Ons dochtertje eet sinds ze zes maanden oud is volgens de methode Rapley. Ze is nu bijna 14 maanden en ik merk dat de sleur er een beetje in begint te komen. Ik geef haar vaak de combinatie die ze zelf het lekkerste vindt (zoete aardappel en worteltjes) en merk dat we niet zo veel meer uitproberen. Heeft er iemand leuke suggesties voor de maaltijd? Ze heeft nog geen tanden.
Gewoon met de pot mee eten? Onze dochter is nu 8 maanden en ze eet nu natuurlijk nog niet volledig met de pot mee, maar daar werken we wel al naar toe. Voorbeeld van gisteren: wij aten pasta met pesto en courgette, champignons en tomaatjes, dus onze dochter kreeg kale pasta en gekookte courgette (als ze straks wat ouder is, geven we waarschijnlijk ook wel een beetje met saus zolang deze niet te zout is). Onze dochter heeft ook nog geen tanden (jouw dochter is wel erg laat met de tandjes). Als we echt iets totaal ongeschikts eten zoals pizza, koken we wel apart (hoewel het dan bijvoorbeeld ook courgette als groente is omdat die ook op de pizza gaat).
Hier aten ze toen gewoon mee met wat wij aten. Nu eten wij vrijwel zoutloos en zonder pakjes en zakjes dus dat is wel makkelijk
Ik zou met 14 maanden ook gewoon met de pot mee laten eten. Wij hebben hier de eerste maanden geen rapley gedaan, maar ik vind het eigenlijk wel normaal dat kinderen vanaf +/- 1 jaar gewoon zoveel mogelijk met de pot mee gaan eten. En anders bewaarde ik ook nog wel eens een restje van de dag ervoor. Als we bv. bloemkool met aardappel hadden gegeten dan kreeg hij dat de volgende dag nog een keer. Inmiddels doe ik dat niet meer, want in 90% van de gevallen eet hij niks 's avonds, dus nu krijgt hij gewoon altijd wat wij ook eten. Ook als het uit een pakje/zakje is, maar dat is niet meer dan 1x per week.
Ik heb daar eigenlijk nooit zo over na gedacht. Hier ook rapley vanaf het begin, maar pakte gewoon van wat wij aten wat geschikt was. Dus aten wij macaroni dan de losse groenten en losse pasta en vanaf een maand of 9/10 ook wat geruld gehakt erbij. Zo deden we dat met elke maaltijd.
hier at de oudste vanaf 1 jaar gewoon helemaal met de pot mee. ik deed bij de aardappels pas zout als ik de aardappels voor dl eruit had gehaald. ga ik straks met de jongste weer zo doen.
Ze eet nog niet met de pot mee omdat wij extreem pittig eten. Daarom stoom ik altijd apart voor haar.
Maar dan kun je toch voor haar hetzelfde maar dan minder pittig maken? Zo doen mensen in landen waar heel pittig gegeten wordt dat ook voor hun jonge kinderen. Mijn man kreeg in Thailand bij een Thaise collega thuis ook de 'babyvariant' van het eten, dat vonden ze heel grappig .
Maar dan kan je toch de groente die jullie eten voor haar apart doen, evenals de aardappelen, rijst, noodles of wat dan ook? Alles hetzelfde alleen dan zonder bijv de pittige (elementen uit de) saus, pepers of andere 'pit' hihi. Ik deelde de groente nog weleens in 2'n: een grote en een kleine portie en dan ons deel met meer pittigheid en eventueel een ander sausje, van de kinderen dus milder.
Hier koken wij ook vaak nog apart voor ons zoontje van 14 maanden omdat wij ook vaak dingen eten die voor hem nog niet geschikt zijn (veelal Marokkaanse keuken). Wat hier een succes is: tortilla (ei met aardappel, champignons, beetje ui, paprika etc), of fusili pasta met een tomaten sausje en wat courgette en aubergine. En gisteren heb ik pannenkoeken gemaakt en gevuld met mengsel van spinazie, ui, champignons en beetje Philadelphia. Vind hij allemaal erg lekker! Ik merk ook dat ik t soms lastig vind hoe ik het hem geven moet, bijv rijst enzo. Voeren vind hij niet zo leuk meer maar zelf eten is met bepaalde ingrediënten ook niet makkelijk
Doe je rapley of kleintjes? Op facebook heb je groepen ( een kleintjes groep en een rapley groep) waar ook veel recepten gedeeld worden. Miin dl is 8,5 mnd en ik volg kleintjes zoveel mogelijk. Maar omdat ik een Surinaamse achtergrond heb, doe ik het wel net een beetje anders. Je kunt in principe je kindje hetzelfde geven als jij maar dan een beetje apart gekookt toch?
Maar waarom moet je dan zelf altijd extreem pittig eten? Je kunt dan toch rekening met het hele gezin houden, dus maaltijden koken die je allemaal kunt eten, van agv kan ze alles mee eten. En van simpele pasta en rijstgerechten ook.
Omdat niet iedereen van smakeloos eten houdt. Mijn hoofdingredienten zijn specerijen en daarna komt de rest. En ik vindt zelf geen moeite om apart voor mijn baby te koken. En daarnaast eet hij nauwelijks vlees en wij wel, hij eet geen ei ( gevoelig buikje), geen koe producten en wij wel. Pannenkoeken zijn hier populair maar dan met rijstenmelk en bakpoeder in plaats van koemelk en ei. Met wat stukjes avocado erop. Zelfgemaakte pizza met groente, heel kleinbeetje kaas en geen sterke tomatensaus maar pompoensaus Hier is risotto met paddenstoelen groot succes maar ook gegarandeerd veel puinhoop.
Niet perse pittig, maar wel met wat zout en peper. En nee krouden vervangen geen zout. En mijn zout is slecht voor mijn baby maar is goed voor mij en mijn hersenen.
misschien dan je zout op tafel zetten zodat je na het koken het zelf nog kan toevoegen? wij lusten zelf heel graag zout dus dat wordt straks op het laatst weer toegevoegd als de portie voor dl er al uit is of de pot komt op tafel. je kan natuurlijk ook de portie voor je kindje apart koken in een klein pannetje als je toch bezig bent
whaha juist, niet pittig eten is smakeloos...prima hoor En voor je van alles schrijft, lees je dan eerst even goed in. Toegevoegd zout aan eten is ook voor volwassenen niet goed. Er zijn veel specerijen die smaak aan eten geven die wel gezond zijn en ook prima aan je baby te geven zijn.
In zout zit jodium wat je als volwassene heel hard nodig hebt voor werking van je schildklier, ja het zit ook in vis en sommige groente maar door besproeing van groente en te veel kwik in de vis is het nutteloos. Ja ik eet pittig en zoutig en vind het niet lekker om pas zout toe te voegen aan tafel. Dus vind ik ook GEEN moeite om apart voor mijn kind te koken.