meer mensen met kinderen op christelijk onderwijs

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door pluk, 26 aug 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Lisa280887

  Lisa280887 Fanatiek lid

  13 jan 2019
  2.431
  2.703
  113
  Vrouw
  Nou ik heb dit vroeger ook gehad en ben alles behalve ‘bekeerd’. Dus een kind hoeft er echt niet helemaal zo in op te gaan dat het meteen compleet gelovig wordt.
   
  Salentein vindt dit leuk.
 2. Jippie

  Jippie VIP lid

  3 feb 2007
  11.395
  431
  83
  Onze dochter hoeft echt geen verzen, psalmen en vragen te leren! Op school wordt 's ochtends een stukje bijbelverhaal verteld, er wordt gebeden en ze vieren de christelijke feestdagen (pasen, kerst). Ik denk dat je een extreem strenge en fanatieke school hebt getroffen. Zoals jij het vertelt, heb ik het zelf nog nooit meegemaakt of gehoord. Dat is zeker geen standaard gang van zaken op christelijke scholen.
   
 3. pluk

  pluk VIP lid

  13 dec 2005
  13.788
  1.084
  113
  twente
  Ik geloof niet dat mijn kind bekeert wordt door op deze school te zitten. Het gaat mij voornamelijk om de hoeveelheid huiswerk dat ze hierover krijgt en de manier waarop ( gewoon feiten stampen)

  Veel lesmethodes krijgen een update etc, dit boekje ( waar geen auteur op staat en volgens mij zelf gemaakt is) stamt uit 2004.

  Mijn dochter is een kind dat dingen beter oppikt door praten/ discussies zelf doen dan door stampwerk. Dit zie je ook duidelijk terug in haar cijfers
   
 4. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  37.584
  19.139
  113
  Je wordt niet direct bekeerd hoor op een PC school. Zelf ook op gezeten. Moesten liedjes en psalmen leren, maar geen echte toetsen.
  Wat dat betreft zou het gewone schoolwerk ook voorgaan.
  Het is niet zo dat de bijbelkennis meetelt voor je schooladvies haha.
   
 5. nelta

  nelta VIP lid

  28 apr 2009
  12.176
  1.782
  113
  Vrouw
  Rotterdam
  Dat is nog modern. :roflmao:

  Namen en feiten wat onze kids krijgen, kregen mijn man en ik vroeger ook. Maar ja het zijn pure feiten en daar veranderd ook niets aan.
   
 6. Lizzy2019

  Lizzy2019 Niet meer actief

  Ik vind dit ook heel veel
  Kan me niet herinneren dat het bij ons zo ging
  Wij deden zulke dingen op categesatie
   
 7. bosi333

  bosi333 VIP lid

  1 aug 2006
  33.966
  2.949
  113
  Moeder, filosoof, kunstenaar
  Parallel universum
  Even een offtopic vraag

  Maar waarom is christelijk onderwijs goed voor de algemene ontwikkeling?

  Ik hoor het wel vaker maar ik zie echt geen meerwaarde. Dan zou je ze toch ook op een Islamitische school moeten willen doen voor de ontwikkeling..
   
 8. Mop81

  Mop81 Fanatiek lid

  9 nov 2013
  2.374
  848
  113
  Vrouw
  Amsterdam
  Nee ik bedoel ook geloof in het algemeen goed voor de algemene ontwikkeling. Dat kinderen dus van meerdere soorten geloof iets leren.
   
 9. Sammie85

  Sammie85 Actief lid

  22 feb 2013
  390
  74
  28
  Vrouw
  Maasdriel
  Onze dochters zitten ook op een christelijke school. Wij zijn niet gelovig. De school vonden wij voor onze oudste beter. Kleiner en overzichtelijker. Ze doen niet reuze veel met het geloof. Ze bidden in de ochtend en voor het eten. Ze zingen liedjes over het geloof maar verder niet veel. Mijn schoonouders zijn erg gelovig en bidden ook voor en na het eten. Wij doen er verder niets mee. Ze worden er in mijn ogen niet slechter of beter van.
   
 10. Fantykoekie

  Fantykoekie Fanatiek lid

  18 jul 2018
  2.080
  2.559
  113
  Vrouw
  Zoon zat vorig jaar op een christelijke school maar deed niks met het geloof. Net zoals de meeste christelijke scholen hier in de buurt.
  Ze vieren kerst en Pasen en dat is het ongeveer.
  Het enige wat hij weet is dat Jesus een baby'tje is.

  Ikzelf zat ook op een christelijke school maar ik kan me niet herinneren dat er iets christelijke aan was. We kregen 1u godsdienst maar dat waren van die kinderverhalen. Ik herinner me er niks meer van. En naar de kerk met kerst en Pasen.
   
 11. Champetter

  Champetter VIP lid

  5 mrt 2013
  6.594
  3.451
  113
  Ik heb ook op zo’n uitgebreid christelijke school gezeten terwijl we er thuis amper iets aan deden.

