Mijn zoon wordt binnenkort getest op adhd. Hij is dmv vacuumpomp geboren. Toen verder geen complicaties of bloeduitstorting oid. Maar nu vraag ik me toch af of daar iets is gebeurd wat zijn huidige gedrag beïnvloed. In heb eens gegoogled en zie dat er meer speculaties zijn rondom na-effect van vacuum extractie. Wat is jullie ervaring/kennis hieromtrent?
Zelf geen specifieke ervaring maar in 70% van de gevallen is het erfelijk! Ik denk dat je het goed zegt dat het speculaties zijn, want volgens mij is er weinig verder over bekend. Net zoiets als nu met die vaccinaties. Er wordt vanalles over gezegd op oa internet over de mogelijke bijwerkingen ervan, maar veel van die verhalen hebben geen enkele onderbouwing verder.
Bij onze oudste ben ik tijdens de bevalling ook geholpen met de vacuümpomp. Dippen in zijn hartslag, hij moest er uit. Fikse hersenschudding bij hem en later bleek ook ADHD (en dcd, dyslexie) Bij elke arts of onderzoeker waar je komen wordt dezelfde vraag gesteld... hoe was de bevalling. Ik denk dus zeker wel dat er een verband is. In beide families komt geen ADHD voor. Mensen zijn vaak ook verbaasd dat juist wij een zoon hebben met ADHD... Maar hoe dan ook, het blijft mijn bijzondere schat
Ik ken geen verbanden tussen de vacuüm pomp en ADHD, wel zijn er onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat ADHD relatief vaker voorkomt bij kinderen die prematuur geboren zijn. Dus geen idee met hoeveel weken je zoon is geboren? Daarnaast is ADHD tegenwoordig een 'symptoom ziekte' dus de diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen, terwijl de diagnose vroeger alleen werd gesteld met een MRI scan. Doordat de diagnose nu sneller, makkelijker en goedkoper wordt gesteld en ADHD daarbij ook erkent wordt ipv dat de kinderen lastig en druk zijn zo als men vroeger zei, zijn er nu dus in verhouding ook veel meer kinderen met de diagnose ADHD.
Ik zal wel de laatste zijn die zegt dat het absoluut niet kan, maar voor mezelf geloof ik er niet zo in. Mijn oudste is met de tang gehaald, vacuum lukte niet. De tweede is normaal geboren. Beide hebben ADHD. Maar bij ons zit het van beide kanten in de familie. Dat van de MRI scan van vroeger kan ik me haast niet voorstellen. Studies wijzen uit dat er tussen de hersenen van mensen met en zonder ADHD geen significante verschillen bestaan die op een MRI zo overduidelijk naar voren komen. Die studies lopen nog. Maar zo hoorde ik laatst ook van een vriendin dat haar man niet meer onderzocht kon worden op ADHD omdat zijn ouders niet meer leven, terwijl mijn moeder pas na haar 50ste de diagnose kreeg, zonder dat haar moeder van over de 80 daar bij betrokken is geweest. De meningen zullen wel ernstig uiteen lopen.
Ho wacht even, dit geldt echt niet overal!! Een goede psycholoog of psychiater stelt die diagnose niet snel en goedkoop. Het gebeurt helaas wel dus ik snap je punt, maar goddank lang niet overal. Mijn jongste is bijv onderzocht (3 dagdelen), psychiater durfde geen uitsluitsel te geven. Toen is ze hem op school gaan observeren meerdere malen, na 2 jaar nog keer onderzoek, overleg met zijn leerkracht, fysio, en toen pas diagnose. Maar ik merk wel dat het helaas niet overal zo gaat. To jouw vraag is terecht, en voor zover ik weet denken deskundigen dat het een rol kan spelen Adhd is ook zwaar erfelijk. Ik denk ook dat het vaker voorkomt omdat kinderen van nu veel meer prikkels moeten verwerken dan bijv wij vroeger, en er daardoor meer kinderen uitvallen.
Daarnaast zullen meer ouders zelf adhd hebben zonder het van zichzelf te weten, gewoon omdat er vroeger niet veel getest werd en het allemaal wat onbekender was. Dus wie weet zit het wel gewoon in de familie. Het uit zich ook op verschillende manieren en bij de een is het duidelijker dan bij de ander.
Mijn jongste dochter heeft ASS en ADHD en is op tijd geboren zonder ingrepen, het was een vlotte bevalling. Bij ons zit het ook duidelijk in de familie aan de kant van mijn man. Toch denk ik dat wanneer ik zelf vroeger als kind getest zou zijn het er ook uit was gekomen. Ik denk zelf ook eerder dat het in de aanleg zit. Er gaat in de processen van de hersenen iets niet goed met de aanmaak van de neurotransmitters die de prikkeloverdracht regelen. Ik denk dat dat dus al aanwezig is en niet zozeer ontstaat door een vacuümpomp. Toch is dat zeker wel een interessant iets om te onderzoeken. Wat doet zo'n ingreep? Een whiplash of hersenschudding lijkt soms toch ook veel schade te geven op het gebied van prikkelverwerking. Sowieso denk ik dat in deze tijd van ontzettend veel prikkels (via televisie/computers/telefoons bijv.) en de meer gehaaste en overvragende maatschappij ADHD meer opvalt. Het kwam dus vroeger vast wel evenveel voor maar men had er minder last van, zeker wanneer je het in mindere mate hebt.
Ik heb altijd begrepen dat bij ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD en ASS (die in meeste gevallen erfelijk zijn en al voor geboorte 'aanwezig' in het brein) grotere kans geven op kunstverlossingen (en complicaties bij geboorte) omdat het 'anders aangelegde' brein relatief gezien minder goed/efficiënt kan meewerken met hele bevallingsproces, wat tenslotte toch een wisselwerking is tussen moeder en kind. Zwart-wit gezegd: je krijgt geen ontwikkelingsstoornis van een kunstverlossing, je krijgt een kunstverlossing omdat er sprake is van ontwikkelingsstoornis. Wat natuurlijk niet wegneemt dat hersenschade rondom geboorte (grote) invloed kan hebben op ontwikkeling van kind en dat de druppel kan zijn die weegschaal naar een 'stoornis' kan laten doorslaan. Het blijft een samenspel van aanleg/genen en invloeden uit omgeving.
Maar dat is ook niet bij alle gevallen zo. Er zijn ook mensen met een ontwikkelingsstoornis die "normaal" ter wereld zijn gekomen. Dus zonder kunstverlossing.
Sterker nog, dat is bij de meeste kinderen (met ontwikkelingsstoornissen) het geval (mijn eigen zoon is daar een prima voorbeeld van ) Het is alleen dat kinderen met een ontwikkelingsstoornis vaker een kunstverlossing hebben gehad dan kinderen zonder ontwikkelingsstoornis. En dan zou je kunnen zeggen dat de kunstverlossing 'de oorzaak' is voor ontwikkelingsstoornis of dat de ontwikkelingsstoornis de oorzaak is voor de kunstverlossing en men neigt dus meer naar dat laatste...
Ik had helemaal geen meldingen gekregen van deze reacties, maar bedankt iedereen! Ik merk dat het toch een beetje bij me blijft knagen van de vacuum, terecht of niet. Maar het is wat het is. We gaan zien hoe het allemaal verloopt met diagnosticeren etc
Ik ben met mijn zoon bij een cranio-sacraal therapeut geweest voor zijn buien. Die heeft hij achteraf gezien altijd gehad, maar toen hij mobieler werd werden ze ook veel extremer. Vanaf 8 maanden had ik een kind wat zich overduidelijk met zichzelf geen raad meer wist en dat was altijd zonder duidelijke aanleiding. Hij was 2,5 toen we heen gingen. Ruim 1,5 uur lang gillen, krijsen, huilen, schoppen, slaan en voor ons was de maat vol toen hij aan de meubels begon te trekken. Volgens deze dame was mijn zoon extreem sensitief. Die buien kwamen voort uit totale overprikkeling. Prikkels die al extreem binnenkwamen en die door de manier waarop hij geboren was, ook niet weg konden vloeien. Zoals zij het vertelde, alle dingen aanvullend die wij in ons verhaal niet genoemd hadden, zij kon uitleggen waardoor het kwam. De zenuwbanen die geen vrije doorgang hadden doordat de cirkels verbogen waren. Zenuwen zaten klem en het gedrag wat daardoor ontstond, was het gedrag wat mijn zoon liet zien. Die buien heeft hij na 4 behandelingen nooit weer gehad. Zijn blik werd meer open, hij kreeg veel meer van de wereld mee en kon ook veel meer aan. Neemt niet weg dat er nog genoeg wel gebeurde, maar nooit meer in die mate, nooit meer 1,5 uur gillen. Dus ja, ik ben ervan overtuigd dat een vacuum of tangverlossing heel wat met een kind kan doen, maar of het de oorzaak kan zijn van ADHD of ASS, dat denk ik niet. Misschien wel dat er gedrag uit voort kan komen dat lijkt op ASS of ADHD, maar wat in grondbeginselen dus iets heel anders is.
In het boek van dick swaab wordt ook een stuk gewijd aan geboorte met complicaties. Daarin wordt gezegt dat de complicatie door de stoornis groter is dan een stoornis van een complicatie. Mijn oudste zoontje is ook geboren doormiddel van vacuum. Hij wordt in dec 3 jaar, maar geen vermoede van ADHD of iets anders. Helaas is het niet zo zwart wit.
Dat sowieso. Na de diagnose van dochter en meer ingelezen te hebben weten schoonmoeder en ik exact hoe de erfelijke lijn doorloopt Verder voeg ik mij bij de rest. Er kan een verband zijn, maar ik denk zoals @Kache zegt dat die waarschijnlijk andersom is. Maar hier een kind met ADHD, geen kunstverlossing, wel dysmatuur en een stortbevalling binnen 2 uur. Maaaar daarentegen ben ik er rotsvast van overtuigd dat mijn zoontje ook ADHD heeft, die was niet dysmatuur en had een hele relaxte rustige bevalling (alleen lang persen)
Er zijn mensen die beweren dat er een verband is inderdaad. Ik sprak eens met een psycholoog bij ons op school die zei ook dat er bij heel veel kinderen waar zij mee te maken kreeg (kinderen met ASS, ADD/ADHD, leerproblemen) sprake was geweest van iets bijzonders bij de bevalling, in veel gevallen ook de vaccuumpomp. Maar volgens mij is dat nooit wetenschappelijk aangetoond. Onze oudste is ook met de vaccuumpomp geboren. Ontwikkelt zich normaal, wel wat kenmerken van hsp, maar niet extreem. De jongste is eruit geduwd met dippende hartslag en geen gynaecoloog in de buurt, maar die ontwikkelt zich ook normaal.
Dat klopt. Een ontwikkelingsstoornis ontstaat bij de aanleg van de hersenen en dus al tijdens de zwangerschap. Ik vind die theorie dat deze kindjes daardoor moeilijker ter wereld kunnen komen wel interresant. Daarnaast wordt bij onderzoek ook altijd naar de geboorte gevraagd omdat er zuurstoftekort geweest kan zijn en dat ok weer allerlei gevolgen heeft.
Ja ik vind het ook interresant om te volgen hoe dat ontstaat. Wel denk ik dat er meerdere factoren kunnen zijn in geboortes die eindige in complicaties. Invloed van buitaf speelt ook een grote rol, niet iedere geboorte met een complicatie zegt wat over de aanleg van de hersenen. Ik vind het goed dat ze deze informatie verzamelen en nog steeds onderzoek doen.