen waarin mazelen helaas (onnodig) fataal is.
Die werkt dus buiten Nederland neem ik aan? Want hier in Nederland de kans op overlijden 1 op 10.000 en de laatste persoon die overleed in Nederland was in 2013 zo ver ik kan vinden
Hier in Zweden “pas” met 18 maanden. Maar alle kindjes die naar ‘t buitenland reizen krijgen een extra prik aangeboden op 6 maanden controle. Zo ook onze dochter. Hier komt mazelen voor bij buitenlanders die nog niet zijn bij-gevaccineerd (was even relevant met de grote vluchtelingenstroom 2017 en begin 2018 ook een kleine uitbraak geweest) maar anders ligt de vaccinatiegraad boven de 97% voor BMR en boven de 99% voor DKTP. Zo fijn om je geen zorgen te hoeven maken over je kind op opvang/in t zwembad/whatever. Ofja, in ieder geval niet voor dit soort ziekten :’)
Waarom heeft ze zich niet op latere leeftijd in laten enten dan? Je zou denken dat juist een huisarts deze situatie wel had kunnen voorzien en ondervangen. Daarnaast lijkt het me sowieso niet handig (zacht uitgedrukt) als uitgerekend een huisarts niet zeker weet of hij/zij volledige immuniteit heeft?
Nee in Nederland. Maar je wijst me terecht op de onjuistheid van mijn post. Wijdt het aan pregnancybrain. De mazelen zijn niet snel fataal in Nederland. Maar ze heeft wel regelmatig zeer zieke kindjes door mazelen, met blijvende schade en kindjes die overlijden aan ziektes waar je in Nederland gewoon tegen kunt worden ingeënt.
Die 95% wordt in Nederland echt al een aantal jaar niet behaald volgens mij hoor. Ligt eerder ergens rond de 92%.
Ik doel op de effectiviteit van het mazelen vaccin op zich. Niet op de landelijke dekking van de wel en niet gevaccineerden. Dat ligt helaas veel lager inderdaad....
Aan de ene kant heb je hier een punt - als het screenen was vanwege niet gevaccineerd zijn door ‘t geboortejaar. Aan de andere kant zou het bij een fatsoenlijke vaccinatiegraad eigenlijk onnodig moeten zijn: screenen op ziektes die eigenlijk niet voorkomen is tenslotte alles behalve kosteneffectief. Dan gaat iedereen weer zeggen dat die huisarts op kosten van de maatschappij onnodige testen doet. Maar ook volledig los daarvan: als huisarts laat ik mij ook screenen (wanneer zwanger en contact met een -voor zwangere- gevaarlijke ziekte) terwijl ik wél volledig ben gevaccineerd. Van te voren alles screenen is natuurlijk niet te doen. En dan nog: er kan veel veranderen tussen een titerbepaling en daadwerkelijk zwanger worden. Ik ben er het levende voorbeeld van: Ik ben nu zwanger en daarom krijg ik standaard titerbepaling voor rubella (rode hond). En: ik blijk dus niet langer immuun. Nou huisarts of niet, die zag ik niet aankomen. Ik ben volledig gevaccineerd en met mijn vorige zwangerschap amper 2 jr terug was m’n titer nog RUIM boven de grens. Dus tja. Ik zou dus nu bij contact met een rodehond patient precies in datzelfde schuitje belanden. Dan zegt iedereen ook dat die idiote huisarts dat toch wel eerder had moeten kunnen bedenken. Niet alles is zwart-wit
Uit de post die ik quote leid ik af dat het een kwestie is van niet ingeënt zijn wegens geboortejaar. En dat vind ik voor een huisarts inderdaad best slordig. Wat ik overigens interessant vind is het dikgedrukte hierboven. Ikzelf had exact hetzelfde, en ben dus voor mijn zwangerschap ingeënt (het gebrek aan antistoffen kwam aan het licht bij een zwangerschap die is uitgelopen op een miskraam). Ik leid daaruit af dat er dus nietsvermoedend ontzettend veel volwassenen rond moeten lopen die niet meer immuun zijn, en dus onbewust een bedreiging opleveren voor de groepsimmuniteit. Maar toen ik dat ooit in een topic hier op ZP aangaf werd bij hoog en laag gezworen dat dit niet het geval is, en dat je ook met een niet aantoonbare immuniteit nog steeds immuun bent.
Ik denk juist dat je wel gelijk hebt. Er moeten veel meer volwassenen zijn die niet langer immuun zijn voor een of meer van de gevaccineerde ziektes. DKTP wordt regelmatig geboost (in ieder geval hier in Zweden) - bij wonden omdat de tetanusprikken dan meestal een Boostrix zijn met ook de Kinkhoest en Difterie automatisch erin. Ook reizigersvaccinaties checken vaak tetanus en krijgen dan Boostrix. Maar BMR wordt eigenlijk verder nooit gecontroleerd. De titer daalt en ooit komt ‘ie onder adequate waarde en dan ben je niet immuun. Er is natuurlijk eerst een grijze zone tussen wel goede titer en mogelijk inadequaat: waar het onzeker is. Uiteindelijk daalt hij verder tot zeker niet meer adequaat. En een aantal jaar terug (kan intussen best alweer 10jr zijn) is er ook een bofuitbraak geweest in Maastricht onder studenten die niet immuun bleken. Gewoon diezelfde bof als in ‘t vaccin zit. Ander puntje is nog dat die beschermingsgraad vanaf t begin niet 100% is. Zonder titerbepalingen weet je nooit wie de uitzonderingen zijn zonder voldoende immuniteit. Ik moest voor mijn opleiding 5x gevaccineerd worden voor ik voldoende hepatitis B titer had. Normaal is 3 prikken dus genoeg. Zulke uitzonderingen zul je met BMR ook hebben. Ik word nu na mijn zwangerschap ook netjes gevaccineerd (voor een eventuele volgende zwangerschap). Maar deze ronde ben ik dus niet beschermd. Wie weet hoe ‘t gesteld is met mijn mazelen en bof?! Edit: lang verhaal - maar het allersimpelste vergeten: als je bij onvoldoende titer wél nog immuun zou zijn - waarom zouden we dan uberhaupt titers prikken?
Dan vraag ik mij dus af, eigenlijk is het dan toch ook heel link. Als volwassene heb je dus nog meer kans op complicaties bij kinderziekten en doordat moeders niet meer immuun worden geven ze 2 maanden minder lang antistoffen door. Dan kun je per saldo toch beter niet inenten en het natuurlijke beloop in de leeftijd van debasisschool , net zoals de waterpokken nu. Dat zien wij als relatief onschuldig, maar in Amerika worden ze daar net zo panisch van als de mazelen.
Omdat ze op 11 jarige leeftijd naar Nederland is gekomen vanuit Marokko. Waarom zou een huisarts moeten weten of ze mazelen heeft gehad, dat ga je toch niet zonder aanleiding laten onderzoeken? Achteraf wist haar moeder het zich te herinneren maar toen was het hele protocol al uit de kast getrokken. Als,iedereen zich gewoon eens zou laten vaccineren dan hebben we ook niet met al dit gezeur te maken want het is gewoon onnodig gezeur.