  Tot op de dag neem ik deze keuze mijn ouders kwalijk. In mijn geval omdat het hij ons thuis helemaal niet passend was.

  Als je thuis je geloof ook zo beleefd kan ik erin komen.
   
 12. Kache

  Kache VIP lid

  11 jan 2012
  5.466
  563
  113
  Mijn kinderen zitten op een RK school. Bij vieringen van pasen en kerst wordt duidelijk stilgestaan bij het (bijbelse) verhaal (en worden ook klassieke liedjes gezongen, naast de gewone populaire) en lessen tbv communie en heilig vormsel worden door de kapelaan op school verzorgd (na schooltijd). Palmpasen gaan ze altijd naar dichtbij gelegen verzorgingshuis om daar de palmpaas takken aan ouderen aan te bieden.

  Dit is eigenlijk wel vergelijkbaar met hoe het was toen ik zelf (niet gelovig) op een RK school zat. Eigenlijk dus vrij weinig christelijke activiteiten.

  Op de school van mijn dochters zitten ook meer dan genoeg kinderen die niet christelijk zijn. Ook vergelijkbaar met mijn oude basisschool.

  Wat je beschrijft vind ik behoorlijk 'intensief', waar je denk ik als ouder heel bewust voor zou moeten kiezen omdat dit aansluit bij je eigen invulling/beleving van je geloof.
   
 13. Luppy

  Luppy VIP lid

  1 dec 2007
  5.546
  337
  83
  Klinkt wel als een reformatorische school bijna.

  Mijn kinderen zitten ook op een Christelijke school. Mijn man geeft zelf les op een andere Christelijke school. Die van hem is wat strenger dan die van de kinderen. Maar beide scholen zijn niet zo actief als die van jou. Wel elke dag een bijbelverhaal, samen bidden en zingen, uiteraard de vieringen en feestdagen. Met de jaaropening, jaarsluiting, maandopening etc. wordt ook wel de nadruk op het geloof gelegd, net als in de nieuwsbrieven. Maar geen feitjes stampen of huiswerk erover op school.

  Ik vind het wel mooi, het is een beetje andere vorm dan hoe wij het thuis allemaal doen en beleven, maar wel mooi.
   
 14. Luppy

  Luppy VIP lid

  1 dec 2007
  5.546
  337
  83
  Dat maakt toch niet uit. Die verhalen zijn duizenden jaren oud, die veranderen niet bij een update hoor, haha.
   
 15. Duma

  Duma Bekend lid

  13 sep 2007
  588
  173
  43
  Wij zijn evangelisch, en hebben juist voor een reformatorische school gekozen.
  Omdat ze daar t geloof belangrijk vinden, en de kinderen leren veel feiten van de bijbel.

  Namen en feiten huiswerk idd, vanaf groep 6 ofzo.
  En elke week een psalm, maar dat leren ze gewoon op school.
  Oké, we zijn t niet overal eens over maar ben heel blij met deze schoolkeuze.

  Als middelbare school wel bewust een evangelische uitgekozen.
   
  Gewooniemand en Loveischocola vinden dit leuk.
 16. Cin85

  Cin85 VIP lid

  12 jan 2010
  5.909
  3.469
  113
  Vrouw
  Mijn kinderen zitten op een pc basisschool, zo'n 75% van de ouders is niet christelijk.
  De kinderen krijgen 2 keer per week een bijbelverhaal en leren zowel christelijke als niet christelijke liedjes. Wel wordt er uitgebreid stilgestaan bij de christelijke feestdagen, maar in elke klas staat bijvoorbeeld ook gewoon een kerstboom. Afhankelijk van de leerkracht bidden de kinderen aan het begin van de dag (Ik dacht dat dit standaard zo was, maar mijn zoon heeft sinds begin dit schooljaar een nieuwe juf en was blij dat hij niet meer hoefde te bidden.)

  Zelf heb ik ook op een pc basisschool gezeten en daar ging het er precies zo aan toe, behalve dat wij wel elke dag een bijbelverhaal kregen.

  Overigens zijn wij zelf ook niet christelijk, maar ik vind het wel belangrijk dat ze wat van het christendom mee krijgen, aangezien dat verweven zit in de Nederlandse cultuur. Zo vind ik het best dom dat er mensen zijn die bijvoorbeeld denken dat Pasen alleen maar het feest is van de paashaas met de eieren.
   
 17. Olifantje1991

  Olifantje1991 VIP lid

  9 jan 2013
  8.025
  2.558
  113
  Ik heb vroeger op een reformatorische basisschool gezeten en herken wat jij schrijft, zo ging het bij ons vroeger ook wel, maar had er altijd een 10 voor, dus dan zullen de vragen niet super moeilijk geweest zijn. De ene week moesten we altijd de vragen maken, dan bespraken we klassikaal de juiste antwoorden en de week erna werd het dan overhoord.

