Waarom is opvolgmelk beter? In toetjes zit toch ook melk? Is yoghurt dan iets anders? Vanaf welke leeftijd mogen ze gewone melk en waarom is dit zo?
Normaal gesproken mogen kinderen vanaf 1 jaar gewone melk. Dan zijn de darmen er klaar voor. Volle melk wordt in eerste instantie aangeraden omdat ze de vetten nodig hebben. Dit kan om verschillende redenen bij elk kind weer verschillen.
De eiwitten uit koemelk zijn anders dan die van mensenmelk en daarom kunnen kindjes daar allergisch op reageren. Kunstvoeding/opvolgmelk is weliswaar ook van koemelk gemaakt, maar zo verknipt dat de oorspronkelijke eiwitstructuur verloren is gegaan. Kindjes die nergens allergisch op reageren en/of waarvan de ouders geen last hebben van allergieen of astma mogen vanaf een maand of 8 aangelengde koemelk. Maar dan wel als het kindje al goed bijvoeding eet, want in koemelk zitten minder bouwstoffen dan in opvolgmelk waar alle vitamines en mineralen aan toe zijn gevoegd. Yoghurt en kwark is zg. aangezuurde zuivel en die heeft ook een eiwitbewerking ondergaan en gebleken is dat kindjes daar vaak goed op reageren.
Nou ja, het meeste is al beantwoord he. Die koemelk eiwitten zijn dus iets anders. Ik begin zelf pas ná 1 jaar met gewone melk te proberen. Ze reageert tot nu toe helemaal niet op iets met melk er in, en ook kaas vindt ze lekker. Ze krijgt nu wel bijvoorbeeld soms een scheutje melk ergens doorheen, bij het eten ofzo. Dat gaat ook prima. Ik zou in jouw geval nog even wachten!
Ze heeft het volgende schema: 06.30 120 ml opvolgmelk 09.00 pap van 150 + 5 schepjes opvolgmelk en volkoren brinta 12.00 potje fruit ong. 15.00 liga fijngekruimeld met wat gewone halfvolle melk als een papje 17.00 potje voor 6 maanden daarna toetje (vla/yoghurt of wat wij ook eten) soms voor het slapen gaan nog 120 ml opvolgmelk ze eet geen brood want van elk stukje gaat ze extreem kokhalzen daarom ook alles fijngeprakt. ik koop hierna nog een pak en ga dan pap maken met gewone melk en dan stap ik over op volle melk.
Maar is er een reden dat je nu al wilt overstappen op koemelk,aangezien ze nog geen brood en volwaardige maaltijden eet. Ze krijgt nu nog best veel opvolgmelk, en je moet er rekening mee houden dat je koemelk niet als eten kan meetellen maar als drinken
Ik vind ook dat jouw kindje nog niet echt heel veel groente, fruit, brood, aardappelen, pasta of rijst eet en nog veel (opvolg)melk krijgt (400 totaal). Dat is dus prima. Jammer dat ze zo kokt van stukjes! Ook als je het haar zelf laat pakken zodat ze het zelf in haar mondje mag doen? Dan hebben ze de controle en kokken dan vaak minder! Vaak gaan harde dingen zoals een cracker of stuk geroosterd brood juist beter dan iets halfzachts (pap met brokken) of een papje/prutje met stukjes.
Kokhalzen hoort er ook een beetje bij. Net als rare bekken trekken, uitspugen en weer in het mondje stoppen. Je blijft het brood wel aanbieden? Anders een rijstwafel proberen of dat beter gaat? Mijn kleine is ongeveer even oud en begint bv al met kauwen.
Gewone melk is ook nog niet zo goed voor de niertjes. Ik zou het nog niet doen hoor (maar das mijn mening ). Ik zou inderdaad blijven proberen brood enzo aan te bieden. Sam kokhalsde de ene week en de week erop at hij bijna een hele boterham. Het kan dus zomaar ineens omslaan. Groetjes, Josien
Als je verder matig bent met zout, kan 300cc koemelk echt geen kwaad voor de nieren hoor! Ik kan dingen verzinnen die 1000 maal zouter zijn! Vleeswaar (Smeer)kaas Crackers, soepstengels Pakjeseten Potgroente Etc.
bestond opvolgmeld vroeger eigenlijk al? ach,volgens mij maakt het allemaal niet zoveel uit en is het te verwaarlozen.