Ja vaak is het ook zo dat je het niet heel erg merkt. Dat ligt een beetje aan het bedrijf. Ik werkte in een hele salesgerichte organisatie die door de hele wereld zit en gewoon georganiseerd was volgens hetzelfde model overal ter wereld. Dat was hun bedrijfsvoering. Nu werk ik ook voor een internationale organisatie met een ''moederbedrijf'' wat heel ver weg zit maar merk ik het minder omdat onze identiteit en organisatie echt oer-hollands is. Het wisselt heel erg.
Je moet vooral uitkijken dat je geen verkeerde prikkels krijgt. Dat bepaalde mensen de makkelijke taakjes er tussenuit pikken, of niet de aandacht geven die nodig is. Teambeloningen kunnen een leukere sfeer geven. Ik moet in dit draadje ook gelijk denken aan de black crow award uit the House of God
Nu ik er over nadenk ben ik het hier helemaal mee eens. Ik heb een collega gehad die het werk grotendeels totaal niet kon bijhouden en ben regelmatig op haar plek gezet omdat ik het wel kon bijhouden. Ging om productiewerk. Zij kreeg hetzelfde als ik terwijl ik harder werkte en zij nooit een stapje harder wilde zetten.
Dit vind ik ook een goede oplossing! Het zou echt totaal niet mijn manier van prettig werken zijn. Maar het ligt er ook enorm aan wat voor type werk je doet. Want iemand die heel grondig en doordacht (en daardoor wat langzamer) zijn werk doet, is misschien uiteindelijk wel beter dan iemand die door alle targets heen knalt. Mogelijk maak je dan minder fouten, beter doordachte keuzes en daardoor hoger rendement. Waarmee ik niet wil zeggen dat tuc haar man vast veel fouten maakt overigens Maar het ligt sowieso erg aan het type werk wat je doet denk ik. Maar collega’s tegen elkaar uitspelen kan volgens mij nooit de werksfeer en cultuur positief beïnvloeden.
Jee wat zou ik me ongemakkelijk voelen bij zo'n beloningssysteem. Heel kinderachtig ook en demotiverend. Ook je man kan onbewust trager gaan werken om niet elke keer te 'winnen'. Ik denk dat ik de bonnen zou delen met de anderen of collega's die nog nooit iets hebben gewonnen een bon geven. Zij hebben net zo goed gewoon hun best gedaan.
Oh ja, deels herkenbaar. Ik heb als secretaresse bij een groot Amerikaans bedrijf gewerkt. Daar konden mensen meedoen om dingen te winnen, die verdeelde ik en ik beheerde ook de namen van wie mee deden. Je wilt niet weten hoeveel verzoekjes kreeg om de naam van Piet ofzo er uit te halen, want die won al zo vaak iets, Annie’s naam, want die zwom toch al in het geld of die van Bert, aangezien dat een luilak was etc. Dat krijg je dan ook allemaal. Zo’n beloningssysteem op de manier van je man zou ik ook niet zo geweldig vinden. Wat ik wel goed vond, andere werkgever, is beloningen geven voor goede ideeën die het bedrijf veel kosten besparen of het werk prettiger maken. Daar kon ook iedereen aan mee doen, in elke functie.
Ik zou het een super ongemakkelijk en kinderachtig systeem vinden, maar als jouw man het werk gewoon doet en leuk vindt, zou ik er verder niet te veel mee doen. Dat systeem bestaat er dan gewoon naast. Als je bonnen gaat verdelen over mensen, krijg je mogelijk vanuit het management weer scheve gezichten. Ik zou wel aangeven dat dit systeem binnen de NLse werkcultuur anders werkt dan in bv de VS - en dat het dus bv averechts werkt of gewoon totaal niet. Ik ken iemand die jaren in de VS heeft gewerkt en nu in NL vergelijkbaar werk doet, hij geeft ook aan dat die hele cultuur zó ontzettend anders is.
Ik heb bij de overheid gewerkt en daar werd jaarlijks aan bewust belonen gedaan. In mijn ogen net zoiets, alleen niemand wist wie het extra maandsalaris had gekregen. De ene persoon maakte het bekend en trakteerde iedereen op een lunch en de ander hield het stil en ging er zelf iets leuks van doen. Als ik in jouw man zijn schoenen stond zou ik eerst bedenken of ik (een deel van) het geld makkelijk kan en wil missen, zo ja kijken of er normaal een team gevoel heerst of een ieder voor zich mentaliteit. En bij een teamgevoel iedereen trakteren op een lunch ofzo. Tsja, en ondanks dat het hier niet gebruikelijk is op deze manier en hij geen extra inzet heeft hoeven leveren vind ik persoonlijk dat hij het toch als een eer mag zien, voelen en ervaren. Blijkbaar levert hij op een bepaald vlak een uitzonderlijke prestatie. De een krijgt daar een gouden plak voor bij de Olympische Spelen, de ander een applaus, nog een ander geld en weer een ander alleen een schouderklopje. Het leven is niet eerlijk in dat opzicht, maar dat mag geen reden zijn om je bijna te moeten schamen voor je competenties!
Ja, ik moet zeggen dat ik daar ook wel wat in vindt zitten eigenlijk. Zo had ik er nog niet over nagedacht
Ik heb ook de gave om over het algemeen sneller te werken dan de rest en werd daardoor ook bewust beloond. Ik keek er tot dat moment ook altijd hetzelfde tegenaan, dus ik zei direct 'dat wordt een heerlijke lunch voor iedereen'. Daarop zei mijn leidinggevende het bovenstaande met daar aan toegevoegd 'zie het als blijk van waardering'. Ik heb er toen best lang over nagedacht, maar kwam tot de conclusie dat hij gelijk had (en ik kon het geld ook erg goed gebruiken), dus ik heb hem ontzettend bedankt en ben heel blij de jaarwisseling in gegaan. Het maakte het in mijn geval wel makkelijker dat het anoniem was.
Vreemd systeem. Leuk om zoiets te krijgen maar kan begrijpen dat je man zich ongemakkelijk voelt. Misschien de afdeling trakteren op iets lekkers ofzo voor nu en hopen dat ze het eruit schrappen?
Kan wat mij betreft zo in het pesten topic. Goed voorbeeld van pesten op de werkvloer. En aangemoedigt door de werkgever
Haha en ik maar denken dat ik er nog goed uitzie als ik drank haal in de supermarkt. Is het gewoon een wedstrijdje onder het personeel.
Zolang de collega’s van je man gelijke kansen hadden (en de collega’s dus niet doordat zij andere belangrijke neventaken op zich hebben genomen minder tijd zouden om dezelfde prestatie te leveren) dan heeft jouw man deze beloning toch gewoon verdient? Doordat het werktempo van jouw man zo hoog is, heeft het bedrijf betere resultaten, dat zij jouw man daarvoor willen belonen is toch niet raar? Jouw man voelt zich lullig tegenover zijn collega’s, waarschijnlijk omdat hij zichzelf niet verheven voelt boven zijn collega’s. Als hij de beloning aanneemt is het niet zo dat jouw man dan toegeeft beter te zijn. Het is alleen zo dat zowel jouw man als het bedrijf erkennen dat op het specifieke punt waar de meting over ging door jouw man betere resultaten zijn behaald.