  Onze oudste zit nu een jaar op een PC-school. Die is zeker een stukje soepeler dan de school waar ik vroeger zelf op zat, ik vind het vooral leuk en goed dat ze wat breder aanbod aan liederen krijgen i.p.v. alleen psalmen en hele 'degelijke' gezangen, daar is uiteraard niks mis mee, maar er is meer zeg maar.
  Volgens mij krijgen ze 3x per week een bijbel verhaal te horen. Elke ochtend begint wel met gebed en liedjes zingen en de dag wordt ook afgesloten met gebed of een passend afsluitend lied.
  Hoe het verder in de hogere groepen gaat weet ik niet, daar nog geen ervaring mee.

  Maar ik denk dat als je zelf geen christen bent het best pittig is, al snap ik dan eerlijk gezegd ook niet helemaal de keuze voor de school. Wij zijn op 2 PC-scholen geweest voor we de oudste gingen inschrijven. Bij de ene pc school was 1/3 christelijk, bij de andere school 95%. Aan de hand daarvan hebben wij toen ook onze keuze gemaakt.
   
  Gewooniemand vindt dit leuk.
 18. pluk

  pluk VIP lid

  13 dec 2005
  13.788
  1.084
  113
  twente
  Mijn man heeft vroeger op deze school gezeten, toen zat er nog een andere directeur op en werd er 1 x per week een Bijbelverhaal + psalmen leren. Nu dus een andere directeur die deze veranderingen heeft ingevoerd.

  Bij inschrijving van de kinderen ( zo'n 10 jaar geleden) gevraagd hoe ze invulling gaven aan het geloof waarop werd gezegd dat ze aandacht besteden aan de feestdagen ( incl bid en dankdag) beginnen en eindigen met een gebed en vanaf groep 4 elke week een psalm. En daar kunnen wij ons prima in vinden.

  Het gaat ook niet zozeer om wat ze moeten leren maar de manier waarop.
  Geschiedenis/aardrijkskunde/biologie leren ze via blinck. Dat gaat uit van doen, zelf onderzoeken en 1 onderwerp voor een paar weken. ( Vorig jaar een stuk over natuurgeweld en maakten ze in groepjes presentaties die op een door de kinderen zelf georganiseerde ochtend aan de ouders werden getoond)

  Rekenen nu ook mbv een computerprogramma dat zichzelf bij stelt naar het niveau van het kind.

  Lezen via estafette wat inhoudt dat je de kinderen op leesniveau bij elkaar indeelt ipv leeftijd/ groep

  En dan de bijbelse vragen , ik zou liever zien dat dit ook wat losser/opener zou worden. B.v de 10 geboden, kun jij ze opnoemen, wat denk je dat ze er mee bedoelden etc. Nu kan de hele klas de 10 geboden opdreunen maar weten ze meesten nog eigenlijk niet wat het precies inhoudt.
   
 19. Olifantje1991

  Olifantje1991 VIP lid

  9 jan 2013
  8.025
  2.558
  113
  Fijn deze uitleg, dat verklaart het inderdaad wel wat meer en ik begrijp waarom jullie voor deze school hebben gekozen, het klinkt verder als een hele prettige school!

  Wat betreft op bijbels gebied, veel hiervan is denk ik lastig voor kinderen, ook voor kinderen die wel christelijk worden opgevoed. Op de leeftijd van jouw kinderen kende ik denk ook best de 10 geboden, maar volledig weten wat er bedoeld, denk dat de meeste kinderen dan ouder zijn en dat komt gaande weg. Kijk dat je niet mag stelen snapt elk kind natuurlijk, maar verder inhoud aan bijbelse zaken geven ligt gedeeltelijk bij school, maar ook bij ouders en de kerk als je actief het christelijke geloof beleid.
  Net als dat mijn oudste heel veel christelijke liedjes kent en zingt, maar ik hem regelmatig vraag. Weet je nu wat je zingt? Weet je waar het over gaat? Meestal zegt hij 'nee' en dan kan ik hem daar wat meer uitleg over geven.
   
 20. pluk

  pluk VIP lid

  13 dec 2005
  13.788
  1.084
  113
  twente
  Dat doen wij en oma ( ik ben zonder geloof opgevoed, mijn man christelijk tot hij op zijn 15de niet meer naar de kerk wilde en mijn schoonmoeder die nog steeds 1 x per week naar de kerk gaat) ook wel. Maar dan denk ik , had wat minder vragen in het boekje gezet , kies uit vragen die aansluiten bij de leeftijd dan kun je er wat meer tijd aan besteden om te kijken of ze het echt snappen. Nu staan er vragen in het boekje waar zelfs mijn schoonmoeder (die toch echt behoorlijk de bijbel kent) het antwoord niet weet.

  Het is trouwens een heel fijne school waar zij (en wij ook hoor) zich op haar plek voelt.
   
  Gewooniemand vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina