Beste Sannie, Wat vind jij dan van mensen (zoals ik bijvoorbeeld) die zijn aangenomen voor een leidinggevende functie terwijl ze bezig zijn met zwanger proberen te worden. Zou jij het als P&O-er prettig vinden om dat te weten of zou je je 'genept' voelen als je na 2 maanden inwerken hoort dat diegene zwanger is? Of vind je iets heel anders? Ik weet dat we niet verplicht zijn om het te melden, maar ik het gaat om het idee/gevoel dat je ergens begint waar ze vertrouwen in je hebben. Ben benieuwd naar je reactie.
@Sharon66: het is heel moeilijk om dat zo te beantwoorden. Elke situatie is anders. Maar als P&O'er probeer ik altijd te bouwen aan een vertrouwensrelatie en vauit dat oogpunt zou ik mij wel "genept" (al is het niet helemaal het goede woord) voelen. Zeker als je al weet dat je zwanger bent. Ik zou er zeker van balen dat iemand het niet bespreekbaar zou maken. Omgekeerd kan het bespreekbaar maken voor jou een negatief effect hebben. Ik wil heel graag een kindje en heb dus veel begrip voor zwangere vrouwen en hun positie. Maar er zijn werkgevers (lees mannen of vrouwen met te veel testosteron)die enkel het verlof aan zien komen en dat voldoende reden vinden om je in je proeftijd eruit te gooien. En daarom is het heel moeilijk om een beslissing te nemen wat te doen. Of dat nu een leidinggevende positie is of niet. En volgens mij is het zo dat de uitkering van het UWV na het zwangerschapsverlof een andere is als tijdens je verlof. Tijdens je verlof kun je een uitkering krijgen op basis van de Ziektewet. Maar corrigeer me als ik er naast zit.
Nee, dat klopt niet. Alleen als je ziek wordt tijdens je zwangerschapsverlof kan je een ziektewet uitkering krijgen. Als je geen recht hebt op WW heb je soms nog wel recht op een zg. zwangerschaps- en bevallingsuitkering.
Ik zou in de sollicitatieprocedure zeker niet vertellen dat je van plan bent, te gaan beginnen met proberen zwanger te worden tijdens je eerste jaarcontract. Een leuke baan is leuk, maar als ze je ontslaan tijdens je eerste jaarcontract omdat je zwanger bent, dan heb je gewoon een slechte werkgever. Het zou niet moeten mogen. Ik weet dat de praktijk anders is in Nederland. Zou dat beter gaan als wij net als in de Scandinavische landen ook een lang verlof voor de papa's krijgen? Dan maakt het namelijk niet meer uit of je man of vrouw bent: je hebt bij beide evenveel kans op dat ze met verlof gaan.