Tuuurlijk! Zou niet weten waarom niet. Als je eens wist hoeveel watermeloenen ik de afgelopen weken heb gehad......
het moet niet gekker worden hoor met vragen wat je wel of niet mag eten . probeer logisch na te denken. we zijn zwanger niet ziek..... LIEK Eten tijdens zwangerschap Tijdens jouw zwangerschap kan je in principe alles eten wat je lekker vindt. Zorg er wel voor dat je voldoende evenwichtige voeding binnenkrijgt. Vitamine C bijvoorbeeld vergemakkelijkt de opname van ijzer in jouw lichaam. Een glas vruchtensap of een stuk fruit nuttigen bij iedere maaltijd, is een goed idee. Hoewel het wel kan, wordt om het risico op gezondheidsklachten van jouw ongeboren kind zo klein mogelijk te houden, aangeraden sommige etenswaren tijdens deze periode van de zwangerschap te laten staan of minder van te nemen. De volgende dingen kan je gewoon eten, maar wel met mate: Drop. Een dropje op zijn tijd kan best, maar eet geen zak in één keer leeg. In drop zit namelijk glycerinezuur waardoor jouw bloeddruk kan gaan stijgen. Leverproducten zoals paté; leverpastei; leverworst. Niet meer dan 15 à 20 gram er dag. In lever zit veel vitamine A. Teveel vitamine A is schadelijk voor het ongeboren kind. Zout. Te veel zout kan de bloeddruk verhogen. Kant-en-klare sausen Kant-en-klare soepen en soeparoma Bouillonblokjes Kant-en-klare vleesproducten en vleeswaren als rookworst; rauwe ham en rookvlees In de producten genoemd in de laatste vier punten zit namelijk erg veel zout. Let er verder op wanneer je vlees, vis of kip wilt eten, dat deze altijd door-en-door verhit worden en dat rauwkost zorgvuldig is gewassen. De onderstaande rauwe vleeswaren mag je eten, omdat ze een speciale behandeling hebben ondergaan: Rauwe ham Bacon Salami Rookvlees Wees tijdens de zwangerschapsperiode ook extra voorzichtig met de houdbaarheid van producten. Let hierbij op de volgende punten: - Bewaar aangebroken producten niet te lang - Zet bederfelijke producten direct in de koelkast (+- 4 graden) - Zet aangebroken producten in de ijskast Zorg voor een evenwichtige voeding en vermijd bepaalde producten, vermijd veel alcohol en pittige kruiden en rook niet. Bepaald eten vermijden Tijdens jouw zwangerschap kan je in principe alles eten wat je wilt. Om risicos zo klein mogelijk te houden voor het kindje in jouw buik, is het aan te raden om bepaalde dingen te laten staan tijdens deze periode. Eigenlijk is er één belangrijke stelregel: vermijdt alle rauwe en halfrauwe producten. In rauwe voedingsmiddelen komt de listeria bacterie voor. Deze bacterie veroorzaakt een bijzondere vorm van voedselvergiftiging. Als je gezond bent dan zal je geen tot weinig last hebben van deze bacterie. Echter, voor jouw ongeboren kind en voor pasgeboren kinderen kan deze bacterie schadelijk zijn. Jouw ongeboren baby kan via jou besmet raken met deze bacterie. Een dergelijke besmetting kan tot een miskraam leiden. De listeria bacterie is een hardnekkig bacterie. Zelfs in de ijskast vermeerdert de bacterie zich snel en ook de diepvriezer kan de bacterie niet klein krijgen. Extra voorzichtig zijn met (half-)rauwe producten tijdens jouw zwangerschap is daarom verstandig. De grootste besmettingsbron zijn zachte buitenlandse kazen, omdat die van rauwe melk zijn gemaakt. Daarnaast is de infectieziekte Toxoplasmose tijdens de zwangerschap niet geheel ongevaarlijk. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die in de uitwerpselen van katten voorkomt. Deze parasiet kan ook toevallig voorkomen in vlees. Normaal gesproken vormt deze parasiet geheel geen bedreiging voor ons. Maar voor jouw ongeboren kind kan het gevaarlijk zijn. Vooral tijdens de eerste drie maanden van jouw zwangerschap loop je een risico. Zolang je gewoon vlees door en door verhit, hoef je niet bang te zijn. (Half-)rauwe vleeswaren of vlees kan je beter vermijden. Hierop zijn enkele uitzonderingen. De volgende producten worden tijdens jouw zwangerschap afgeraden: Rauwe melk Rauw vlees zoals tartaar; halfdoorbakken biefstuk Rauw vleeswaar zoals filet american; ossenworst; rosbief; fricandeau Rauwe kip(pevlees) Rauwe vis Rauwe schaal- of schelpdieren Kaas van rauwe melk zoals brie; camembert; roquefort Onverpakte kaas waarvan je niet weet of het van rauwe melk is gemaakt Lever (veel vitamine A, welke schadelijk is voor het ongeboren kind) Eet de volgende producten met mate: Leverproducten zoals paté; leverpastei; leverworst. Niet meer dan 15 à 20 gram er dag. Hierin zit veel vitamine A. Teveel vitamine A is schadelijk voor het ongeboren kind. Rookworst, rookvlees, rauwe ham, omdat hier veel zout in zit wat de bloeddruk verhoogt. Drop. In drop zit glycerinezuur waardoor je bloeddruk kan gaan stijgen. Zout en zoutproducten, zoals kant-en-klare sausen en soepen, aromas, omdat zout de bloeddruk verhoogt.
@lieke, als je dat nou ff zegt tegen de mensen die altijd at vragen over eten, ik heb twee keer wat gevraagt over eten hoor!
Ik eet heel de dag door meloen,was eigenlijk nog niet eens bij me opgekomen dat dat niet zou mogen...