Onze kleuter van 6 jaar lijkt niet te kunnen spelen. Hij "leest" het liefst de hele dag boekjes of kijkt tv. Hij lijkt niet tot spelen te komen of/en weet niet hoe het aan te pakken/wat er mee te doen. Als ik bijvoorbeeld zeg: ga maar lekker met de playmobil spelen dan weet hij het niet en wordt onrustig. Verder fladdert hij heel veel (bewegen met armen en benen en daarbij allerlei geluiden) waardoor hij onrustig is. Dit is al door verschillende artsen/psychologen onderzocht maar niemand weet waar het vandaan komt. Heeft iemand een idee hoe ik hem tot spelen en zelf vermaken kan stimuleren? Nu "speelt" hij namelijk maar heel kort met iets en roept dan weer: Mama...... Het fladderen is vooral op momenten dat hij niet weet wat hij moet doen of als hij niet weet hoe hij iets aan moet pakken ("verveling")
Misschien doe je het al, maar wat vaak goed werkt is even op weg helpen. Dus 5 minuten meespelen, voordoen, samen doen en dan weer even alleen laten. Soms moeten ze even op ideeen komen, dat is ook de grote plus van samen spelen, dat ze dingen van elkaar zien en na gaan doen en daar weer op verder gaan. Hoe gaat het spelen met andere kinderen? Lukt dat wel goed?
Ik plaats totaal niet graag kinderen in een hokje (heb ik zelf een hekel aan), maar hij is dus ook al onderzocht op ADHD/ADD? Want mijn neefje van 9 had op die leeftijd ook ontzettend dat fladdergedrag en die bleek uiteindelijk ADD te hebben. Want fladdergedrag, kort met iets kunnen spelen, niet goed met andere kinderen kunnen spelen, onrustig worden (doordat je niet weet wat je kunt doen, jouw voorbeeld met Playmobil), je het liefst met 1 ding de hele tijd bezig houden (lezen of TV-kijken)....dat lijken een beetje symptomen van ADHD of ADD. Komt hij op school wel goed mee? De juffen/meesters vallen niks bijzonders aan hem op?
ja, hij is al getest op add/adhd. volgens de "deskundigen" is hij nog te jong (en niet geheel duidelijk) om een diagnose te stellen. Hij heeft er zeker wel de kenmerken van. Ook de term pdd-nos is al voorbij gekomen.
Wil hij zelf spelen? Zo ja, misschien kun je vooraf samen met hem een plan maken? Waarmee gaat hij spelen? Hoe lang? (Vraag hem wat hem haalbaar lijkt, begin met een korte tijd, die je vervolgens steeds wat uitbreid.) Geef de tijd aan met bv. een kookwekker. Wat mag hij wel/niet in die tijd? Bedenk bv. ook vast een verhaallijn als het gaat om spelen met Playmobil. Help hem eventueel ook op gang. En zoek naar dingen die bij hem passen. Er zijn genoeg kinderen die prima buiten kunnen spelen, maar Playmobil niets vinden. Dat zou ik dan ook gewoon lekker zo laten.
Het is inderdaad een echte buitenkind. Heerlijk op ontdekking in de natuur of strand. We zijn zoveel mogelijk buiten maar ja dat is natuurlijk niet altijd mogelijk en "moet" er ook wel eens binnen gespeeld worden en/of moet hij zichzelf vermaken binnen
Wat is er mis met boekjes lezen in de tijd die hij binnen is? Misschien vindt hij knutselen (eventueel met natuurdingen) of spelen met supersand ofzo ook wel leuk? Of meer ontdekspeelgoed?
Deels herkenning. Onze dochter van 6 jaar kan zichzelf nauwelijks met speelgoed vermaken. Ze speelt wel veel samen met buurmeisje en vriendinnetje. Samen spelen gaat dus erg goed. Zij is ook een buitenkind: balspelletjes, water, zand, stenen zoeken, touwtje springen etc. Zo gauw ze alleen is dan kan zich heel moeilijk vermaken. Is al zo vanaf de geboorte. Playmobil probeer ik al niet eens meer. Daar speelt ze echt niet mee. Terwijl mijn oudste dochter daar 2 uur fantasiespel mee vol kan maken. De tips vanuit mijn eigen ervaringen: - sluit aan bij de mogelijkheden en persoonlijkheid van je kind. Dat betekent dat je hem niet gaat (over)vragen om met playmobil te spelen. - zoek naar speelgoed als klei, kneedzand e.d. - puzzelen of spelletjes? - regel speelafspraakjes met kinderen uit de klas - zoek kinderen op in de buurt - doet hij al aan sport of scouting? Succes!
Ik heb ook een buitenkind en binnenspelen is echt een ramp. Hij houdt gewoon niet van spelen met 'klein' speelgoed. Hij wil graag 'groot' spelen: hutten bouwen, klimmen, nerf battle etc Wij hebben zijn kamer daar ook op aangepast met een klimtouw aan het plafond, een hoog bed met klimwandje, allerlei dekens in huis voor hutten. Lego, knikkerbaan, kapla vindt hij leuk, maar liefst niet alleen. Ik zou idd meer aansluiten bij zijn beleving en hem zo vaak mogelijk naar buiten laten gaan.