Mexicaanse griep en zwanger hoe verder!!!

Discussie in 'Gezondheid' gestart door rosannanl, 12 jun 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. jada08

    jada08 VIP lid

    14 jan 2009
    7.567
    332
    83
    @ Anna, Veel beterschap gewenst. Gelukkig dat jullie er alle drie niet doodziek van zijn geworden!
     
  2. Fem

    Fem VIP lid

    28 dec 2006
    5.292
    1
    0
    Sr. Accountmanager
    Capelle ad IJssel
    @ Anna: ik mag mij als tweede (waarschijnlijk) gaan melden. Vandaag is mijn man plotsklaps ERG ziek geworden; spierpijn, koorts, spierpijn, koude rillingen en last van zijn keel (ohja en braken), hoofdpijn komt bij mij ook al opzetten, donderdag wordt er een definitief onderzoek gedaan en als het zo is...? Mja, voorlopig even niet naar buiten ben ik bang.

    Beterschap voor jullie... :)
     
  3. Momfulness

    Momfulness Niet meer actief

    @Anne, beterschap, mag ik vragen in welke regio je woont?
    fijn ook dat je ons even geruststelt.

    Fem, beterschap en veel succes met de uitslag. Ik hoop voor jullie dat het meevalt.
     
  4. NikkiF

    NikkiF Fanatiek lid

    17 jan 2006
    3.554
    0
    0
    @ Fem, ik hoop dat het slechts een seizoensgriep is. Veel beterschap !

    Groetjes,
    Nikki F
     
  5. joyce1980

    joyce1980 Fanatiek lid

    21 okt 2006
    2.308
    0
    0
    wannabum, mijn reactie was niet specifiek gericht op zwangeren, maar het ging over de bevolking in het algemeen.

    of het verstandig is of niet om je te laten vaccineren als je zwanger bent, ik heb geen enkel idee, daar durf ik echt geen uitspraken over te doen.

    het enige wat ik duidelijk wil maken is dat deze griep niet gevaarlijker is dan het influenza virus, uitzondering daargelaten. maar dat de grote getallen van zieke mensen een groot probleem gaat worden.
    laten we hopen dat het allemaal mee gaat vallen, en voor de mensen onder ons die al ziek zijn, heel veel beterschap!

    joyce
     
  6. Geekess

    Geekess Actief lid

    13 mei 2009
    185
    0
    0
    Den Haag
    Uit De Standaard van gisteren en dat is DE kwaliteitskrant in vlaanderen.
    Luc Bonneux (de auteur) is een gekend epidemioloog, zeer gerespecteerd maar ook gekend als "moeilijk en tegendraads" omdat hij meestal niet "meeheult" met...algemene tendenzen, zeg maar....
    De Marc Van Ranst die in het artikel wordt genoemd, is de Belgische "griepcommisaris", hoofdverantwoordelijke zeg maar, zowel voor de coordinatie als voor de berichtgeving hierover. Zeer pragmatisch, zeer wetenschappelijk en zeker geen paniekzaaier.

    De griezelige griep

    *DEZE PANDEMIE IS EEN LIEVERDJE*

    — De Mexicaanse griep, die in België tot dusver één dodelijk slachtoffer maakte, is een doetje in vergelijking met een stevige wintergriep, zegt *LUC BONNEUX*. Wie het tegendeel beweert, verdient daar waarschijnlijk geld aan.

    U herinnert zich ongetwijfeld nog de pandemie van vogelgriep in 2005. Er vielen 150 miljoen doden. Nu ja, het had gekund volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Die vogelgriep volgde kort na de catastrofe van de dollekoeienziekte. Daarbij vielen 370.000 doden, alleen al in Groot-Brittannië. Nu ja, het had gekund, het stond in /Nature/. Dààrvoor kwam de dioxinecrisis. Er overleden 7 miljoen kippen, 60.000 varkens en de christelijke volkspartij. Bij mensen is echter nooit ook maar een puistje gevonden. En dan hebt u nog de vele catastrofes gemist die zich voltrokken in de Amerikaanse media. In de heisa rond de vogelgriep dook bijvoorbeeld het hiv/aids-supervirus op, onbehandelbaar, uiterst besmettelijk en snel dodelijk. Na Irak en vogelgriep moest de Amerikaan, vooral die met een creditcard, er dringend aan herinnerd worden dat aids nog bestond en een bedreiging was voor iedereen.

