Mijn dochter is natuurlijk wel wat ouder en die merkt aan het feit dat ze honger krijgt dat ze moet slikken. Ze heeft met de mentor gesproken dat ze rond 12 uur haar medicatie moet nemen en dat heeft haar mentor gecommuniceerd naar de leraren in haar rooster. (ze heeft ook een timer staan) Ze heeft nu best wat wisselende leraren dus ze zegt dit bij aanvang van de les dat ze haar medicatie moet slikken en of daar ruimte is deze les. Daar geven leraren graag gehoor aan omdat het vanuit de leerling komt (proactieve houding). Op het voorgezet onderwijs is veel meer mogelijk mits je zelf de verantwoording neemt.
Er zijn tegenwoordig zoveel kinderen die medicatie slikken om wat voor redenen dan ook, dat dit tegenwoordig niet raar gevonden wordt.
Wij zijn destijds met een zeer goed werkend medicijn ( op de andere vlakken dan) gestopt omwille van het eetgedrag. Dat was op de duur niet minder eten maar niet meer eten. Ontbijt was niet veel omdat hij moeilijk kan eten tijdens de ochtend ( ikzelf ook niet, dus begreep hem wel) en erna sloeg hij fruit over, middageten werd top schooldagen niet opengedaan en uiteindelijk werd zijn avond eten ook minder want zijn maag deed raar ( uiteraard van de honger). Uiteindelijk toch moeten stoppen omdat het onverantwoord werd.
Nee, maar sommige kinderen vinden dat zelf gewoon niet fijn. Dat is op de basisschool ook. Mijn dochter heeft er geen probleem mee, maar ik weet van de juf dat een kind zijn medicatie in z’n lunchtrommel heeft zitten iedere dag en ze dan even onopvallend checkt of hij het neemt - hij wil het echt niet in de la van de juf bewaren en dan om 12u even geroepen worden.
Wat vervelend dat het voor sommige vervelend is om medicatie te nemen op school. Zoon slikt hooikoorts medicijnen en dat zit bij hem in de broodtrommel in een klein potje van de apotheek. Pindakaas zet ook meer aan door de pinda's. Als je dat lust zijn pindakaas repen misschien wel wat, staan recepten op internet.
Je vroeg het niet aan mij, maar op de middelbare zijn wij overgestapt naar langwerkend, want anders wordt het niet ingenomen.
Onze oudste is 14 en gaat echt geen medicijnen nemen op school. Hij wil dat niet en leerkrachten houden zich daar in het middelbaar ook niet mee bezig ( begrijp ik ook volledig) en zelf tja hij zou daar nooit aan denken. Als hij een alarm zet en hij denkt: ohja medicijnen en onderweg komt hij wat anders tegen of vlug naar toilet is hij dat al lang weer vergeten.
Hier is dat op deze manier natuurlijk wel in overleg, dus de juf weet dat het er in zit en ook maar 1 dosis. Dus bv geen strip in ‘t voorvakje van z’n tas.
Wij hebben trouwens al heel wat verschillende zaken gedaan en geprobeerd. Kortwerkende : 8u en 12u 8u, 12 u en 16 u Langwerkende van 8 u/ Langwerkende van 8 u en nog een half kortwerkende Langwerkende van 12u. Langwerkende van 12u is voor onze zoon het beste op schooldagen Hij neemt rond half 8 zijn pilletje en dat werkt tot rond 18u( werking is niet echt 12u). Hij komt thuis van school rond 16u15, als het dan al uitgewerkt zou zijn, zou hij niet meer voor school kunnen werken en dat is er toch echt iedere dag voor meerdere vakken. Tijdens het weekend en examens is het ook weer wat anders.
Wat heftig en verdrietig voor jullie. Ik schrik er ook wel van. Mijn dochter van 11 lijkt ook te stagneren in groei en gewicht. Ze valt niet af, dat checken we regelmatig, maar ze zit op het randje. Ik zie wel dat haar vriendinnen allemaal een groeispurt maken en zij achter blijft. Het laat me toch wel twijfelen om door te gaan met de medicatie.
