Meter/Peter kiezen

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door PetiteBelge, 10 jan 2018.

Tags:
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. PetiteBelge

  PetiteBelge Actief lid

  27 okt 2017
  235
  70
  28
  Vrouw
  Hallo,

  Ik was eerst niet van plan om jullie hiermee lastig te vallen omdat ik weet dat dit een zeer persoonlijke beslissing is, maar zou toch graag eens jullie meningen horen!
  Wij vinden het namelijk echt moeilijk om een meter en peter te kiezen voor ons kleintje die in juni zal geboren worden... Wij hebben een zeer sterke band met onze ouders, maar ergens vind ik dat onze ouders toch al oma en opa zijn?
  Mijn meter is ook mijn oma en ik vind dat dit weinig meerwaarde heeft, ze is al een fantastische oma en van het meter-gebeuren merk ik weinig!
  Ik weet dat mijn moeder wel teleurgesteld zou zijn als zij of mijn vader niet 'gekozen' worden.
  Anderzijds vind ik vrienden/vriendinnen ook een gevaarlijke keuze... Wat als je door onvoorziene omstandigheden over een aantal jaren weinig tot geen contact meer hebt?
  Wij hebben een kleine familie met weinig neven en nichten. Met mijn broer is de band iets te afstandelijk om hem als peter te vragen, mijn vriend heeft wel een hechte band met zijn beide broers, maar wie kies je dan?

  Ik vind het zò moeilijk! Hoe hebben jullie deze beslissing gemaakt?

  PetiteBelge
   
 2. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.132
  5.873
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Grootouders wou ik inderdaad expliciet niet als meter of peter. Niet alleen hébben zij al een rol, ik wou hen ook niet in de moeilijke situatie plaatsen dat ze schijnbaar bepaalde kleinkinderen anders zouden moeten behandelen dan de anderen.

  Wij hebben bij de oudste allebei onze zus gekozen. De jongste heeft ook twee meters, twee vriendinnen die we allebei echt al meer dan tien jaar kennen. Bovenal hebben we daarbij gekozen voor mensen die we qua opvoeding van hun kinderen goed vinden aansluiten bij de onze. En vrouwen waarvan we overtuigd zijn dat onze kinderen daar terecht zullen kunnen met kwesties die ze voor welke reden dan ook niet met ons zouden willen delen.
   
 3. Holadiee

  Holadiee Bekend lid

  4 jun 2012
  551
  141
  43
  Nederland
  Wij hebben eerst mijn zus en zijn broer, bij de tweede mijn broer en bij de derde onze schoonbroer (de man van mijn zus). Bij de tweede en derde ook maar 1 iemand, omdat ik vrienden en vriendinnen ook riskant vind.

  Op zich stelt het bij ons in de familie ook niks voor, alleen een vermelding op het geboortekaartje...

  Opa’s en oma’s zou ik ook niet doen, zij hebben al een uitgebreide rol...
  Succes met beslissen!
   
  PetiteBelge vindt dit leuk.
 4. aicirtap

  aicirtap VIP lid

  25 mei 2014
  7.342
  2.380
  113
  Vrouw
  Hier wordt kindje niet gedoopt. Maar omdat ik alleen ben, komt er wel een testament waarin staat wie de voogdij krijgt als er iets met mij gebeurd. Ik heb mijn jongste broer en mijn beste vriendin aangewezen. Beste vriendin heeft mij heel veel bij gestaan in het traject en we hebben al jaren goed contact. En mijn jongste broertje en ik zijn heel erg hetzelfde, ik heb hem praktisch opgevoed.
  Een in de familie en daar buiten, dat vond ik wel zo fijn. Zij nemen beslissing mbt waar het komt te wonen, maar ook zaken mbt gezondheid, onderwijs en dergelijke.
  Ik heb een zeer kleine familie. Met mijn vader geen contact, mijn moeder is ernstig ziek en zal niet oud worden, oudste broer is 180 graden anders dan mij dus ook geen optie. Mijn nichtje is niet 100% procent. En mijn oom en tante wonen in het buitenland.
   
