Wat is nu het werkelijke verschil ? Ik kan het nergens vinden .. Ik wil verpleegkundige op neonatologie afdeling worden en kan daar gewoon met mijn mbo verpleegkundige komen en dan specialisatie neonatologie .. Maar wat is nu het verschil.. Im dacht namelijk dat je alleen op de afdeling kwam met hbo maar dat is dus niet zo.. Zelfs met salaris zit je er dichtbij .. Enigste wat ik kan verzinnen om daarna naar de uni te gaan met je hbo om arts te worden ? Maar wat is op de werk plek nu het verschil.. Misschien dat iemand het weet ?
Dat verschil is er nu nog niet veel op de werkvloer maar word wel steeds meer. Nu bijv in de thuiszorg, alleen hbo-ers zijn wijkverpleegkundigen. Regering heeft voorgeschreven dat alleen niveau 5 mag indiceren etc. Ook in de ziekenhuizen willen ze steeds meer hbo-ers omdat de zorg steeds technischer en complexer wordt. Er is zelfs al een soort beweging op gang dat mbo verpleegkundigen zich in de toekomst geen verpleegkundige meer mogen noemen. Die zouden dan 'zorgkundigen' worden. Als ik eerlijk ben denk ik dat er op de lange termijn steeds minder vraag zal zijn naar mbo verpleegkundigen en dat die net als de verzorgenden (zonder IG), langzaam aan zullen verdwijnen. Dan krijg je een toekomst van teams van hbo-ers die IG-ers aansturen.
In acamische ziekenhuizen nemen ze vaak al geen mbo verpleegkundigen meer aan. Ik ben t eens met boekenworpje.
Ik dacht dat zorgkundige van de baan was omdat dit niet onder het tuchtrecht valt. Mijn advies is ga hbo doen. Qua vervolg opleidingen sluit dit beter aan.
Misschien dat dit de toekomst is in de wijkverpleging, of evt zelfs op een algemene afdeling. Maar op een specialistische afdeling moet je geen ig-ers laten werken. Ik heb een hbo opleiding afgerond (geen hbo v) en daarna heb ik mijn hart gevolgd en ben ik de zorg in gegaan. Ik heb toen niveau 4 gedaan met daarna nog een specialisatie. Ik merk op de werkvloer geen verschil met collega's die de hbo v hebben gedaan. Nu werk ik dus wel op een gespecialiseerde afdeling, dat zal wel verschil maken. Voor de hc en ic neonatologie is de eis dat je hbo v hebt. Niveau 4 mag ook, maar dan moet je die aangevuld hebben met een specialisatie tot kinderverpleegkundige. Met de kinderaantekening kun je kinderen en prematuren verplegen in het algemene ziekenhuis. Voor de complexere zorg die in de academische ziekenhuizen (en een paar algemene ziekenhuizen) wordt gegeven, moet je de hc of ic neonatologie volgen.
Nee dat zal echt niet alleen bij de wijkverpleging zijn. Dat is overal gaande onder de noemer opschalen. Ik weet dat veel mbo verpleegkundigen geen verschil ervaren. Het is een van mijn frustraties op het werk. Ik ben dus wel hbo-ver en dat verschil is er wel. Vooral veel mbo vp die daarna hbo-v gaan doen en ook echt op dat niveau gaan werken zeggen dat er ineens een wereld voor ze open gaat. Ze hadden geen idee dat er zoveel bij kwam kijken. Het zou toch ook raar zijn als er geen verschil zou zijn. Op de hbo-v krijg je alle stof van de mbo-v in de eerste 2 jaar. Wat denk je dat ze laatste 2 jaar aan het doen zijn?
De zorgkundige is even op de lange baan geschoven. Maar die discussie woedt al jaren en gaat echt niet meer weg.
Ligt er volgens mij ook aan waar je werkt, welke sector. Ik werk in de gehandicaptenzorg, daar werken MBO-V en HBO-V gewoon naast elkaar, hetzelfde werk. In het ziekenhuis vragen ze wel weer vaker HBO-V'ers...
Hier in België heb je gewoon de naam "verpleegster" niet als je geen hogeschool (HBO bij jullie) hebt gedaan. Iemand met een diploma van jullie MBO heeft hier de naam van verzorgster (of zorgkundige) en mag veel minder. En wordt ook gewoon alleen maar voor verzorgende taken aangenomen. Specialiseren kan je hier alleen maar met een hogeschooldiploma.
