Beetje kort door de bocht. ik ben zelf begonnen als 23 jarige in de hulpverlening. Verslavingszorg om precies te zijn. De keren dat ik heb gehoord, je bent wel jong en wat weet jij er nou van is niet meer op mijn 2 handen te tellen. Hun weten niet dat ik een heftige verslaving van heel dichtbij heb meegemaakt en dat ik daar dagelijks mee geconfronteerd werd. ik bedoel de ene 22 jarige is de andere niet. Er zal er altijd wel iemand tussen zitten die kersvers van school komt en niets en dan ook niets heeft meegemaakt, maar denk niet dat je zo kan oordelen over de pas afgestudeerden hoor! En waarom zouden ze niet goed hun werk kunnen doen? Omdat ze zelf niet uit huis zijn geplaatst of mishandeld?
Klinkt inderdaad als er moeilijke situatie. Maar ik vrees echter ook dat jij al het meeste wat je kan doen gedaan hebt. Super dat jij het voor het kind wil opnemen maar je kunt ook niet zelf het kind daar gaan weghalen natuurlijk. Ik zou ook willen helpen moest ik in jou plaats staan. Maar soms sta je gewoon machteloos in zo'n situatie. Je hebt je best gedaan en kunt eventueel wel je verhaal gaan doen bij een hulpinstantie (ik ken die niet in Nederland). Meer kun jij zelf niet echt doen vrees ik. Hoe moeilijk dat ook is. Want uiteindelijk is dat kind wel het slachtoffer van het gedrag van de ouders. Hopelijk vind je snel iets om hen te helpen of zien ze toevallig toch nog 'het licht' en veranderen hun houding.
Wil even aansluiten...werkzaam in het basisonderwijs en ook al enkele malen te maken gehad met zorg om kinderen. Melding bij het AMK gedaan, wordt idd echt niet meteen actie ondernomen. Politie ingeschakeld wordt ook weinig tot niets mee gedaan. Als het gezin niet mee wil werken, heb je weinig poot om op te staan. Terwijl iedereen in Nederland overigens wel meldingsplicht en zorgplicht heeft he! Wij hebben regelmatig het gevoel gehad als onderwijsinstelling dat je van het kastje naar de muur gestuurd wordt; van leerplicht naar het amk naar bjz etc..... Mijn conclusie, maak je je zorgen, meld het! Wat je ook nog zou kunnen doen, is melding maken bij de school! Elke school heeft als het goed is een vetrouwenspersoon hiervoor. Overigens als de ouders nu al (bij de leeftijd van 4 jaar een kinddat dus wellicht net op school zit) al papieren mee krijgen voor MEE en BJZ, dan is de zorg op school zeker ook al aanwezig. In mijn optiek is hier sowieso sprake van emotionele verwaarlozing EN lichamelijke; je kind in zijn poepbroek laten lopen als straf vind ik als moeder en als onderwijsmens NIET kloppen!