Mijn man heeft een klein bedrijf met een kantoor in een creatief complex. Daar werken allerlei kunstenaars, designers, webdevelopers etc. De meeste mensen zijn van onze leeftijd en er worden steeds meer kinderen geboren. Er zijn nu 5 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar en er komen er binnenkort weer twee bij. Er wordt gegoocheld met opvang voor de kinderen. Dan heeft iemand weer een mamadag, dan weer papadag, dan worden de kinderen naar het KDV gebracht, dan weer naar opa's en oma's. We hadden het er laatst met zijn allen over, hoe fijn het kon zijn als de kinderen niet constant van hier naar daar moeten worden gesleept. Nu is het zo dat er een ruimte in het complex vrij is. En dat ik graag ander werk zou willen. En dat ik docent ben van beroep, dus dat ik ook ontwikkelingspsychologie heb gehad. Mijn zusje zit ook zonder werk en bevalt in november van haar 1e kind. Zij heeft SPW gedaan en bij een KDV gewerkt. We hebben er over zitten dagdromen hoe fijn het zou zijn om onze eigen kinderopvang te hebben in het creatieve complex. De ouders die daar samen met mijn man werken gaven aan dat ze het ook heel fijn vonden om de kinderen naar ons toe te brengen als we een eigen opvang kunnen starten, omdat ze ons kennen en vertrouwen en tussen de middag met de kinderen kunnen lunchen etc. Wij kunnen dan ook flexibel zijn, mocht er iemand wat eerder beginnen met werken of wat later stoppen, dan zijn we er. Maar goed, waar beginnen we? Mijn zusje heeft de juiste papieren en werkervaring, maar ik niet. Ik weet dat ik mijn kinder EHBO moet halen, maar wat nog meer? Waar registreren we ons? Heeft iemand hier ervaring met het opstarten van een eigen opvang?
Je moet even goed denken in welke vorm je het wil gieten. Wordt het een soort go oovang op die locatie of echt een kdv. Want als je meer dan 6 kinderen bij elkaar opvangt mag het geen gastouderopvang meer zijn en heb je dus andere papieren nodig. De spw van je zusje is dan niet voldoende. Wel om op de groep te staan..maar 1 van jullie heeft een opleiding leidinggevende in de kinderopvang nodig. Verder moet je ingeschreven worden in de gemeente en het lrk (landelijk register kinderopvang. Anders hebben de ouders geen recht op kinderopvangtoeslag. Dat moet als gastouder ook trouwens. Er moet een rie komen (risico inventarisatie en evaluatie). Dit zijn de eerste dingen die mij te binnen schieten
Goed om te weten dat er dus misschien andere papieren nodig zijn. Het betreft een opvang op locatie, echt alleen voor de kinderen van mensen die werken op het complex. Het complex is een oude kerk trouwens, misschien maakt dat nog iets uit? En een gastouderopvang kan het sowieso niet zijn, dacht ik, omdat het niet bij één van ons thuis is. Ik heb online nog geen specifieke informatie over opvang op locatie kunnen vinden in deze vorm. Het complex is dus niet één bedrijf, maar een verzameling ZZP-ers, kunstenaars en ondernemers in hetzelfde gebouw. Ik kwam wel iets tegen van een opvang-franchise. Is iemand bekend met dit concept?
Op zich hoeft go opvang niet per se bij iemand thuis...maar je zit wel aan die max van 6 kinderen. of het een kerk of een schuur of wat dan ook is zou niet uit moeten maken. De veiligheid is alleen van belang...de ruimtes waar de kinderen komen moeten voldoen aan de ggd eisen (daar is die rie voor) en het gebouw moet verder uiteraard ook veilig zijn. Of het nu 1 bedrijf is of allemaal verschillende (wat eigenlijk zo is bij zzp'ers) maakt volgens mij ook niet uit. De kinderopvang wordt gewoon een los bedrijfje dat ook gehuisvest is in dat gebouw. Staat eigenlijk los van elkaar.
De ruimte is nog helemaal casco, dus dat kan zo veilig gemaakt worden als nodig is. Alvast heel erg bedankt voor de informatie.
wat mij te binnen schiet is dat je per kind zoveel m3 buitenspeelruimte moet hebben. En let ook op de leeftijden van de kinderen. Als je samen gaat werken komt het niet zo krap, maar als je alleen gaat staan, mogen er niet meer dan 2 kindjes onder het jaar aanwezig zijn op dezelfde dag. Als je met zn 2e staat, zijn dat er 4. Verder moet je idd allebei kinderEHBO hebben en er moet iemand een BHVcertificaat hebben. Ook moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente.
Hier nog wat meer info, misschien heb je er wat aan. Stappenplan om een Gastouderbureau te starten 1. Inschrijven in het Handelsregister en aanmelden bij de Belastingdienst Als u een gastouderbureau start of overneemt, moet u het inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. 2. Bestemmingsplan inzien De vestiging van uw gastouderbureau moet passen in het bestemmingsplan van uw gemeente. Zo niet, dan kunt u vragen om een wijziging van het bestemmingsplan of om een omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening. 3. Verklaring omtrent het gedrag aanvragen De houder, eventuele (stichtings)bestuurders en bemiddelingsmedewerkers moeten over een verklaring omtrent het gedrag (VOG) beschikken. U hebt een VOG nodig voor de registratie van uw gastouderbureau in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). 4. Pedagogisch beleidsplan opstellen Uw gastouderbureau moet bij de aanvraag tot registratie in het LRKP beschikken over een pedagogisch beleidsplan. Hierin geeft u uw visie op de omgang met kinderen. 5. Registreren in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) Als u een gastouderbureau wilt beginnen, moet u minimaal 10 weken voor de start een aanvraag tot registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) doen bij de gemeente. Ook gastouders meldt u aan. 6. Risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid uitvoeren en plan van aanpak opstellen Voordat u voor uw opvanglocatie een aanvraag tot registratie in het LRKP doet, moet u een risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid uitvoeren. U kunt hierbij gebruik maken van de digitale RI&E Gastouderopvang. Deze risico-inventarisatie voert u vervolgens jaarlijks uit. 7. Gekwalificeerd personeel aannemen Uw gastouders en bemiddelingsmedewerkers moeten aan een aantal kwalificatie-eisen voldoen. Ook moeten zij in het bezit zijn van een verklaring omtrent het gedrag (VOG). 8. Reglement klachtencommissie opstellen U moet een eigen onafhankelijke klachtencommissie hebben of zijn aangesloten bij een regionale of landelijke klachtencommissie. De klachtencommissie legt haar werkwijze vast in een reglement. 9. Handelingsprotocol kindermishandeling opstellen U moet een handelingsprotocol opstellen voor kindermishandeling. Hierin legt u vast hoe u en uw medewerkers moeten omgaan met een vermoeden van kindermishandeling. 10. Reglement oudercommissie opstellen Uw gastouderbureau moet een oudercommissie hebben. Het reglement voor de oudercommissie moet u vaststellen binnen 6 maanden nadat u bij de gemeente een aanvraag tot registratie in het LRKP hebt gedaan.
Als je gaat werken als GO lijkt het me verstandig om je aan te melden bij een GObureau. Let er dan wel op dat er een kans is dat je GOleges moet betalen in jouw gemeente. Geen idee waar het zou zijn, maar die plaatsen kan je op internet wel vinden. Die bedragen kunnen namelijk erg oplopen, tot wel 750 dacht ik..