  PetiteBelge vindt dit leuk.
 5. Novastar

  Novastar Fanatiek lid

  9 jan 2014
  4.538
  1.168
  113
  Vrouw
  Pedagoog
  Noord-Brabant
  Bij de oudste was de keuze gemakkelijk. Meter (peettante) is mijn zus en peter (peetoom) is de broer van mijn man. We hebben met beide een goed contact en weten dat we op elkaar kunnen rekenen als dat nodig is. Bij deze baby was de keuze wat lastiger. Mijn man heeft maar één broer en omdat mijn broer overleden is heb ik alleen nog mijn zus. Onze ouders vonden we geen optie omdat zij de rol van grootouders al hebben (en dan krijg je weer scheve gezichten, van waarom zij wel en wij niet) en vrienden vonden wij ook te riskant. We zijn toen gaan kijken naar naar wie de kinderen zouden gaan/wie er voogd werd als ons iets zou overkomen. Omdat mijn zus en ik over veel dingen hetzelfde denken (en ook al denken we ergens anders over, ik weet dat zij haar keuzes heel bewust maakt) en we ook vertrouwen hebben in haar man hebben we besloten om hen de voogdij over de kinderen te geven als er met ons iets gebeurt. Daarmee was ook het besluit genomen over het peter/meter-vraagstuk. Dat werden zij dan ook van onze tweede. Mijn zus is dan van beide kinderen peettante. Haar man moet de functie symbolisch delen. Toen mijn broer overleed vond (en vind) ik het vreselijk dat hij nooit peetoom van mijn kinderen zou worden. Als hij nog zou leven zou hij nu de eerste optie zijn. Dus waarom hem niet postuum peetoom maken? Het is misschien een beetje raar maar onze kinderen worden niet gedoopt dus peter en meter zijn is toch een soort erefunctie. Dus krijgt onze tweede zoon drie peetouders, waarvan er één overleden is. Zo is mijn broer er toch een beetje bij. Onze oudste zoon is in zijn tweede naam vernoemd naar mijn broer, deze baby krijgt hem als peetoom. Dat geeft mij een heel fijn gevoel.
   
 6. Vinexkindje

  Vinexkindje Fanatiek lid

  2 jul 2012
  1.898
  795
  113
  Ik heb uiteindelijk wel gekozen voor opa en oma (van beide kanten 1). We hebben de kinderen laten dopen en hadden het gevoel dat het geloof en het peetouder zijn voor onze ouders het meest betekenisvol was. Beide kinderen hebben wel dezelfde peetouders dus wat dat betreft geen verschillen in voortrekken ofzo.
  Mocht er iets met ons gebeuren hebben we in ons testament mijn zus aangewezen dus dat staat er los van.
   
 7. PetiteBelge

  PetiteBelge Actief lid

  27 okt 2017
  235
  70
  28
  Vrouw
  Wat een mooie gedachte om jouw broer er op die manier bij te betrekken! Zou ik ook heel bijzonder vinden!
  Ons kleintje zal ook niet gedoopt worden hoor, toch is het peter/meter gebeuren belangrijk voor ons... Als peter en meter willen we personen waarvan we weten dat zij ons zoontje zullen opvangen wanneer er met ons iets zou gebeuren.
  Vind het zeer moeilijk... Vooral omdat ik weet dat er bij onze ouders teleurstelling zal zijn als we iemand buiten de familie zouden nemen...
   
 8. PetiteBelge

  PetiteBelge Actief lid

  27 okt 2017
  235
  70
  28
  Vrouw
  Bij ons is het eigenlijk net omgekeerd, het gaat vooral over de voogdij, want ons zoontje zal niet gedoopt worden. Daar is de familie het gelukkig over eens!
  Los daarvan, zou ik het ook fijn vinden als hij nog bij iemand anders terecht kan dan bij ons en zijn grootouders, voor om het even wat. Het is toch een bijzondere 'functie' het meter en peterschap.
   
 9. Novastar

  Novastar Fanatiek lid

  9 jan 2014
  4.538
  1.168
  113
  Vrouw
  Pedagoog
  Noord-Brabant
  Bij mij in de familie werd er wel een beetje over gevallen dat we de kinderen niet laten dopen. Mijn familie is op zich niet heel religieus (mijn ouders zijn wel gelovig en ik ben katholiek opgevoed maar ze praktiseren niet echt, al bidt mijn vader wel voor het eten) maar ze vonden het maar raar dat we niet lieten dopen maar wel peetouders wilden en doopnamen gaven. Dat hoefde dan ook niet, vonden ze. De begrippen peettante en peetoom hebben we zo gelaten omdat die termen niet direct een link hebben met het dopen maar de term doopnamen hebben we veranderd in ”vernoemnamen”. Probleem opgelost! En tegen mijn moeder (zij maakte er het grootste punt van) heb ik met een lach gezegd: mam, als je niet vernoemd wilt worden moet je het zeggen, dan slaan we jou over. Ze heeft het er nooit meer over gehad. :D Onze tweede zoon wordt nu in zijn derde naam naar haar vernoemd.
   
 10. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.132
  5.873
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Dat vind ik dan weer raar. Hier ook niet gedoopt. Maar de meters van mijn kinderen zijn zeker niet diegenen waarbij mijn kinderen zouden gaan wonen als er iets met ons zou gebeuren. Het is te zeggen... Eentje van de vier wel. Maar de andere drie dus niet. Want dat zou impliceren dat mijn kinderen gescheiden worden, en dat lijkt me in geen enkel gezin de bedoeling. Meters zijn hier dus niet voor de doop, en niet voor de voogdij, wel als vertrouwenspersoon voor mijn kinderen.
   
 11. PetiteBelge

  PetiteBelge Actief lid

  27 okt 2017
  235
  70
  28
  Vrouw
  Nee, de kinderen scheiden zou in geen enkel geval mogen! Wij hebben nog geen andere kinderen, dus voor de moment gaat het maar om eentje. Als er een tweede komt, zal dit inderdaad anders zijn.
   
 12. Liekje81

  Liekje81 VIP lid

  6 sep 2013
  11.937
  9.978
  113
  doktersassistente
  Zevenhoven
  Je kind kan toch wel bij anderen terecht? Ongeacht of het nou een peter en meter zijn? Miss kan je kind wel helemaal niet met peter en meter overweg.
  Maar goed, voor mij heeft het geen betekenis en onze dochter heeft er dus ook geen.
   
 13. Elsa86

  Elsa86 Fanatiek lid

  30 jun 2014
  4.970
  1.909
  113
  Peters en meters zijn niet officieel voogd van het kind. Dat kan wel, maar dat moet je wel in een testament laten vast leggen. Ook kun je niet voor ieder kind een andere voogd hebben. Dus kinderen kunnen in eerste instantie niet uit elkaar gehaald worden. Een voogd is trouwens niet verplicht om de kinderen in huis te nemen. Zij bepalen wat er met de kinderen gebeurd als de ouders dit niet meer kunnen.

  Mijn man heeft 3 zusjes, de oudste 2 hebben een partner. Ze zijn allemaal meter (En de 2 partners peter) van 1 van onze kinderen. Onze kinderen zijn niet gedoopt en het Peter en meter is gewoon voor de leuk.

  Een voogd moeten wij nog steeds kiezen en vast laten leggen. Heel slecht, maar het komt er steeds niet van een daarnaast vind ik het ook heel moeilijk om iemand te kiezen.
   
 14. PetiteBelge

  PetiteBelge Actief lid

  27 okt 2017
  235
  70
  28
  Vrouw
  Natuurlijk zal hij steeds bij iedereen in de familie terecht kunnen, maar voor ons is een meter/peter toch een bijzondere functie...
   
 15. Dubbelgeluk

  Dubbelgeluk Fanatiek lid

  18 mei 2013
  4.673
  3.175
  113
  Maar geef je de Peter en Meter ook voogdij als er iets met jullie gebeurd? Of zoek je meer een suikeroom en suikertante? Dat is mij niet geheel duidelijk.

  Voogdij is iets dat ik altijd zou overleggen met de personen. Peter/ meter zie ik meer als erebaan.
   
 16. PetiteBelge

  PetiteBelge Actief lid

  27 okt 2017
  235
  70
  28
  Vrouw
  @Dubbelgeluk , wij dachten eerst van wel... Ik wou als meter en peter echt personen die zo begaan zijn met ons toekomstig zoontje dat ze de voogdij zouden willen opnemen! Maar met wat ik hier lees en al opgezocht heb, denk ik dat ons zoontje (en eventuele broertjes of zusjes later) toch in eerste instantie bij onze ouders zouden terechtkomen als er ooit voogdij nodig is. En houden we de meter/peter meer als erefunctie. We zijn er in ieder geval nog steeds niet uit wie het wordt! :rolleyes:
   
 17. Nixter

  Nixter Bekend lid

  14 jul 2016
  721
  411
  63
  vlakbij Amsterdam
  Wat goed dat ik dit topic tegenkom.
  Wij zijn hier namelijk ook erg mee bezig.
  We laten ons kindje niet dopen. Dus een spiritueel opvoeder is niet aan de orde.
  Maar de keuze peter/meter en voogdij vinden wij wel een dingetje.
  Ik zie dat namelijk wel een beetje als hetzelfde.
  zelf zijn wij Peter en meter van mijn nichtje. Officieel is de voogdij nog niet vastgelegd, maar het is wel de bedoeling dat wij die ook krijgen (in geval van... waar we niet op hopen)
  In mijn ogen was dit altijd een beetje een.
  Maar nu ik dit topic lees, zijn de meningen daar dus over verdeeld.

  Dus daar gaan we dan nog eens goed over nadenken.....
   
 18. PetiteBelge

  PetiteBelge Actief lid

  27 okt 2017
  235
  70
  28
  Vrouw
  @Nixter wij waren een beetje van hetzelfde gedacht als jou! Maar nu dus ook niet meer :roflmao: Moeilijke keuze hé... ookal splits je voogdij en meter/peterschap, blijf het een moeilijke vinden!
   
  Nixter vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina