Naar ranitidine (H2 receptorantagonisten) en omeprazol (protonpompremmers) is WEL onderzoek gedaan! Tot nu toe is GEEN verhoogde kans op afwijkingen geconstateerd bij het ongeboren kind. MAAR de onderzochte groepen (1500 mensen) zijn nog niet groot genoeg om, volgens wetenschappelijke maatstaven, met zekerheid deze bevindingen vast te stellen. (Ik geloof dat daarvoor de groep minimaal 3500 vrouwen moet omvatten). Daarom mag dit nog niet op de verpakking/bijsluiter gezet worden en zomaar aan iedereen voorgeschreven worden. Maar als je er echt heel erg last van hebt, dan kan het wel voorgeschreven worden. Zie: http://www.rivm.nl/preventie/zwangersch ... reflux.jsp Volgens mij zijn erg veel huisartsen/verloskundigen hier niet van op de hoogte (mijn huisarts en vk iig niet). Mijn vk had bv nog een oud boekje van het rivm, waar het nog niet in bijgewerkt was. Wat me hier op t forum en voorgeschreven door huisartsen/vk wel opvalt, is dat heel veel zwangere vrouwen rennies, antagel ed onbeperkt gebruiken. Volgens het rivm zijn dit inderdaad wel de eerste keus medicijnen, maar moet deze middelen ook zeker niet onbeperkt en langdurig tijdens zwangerschap gebruikt worden. Maar ja, als het maagzuur eenmaal begint, wordt t alleen maar erger, wat moet je dan? Ik vraag t me ook erg af, want heb er nu ook dagelijks last van. Ik let heel erg op wat ik eet (geen vet, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, thee, sinaasappelsap), maar na t avondeten heb ik er altijd last van, wat ik ook eet.
IK weet echt niet hoe ik de laatste weken doorgekomen zou zijn zonder Antagel, dat mocht ik volgens de bijsluiter 2 weken gebruiken, maar het was natuurlijk niet na 2 weken over of zo. Volgens de apotheker was het geen probleem er langer mee door te gaan, dus ik heb 6 weken antagel geslikt. Wat moet je anders?
In het farmaceutisch kompas vond ik dit over Omeprazol: "Zwangerschap/Lactatie Over het gebruik van deze stof tijdens zwangerschap bij de mens bestaan onvoldoende gegevens om de mogelijke schadelijkheid te beoordelen. Er zijn tot dusver geen aanwijzingen voor schadelijkheid bij dierproeven. Er zijn geen aanwijzingen voor foetale toxiciteit of teratogeniteit."
ik mag dan ook een leek zijn.... maar ik heb die medicijnen jaren gebruikt,en ik sta al jaren onder behandeling van meerder artsen.... en al die artsen zeggen absoluut niet nemen die medicijnen ! o.a de gyn... en ik heb het nog even na gevraagt of ik die echt niet meer mocht hebben....en het was absoluut verboden want het is wel degelijk zeer gevaarlijk voor de baby... goed als jullie het wel zouden doen vind ik het prima.... maar ik heb liever ontzettende maagzuur dat het risico mijn baby kwijt te raken door die omezprazol.... misschien dat het per mens verschillend is... dat ik alleen vanwege mijn ziekte het niet meer mag hebben dat het daarom extra gevaarlijk is ofzo voor de baby... dat weet ik niet.... maar ik zou ze dus niet nemen
Tja, de ene arts is daar voorzichtiger in dan de andere... Zij willen niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele schadelijke gevolgen. Ik persoonlijk vind dat een arts je dan gewoon uit moet leggen hoe het zit en dat je met voldoende informatie dan vervolgens toch zelf wel een beslissing kunt nemen of je het dan aandurft of niet. Als het om mezelf gaat, zou ik de gok alleen nemen bij medicijnen die voor mijn gezondheid en die van mijn kind noodzakelijk zijn. Stollingsmiddelen, bijvoorbeeld, of bij hele hoge bloeddruk. Maar voor maagzuur zou ik de gok echt niet nemen, ik zing het wel ff uit, (ook ik heb vreselijk last van maagzuur). Als het echt niet meer te harden is eerst een slokje melk, en als dat ook echt helemaal geen effect meer heeft, rennies. Maar, ik zou toch denken dat als koemelk helpt, geitenmelk of andere diermelken ook wel zouden moeten helpen? En anders dus kalkproducten, zoals pepermunt.... Die binden het maagzuur namelijk...
ik heb dit tijdens beide zwangerschappen gebruikt. En ook hier voorgeschreven door gyn, en andere gyn was het er helemaal mee eens. Soms is een medicijn harder nodig dan dat de eventuele risico's groot zijn. In dit geval is het zo dat ze niet weten of het wel of niet kwaad kan en daarom zetten ze in de bijsluiter niet gebruiken (ik heb dit namelijk bij huisarts, en bij meerdere gynaecologen nagevraagd). Mijn dochters hebben er ook niets aan overgehouden, en ik heb wel een plezierigere zwangerschap gehad (kreeg het bij Sam na 16 weken en bijna opgenomen te zijn wegens uitdroging door spugen, en bleek dus dat dit mijn wondermiddel was, bij Fay was ik dus niet zo ziek omdat ik omeprazol al sneller kreeg)
o ja, pepermunt moet je dus vooral niet nemen! Dit voelt wel prettig, maar hierdoor gaat je maag openstaan waardoor je nog meer last krijgt van je maagzuur.