De medicatie was niet het probleem hoor. Ze at sowieso nooit heel veel. Maar doordat ze zo weinig woog stagneerde haar groei. Toen zijn we naar een dieëtiste gegaan. De aandacht en druk op het eten icm met weinig honger hebben gaf de genadeklap denk ik. We zijn een poos (op advies vannde KA) gestopt met de medicatie, maar de honger kwam niet terug. Het is dus ook iets wat bij haar zit. Het was zeker niet mn bedoeling om iemand bang te maken hoor, de jongste heeft dezelfde medicatie en eet voor 2 volwassenen
Nee dat klopt want het is geen basisschool meer, ze moeten eigen verantwoordelijkheid dragen. Net zoals zelf hun tas pakken en als er iets op school is, moeten ze dit zelf regelen. Deze overgang vanuit de basisschool naar VO is normaal maar voor sommige kinderen erg groot, terwijl ze dit allemaal makkelijk kunnen maar wij als ouders en ook de basisschool houden kinderen klein. (Ik bedoel niet alle ouders over 1 kam he )
Verder doet ze dat allemaal prima. Maar een kind met uitgewerkte methylfenidaat denkt er niet aan om het weer in te nemen. 1 van de hoofdredenen dat de medicatie hier juist genomen wordt.
Heb niet alles gelezen maar mijn dochter had ook last van weinig eetlust door deze medicatie. Daarnaast door ASS verminderde interne prikkels dus weinig honger en dorst van zichzelf. Nu was ze al slank gebouwd maar het ging van kwaad tot erger en ik probeerde van alles om haar aan te laten komen. Uiteindelijk bij een kinderdietiste terecht gekomen die gespecialiseerd was hierin. Bleek dat er al een groeistop was. Ze is toen aan de nutridrink gegaan en uiteindelijk in 3 jaar tijd alles weer ingehaald en mogen stoppen ermee. Ze is nu 14 en nog steeds slank maar niet meer te licht en genoeg energie. Mijn tip zou dus zijn om langs te gaan bij een goede diëtist, voor zowel tips als opvolging en evt wat extra voeding indien nodig.
Naast alle tips over medicatie: -brood dubbel beleggen -gebakken ei op brood - kies voor calorierijk fruit, dus liever druiven, banaan of mango dan watermeloen of appel -beker chocomel ( de volle) na schooltijd, drinkt makkelijk weg en heeft veel calorieën -extra lepel boter of olie door de warme maaltijd -cracker met pindakaas of notenpasta als tussendoortje -'s avonds voor het naar bed gaan nog wat eten, boterham of yoghurt met muesli en/of fruit -wat gedroogde vruchten en/of noten als tussendoortje (Mijn kinderen hebben/hadden ondergewicht)
Als het zo makkelijk was had mijn dochter geen medicatie hoeven slikken, want dat automatiseren van dagelijkse handelingen is nou precies wat niet lukt. En dat heeft niks met klein houden te naken.
Je schrijft nu twee verschillende dingen: eerst dat er meer mogelijk is op het VO als kinderen verantwoordelijkheid nemen en geeft als voorbeeld dat de mentor dingen heeft opgepakt en een kind een timer heeft gezet, enz. en als iemand schrijft dat dat bij hen niet gebeurt/mogelijk is, schrijf je dat ze hun eigen verantwoordelijkheid moeten dragen (waar erbij er bij het eerdere voorbeeld dus wel hulp en ondersteuning is vanuit school)…welke van de twee is het? Sommige scholen/mentoren doen gewoon Niets. En dan komt het dus volledig op het kind zelf aan. En dan geldt inderdaad: als dit soort organisatorische dingen geen probleem waren voor een kind, was medicatie wellicht ook minder noodzakelijk. Bij vergeten van kortwerkende medicatie op school ipv daarvan langwerkende gebruiken, vind ik óók een voorbeeld van verantwoordelijkheid nemen. Dat gaat er in mijn ogen om dat je een manier zoekt om dingen te voorkomen/op te lossen. En dat doe je op die manier net zo goed. En dan kan het kind de energie die het anders in dit onthouden ed moet stoppen (als het al lukt…), mooi gebruiken voor andere dingen (zoals de tas inpakken, enz.). Alles kost meer energie en moeite, ook met medicatie.