Ik ga morgen voor je kijken! Ik zal een paar breedtes opzoeken . @MamaAniek, volgens mij klopt dat niet hoor. Witgoud is geen zilver maar goud vermengt met palladium. En zeker geen laagje zilver over geelgoud . Wel eens een witgouden ring doormidden gezien? Daar zit geen geelgouden kern in. Wil niet betweterig over komen hoor , maar witgoud is goud vermengt met palladium. (Hoeveel deeltjes hangt dan weer af van de hoeveelheid karaat. 585 is 585 deeltjes puur goud van de 1000. De overige 415 is voor de stevigheid, omdat 1000 karaat te zwak zou zijn om een sierraad van de maken.)
Hoe kom je daar bij? Witgoud is witgoud en geen geelgoud met een laagje zilver. Witgoud heeft een andere samenstelling dan geelgoud waardoor het anders kleurt.
Dit is mij zo verteld bij de juwelier! En als ik het google krijg ik ook hetzelfde resultaat! Het is voorzien van een laagje rhodium voor de echte witte glans. Deze laag slijt er af en dan zie je de originele kleur weer. Dat is niet helemaal geelgoud maar wel een stuk geler dan witgoud.
Dit staat op een website van een juwelier: Wit Goud - Juwelier GEERS Goudsmid Wit goud. Zoals vermeld is goud van nature uit geel, om wit goud te bekomen zal m'n het goud legeren met palladium welke het goud wit kleurt. De bekomen legering is echter gebroken wit. Hoewel sommigen deze kleur verkiezen zal vaak de wit gouden juwelen behandeld worden door een afwerkingslaag van rhodium. Dit rhodieren geeft de wit gouden juwelen zijn zuivere witte kleur. Bij slijtage kan de ring terug wat donker worden, dit kan altijd verholpen worden door de ringen opnieuw te laten rhodieren. Nog niet zo lang geleden gebruikte m'n nikkel voor het legeren van goud om zo een witte kleur te verkrijgen. Hoewel nikkel het goud een wittere kleur geeft dan met palladium waardoor rhodieren overbodig wordt, is dit bij wet verboden en af te raden, nikkel leidt immers vaak tot hevige allergische reakties. Waarom wordt witgoud geel ? Omdat de legering bestaat uit 75 % zuiver geel goud. Hierdoor komt het dat een witgouden legering niet zuiver wit is maar een klein beetje gelig-grijs. De legering moet voldoen aan de Europese wetgeving inzake Nikkelallergie. Vroeger werd er nikkel gebruikt in witgoud maar nu is dit verboden. Om een mooie witte kleur te verkrijgen wordt het witgoud voorzien van een Rhodium-laag. Het is deze rhodium-laag die er met de jaren kan afslijten en daardoor krijg je een gele schijn. De juwelen kunnen steeds terug in nieuwe staat gebracht worden en voorzien van een nieuwe laag Rhodium. Roodgoud (roze) Roodgoud ontstaat door de toevoeging van rood koperen Zilverof palladium bij het goud aan de legering.
Wit goud is een mengsel van goud en zilver, hoor je wel eens zeggen, maar dat is fout. Al wordt zilver inderdaad vaak gebruikt om de kleur van goud te verbleken. Terwijl koper bijgevoegd wordt om goud roder (en harder) te maken. Dat harder is wel nodig: zuiver goud is te slap en rekbaar om er bijvoorbeeld ringen van te maken. Wegens dat hardheidsprobleem zijn de meeste gouden juwelen van 18 karaats goud. Dat wil zeggen dat 18/24 van de massa uit goud bestaat, en 6/24 van de massa uit koper. Puur goud is 24 karaat: 24 delen op 24 bestaan uit goud. Goedkoper goud is vaak 14 karaat: 14/24 goud en 10/24 koper. Dat is nog steeds voldoende geel om er als goud uit te zien. Wie zijn klanten wil bedriegen, kan zon goedkopere legering eventjes bestrijken met verdund zwavelzuur: dat lost het koper aan de oppervlakte op (maar niet het goud). Daardoor wordt het juweel aan de buitenkant geler, terwijl het toch niet echt aan sterkte verliest. Door bijmenging van zilver en koper in verschillende verhoudingen kun je juwelen allerlei tinten geven, maar glanzend wit is daar niet bij, hooguit bleekgeel. Goud met palladium Toen het wit goud in de mode kwam, was het een mengsel van goud met palladium, een ander edelmetaal. Maar de term edel doet al vermoeden dat palladium niet echt goedkoop is. Men toog dus op zoek naar alternatieven. Goud met aluminium geeft ook wit, maar het is moeilijk homogeen te smelten. Goud-tin is hard en slecht te bewerken, goud-zink is redelijk wit, maar broos. Uiteindelijk kwam men bij nikkel terecht. Wit goud van 14 karaat is een legering van 14 gewichtsdelen goud, 1 deel zink en ongeveer gelijke hoeveelheden koper en nikkel. Met de verhouding van koper en nikkel kan nog wat gespeeld worden. Hoe meer nikkel, hoe beter de kleur maar hoe slechter de bewerkbaarheid. Het beetje zink helpt de giet-eigenschappen te verbeteren. Een nadeel van nikkel is dat sommige mensen er allergisch voor zijn. De huid onder hun ring of het gaatje in hun oor wordt rood en pijnlijk, tot blaren toe. Zij moeten noodgedwongen overstappen op geel goud. Als ze toch wit willen moeten ze heel dure legeringen kiezen, of platina ook niet goedkoop of nikkelvrij zilver.