Qua opleiding in het ziekenhuis is de HBO och echt een zwaardere opleiding dan MBO. Je leert meer op andere vlakken. De beoordelingen voor de leerlingen/stagiaires op MBO niveau vind ik een lachertje in vergelijking met HBO. HBO is echt een hogere opleiding, echter wordt er in de praktijk geen gebruik van gemaakt. Ook niet per se in academische ziekenhuizen. Ik werk op de cardiologie in een gewoon ziekenhuis en ik hoorde van een arts assistent die vanuit ons naar het AZM gegaan is (daar naar de cardiochirurgie) dat hun kennis daar echt veel te beperkt is.
Ja klopt dit had ik idd al gevonden .. Maar was ook benieuwd naar verschil mbo/hbo en kon daar bar weinig over vinden dan alleen maar klaag topics/forms dat er geen verschil was .. Alleen dat hbo langer studeren is dan mbo en daar balen ze van dan .. En ook met loon zaten ze dicht bij elkaar .. Ik ben er nog niet uit of ik hbo ga doen.. Maar liever niet .. Als ik alleen met mijn mbo kan komen vind ik het verder wel best zo .. Vandaar mijn vraag
Maar meer en wereld gaat voor ze open? In welk opzicht dan ? Hoofdverpleegkundige ? Dat is iets wat van mij echt niet hoeft .. Maar wat doen ze meer dan mbo'ers ? Ben echt benieuwd ivb mijn keuze ..
Wat ik zelf merkte toen ik nog op de verpleegafdeling werkte is dat de MBO'ers toch net iets minder goed in staat waren om overstijgend naar zorgprocessen of protocollen te kijken, wat minder goed in klinisch redeneren, gewoon een ander niveau. Ze werden ook meestal ingezet voor de wat minder complexe patiënten. Echt zieke mensen werden toegewezen aan de HBO'ers. Wat dat betreft biedt HBO-V ook meer doorgroei mogelijkheden. Ik ben zelf nu verpleegkundig specialist. Er is wel degelijk verschil dus!
Ik heb een heel mooi schema hierover. Kan hem hier alleen niet plakken. Als je hem wilt hebben moet je even je mail prive sturen
Hier zit denk ik het verschil inderdaad. MBO is praktischer ingesteld dan de HBO opleiding. Daar komt een stukje management bij, coaching-skills, op hoger niveau overleg voeren etc.
Dat is niet waar. HBO-ers hebben meer verantwoordelijkheden, ook in de gehandicaptenzorg. Daar waar ze dat niet hebben, voeren ze een mbo-functie uit en worden ook zo betaald, maar dat is wat anders dan dat mbo-taken gelijk zouden liggen aan hbo.
Nou ja, ik bekijk het natuurlijk vanuit mijn eigen beperkte perspectief... Dat van de verpleegkundige die haar collega's frustreert Ik twijfel absoluut niet aan het hogere niveau en de toegevoegde waarde van de hbo v! Dat heb ik ook niet gezegd. Maar waar ik werk, wordt er te weinig tot geen gebruik gemaakt van de toegevoegde waarde en kwaliteiten van de niveau 5 vpk. Eigenlijk wat Sandana ook aangeeft. Ze zitten niet in andere/overstijgende werkgroepen of commissies, zijn niet vaker evv-er in complexe situaties. Maar nogmaals (!), ik werk op een gespecialiseerde afdeling, dat zal wel anders zijn, daar moet je geen ig-ers neerzetten. Bij ons telt het niet zozeer of je niveau 4 of 5 hebt, maar of je je specialisatie hebt afgerond. Ik vind ook dat je van gespecialiseerd verpleegkundigen mag verwachten dat ze allemaal op hetzelfde niveau functioneren. Ik heb amper op algemene afdelingen gewerkt, alleen als leerling, en nooit ergens anders dan in het ziekenhuis. Dus ik zal eerlijk zeggen dat ik weinig tot geen vergelijkingsmateriaal heb dan de gespecialiseerde afdeling waar ik al sinds jaar en dag werk. Dus nogmaals, ik twijfel niet aan de toegevoegde waarde en het hogere niveau van de hbo v.
Dat noemen ze HBO werk-of denkniveau Ik heb een HBO functie en een MDO diploma. Na 15 jaar verpleegkundige, veel cursussen gevolgd te hebben, veel uitdagingen niet uit de weg gegaan, kon ik aantonen dat ik het aankon. En vind het heerlijk. Diploma zegt niet alles, maar als beginwaarde zijn er zeker verschillen tussen MBO en HBO.
Ik werk zelf op een IC neonatologie en er worden eigenlijk bijna alleen maar HBO verpleegkundige aangenomen. Als het kan zou ik zeker HBO doen. Daar is veel meer vraag naar en bij steeds meer banen een vereiste, verschil wordt steeds groter.
Ik denk dat je vooral ook niet alleen naar het hier en nu moet kijken. Maar ook maar de toekomst en de algemene trends in de zorg. Dat is dan ook meteen de hbo mindset