    In het jargon heet dit /disease mongering/, ziektebangmakerij. De vogelgrieppaniek ontstond door de beschikbaarheid van griepremmers, beter bekend als Tamiflu en Relenza. Deze middelen werken slecht en zijn hun geld niet waard. Geen nood, dan ontwerpt men een ziekte: /an ill for a pill/. Een ziekte naar een historisch voorbeeld. In 1918 trof de Spaanse griep de mensheid; een éénmalige epidemie, zoals er in de geschiedenis vaak raadselachtige éénmalige epidemieën optreden. De nutteloze griepremmers bleken heel erg goed te werken tegen een denkbeeldige neo-Spaanse griep. Meer nog, ze konden een denkbeeldige neo-Spaanse pandemie indijken, in een virtueel computermodel.

    Door de hoge kosten van onderzoek en de messcherpe competitie worden de banden tussen universiteit en industrie steeds nauwer aangehaald tot de grenzen verdwijnen. De gewaardeerde hoogleraar wordt woordvoerder van de industrie. Dat mes snijdt aan twee kanten. De hoogleraar krijgt van de industrie veel geld, veel ruimte voor onderzoek, veel publicaties en veel status. De industrie krijgt daarvoor een lobbyist met de hoogste status, een schijnbaar onafhankelijk wetenschapper. Dat brengt haar veel geld op, wat weer wordt geïnvesteerd in diens labo's. De wetenschapper die gehecht is aan zijn onafhankelijkheid, is kansloos en verdwijnt uit de ondernemende universiteit. Surf eens naar de /European Scientific Working group on Influenza/ (http://www.eswi.org/), een website gerund door een professioneel communicatiebedrijf ten behoeve van 'een onafhankelijke groep Europese wetenschappers die de studie van de griep promoten'. Daar zitten zware academische jongens bij. Die 'studie' blijkt louter lobbywerk. De beschikbare informatie heeft evenveel te maken met wetenschap als McDonalds met gezond voedsel. Hun sponsors zijn de volledige farmaceutische griepindustrie. Het zijn deze zware jongens die, gelukkig niet in België, niet van het televisiescherm te vegen zijn.

    Hun aangedikte sensatieverhalen met wetenschappelijk keurmerk vinden gretig aftrek bij de media. De bekwame wetenschapsjournalist die waarheid van verzinsel heeft leren te onderscheiden, komt er niet meer aan te pas. In moeilijke tijden is dat de eerste wiens nek onder de bijl gaat. De wetenschapsjournalist is feitelijk de enige die effectief weerstand kan bieden tegen het professioneel gestuurde medialawaai van de ziektelobby's. U hebt het wat treurige voorrecht de allerlaatste Vlaamse krant met een eigen wetenschapsredactie te lezen. Er is een krachtige relatie tussen de verdwijnende wetenschapsberichtgeving en het steeds hoger opfokken van de laatste gezondheidscrisis.

    En toen kwam er een pandemie, de griepmaffia kraakte champagne, maar ze juichten te vroeg. Het virus is erg besmettelijk, maar voor een griep is het een lieverd. Gezonde volwassenen en kinderen zijn een dag ziek, zelden drie of meer. Het eerste wat het virus deed, was de tragische overbodigheid van de griepremmers en het vlooiencircus van de griepbestrijding demonstreren. Tragisch, want in de gezondheidseconomie mag je levensduur omzetten in geld, maar ook omgekeerd. Hoeveel heeft dit circus van bloedonderzoek, isoleren en behandelen gekost, en waartoe moest dit dienen? Het indijken van een dag snot en hoesten? Behandeling met Tamiflu kost een kleine 5 euro per persoon, het jaarlijkse gezondheidszorgbudget waarover 300 miljoen Afrikanen beschikken.

    Wij vrezen wat we niet kennen, wat we kennen vrezen we niet. Het was lachen toen Laurette Onckelinkx Van Ranst 'terugfloot', omdat hij zeven doden per dag had voorspeld. Onckelinckx heeft nog geen kans laten liggen om te demonstreren hoe competent haar voorgangers Vandenbroucke en Demotte waren. Griep is niet banaal: dit jaar stierven, enkel in Nederland, enkel in januari en februari, 40 mensen per dag door griep, tweeduizend doden meer dan gewoonlijk. In België waren het er 1.500. Dit was een fait divers op bladzijde vijf. Als u dit weet, is het dankzij de Belgische griepspecialist Marc Van Ranst. Hij levert een schoolvoorbeeld af van hoe het wel moet. Het is leerrijk om vast te stellen hoe belangrijk één man kan zijn. Hij was nog maar net op vakantie, of zijn vervangers blunderden. Bij de dood van de eerste griepdode, een jonge vrouw, rijzen onmiddellijk de vragen: waarom een jonge vrouw en hoe kan dat gebeuren in een ziekenhuis? Dat wilt u weten. Ik ook. Het antwoord was nietszeggend. Dan gaat de burger de leegte invullen: die griep is erg, in dat ziekenhuis werken knoeiers. Onmiddellijk stak de onrust op.

