Even uit nieuwsgierigheid: Wij willen dat Tygo U tegen mensen gaat zeggen, tegen alle volwassen. Nu merk ik om mij heen al dat men dit vaak ouderwets/ totaal niet nodig/ overdreven vind. Terwijl in mijn ogen dit een vorm van beleefdheid is. Wat vinden jullie?? En zijn er meer mensen die dit zo willen/ doen?? Misschien is er al een topic over maar kon even niets vinden.
Ik vind het wel netjes om vreemde volwassenen met U aan te spreken, ik doe het zelf ook. Een stukje beleefdheid.
Bij vreemden absoluut met u aanspreken!! Doe ik zelf ook en ik vind dat dat zo hoort. Familieleden en andere bekenden hoeven hier niet met u aangesproken te worden.
Van mij mogen ze het hele u-gebeuren afschaffen, net als in het Engels. Ik vind het zelf helemaal niet leuk als iemand u tegen me zegt. Was ik laatst bij de dokter, roept Mw..... komt u maar. Ik achterom kijken of mijn oma daar misschien stond, maar ze bedoelde mij Wil natuurlijk ook weer niet dat mijn kinderen als een stel onopgevoede figuren overkomen, dus we doen iedereen die je niet kent en die ouder is, met u aanspreken, maar eigenlijk vind ik het niks, zo afstandelijk en ik voel me gelijk heel oud (ben ook al 39 , dus kan ook de frustratie zijn)
een kindtje op school ,de spreekt haar moeder altijd met u ,tja vind ik beetje overdreven , tegen vreemde of oude mensen zeggen we wel altijd U
Het is maar net wat je belangrijk vindt, en vaak speelt eigen opvoeding ook een rol met dit soort dingen. Mijn kind hoeft tegen mij geen u te zeggen,maar opa en oma en vreemde en zeker ouderen ,wel u.
Tegen ons hoeft het niet, maar tegen ouderen wel. Zo leer ik haar ook oom, tante, mevrouw, meneer te zeggen en zal ze ons nooit aan mogen spreken met onze voornaam.
mee eens! ik vind het ook afstandelijk en ik vind het helemaal niet aso als je gewoon iemand met je/jij aanspreekt.
Hmm, heb er eigenlijk nog nooit over nagedacht. Thijmen zegt in elk geval geen u tegen familie en hij zegt ook geen oom tegen mijn broer en die van mijn vriend. Willen ze zelf niet. Ik heb wel de voorkeur dat Thijmen ons met mama en papa aanspreekt en de opas en omas met opa en oma, maar mochten zij willen dat het de voornaam wordt dan is dat ook ok. En als hij later ons met de voornaam wil aanspreken, ook prima. Voor vreemden ben ik er nog niet over uit. Ligt denk ik aan de situatie. Ik ben in elk geval van mening dat je niet pertinent u hoeft te zeggen om respectvol met mensen om te gaan. Ik wil hem wel leren om mensen respectvol te benaderen.
Ik ben absoluut voor u!! Ik vind het een beleefdheids vorm die al teveel verwaarloosd word. Ook hou ik er persoonlijk niet van als kleintjes volwassenen bij dr voornaam roepen. Ik leer dus ook oom die en tante die.. ook mijn vriendinnen zijn tante!! Kijk tegen opa en oma en ons hoeven ze geen u te zeggen, ik vind dit te afstandelijk en niet nodig maar ik merk gewoon dat het nog steeds op prijs word gesteld als mensen met u aangesproken worden, ik heb het ook altijd zo geleerd en ik wil mijn kind die normen en waarden meegeven! Ik vind het heel irritant als ik bij de kassa ergens sta en ik hoor zo'n grietje van jaar of 16 tegen een oudere dame je en jij'en grrrrrrrrrrrr
Tegen ons hoeven onze kinderen geen u te zeggen. Wij zeggen zelf wel tegen onze opa's en oma's u, maar ik denk dat onze kinderen dat niet zullen doen. Opa en oma passen nl. elke week op en ik merk nu al dat ze gewoon jijen en jouwen. Dat is er eigenlijk ingeslopen. ik weet niet of mijn ouders dat erg vinden, zal het eens vragen. Verder moeten de kids tegen oudere mensen wel u leren zeggen. Dat doen wij zelf ook, dus ik denk dat dat vanzelf gaat. Ik merk alleen dat ze het tegen vrienden van onze eigen leeftijd niet doen, maar dat komt natuurlijk dan weer omdat wij daar uiteraard ook geen u tegen zeggen. Ach, en die vinden het ook niet zo erg, dus dat geeft dan ook niet zo.
Ik wil het hetzelfde doen als mijn ouders bij mij deden: Papa en mama: je/jij Opa, oma, oom, tante: U En eigenlijk alle 'vreemde' volwassenen ook U, tenzij die zelf tegen de kleine zeggen dat hij je/jij mag zeggen. Ik vind het niets met afstandelijk te maken hebben; gewoon een simpele uiting van respect. Ik stel het zelf ook op prijs als kinderen in eerste instantie U tegen me zeggen. Ik kan dan zelf wel zeggen dat ik dat niet nodig vind (áls ik dat vind)
Familie en vrienden gewoon je en jij en bij de voornaam, hier ook geen oom en tante maar gewoon voornaam. Wij zijn mama en papa maar ik vind het wel heeeeeel erg belangrijk dat ze onze voornamen kent (stel je voor, kind kwijt in de v&d. Hoe heet je mama? ehhhh MAMA!) Vreemden mensen zijn per definitie altijd U!
Het is leuk zolang alles in goede harmonie gaat, maar als je eens een keer ruzie met je kinderen hebt, dan klinkt dat je en jij maar niets!
Tegen ons ze ze gewoon jij of je,maar tegen de rest van de wereld is het U. Vind ik gewoon netjes en respectvol. Als ik hoor dat ze tegen een vrouwtje van 70 je zegt,krijgt ze een draai om haar oren. Vind het tenenkrommend als ik kinderen tegen oudere mensen jij hoor zeggen. Maar dat zal wel aan mijn eigen opvoeding liggen,ik zeg ook tegen onbekenden en oudere mensen U. Niet dat jullie denken dat ik gek ben,maar tegen vrienden en bekenden zeg ik ook gewoon jij hè! (of ze moeten 50plus zijn,dan is het weer U).
onze dochter van 4 zegt tegen alle volwassenen u, dit doet ze nu uit zichzelf, ik vind het een vorm van respect en beleefdheid. Het is bij ons spelenderwijs gegaan.