Onze zoon (groep 7)heeft vrijdag zijn rapport gekregen met daarop een dikke onvoldoende voor grammatica. In het leerlingenvolgsysteem staan slechts 2 methodetoetsen; één eind september en één begin december. Het gemiddelde hiervan is ook het rapportcijfer. Ik vind het heel apart dat een cijfer tot stand komt door het afnemen van slechts twee toetsen. Wie weet of dit mag cq normaal is?
Even geduld misschien Ik betwijfel dat er velen tussen 11 uur 's avonds en 9u 's morgens hier zitten.. Of toch niet diegenen met schoolgaande kinderen. Maar mij lijkt het niet zo onlogisch, zeker op die leeftijd.
Lijkt me niet normaal, hier zijn er veel meer toetsen. Ik zou de leerkracht vragen hoe ze dat berekenen.
Ik begrijp je antwoord niet zo; niet onlogisch, zeker op deze leeftijd? Om tot een goed gemiddelde te komen zijn er voor mijn gevoel meer dan twee toetsen nodig. En ook recente toetsen. De laatste is 2,5 maand geleden?
Groep 7, hoe oud is dat? Ik ben van België, dus wij tellen anders. Tien jaar of zo? Dan hadden wij hier eigenlijk ook vooral proefwerken, dus één keer en dan evalueren. Maar misschien is dit anders in Nederland.
Ik zou dat ook navragen, want laatste toets is al best even geleden en ik vind het inderdaad ook weinig toetsmomenten... maar ik heb geen referentie, dus misschien is dit toch wel normaal? Misschien dat de volgende toets nu snel volgt?
Zou wellicht kunnen. Maar het rapportcijfer (vorige week rapport gehad) is gebaseerd op 2 niet recente toetsen. Vind het zo apart! As. woensdag rapportgesprek op school. Zou graag goed voorbereid het gesprek in willen gaan.
Hier een dochter in groep 7 en die heeft overigens een geweldig rapport maar voor engels staat ze maar een 6,2 en die is ook gebaseerd op 1 toets. In haar klas zijn ook kinderen met een 4 op hun rapport voor engels omdat die gebaseerd is op 1 toets. Halen ze de volgende keer een 8 dan is het een 6. Aan engels til ik verder niet zo zwaar want dat wordt op het VO vanaf de basis weer opgebouwd. Je moet weten dat veel kinderen in grammatica slecht scoren. Onze oudste zit nu in de brugklas en haalde in groep 8 enkel onvoldoendes voor grammatica en haalde een D voor de cito's maar er wordt niet zo zwaar aan getild. Kijk eens om je heen naar de mensen en bedenk eens hoeveel mensen er werkelijk een kei zijn in grammatica, ik niet hoor. Ik vind de stof die mijn dochter nu in groep 7 krijg best behoorlijk. Krijgen ze verder geen cito scores op de school?
Hier groep 6, maar dus wel meer toetsmomenten, lijkt me in groep 7 net zo, al zal het misschien per school verschillen.
Zit er in de taalmethode die ze hebben niet ook grammatica onderdelen? Die dan weer meetellen voor een rapportcijfer? En verder zou ik het gewoon vragen op het gesprek, daar zijn die gesprekken voor ....
Dat zijn de enige twee grammaticacijfers die er zijn. Die komen voort uit een taaltoets, in het algemeen dus. En we gaan het absoluut vragen uiteraard. Maar wil hier alvast wat voorwerk doen. Hoop nog steeds dat er een leerkracht hier is die ms een en ander toe kan lichten.
Ik ben leerkracht en hier zijn elke 5 weken toetsen voor taal/spelling. . Nu net de CITO periode gehad, dus zou best kunnen zijn dat de laatste taaltoets in december was en dan nu pas weer. Bij ons telt alles van aug- nov. voor het eerste rapport, dan nov-mrt. voor het 2e en dan de rest voor het 3e. Dat verzin ik niest, zo moet ik het invoeren in het computersysteem dat de cijfers dan middelt ( bij ons Parnassys). Ik vind het dus niet zo vreemd klinken, er zijn maar 8 toetsen in het hele jaar en we zijn net over de helft
Dank voor je uitleg! Begrijp ik het wat meer. Alhoewel er bij ons op school maar 2 rapporten zijn. Vorige week was dus het eerste rapport. Wat dat betreft vind ik het nog steeds vreemd: 2 toetsen die samen het cijfer bepalen. En zo is er nog meer bijzonder aan dit rapport hoor; Hier hoor ik meer ouders over; Engels mondeling. De kinderen hebben vorige week allemaal om de beurt 3 woorden moeten nazeggen in het Engels en dit bepaalde hun cijfer mondeling Engels. Nooit eerder iets mondeling gedaan individueel of gezamenlijk met de klas.
Ja, twee rapporten is dan al wat anders en die mondelinge toets Engels is vreemd. Alhoewel Engels pas verplicht is vanaf groep 7, zouden er wel toetsen moeten zijn
Ja, daar zijn scholen vrij in. De meeste scholen gebruiken de methodegebonden toetsen. Als de methode maar zo weinig toetsen biedt over dat onderwerp, kan het zo zijn dat een gemiddelde op weinig punten is gebaseerd. Natuurlijk kun je dan een extra toets maken en afnemen. Maar dan moet er ook nieuwe stof zijn aangeboden of er noet extra geoefend zijn op bekende stof. Anders heeft een nieuwe toets ook geen zin. Bovendien is elk moment dat er getoets wordt, ook een moment dat er niets geleerd wordt. Zelf zou ik niet blij worden van zo'n uitgesplitst punt voor taal. Dan liever 1 cijfer en dat dit dan eventueel in het oudergesprek toelichten wat de verschillen waren tussen grammatica / woordenschat / stellen. Maar ook dan krijg je alsnog dat het gedeelte dat over grammatica gaat maar op 2 punten neerkomt.
Verschilt ook wel per school hoor. De meeste scholen kiezen inderdaad het gemiddelde van de cijfers. Er zijn ook scholen waar motivatie, inzet en inzicht meetellen. Wij moeten ook werken met het gemiddelde van de cijfers. Soms is dat er maar 1. Je mag dit cijfer overigens wel aanpassen met maximaal 0,5punt. Dus meer of minder naar gelang je vindt dat het beter past bij het beeld dat jij hebt van het kind. Soms wordt zo'n cijfer gebaseerd op slechts een cijfer en dat is het wel fijn als je het nog iets kan aanpassen. Vooral als kind veel hoger of lager heeft gescoord dan je zou verwachten.