    Omdat Van Ranst aan een welverdiende vakantie toe is, vervang ik hem even. In een recent artikel op de site van de /British Medical Journal/ staat: 'De Mexicaanse griep is goedaardig, maar kan zeldzaam heel ernstig uitpakken, ook bij jonge mensen.' In die volgorde, niet omgekeerd. 'Een beginnende veralgemeende longontsteking bij griep betekent onmiddellijk alarm met inzet van alle middelen.' Het kan slecht aflopen, maar we zijn er klaar voor. Drukbezette artsen maar hebben hieraan genoeg. Het artikel zegt: vrees de virale longontsteking. 'Sommige gezonde mensen lopen meer risico dan gebruikelijk bij griep. Dat zijn zwaarlijvige mensen, mensen met astma en zwangere vrouwen. Als u tot deze groepen behoort en u krijgt griep, is er nog niets aan de hand, maar een verwittigd mens is er twee waard.' Geef belangrijke informatie aan wie ze nodig heeft, stel gerust zonder te vergoelijken.

    Onze ziekenzorg is een chaotisch rommeltje, en door het overaanbod bovendien erg duur. Maar dankzij die hoge capaciteit en de daaraan verbonden competitie, staan artsen en ziekenhuizen op scherp. Bij een zware crisis, worden onze gebreken onze kracht. Door ons Belgische talent tot plantrekkerij hebben we een systeem met veel power dat snel en erg doelgericht kan reageren. In de vloedgolven van paniek, hanteer daarom de Belgische ethiek van Dehaene. Pak de problemen aan die zich stellen en trek de schouders op bij hypothetische scenario's.

    *Luc Bonneux* is epidemioloog.
     
  7. Momfulness

    Momfulness Niet meer actief

    Goed bericht Geekess. Heb hem hier op mijn werk (TBS kliniek) naar iedereen verstuurd. Kunnen die patienten zich ook weer even wat rustiger gaan voelen. Er zijn er veel die zich zorgen maken om zichzelf en het thuisfront.

    Ik ben er de laatste dagen persoonlijk niet meer mee bezig. Heb zelfs griepverschijnselen. Geen verhoging, als ik dat krijg bel ik de huisarts wel even.
     
  8. Boordevol

    Boordevol VIP lid

    26 jun 2009
    6.170
    4.321
    113
    Bij welke symptomen zouden jullie de huisarts bellen?

    Mijn man is er zo bang om dat hij vindt dat ik nu bij keelpijn op zijn minst de dokter moet bellen. Ik vind dat overdreven maar hij maakt zich echt zorgen en zat vanochtend gelijk aan mijn bed toen hij wakker was en wekte me om te weten hoe ik me nu voelde. Hoe kan ik hem geruststellen? Heb alleen keelpijn en een soort van verkoudheid (merk ik aan mijn neus).

    Wanneer zouden jullie wel bellen aangezien de ene er niet echt ziek van is en de ander wel? (Ik ga niet bellen maar wil dit wel alvast uit voorzorg weten).
     
  9. Kioshi

    Kioshi Lid

    15 jul 2009
    72
    0
    0
    NULL
    west-vlaanderen
    gisteren naar de gyneacoloog geweest. Alles in orde met onze kleine jongen. Natuurlijk kwam de conversatie op een bepaald moment bij de griep. In België wordt het vaccin verwacht eind oktober. De zwangere vrouwen en vrouwen die onlangs bevallen zijn krijgen voorrang. Het zou worden georganiseerd met oproepbrieven, zoals bij een stemming.

    Als het inderdaad ernstig wordt, word het ziekenhuis "hermetisch" afgesloten. Iedereen moet binnen via spoed en word gescreend. Wie er niets te zoeken heeft wordt niet binnengelaten. De wachtzalen worden afgesloten want dit zijn broedhaarden voor besmettingen. Maar zover zijn we nog niet, zei hij. Erg akelig allemaal vind ik.

    Vind de maatregelen wel goed, zeker voor het ziekenhuis. Dan ook geen discussie als er wel bezoek wil komen naar de kraamkliniek. Ze komen er gewoon niet in. Hopelijk mag mijn man en dochter wel binnen. We zullen zien.

    De babyborrel zullen we pas houden begin februari. Hopelijk is alles dan beter.
     