Hoi, Toevallig werk ik voor het bedrijf dat oa Omeprazol maakt, daarnaast ben ik zelf ook een gebruiker van dit geneesmiddel. Inderdaad zoals Vlinder beschrijft, er zijn niet genoeg testen die kunnen aantonen dat het veilig is. DIt is het geval bij een groot aantal geneesmiddelen puur omdat je het niet op zwangere vrouwen gaat testen. Dit betekent dus niet dat het wel of geen kwaad kan. Uit dierproeven blijken geen gevaren wb een zwangerschap en het 'kind' te zijn. Maar dit kan je nooit op mensen betrekken. Vanwege deze twijfel zullen sommige artsen/gyneacologen etc dit wel of niet voorschrijven. Mijn HA heeft gezegd, probeer het gebruik te vermijden de eerste 3 maanden, just to be save. Maar als ik het echt nodig had, wel doen. (ik heb last van zuur dat in mn longen terecht komt) Hij vertelde ook dat Omeprazol vaak door gynaecologen wordt voorgeschreven bij zwangere vrouwen met maagzuur problemen. Ik gebruik nu dus Regla Ph (rennies schijnen juist weer wel slecht te zijn, ben even kwijt waarom ook al weer). Geheel veilig en zolang dat werkt voor mij, geen omeprazol. Maak je niet te veel zorgen
Tja, het blijft altijd een afweging tussen risico's: wat is het risico voor je (ongeboren) kind als je het middel gebruikt, en wat is het risico voor jou als je het niet gebruikt. 100% ongevaarlijk zijn medicijnen praktisch nooit, maar een onbehandelde aandoening is ook géén goed idee. Naar mijn (leken)mening, zijn veel artsen te voorzichtig met het behandelen van zwangeren. Er is een hoogleraar gynaecologie (Nijhuis, meen ik) die zich hier in vele publicaties enorm druk over maakt: schandalig dat artsen een vrouw onbehandeld met klachten laten doorlopen, alleen maar omdat ze zwanger is! Of je zelf risico loopt met het niet behandelen van maagzuur, is iets wat je in overleg met je eigen arts kunt inschatten.
Ik heb bij mijn vorige zwangerschap ook Omeprazol voorgeschreven gekregen ivm met extreem veel maagzuur met als gevolg continue overgeven. Zo erg dat ik bezig was van binnen alles te beschadigen. Ik heb het geslikt van ongeveer 5 1/2 tot 8 maanden. Mijn dochter heeft er niets aan overgehouden. Er zit wel een steekje bij haar los, maar dat is geloof ik erfelijk Gelukkig is het bij mij goed gegaan. Ik weet wel dat destijds de gyn het bij meerdere zwangere vrouwen voorschreef. (Ik praat hier over 4 jaar geleden)
Bij het gebruik van omeprazol zal net als bij alle medicijnen (ook kruidengeneesmiddelen en homeopathische middelen etc) de voordelen van het gebruik afgewogen moeten worden ten opzichte van de mogelijke (theoretische) risico's die het kindje kan lopen. En daar zijn gelukkig artsen voor. Ik gebruik zelf ook medicijnen in zeer goed overleg met zowel de specialist als de gyn. Omeprazol is daarbij absoluut geen issue geweest en mag ik gewoon gebruiken. Dit valt in een van de veiligere catagorien voor zover ik weet. (voor mijn andere medicijn geldt dat het voordeel opweegt tegen het mogelijke risico tijdens de zwangerschap maar dat borstvoeding sterk ontraadden is (lees verboden door mijn gyn), maar daar gaat dit topic niet over.) Ik zal Vlinder gelijk moeten geven. De zin in de bijsluiter is een vrij standaard zin. Zoals hier al geschreven is er kennelijk te weinig onderzoek gedaan bij mensen om een duidelijk advies te willen en mogen vermelden in de bijsluiter. Maar als er geregeld afwijkingen gevonden waren, was dit wel bekend geworden omdat de veiligheid van medicijnen verplicht opgevolgd moet worden door fabrikanten (en gerapporteerd aan de autoriteiten). En dan had het ook in de bijsluiter gestaan! Waarschijnlijk was het dan wel beter geweest als er iets gestaan had als 'alleen in overleg met de arts', hetgeen je ook zou lezen als je de blijsluiter van omeprazol van een ander merk raadpleegt (bron: website College voor Geneesmiddelen Beoordeling). Dus gewoon goed overleggen met je arts en als je je er niet prettig bij voelt dan hoef je het niet te nemen, maar vertel dit dan alstjeblieft ook aan je arts! Ter info: - Bij medicijnen waarbij echt overwogen moet worden wat te doen staat zeer duidelijk dat je met je arts moet overleggen. - Bij medicijnen die niet te combineren zijn met zwangerschap staat dit zeer nadrukkelijk bij het kopje zwangerschap, maar ook onder het kopje 'gebruik (medicijn) niet wanneer' in de patienten bijsluiter. Vaak staat er ook bij waarom niet. PS: Ik ben zoals jullie misschien al gelezen hebben geen leek wat betreft de wet- en regelgeving voor patienten- en artsenbijsluiter. Maar vraag me niet of iets veilig is om te gebruiken of niet. Ik ben geen arts. Ik kan slechts net als jullie de bijsluiter lezen.
Artsen hebben geen pharmacie gestudeerd zoals apothekers! Ik twijfel regelmatig aan de deskundigheid van (vooral oudere) artsen, die altijd met hetzelfde pilletje komen aandraven en helemaal niet weten wat de ontwikkelingen zijn op medicijngebied. Zo heb je ook nog de (vooral jongere) artsen die het middel van die fabrikant voorschrijven waarvan ze bonussen toebedeeld krijgen. Mijn huisarts heeft mij al regelmatig middelen voorgeschreven die ik helemaal niet mag hebben. Gelukkig heb ik een apotheker die mijn medicijndossier goed in de smiezen houdt en me daarop attendeert! Als je iets in de bijsluiter niet vertrouwt, kun je het beste je apotheker bellen. Een apotheek is meer dan een afhaalpunt van je medicijnen!