Bij onze 3e zoon ( klas van 18 kinderen), zitten 2 kinderen met ADHD, 2 met autisme en 1 pleegkind met een hechtingsstoornis die lak heeft aan regels en elke dag meerdere keren totaal door het lint gaat. Dit beïnvloed de sfeer in de klas enorm! In het begin van het schooljaar zijn er 6 dagdelen op school geweest, met ouders,onder begeleiding van een trainer om de methode " goed van start" en de kanjertraining weer op te frissen. Dit heeft een zeer positieve uitwerking gehad. De kinderen hebben veel meer begrip voor elkaar en de ouders ook. Na elke ochtend was er een nabespreking met de ouders en kon elke ouder ook wat vertellen over de thuissituatie. Hoewel het dagelijks een uitdaging is voor de leerkracht, hebben de" gewone" kinderen goed geleerd om de kinderen met druk, clownesk, of agressief gedrag " geen benzine" te geven.
Lies, wat een goede aanpak door school. Zo is het schooljaar goed gestart. Fijn om met elkaar als ouders en kinderen met de school hierover gezamenlijk het gesprek aan te gaan.
Vlinder84, opkomen voor je eigen kind en aangeven dat hij/zij ergens last van heeft heeft toch niet direct te maken met het veroordelen van andere kinderen/hun ouders? Ik begrijp heel goed (te goed, denk ik wel eens) dat sommige kinderen en ouders heel vaak te horen krijgen dat dingen niet goed gaan, maar dat neemt niet weg dat als mijn kind er last van heeft, ik dat moet mogen zeggen. Naast dat ik wil dat mijn eigen kind geholpen wordt, hoop ik altijd dat de juf dat op zo'n manier aanpakt dat dat andere kind leert om om te gaan met andere kinderen en ook beter in zijn/haar vel komt te zitten. En de twee keer dat ik heb aangegeven dat mijn dochter last had van een specifiek kind (twee keer een verschillend jongetje), is dat ook op die manier gebeurd. Een ander jongetje is uiteindelijk naar het SBO gegaan, waar hij waarschijnlijk veel beter op zijn plek zit en hopelijk vaak te horen zal krijgen wat hij wel goed doet en dat ook zo zal ervaren. Mijn kinderen zullen vast wel eens tegen een ander kind zeggen dat hij of zij niet mee mag doen, net als dat zij dat wel eens te horen zullen krijgen. Ik hoop/denk alleen dat ze die kinderen niet 'selecteren' op basis van het hebben van een stoornis of niet oid. Waarschijnlijk wel op basis van hoe een ander kind samenspeelt. En dat kan ik wel begrijpen, ik kies er zelf ook niet vrijwillig voor om met iemand samen te werken die gemeen is, mij pijn doet, enz. Dat dat voor die persoon wellicht heel vervelend is, dat begrijp ik goed, maar dat neemt niet weg dat ik ook op mezelf (en mijn kinderen dus ook op zichzelf) moet letten. Ik hoop dan van harte dat die persoon de vaardigheden kan leren om op een andere manier samen te werken/samen te spelen (en daar wil ik dan wel weer een bijdrage aanleveren, als je het nog begrijpt ).
Nou... mijn dochter komt ook uit een klas met veel rugzakjes en kwam daar echt niet aan haar trekken. En dat is niet direct de schuld van de rugzakjes... maar wel van het feit dat leerkrachten steeds meer moeten in minder tijd met minder ondersteuning. Dus het heeft wel degelijk veel invloed. Hier ging alle aandacht naar de kinderen die duidelijk aanwezig waren. Mijn kind dat OOK wat aandacht nodig had zat stil aan een tafeltje en viel dus vaak buiten de boot. Niet de schuld van de kinderen met rugzakjes dus. Maar feit dat men blijkbaar geen budget vrij mag maken om die kinderen EN de rest van de klas alle aandacht te geven die nodig is... natuurlijk wel. En dan is het makkelijk te zeggen "ja dat komt omdat de meester druk is met keesje en truus WANT die hebben een rugzakje" Daarmee stilletjes negerend dat het echte probleem een stuk dieper zit.