  10. Lala87

    Lala87 Bekend lid

    16 jul 2008
    628
    0
    0
    @Boordevol. ik loop ook te snotteren en heb last van mn keel.. maar hoef er ook geen huisarts om te gaan bellen vind ik hoor. Ik bel wel als ik koorts/verhoging heb.
     
  11. Saskia1982

    Saskia1982 Fanatiek lid

    28 aug 2008
    1.902
    0
    0
    Brielle
    Goed artikel, precies wat ik zelf al riep alleen dan veel netter en beter onderbouwd :p
    Gewoon weer een van de beruchte aankomende pandamiën die hoogstwaarschijnlijk nooit echt op gang zal komen..
    De gewone griep kom je nu overal tegen, terwijl de mex griep zich eigenlijk maar zelden laat zien relatief gezien.
     
  12. Eefke84

    Eefke84 Niet meer actief

    tja ben ook verkouden aan het worden. maar geloof niet dat dat de mexicaanse is. als je echt koorts krijgt dan moetje bellen denk ik
     
  13. Jeleu

    Jeleu Lid

    1 aug 2009
    18
    0
    0
    NULL
    NULL
    Naar verwachting komt er binnen nu en 2 weken een lijst van het Ministerie van VWS met daarop een overzicht van bevolkingsgroepen die Tamiflu met voorrang kunnen krijgen. Ouderen, mensen met luchtwegenklachten maar ook zwangere vrouwen horen daar vermoedelijk bij.
    Verder adviseert een onderzoek uit Amerika om zwangere vrouwen met griepverschijnselen wel meteen te behandelen met Tamiflu en niet eerst de test af te wachten of het inderdaad Mexicaanse griep is. Maar of we daar in Nederland wat mee gaan doen....

    Tot zover wat ik heb kunnen vinden aan nieuwsberichten op internet. En het klopt wat hierboven al geschreven is: in Nederland vallen ook door de gewone griep jaarlijks doden, dus in die zin is er geen verschil, behalve dan dat de Mexicaanse griep in meer landen voorkomt. Als zwangere vrouw is je weerstand iets lager waardoor je sneller dan normaal kans loopt om ziek te worden, maar ook dat is relatief.
     
  14. Boordevol

    Boordevol VIP lid

    26 jun 2009
    6.170
    4.321
    113
    bedankt voor je reactie. Ik zal denk ik ook dat als graadmeter nemen en hopelijk is hij ook gerustgesteld zolang er geen sprake is van koorts en ik me verder goed voel.
     
  15. Charlie007

    Charlie007 Niet meer actief

    Joe hoe! Daar ben ook ik weer.

    Volgens bronnen in Engeland waar mijn familie woont begint deze griep niet met verkoudheid dus met keelpijn en snotneus hoef je je niet direct zorgen te maken. Als je deze griep krijgt dan weer je het meteen. Vooral erg lamlendig van de een op de andere dag en koorts van rond de 38 graden. Misselijk en hoofdpijn horen er ook bij.

    Sterkte dames,

    Charlie
     
  16. Annabet

    Annabet Lid

    29 jul 2009
    27
    0
    0
    NULL
    NULL
    hmmm....1e dode mexicaanse griep in nederland is een feit.....
     
  17. Mariebel

    Mariebel Fanatiek lid

    10 jan 2006
    2.373
    0
    0
    Drenthe
    Ik hoorde het ook op het nieuws..

    17 jarige jongen, maar was al ziek en deze griep had aan zijn dood bijgedragen..
     
  18. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    Ja heel erg voor die jongen... Maar verder; dus? Eigenlijk belachelijk dat niet iedere dode van de gewone griep in het nieuws komt (sarcastisch natuurlijk, want daar zit niemand op te wachten). De jongen had ook al iets anders onder de leden. Hetzelfde had hem kunnen overkomen met de gewone griep.
     
  19. Boordevol

    Boordevol VIP lid

    26 jun 2009
    6.170
    4.321
    113
    Ohh dank je wel. Dat stelt wel weer egrust. Maar dat bericht van de eerste griepdode weer niet. Al was die jongen ziek.
     
  20. Mamzie

    Mamzie VIP lid

    29 jun 2006
    7.318
    0
    0
    prov. Groningen
    das ook wat. Want hoe moet ik nu weten of mijn lamlendigheid en misselijkheid en hoofdpijn en verhoging nu van de zwangerschap komt of van de griep??

    Voel me namelijk vreselijk lamlendig, hoofdpijn en vreselijk misselijk. Ook heb ik 'wat' verhoging.
    Heb sinds eergisteren hoofdpijn en wat verhoging maar dacht dat het door de zwangerschap kwam.
    Moet ik nou de dokter bellen??
     

Deel Deze Pagina