DEN HAAG - Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs neemt de aanbevelingen van de commissie-Cornielje over de lestijd over. Dit betekent dat middelbare scholen straks elk jaar duizend lesuren moeten verzorgen. Op dit moment moeten scholen nog veertig lesuren meer verzorgen per jaar. Naast de verlaging moeten leraren en scholieren een week zomervakantie inleveren. Voorbereiding Leraren kunnen de extra dagen inzetten om zich op hun lessen voor te bereiden. Leerlingen krijgen verspreid over het jaar vijf extra vrije dagen. Bovendien krijgen instellingen meer ruimte om schoolactiviteiten te laten meetellen voor de norm. Wel moeten ouders en leerlingen daarmee instemmen.
Mmm, ik begreep dat de scholieren wel hun 7 weken vakantie houden. Ik kan er niet heel erg mee zitten eigenlijk, ben wel benieuwd wanneer het in moet gaan. Voor komend jaar ligt alles al vast natuurlijk (anders kan ik m'n vakantie nog gaan annuleren die is helemaal aan het einde van de schoolvakantie gepland). Wat ze van mij wel eens zouden mogen invoeren is dat je ook in het onderwijs een paar vrije dagen zelf zou moeten kunnen invullen. Niet heel veel, 2 of 3 ofzo, want binnenkort gaan wij een lang weekend weg met familie, maar omdat de maandag mijn werkdag is, moet ik als enige op zondagavond weer naar huis. De rest neemt allemaal op maandag vrij Daarvoor in de plaats wil ik dan wel een week minder zomervakantie. Maar ach, ik heb de weken dat ik vakantie heb ook echt geen (of weinig) werk te doen, dus klagen mag eigenlijk niet.
Kan je geen aanspraak maken op bijzonder verlof of zo? En anders misschien zeggen dat het is voor een 25-jarig huwelijk of zo, dan krijg je er volgens mij vrij voor.
Minke, geen of weinig werk als je vakantie hebt? Hoe krijg je dat voor elkaar. Elk vrij uurtje zou ik kunnen besteden aan school en dan nog zal ik nooit helemaal klaar zijn. In de vakanties heb ik altijd stapels werk te doen, dus de vakanties zijn eigenlijk vaak werkuren alleen dan thuis En 5 weken, ach ja dat is prima, die 5 dagen komen ergens anders in het jaar wel weer terug. En een keer een lang weekendje ofzo vind ik ook wel fijn
Ik heb aardig veel mogelijkheden om dingen op school te kunnen doen. M'n voorbereiding, nakijkwerk etc. doe ik dus veelal in tussenuren of na m'n lessen (ik werk 2,5 dag, maar blijf na die halve dag vaak op school om werk te doen). Ik blijf liever een uurtje langer op school zodat ik thuis minder hoef te doen. Op school doe ik in een uur veel meer dan thuis. Daarbij plan ik werkstukken/toetsen etc. meestal zó dat ik niet met een berg werk zit in de vakantie. Ook hebben we regelmatig middagen die door de schoolleiding ingepland worden om materiaal te ontwikkelen (bijv. dat je spreekvaardigheidsoefeningen gaat ontwikkelen met alle docenten mvt). Kortom, ik mag niet klagen en moet dat dus ook niet doen over dat weekendje weg. Iets faken gaat echt tegen m'n principes in. Ik heb goed contact met m'n teamleider en ik hou graag mogelijkheden open om vrij te krijgen voor bijv. een begrafenis van vrienden/ooms/tantes want daar krijg je officieel ook geen vrij voor. Overigens gaat de vakantie van 7 naar 6 weken. Werk je in het basisonderwijs dat je het over 5 weken hebt? Want deze nieuwe regel geldt alleen voor het VO.
Wat ik me afvraag is het volgende: Ik hoorde dit nieuws ook van de week en toen werd er gezegd dat dit o.a. de werkdruk verlaagt omdat je het "goed" verdeelt over het jaar. Nu hebben wij er weer zo'n periode van cijfers inleveren, herkansingen, nakijken, weer cijfers inleveren enz. opzitten, de examens voor de praktijkvakken vmbo groen komen er aan... Dat is de werkdruk... Wat verdeel je dan goed als je een week eerder terug moet naar school of een week langer door moet in de vakantie, als je toch geen leerlingen hebt? Waarover ga je vergaderen als het jaar is afgelopen en iedereen dramatisch chagerijnig is of als je nog geen leerling gezien hebt? Ik snap het niet hoor.. en... er is mij ooit vertelt dat je als docent met een fulltime baan 42 uur/week werkt, zodat je die vakanties "verdient"... Gaat er dan ook meer betaald worden? En de laatste vraag: geldt dit ook voor de bve-sector? (ik ga er vanuit van wel, van de positieve dingen van het vo maken wij niks mee, alleen de rare beslissingen) Maar goed, even frustratie van mijn kant, maar ik ben ook hard aan vakantie toe groetjes Mel
Hmm, ik was nog in twijfel of ik over ca 1,5 jaar weer terug voor de klas wil, maar ik moet zeggen dat zo het lijstje van de tegenargumenten wel langer wordt.
Tsja, ik heb altijd gezegd: als ik het alleen nog maar doe voor de vakanties, moet ik heel snel wat anders zoeken..... Het heeft zo z'n charmes vind ik het onderwijs, z'n voor- maar zeker ook zijn nadelen, wat bij ieder beroep zo is. Ik vind het alleen wel raar dat je 40 uur meer moet gaan werken, terwijl er in mijn ogen niets (maar dan ook echt niets) tegenover staat. Ik zat net op AD.nl te kijken en daar stond dat ook leerlingen een week zomervakantie inleveren en dan over het jaar heen 5 dagen extra vrij krijgen.... Waarbij ik mij de volgende vraag stelde: hoe kunnen docenten die week gebruiken om te vergaderen en bijscholing, terwijl er wel leerlingen zijn die les moeten volgen om aan die 1000 uur te komen. Kortom: ik snap het niet meer zo erg geloof ik.....
Ik denk dat die extra dagen dan studiedagen worden bij ons. Nu gaat een hele studiedag ten koste van onderwijstijd. Straks gaan al die lesuren niet meer 'verloren'.
Ik neem aan dat het aantal lesweken ook meer wordt, dus niet 36-38 zoals nu op veel scholen, maar 37-39, met het verdelen van 1000 uren over maximaal 39 weken krijgen de leerlingen dus minder lesuren per week. Ik denk ... even snel rekenen ... EEN uur minder les of zo, nou dat zet echt zoden aan de dijk zeg. Voor een docent geldt ongeveer hetzelfde, voor EEN uur minder les per week mag je een week langer werken, of een week minder vakantie houden, net hoe je het bekijkt. Maar idd geef docenten ook eens lekker snipperdagen. Kunnen we nu natuurlijk wel met ons trekkingsrecht allemaal snipperdagen op gaan nemen, maar dan zadel ik mijn collega's ook weer op met extra vervangingsuren, want die 1000 uren norm is ook maar een formaliteit natuurlijk.