Hallo mede-mama's, Ik ben nog niet eens zwanger, maar zit toch al wat verder te denken/dromen. Wil ten slotte goed voorbereid zijn Ik zou graag weer borstvoeding willen geven, ondank dat het bij mijn zoontje niet gelukt is. Ik had namelijk een luxe probleem: het was teveel. Na 5 dagen aanmodderen met een kind dat 30 keer aanhapte (auw!) en weer losliet, om vervolgens na een half uur weer honger te hebben, leek het de kraamverzorgende verstandig als ik eens ging kolven: Toen kolfde zo'n 150-200 cc per borst per keer. 7 dagen na de bevalling was dit 200-250 cc per borst. De kraamverzorgster wist niet wat ze zag (kennelijk komt dit niet veel voor?) en na een lactatiedeskundige gebeld te hebben, moest ik blijven kolven (dus geen borst meer geven) met zo lang mogelijke tussenpozen. Met als gevolg (denk ik) een borstontsteking en de productie liep zo drastisch terug dat ik mijn zoontje niet meer volledig kon voeden. Nou was voor mij de lol er al lang af, het intieme van de borst kon die kolf niet nabootsen en na 6 weken aanklooien (+ die ontsteking) heb ik voor mijn eigen bestwil de handdoek in de ring gegooid. Ik heb nog steeds geen spijt van die beslissing, omdat dat het beste was voor mij (en mijn zoontje toen ook). Maar als ik dit van te voren had geweten, had ik het misschien anders aangepakt. Zijn er mama's die ook dit 'probleem' hebben/hadden? En pakken jullie het anders aan bij een volgende keer? En zou ik nu weer zo'n kans hebben op 'overproductie' of is dat per keer verschillend?
Of je nu kans hebt op dezelfde problemen zou ik niet weten. Ik had wel een beetje hetzelfde probleem, (wel veel minder heftig dan bij jou), maar ook hier erg veel voeding die erg snel toeschoot. Overigens nadat het in eerste instantie juist niet op gang kwam en ik het met kolven heb moeten opstarten. Omdat Thirza niet goed aanhapte, ben ik na 4 of 5 dagen vingervoeden overgestapt op voeden met een tepelhoedje, en ondanks dat dus te veel voeding. Ik kolfde daarom af totdat het er niet meer vanzelf uitspoot en legde Thirza dan aan. Daarmee heeft mijn productie zich stapsgewijs aangepast aan Thirza's vraag en kwam het na een tijdje vanzelf goed,
Ik had (ook na de eerste opstartproblemen) ook wat problemen met teveel melk en een kindje dat heel erg vaak wilde drinken. Bij mij heeft het blokvoeden heel goed geholpen, dat is wanneer je gedurende een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 3 of 4 uur) dezelfde borst aanbiedt. Hierdoor krijgt je kindje meer achtermelk binnen, dus is hij/zij langer verzadigd. En omdat je meestal maar één borst aanbiedt wordt de productie ook beter op je kindje afgestemd.
Of het volgende keer weer zo is valt niet te zeggen. Iedere borstvoedingsperiode is anders. Ik heb het met mijn tweede ook gehad te veel melk. Hoop gedoe, gehuil, krampjes, steeds willen drinken, productie in stand houden en verhogen. Ik werd er erg verdrietig van . Het volgende artikel heeft mij geholpen. Na twee weken had ik een heel tevreden meisje. Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Hyperlactatie tijdens de lactatieperiode Verder, koop een goed boek, spit borstvoeding.com om, doe een cursus -deze worden gegeven door vbn en lll door het hele land- Ik denk dat je dan al een heel eind bent. Succes en goed dat je er al zo mee bezig bent.
Hartelijk bedankt alvast voor de reacties. Ja de eerste keer overviel me zo, misschien omdat mijn moeder altijd te weinig voeding had en ik eerder daarop had gerekend.. En inderdaad heel herkenbaar, die krampjes, steeds willen drinken etc. Bedankt voor de site lintjezuur, hier kan ik al heel veel informatie op vinden. Want van dat blokvoeden had ik dus nog nooit gehoord, terwijl ik toch een aantal maal met een lactatiedeskundige aan de lijn heb gezeten. Ik ga ook zeker een cursus volgen dit keer. En Rozemarijke, bedankt voor het delen van je ervaring, ik hoop dat het mij een volgende keer ook gaat lukken. @devy: kolfde je dan de andere borst leeg? Of beide borsten? Wat ik zo zwaar vond is dat ik volgens die lactatiedeskundige mn borsten moest leegkolven, t kwam er na een half uur nog met straaltjes uit. Maar goed als ik me er nu beter op voorbereid kan ik hier rekening mee houden. Want stiekem heb ik het bij mijn zoontje wel gemist, het echte borstvoeden...