Oké zoals de titel al doet vermoeden heb ik een vraag over een hypotheek. M’n vader koopt een nieuw huis. Hij wil de overwaarde van zijn oude huis gebruiken om zijn nieuwe huis te betalen, maar dat komt uiteraard pas vrij op het moment dat zijn oude huis verkocht wordt. De hypotheekadviseur adviseert het volgende: nieuwe hypotheek afsluiten met de looptijd van 1 jaar (lage rente), over een jaar de vrijgekomen overwaarde gebruiken voor aflossing en de resthypotheek die overblijft oversluiten naar op dat moment de goedkoopste hypotheek. Maar waar ik mee zit: als je die overwaarde op 1 januari volgend jaar op je (spaar)rekening hebt staan, betaal je dan niet veel meer aan inkomstenbelasting? Het lijkt mij daarom voordeliger als je een tijdelijke overbrugging aanvraagt voor bijvoorbeeld 6 maanden en die gelijk aflost zodra de overwaarde vrij komt. Echer, volgens de hypotheekadviseur kan dit niet. Hij doet nogal vaag waarom dit niet zou kunnen. Vandaar mijn vraag hier. Iemand goede tips of ideeën?
Hmm geen verstand maar juist een overbruggingshypotheek is toch juist voor dr situatie van je vader. Ik zou denk ik ook voor de optie overbruggingshypotheek gaan
Zoals je weet zijn wij ook op zoek naar een huis en bij ons rekenvoorbeeld van de hypotheekadviseur, gebruiken we dan de overwaarde meteen voor de aankoop via een overbruggingshypotheek (dat moet bij ons ook, want anders zouden we sommige huizen niet kunnen kopen omdat die boven de maximale (blijvende) hypotheek zitten qua prijs). In deze tijd weet je ook niet wat er met de rente gaat gebeuren, dus een looptijd van een jaar zou ik zelf niet voor kiezen nu. De overwaarde voor een overbruggingshypotheek berekenen, dat kan geloof ik op 2 manieren. Bij ons heeft de hypotheekadviseur ons huis in calcasa ingevoerd en dan komt daar een bedrag uit, daar gaat dan nog een bepaald percentage vanaf voor de zekerheid zodat de overbruggingshypotheek niet te hoog wordt. Als je het huis laat taxeren, dan kan de hypotheekadviseur dichter bij de uiteindelijke prijs gaan zitten. Volgens mij valt dat bedrag niet onder inkomsten, waarschijnlijk wel onder vermogen (maar vermogensbelasting is natuurlijk veel lager, dus daar zou ik me niet druk over maken). Ik zou je vader aanraden om met een andere hypotheekadviseur in zee te gaan, het klinkt niet echt alsof deze alle opties duidelijk geeft (of niet weet, ik weet niet wat erger is). Ik ben verder een leek, volgens mij zitten er hier wel een paar dames die echt verstand van hypotheken hebben.
Kort gezegd: een andere hypotheekadviseur nemen. Juist het overbruggingskrediet is voor dit soort situaties
Helemaal eens dames, ik vind het ook niet echt betrouwbaar klinken. Vandaar dat ik hier even wilde checken. Wat ik nog niet kan overzien: misschien zitten er nog bepaalde voorwaarden aan een overbruggingshypotheek waardoor het andere verhaal toch passender is. Maar daar gaan we die ’adviseur’ eerst eens over uithoren.
Als je op elk moment onbeperkt kan aflossen uit eigen middelen is de optie zo gek nog niet. Wij hebben op onze overbrugging een rentepercentage van 2,33%. Bij één jaar vast zit je dus een stuk lager. Je moet alleen inderdaad niet de 1 januari passeren met dat geld op je rekening bij een bedrag boven de 75k.
Is een huis kopen onder voorbehoud van zijn eigen woning geen optie? Dan hoef je geen kortlopende kredieten af te sluiten en bij verkoop van zijn eigen woning kan hij dan meteen de overwaarde gebruiken. Eerst een hypotheek voor een jaar lijkt me op dit moment niet slim. De hypotheekrente gaat stijgen en wie weet is de rente over een jaar minder gunstig.
Ik weet niet hoe oud jouw vader is, maar leeftijd speelt ook een rol bij het verkrijgen van een overbrugging/hypotheek. Heb je ook gevraagd waarom die overbrugging niet kan?
Het nieuwe huis moet verbouwd worden dus sowieso moet daar de overdracht eerder van plaatsvinden dan van zijn oude woning.
Dat is hij dus vergeten te vragen zegt hij. Maar ik kreeg het idee dat het hem gewoon een beetje teveel informatie werd. Volgend gesprek ga ik zelf maar mee .
Dit is nog wel een optie misschien. Goed idee! Een hypotheek voor wat langere tijd vastzetten mits er de optie is om onbeperkt af te lossen. Dan kan de overwaarde ineens worden gebruikt om af te lossen. Ga ik even nakijken.
Wij hebben nu ook een overbruggingshypotheek tot we binnenkort verhuizen. Die lossen we af met de overwaarde. Ik heb er nog nooi van gehoord dat mensen om deze reden een hypotheek van 1 jaar afsluiten, erg raar advies. En met de huidige lage rentestand zou ik dat ook nooit doen. Het klinkt alsof die hypotheekadviseur lekker 2x wil cashen op de advieskosten en afsluitkosten.
Dit slaat echt nergens op. Ze heeft het over een rentevaste periode van 1 jaar. Dat heeft helemaal niets te maken met twee keer advies- en afsluitkosten.
Zodra de rente gaat stijgen kun je je contract openbreken en opnieuw vastzetten. Als je een één jaars rente hebt is die altijd lager dan bijvoorbeeld een rentevaste periode van 20 jaar. Je betaald dus ook geen boete bij openbreken. Nadeel is dat je echt de rentestanden elke week in de gaten moet houden en dat is ook niet voor iedereen weggelegd.
Nee ze heeft het over een looptijd van 1 jaar. En over een jaar de resthypotheek die oversluiten naar op dat moment de goedkoopste hypotheek. Bij oversluiten betaal je bij mijn weten notariskosten, taxatiekosten en advieskosten van de hypotheekadviseur.
Je hebt gelijk. Ik denk dat jij het in je eerste post niet goed verwoord of je vader heeft de adviseur niet goed begrepen. Een hypotheek voor één jaar afsluiten en daarna oversluiten slaat nergens op. Een hypotheek voor 30 jaar afsluiten met een rentevaste periode van 1 jaar is een prima optie als die hypotheek geheel afgelost kan worden zodra het oude huis is verkocht.
Ik vrees dat Jessi het goed heeft begrepen. Hij heeft serieus gezegd dat het maar 1 jaar loopt en je daarna iets anders moet zoeken. Maar we hebben sowieso nu gevraagd of hij dit eerst op papier wil uitwerken want ik vond het nogal vreemd. En als hij dit echt als optie heeft dan gaan we gelijk naar een andere die ik wel vertrouw
Oké we hebben contact gehad met de adviseur. Inderdaad het advies gekregen om toch een overbruggingshypotheek te nemen en een gewone hypotheek. Waarom hij daar nou niet gelijk mee kwam... Ik zou persoonlijk een andere adviseur hebben gekozen, maar toch. Vader is blij, dus geregeld!