dit vond ik. Maargoed... Ik hoop echt dat je z.s.m. je geld terug krijgt. En ik denk wel dat je rechtsbijstand je wel kan helpen hoor....
Ja zo is het mij ook verteld toen. En het is ook wel te zien bij al mijn witgouden sieraden. Ben te lui om het opnieuw te laten doen en het stoort me niet haha.
Ik heb het even voor je opgezocht, wat de prijzen van een merkloos soortgelijk armbandje zijn. Deze zijn wel allemaal helemaal geelgoud, geen geelgoud met witgoud slotje: 19,5 cm, 6,2 mm en 6,2 gr: 777,50 19 cm, 7.1 mm en 16,5 gr: 1375,00 19.5 cm, 8,3 mm en 21.1 gr: 2025,50 19 cm, 6.3 mm en 12 gr: 1297.50 (wel met een andere soort sluiting, een gewone haak ipv veersluiting) En diezelfde als de laatste gecombineerd met witgoud (om en om geel- witgoud schakels) is ook 1297,50. Dus als je een keukenweegschaal hebt kun je misschien even wegen hoeveel gram je armband is . 88 Per gram kun je rekenen, dus hij zou, als hij van écht goud is (dus ook de kern) zo'n 5,6 gram moeten zijn. (Ik geloof dat je er 500 voor had betaald )
Ik heb maandag eerst contact opgenomen met mijn rechtsbijstand voor advies. Deze vertelden mij dat ik recht heb op geld terug of dat ze mij een vergelijkbare armband moeten bieden wat wel van echt goud is en dat deze dan ook naar mijn zin moet zijn. Hierop heb ik het hoofdkantoor van Siebel gebeld en het verhaal gedaan. Ik vermelde dat ik de rechtsbijstand heb gesproken en vertelde wat mijn rechten zijn en dat ik dus absoluut niet bereid was om akkoord te gaan met een waardebon. Ze was erg vriendelijk en vertelde dat ze het ging overleggen met de directie en dat ze mij morgen terug zou bellen. Vandaag werd ik inderdaad gebeld. Ze hebben een gelijkwaardige jasseron armband van goud met een klein stukje witgoud die ze mij aan willen bieden. Deze kunnen ze op zicht naar de winkel laten komen. Mits ik de armband niet mooi vind dan krijg ik gewoon mijn geld terug. Maar ik kan ook sowieso kiezen voor mijn geld terug. De armband die ze mij bieden is een duurdere armband, hiervoor hoef ik niks bij te betalen. Aangezien ik toch een nieuwe armband wil, laat ik de armband op zicht naar de juwelier komen om te kijken of het wat is. Dit zijn de kenmerken van de armband: doorsnede 6mm / 19cm lengte / totaal gewicht 11.7gr / prijs: 875,- Wel zijn de schakels niet massief maar hol van binnen. @Azucena, bedankt voor je bericht, ik heb nu mooi vergelijkings materiaal! Hoe zwaar de armband van blush is weet ik helaas niet precies, deze ligt namelijk nog bij de winkel. Wat vind je van de bovenstaande armband die ze mij bieden?