Tenzij de arts midden in de wachtkamer heeft staan bellen of vanuit zijn werkkamer met een megafoon richting wachtkamer heeft staan roeptoeteren is er niets schandalig aan. Dan heeft de arts het waarschijnlijk niet eens in de gaten dat anderen zijn gesprekken kunnen horen en is het netjes als je het dus gewoon even aangeeft bij de arts of de balie dat je de gesprekken kunt volgen.
Stel je voor dat iemand anders mij had kunnen horen en dat ik precies had verteld dat m'n spiraaltje blabla hoop ellende. Dat hoeven anderen niet te weten. De hele toko (geen huisarts) is onprofessioneel, en ik vroeg me af of ik een zetje richting sluiting kon geven want er gebeuren meer dingen die niet kloppen. Ik heb niet toevallig een gesprek opgevangen door een te dun muurtje en het ging al helemaal niet Over iets onschuldigs
Dit dus. En in het ziekenhuis hoor ik op zaal wel ergere dingen van mede patiënten.. Spreek de arts gewoon aan,het is ook maar een mens..
Nou ben ik wel heel nieuwsgierig wat het wel is.. en waarom je er komt/heen gaat als er al meer mis is en onprofessioneel oogt..
Maar zijn er meer mensen die dat vinden? Misschien vind een ander mijn huisarts wel verschrikkelijk, terwijl ik wel tevreden ben. De arts zat niet in dezelfde ruimte open en bloot alles te vertellen. In dit geval vind ik dus dat je het gewoon daar moet aangeven. Schending van privacy is in mijn ogen als een arts bewust met een andere patient gegevens deelt over een persoon. Dat is nu niet het geval, je hebt een gesprek opgevangen.
Tja, gezien je laatste reactie vond je hiervoor al dat het er niet in de haak is. Wij hebben die informatie niet/weten niet hoe het daar gaat. Dus mij lijkt logisch het te melden bij desbetreffende arts, maar blijkbaar speelt er meer en is dit de druppel voor jou. Je hebt het over melding die kan leiden tot sluiten....maar waarom kom je er dan? En dan nog zou ik ze rechtstreeks aanspreken.
Maar is er iemand die (al dan niet na verdere toelichting per pb) antwoord kan geven op de vraag waar je zulke misstanden / privacy schending kan aangeven?
Ik hoop dat iemand je dat antwoord via pb kan en wilt geven ipv dat er hier een discussie ontstaat dat je “overdrijft”.
Waarom heb je niet direct melding gemaakt bij betreffend persoon zelf, of anders de assistente? Waarom een zetje geven waarvan je hoopt dat het aanleiding tot sluiten zou kunnen zijn?? Puur uit interesse, geen verwijt. Ik ben zelf assistente en weet uit ervaring hoe discreet je ook probeert te werken dat het niet altijd mogelijk is uit te sluiten dat een anders eens iets hoort...
Als jij met zoiets probeert een sluiting van een kliniek (oid) voor elkaar te krijgen, dan ben ik blij dat ik je geen tips heb gegeven!!! Zijn ‘al die dingen die niet kloppen’van hetzelfde niveau?
https://meld.nl/melding/misstanden-en-integriteit/arts/ Hier misschien? En ik zou het sowieso melden bij de desbetreffende praktijk.
Op ons werk hebben we een functionaris gegevens bescherming.( FG.) Deze dame gaat achter het probleem aan en doet zo nodig melding bij ap autoriteiten petsoonsbescherming. In de praktijk bestaat dit uit onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren onderzoeken wat de schade is,, herstellen en informeren en dus zo nodig doorzetten. Persoonlijk denk ik afhankelijk van situatie hoe hoog je het moet zoeken. Als mede collega zou ik eerder aanspreken, als patiënt wel een FG benaderen, of rechtstreeks op de man af stappen en direct wat van zeggen.
Melden bij de instelling. Wij hebben in onze zorginstelling een functionaris hiervoor. Er wordt dan bij ons intern een VIM melding aangemaakt en al onze VIM meldingen worden besproken tijdens werkoverleg. Zo nodig eerder bij enstige feiten maar die zijn we gelukkig nog niet tegen gekomen. Indien er sprake is van een datalek dient de zorginstelling een melding te doen bij autoriteit persoongegevens. Dit wordt dus allemaal intern door de zorginstelling geregeld dus zorg dat je het daar meld of daar je klacht indient.
Volgens mij zijn daar zelfs wettelijke regels voor dat je, als medische instelling met meer dan ….(weet even niet hoeveel) patiënten, je een vertegenwoordiger/functionaris gegevensbescherming moet hebben aangesteld. Het is bij de huisartsenpraktijk waar ik werk vorig jaar een keer ter sprake gekomen ivm de nieuwe/actuele AVG-wet. Bij ons spande het erom om of we wel of niet zo iemand moesten aanstellen (ong 6000 patiënten) Maar als het een grotere instelling is met meer patiënten dan de gemiddelde huisartsenpraktijk dan zouden ze die wel moeten hebben. Staat er geen info op hun website waar je klachten kunt neerleggen?
Met de summiere info die gegeven is vind ik het nogal overdreven om te zeggen dat het medisch beroepsgeheim geschonden is. Het klinkt niet alsof de arts de bewust heeft gedaan. Zou het evt bij de instelling zelf melden. Maar wat andere ook aangeven.... het opvangen van gespreken komt heel vaak voor en is helaas niet altijd te voorkomen. Zolang er niet bewust info is door gespeeld aan een derde die niets met de patiënt te maken heeft lijkt mij er geen sprake van medisch beroeps geheim geschonden.